Ako presadiť predčasné zaškolenie?
Môjmu 5-ročnému synovi by prospelo predčasné zaškolenie, t.j. škola o rok skôr (dôvody sú na dlho) a máme to už aj dohodnuté s jednou súkromnou školou, ale štátna psychologička si postavila hlavu, že ona ho do školy nepustí. Má na to paragraf v školskom zákone, takže jednoducho ignorovať ju nemôžem. Povedal som jej, že mi stačí podmienený súhlas pre domácu školu (partnerka je učiteľka ZŠ) s tým, že syn by potom nastúpil do 2. ročníka na súkromnú ZŠ s 10 deťmi v triede, ale ani to psychologičku neobmäkčilo. Dal som jej portfólio synových prác, ktoré ukazuje, že je v niektorých oblastiach o 1-2 roky popredu, ale ani to nezabralo. Jej argumenty sú odborne spochybniteľné (ba až absurdné), ale súd by trval príliš dlho (a šance sú, že súdneho znalca by robila jej kolegyňa).
Nástup do školy v bežnom termíne (v 6-tich rokoch) by synovi veľmi uškodil, tak mi to nedá spávať. Už ma napadlo aj to, že by sme sa presťahovali do Anglicka, kde sa chodí do školy od 5-tich rokov. Stále ale hľadám nejaké riešenie na Slovensku.
Chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti so štátnymi psychológmi (CPPPaP)? Aké mladé dieťa vám pustila psychologička do školy? Sú nejaké páky na štátnych psychológov? Sú vôbec pri rozhodovaní viazaní zákonom, záujmom dieťaťa a povinnosťou náležitej odbornej starostlivosti? Alebo majú voľnosť v rozhodovaní a nikto okrem ich nadriadených s nimi nepohne? Dá sa to obísť fiktívnym štúdiom v zahraničí? Aktuálne fyzické sťahovanie do zahraničia (napr. do Anglicka) beriem ako krajnú možnosť. Čo môžem urobiť pre to, aby som mal dieťa prijaté do ZŠ na Slovensku v 5-tich rokoch?
@maestro prestup do vyssieho rocnika resp. preskocenie rocnika nie je vobec problem. Moja svokra je ucitelka a naposledy toto leto riesili take skusky (maju to skoro kazdy rok). Dieta prestupovalo z 3. rocnika inej skoly ku nim priamo do 5. rocnika, 4. preskocilo. Rodicia si dohodli termin, na konci augusta malo dieta komisionalne skusky zo vsetkych hodnotenych predmetov 4. rocnika, dostalo z toho aj vysvedcenie a kedze skusky spravilo, mohlo nastupit priamo do 5. triedy. Kedze idete riesit tento rok domace vzdelavanie, nic vam nebrani aby ste teraz doma vzdelavali na vlastnu past uplne bez potvrdeni a potom sli na klasicky zapis oficialne do 1. rocnika ale zaroven poziadali o tieto skusky. K tomu vam netreba ziadne papiere od psychologa. Kedze uz mate vyhliadnutu sukromnu skolu ktora je ustretova, tak vam prestupove skusky bez problemov umoznia a dieta potom nastupi rovno do 2. rocnika.
@sova76 ale vysvetli mi, naco pchat do skloly dieta, ktore nezvladlo test zrelosti? Vraj kvoli strasu. Tak stres je sucastou zivota a to ci ho zvladama a ci nie je odrazom zrelosti jedinca. Vyhovarat sa na to, ze dieta ho nezvladlo, lebo ocinko ho nemohol dopredu vydrilovat na riesenie zadani jednoznacne objasnuje to, ze ani pan otecko este v niektorych oblastiach vyzrety nie je.
@zita19 Prehnané ambície rodičov sú asi, podľa toho čo tu písali učiteľky, dosť časté. Náš syn robil tie testy v 5. rokoch, ale vyslovene kvôli výške IQ a ani som nemala dojem, že by ho niečo stresovalo. Ale ani mi nenapadlo dať ho skôr do školy. A to plynule čítal, písal tlačeným, o číslach nehovoriac... poznal naspamäť rozprávku O troch prasiatkach a mnohé ďalšie 😀 a nebrala som to ako genialitu (aj keď, chudáčisko, nemá od nej ďaleko)... Dnes je viac takýchto detí. My s manželom sme na tom podobne a nejdeme sa zblázniť 😉
@sova76 je to caste, ja mam kamosku psychologicku a hovorila ze testov kvoli predcasnemu zaskoleniu maju velmi vela, ale sotva jedno z 50 testovanych deti je naozaj vsestranne zrele na predcasne zaskolenie. Rodicia su uplne nekriticki, bezne tam maju aj velmi nezrele deti na ktorych uz v case testovania vidi, ze budu pravdepodobne potrebovat aj odklad.
@edita56 ved ak si je isty ze dieta to vsetko zvlada a je pripravene, niet sa coho bat. Ale psychotesty na preskocenie rocnika nie su povinne, len treba spravit komisionalnu skusku z uciva. Pri prvackom ucive by to nemal byt problem ani pre priemerne dieta po intenzivnej rocnej domacej priprave.
@wendy62 Verím, že to nie je jednoduché... tiež mám svoje odučené a venovala som sa dlho aj neformálnemu vzdelávaniu. Dieťaťu treba dať čas a ak je to potrebné, tak aj odklad. Veď sa nič nedeje, všetko je v rámci zákona. Neviem, prečo má mnoho rodičov stále pocit, že odklad je niečo ponižujúce.
@valy no a aky tam mali poradeček? Dnes biju deti ucitelku...alebo mama pride vyfackat....
Ako ja nie som za to aby sa bili či učitelia a či deti, ale tresty na školách by mali byt. My sme mali v škole aj zakazane detom povedat slovo trest lebo ,,sa to nepatrí,, a neni to humanistické a tieto kydy....tak to mame - prebujnený humanizmus k ničomu dobremu nevedie.
@moni73
@sova76
@zita19
hihi baby smejem sa nad tymi tlacivami. Tak moja mama, VS, 60 rokov a tlaciva nevie vypisovat doteraz 😕 Tiez vzdy prve pokazi. Ako pubisky som musela seky vypisovat ja (este neboli trvale prikazy v banke 😀 ). My zijeme momentalne na "konci" sveta a ked jej treba nieoc dolezite vyplnit, robime to cez skype 😕
Zaujimave, ze s modernou technikou nema problem ale vypisat nejake tlacivo , na to nestaci ano VS vzedlanie 😀 😀 😀 😀
A k teme, citam vas dalej, ale radsej sa uz nevyjadrujem. Z otecka sa vyklul nejaky zakomplexovany jedinec co pravdepodobne chcel ale z nejakeho dovodu v zivote vela nedokazal a teraz chce mat zo syna to, co nie je z neho.
A chela by som vediet aka ucitelka je matka dietata. Lebo toto co robia so synom by ziadny normalny rodic nerobi a uz vobec nie ucitelka.
@yanni Otecko jasne dáva najavo, že je vzdelaný. Používa odborné a právnické výrazy.. všimni si. A síce chce diskutovať, ale páčia sa mu len súhlasné príspevky. Pritom ako pozerám, väčšina z nás tu nie je proti predčasnému zaškoleniu, keď má dieťa na to predpoklady. To znamená vysoký nadpriemer. Do špeciálnych škôl je napríklad hranica IQ 130, aj to tu už niektorá z nás spomínala. Ale to tiež nie je všetko. 🙂
@sova76 tak tak. ALe vynikat a vynikat su tiez dve rozne veci. Uz sa to tu popisalo. Citat a pisat v 5. rokoch nie je dnes nic vynimocne. To uz vie v tom veku takmer kazde druhe dieta. Nie ako zy nasich cias, pred nejakymi 30-40 rokmi. JA som tiez vedla v 4. rokoch citat a v 5. pisat tlacenym. Som januarova, co by sa este dalo zohladnit na predcasne zaskolenie. Ale o tom nik v tej dobe ani nerozmyslal. A ani ma to nezdeptalo, ani nestresovalo, ani mi nic neuslo, som z toho "neosprostela", ze som ila do skoly v normalnom termine.
Nas stredny (uz som to tu pisala), na odporucenie ucitelky v 1. rocniku (marcovy, normalne zaskolenie v septembri) prestupil v polke prveho rocnika do druheho. Ale nie z nasej iniciativy. ja som tiez na nom videla, ze je popredu. Rozmyslala som vselijako. Ale bol velmi neposedny, hravy, obcas snilek, velmi citlivy. Tak som to nechala, nech dozrie aj po psychickej stranke. Nik ho do nicoho netlacil. Ziadne extra vzdelavanie doma a uz vobec nie nejake "nacvicene" testy. Testy ani ziadne nerobil, ani skusky. S jeho suhlasom isiel na par hodin na "skusy" do druheho rocnika a sa mu tam zapacilo. A kedze vsetko s detmi stihal, nebol problem. Ani u nas, ani u skoly. A kedze je dost vysoky, tak zapada aj medzi starsich spoluziakov (aj ked musim dodat, v jeho triede nie je ani jeden "odklad". V Nemecku som nejak odklady velmi nepostrehla).
Dcéra je marcova, IQ nad 130 - rozmýšľala som nad odkladom. Sociálne je na tom slabo doteraz...
Ak máš pocit, že má ešte problém zaradiť sa, tak jej pokojne daj odklad. IQ skutočne nie je všetko, tí čo máme takéto deti, vieme o čom je reč. Dcérka nič nestratí, za ten rok skôr dozrie. Oni v niečom excelujú a niekde strácajú...
@wendy62 Ďakujem za info. Sú postupové skúšky komplet v réžii školy alebo sú prizvaní pedagógovia z iných škôl? V školskom zákone je táto možnosť len pre nadaných žiakov (§103 (9) d), aspoň ja tak zákon chápem. Toto si musím poriadne preveriť, aby sme o rok nenarazili na nečakaný problém. Ak by sa to dalo spraviť jednoducho skúškami z učiva prvého ročníka, tak to máme vyhraté. Potom ale fakt nechápem, prečo robia na CPPPaP toľké drahoty.
@maestro Ak sa na situáciu pozerám z tvojho pohľadu tak to má logiku – chceš vlastne len aby chlapec napredoval ďalej vo vedomostiach, zbytočne nestál na mieste, učil sa rýchlejšie..
Možno napíšem blbosť – že by si mohol presvedčiť psychologičku aby bližšie vyšpecifikovala záver a napísala do správy niečo v tom zmysle, že chlapec nie je pripravený na školskú dochádzku v štátnej základnej škole ale je pripravený nastúpiť do súkromnej školy s alternatínym, individuálnym prístupom. Všetko je o ľuďoch, možno sa to tak dá.
Ale ak to mám zhodnotiť z môjho pohľadu – vkladáš zbytočne príliš veľa energie aby si zabezpečil napredovanie v učive a teda vo vedomostiach – ja sa pýtam je to až také dôležité? Veď na základke sa človek učí všetko pre všeobecný rozhľad a väčšinu z toho aj tak v živote nevyužije. Keď bude napríklad syn virológ – potrebuje intenzívne napredovať v dejepise? Nie je lepšie odsledovať čo dieťa baví a tomu sa naplno venovať v mimoškolských aktivitách a štátny vzdelávací systém nechať nech ho pomaly naučí základy iných oblastí?
Moja dcéra je veľmi šikovná v rečovom prejave a v sociálnej komunikácii – viem si ju predstaviť v povolaní kde sa pracuje s ľuďmi – ona sa teda najviac naučí práve cez prestávky 🙂 v obyčajnej ZŠ, kde je zmiešaný kolektív rôznorodých detí z rôzneho sociálneho prostredia - je to pre ňu vlastne tá najlepšia škola – je to škola života – v škole sa neučíme len to čo je v osnovách, učíme sa aj sociálnej komunikácii, zvládaniu stresu, zvládaniu frustrácie z neúspechu, samostatnosti, prežitiu v komunite, zisťujeme v čom sme dobrí a čo nám naopak nejde, vidíme tú variabilitu ľudí z rôznych rodín a práve zmiešaný kolektív štátnej školy je na to najlepší...Dokonca si myslím, že ak sa chce stať človek napríklad psychológom, učiteľom, novinárom, právnikom, či sociálnym pracovníkom – mal by v detstve prejsť touto skúsenosťou..
@maestro pytala som sa priamo svokry, ona je tam zastupkyna a vacsinou to ma na starosti. Na ich skole (obycajna statna ZS) ziadne posudky nevyzaduju, ani nevie o tom, ze by bola taka povinnost. Zalezi len na vysledku komisionalky. Ak ide o ich ziaka ktoreho poznaju a chce preskocit rocnik, tak je to vacsinou aj na podnet uciteliek, ak by iniciativa vychadzala len od rodicov a ucitelky by mali pocit, ze dieta na to nie je zrele, tak by sa snazili rodica odhovorit, ale to sa im vraj nestava. Ak ide o deti ktore prestupuju z inej skoly, tak odporucaju aby nechali dieta otestovat ich skolskej psychologicke, ale nie je to nutnost, vacsina takychto deti uz aj tak ma za sebou testy. Okrem toho sa samozrejme rodicia rozpravaju aj s triednou tej triedy, kam by dieta prestupilo - najma preto, ze sa moze stat ze v tej triede su nejaki problemovi jedinci a mladsi ziak by nemusel zapadnut do kolektivu, mohol by byt sikanovany. Toto je dost velke negativum preskakovania rocnikov alebo skorsieho nastupu - v kazdej triede je aj stvrtina deti co mali odklad, casto prave tito ziaci maju problemovejsie spravanie a ziak so skorsim zaskolenim sa ocitne v triede s o 2 roky starsimi spoluziakmi, ktori uz napriklad mozu byt v poriadnej puberte kym on je este na uplne inej urovni.

@moni73 @zita19 To má svoj význam... Mám kamarátku, šla v 5 rokoch do školy a tvrdí, že to bolo zbytočné. Má však brata, ktorý v 5. rokoch rátal štvrtácke príklady, takže vyslovene ho psychologička odporúčala. A hádajte, čo je z neho. ITčkar 🙂))