Ako riešiť škôlku a zdravie pri novorodencovi?
Ahojte, ako ste riešili situáciu, keď 4 ročné dieťa chodí do škôlky od minulého roka, a teraz v novembri sa má narodiť súrodenec? V septembri pôjde normálne do škôlky kým sa bude dať, ale keďže neprekonal ovčie kiahne ani žiadne klasické infekčné detské choroby, tak sme uvažovali, že november a december ostane doma a v januári znova nastúpi tak ako predtým. Pripomínam, že nemá extra silnú imunitu, každý mesiac bol doma s nejakou chrípkou takže je veľká pravdepodobnosť, že by niečo z tej škôlky doniesol.
Ja som mala.doma prvacku a novorodenca. Ked malo babatko 5 tyzdnov, starsia dostala.kiahne.
Babo ich nechytilo , snazila.som sa ich izolovat od seba co najviac.
Cize ak mas obavy, kludne nechaj starsie.doma, poznam vela mamiciek , ktore.tak urobili.
tie chladnejšie mesiace by som staršie nechala doma kým bude babo väčšie 🙂
my sme mali novorodenca, 18 m dcéru doma a do mš chodila 4 r slečna.
do mš chodila denne - samozrejme okrem nejakým prechladnutí a sopľov. Keď malo bábo 3 m v mš vypukla epidémia ovčích kiahni.
staršia dcéra dostala o pár dní aj mladšia, ale najmladšia 3 m dcéra nemala vôbec. a to sme spali v jednej miestnosti. vysvetľujem si to tým že malinkú som kojila.
Kľudne nechaj doma tak ako chceš. Aj pre teba bude lepšie. Našťastie, škôlka do 5r. ešte nie je povinná.
Kiahne ockovat - kazdopadne, ja by som asi nechala starsieho doma, ale zalezi od okolnosti - bude rad ze zostane doma alebo naopak? Jesen je bohuzial strasne blbe obdobie co sa tyka chorobnosti…
Ja som mala.doma prvacku a novorodenca. Ked malo babatko 5 tyzdnov, starsia dostala.kiahne.
Babo ich nechytilo , snazila.som sa ich izolovat od seba co najviac.
Cize ak mas obavy, kludne nechaj starsie.doma, poznam vela mamiciek , ktore.tak urobili.
@snowflakenel ako sa podarilo tak izolovat?teraz su u nas v skolke kiahne, mladsiu som nedala od pondelka do skolky radsej, uvidime ci to dostala.ale ani starsia 8r este nemala a mame 3mesacneho korigo 2mes a neviem ako by som ich dala zvlast kedze som s nimi sama od rana do vecera.
Mne keď sa narodila augustovka , staršia chodila normálne do škôlky. Tiež nemala prekonané kiahne. Najmladšia ma preto, podľa mňa, skvelú imunitu, lebo v čase keď bola jej imunita najsilnejšia, tak prichádzala so všetkým do kontaktu
V sept. 2024 nastupil starsi syn prvykrat do skolky a v dec. 2024 sa nam narodilo druhe dieta. Starsieho syna som nechala po narodeni surodenca mesiac doma a potom pokracoval v skolke.
Odporucam ockovat seba v tehu (cierny kasel, chripka, covid, rsv) a starsie dieta (aspon ovcie kiahne, chripka).
Moj starsi syn v jeseni a zime chory nebol, az na jar, aj to len sopel, kasel. Jeden tyzden pocas vrcholu chripkovej sezony v nasej skolke som ho preventivne nechala doma a tiez uz pri prvych naznakoch sopla.
Vas syncek uz prvy rok skolky ma za sebou, na bakterialne prostredie by mal byt adaptovany, takze by mesiac-dva doma po narodeni surodenca mal byt ok. Zvazte imunoglukan sirup pre starsieho pocas tohto leta. A uvidite tesne po porode, aku bude mat chorobnost starsi v jeseni.. dajte na svoj pocit.
U nas bolo nakoniec dobre, ze chodil, doma neobsedel, bolo mu dlho, ked som dojcila a uspavala babatko, vonku este stale nemozeme byt nejako extra dlho, lebo babatko nevydrzi.
@snowflakenel ako sa podarilo tak izolovat?teraz su u nas v skolke kiahne, mladsiu som nedala od pondelka do skolky radsej, uvidime ci to dostala.ale ani starsia 8r este nemala a mame 3mesacneho korigo 2mes a neviem ako by som ich dala zvlast kedze som s nimi sama od rana do vecera.
@livia132 no starsiu rano vzala babka a vecer doviezol manzel nazad domov. Kupelne mame.2, cize babatko sme kupali v jednej a starsiiu sprchovali v drujej. Odporucil nam to pediater, ze ak mame.starsiu kde.dat, tak nech radsej izolujeme. Pre.tak male.babo by.to bol risk dostat kiahne.
Jedna znama.mala.tusim 4.mesacne a.kiahne.dostalo od sestry, ktora ich doniesla.zo skoly. ( spoluzicka mojej starsej dcerky, ked mali kiahne v triede).
Ak si ty prekonala a kojíš, dostane protilátky v mlieku...takže to môže mať veľmi ľahký priebeh
O kiahne sa pri novorodencovi vôbec neboj. Ak si ich ty prekonala, on bude mať tvoje protilátky, ktoré ho možno úplne neuchrania od nakazenia, ale určite pomôžu so zvládnutím. Kamoškin malý dostal kiahne ako 2- mesačný, ale mal dokopy 10 pupacikov, bez teploty. Ani nevedeli ako ich prekonal. Moj syn 6 mesačný - rovnako, vôbec žiadna teplota, dieťa spokojné, vysmiate a to bolo horuce leto
Tiez som tak trpla medzi prvym a druhym. Veru starsi nesiel do skolky ako 3 ale ako 4-rocny. Co to jasne ze doniesol.
Odskakali si to pekne spolu. Potom druha nosila tretiemu. A najviac si toho uzila najmensia. Ktora uz ako 6-tyzdnova mala prvy kasel. Ako 5-mesacna kiahne-ano predtym mali starsi aj v skole. Aj v druzine a nechytili...

My mame doma tyzdnove babo a 5 rocny je v skolke dalej. Je taky priemer imunitne. Na kiahne som ho nechala ockovat uz davno. Teraz mal doockovane este meningokoky, vsetko ostatne ma. Takze u vas by som doockovala tie kiahne, az to nedotiahne domov vobec ( za mna hnusna choroba) a vsetko ostatne, hlavne RSV. A mozno mesiac doma a potom uz do skolky. Aj tak je najhorsia sezona na tie veci cca januar- marec. Ty sa mozes dat ocko v tehu na RSV a tiez na cierny kasel, chripku a chranis tak aj dieta na prvych cca 4-6 mes