icon

Choré dieťa v škôlke a neochota rodičov riešiť to

geegee
17. máj 2012

Rada by som sa opytala, ako to riesia v inych skolkach - u nas v skolke mame chlapceka, ktory od nastupu k nam /cca 3 mesiace dozadu/ je zahlieneny. Ledva rozprava, tazko sa mu dycha a samozrejme, ze kasle - zrejme z toho, ako mu hlieny stekaju dole. Rodicov som upozornila na zaciatku, ze urobim vynimku, a dieta im vezmem, kedze su novi, ale ze u nas dosledne dbame na to, aby deti boli relativne zdrave. Za tie 3 mesiace bol chlapcek doma asi 2 dni, ked sme poziadali rodicov, ze naozaj je tych soplikov vela. Dnes som rodicom volala, ze ci by s nim nieco nevedeli urobit - myslela som vysetrenie u Dr., pripadne nechat urobit vyter, lebo uz sa nam dalsi rodicia stazuju na to chore dieta. Samozrejme, ze som si to od rodicov zlizla, ze dieta je zdrave, ze nemozu s kazdym soplom behat k Dr., ze mamin zamestnavatel nebude tolerovat OCR a ze ja nie som Dr. aby som rozhodovala ze dieta je chore, ked oni si myslia, ze je OK.
Budem rada, ak mi napisete ako to riesili osvietenejsie ucitelky v inych skolkach 😠 🙄

Strana
z2
kvojtanikova
17. máj 2012

@geegee ja sice nie som ucitelka v MS a chapem ze to mas tazke, ale na druhej strane verim aj tym rodicom ostatnych deti. Jednoducho ty ako zriadovatel skolky mas pravo dieta odmietnut ak sa TEBE javi, ze je chore, a trvat na tom, ze potrebuje papier od lekara. Bez papiera ho neber do skolky. Ak sa budu stazovat - no a co? ty predsa musis byt chranena a ostatni rodicia maju pravdu ked tam taketo dietatko nechcu, kym nie je zdrave. Ty si stanovujes pravidla ak si zriadovatel skolky, a rodicia sa im bud prisposobia, alebo si budu musiet hladat skolku inde.

6mia6
17. máj 2012

keď si nevážia miesto v škôlke, treba im ho zobrať 😠 nenávidela som keď boli v škôlke choré deti a rodičia sa tvária že sa nič nedeje. To máte súkromnú či ako? Ak si rozhodujete sama a na slovné výzvy nemienia reagovať, pošlite im list s výzvou že majú riešiť zdravotný stav dieťaťa inak ho vylúčite z dochádzky. nech si ho strčia do inej škôlky ak zoženú. Neviem či sa dá oprieť aj o nejaké nariadenia 😕

kvojtanikova
17. máj 2012

@6mia6 ved ak je ona zriadovatel, musi mat svoje interne nariadenia, o ktore sa moze opriet. Verim ze sa to podari vyriesit.

6mia6
17. máj 2012

@kvojtanikova no to zatiaľ nenapísala. ale je to tak. úplne s tebou súhlasím. 😀

zuzanocka
17. máj 2012

u nas je aj v skolskom poriadku, ze ucitelka chore dieta nepreberie. ziadaj od rodicov potvrdenie lekara o tom, ze dieta je zdrave. ak budu taki "sikovni" ako niektori u nas v skolke, ze dokonca na rovinu povedali "ja mam takych papierikov doma nasr..tych kolko chcem".
ja som toto riesil dokonca cez hygienikov.

geegee
autor
17. máj 2012

Ja mam pocit, ze ja ako zriadovatel nemam pravo ziadat papier od lekara - su to predsa citlive udaje. Ja ich ale nechapem - ved sama som mama - ked dieta stale sopli, tak sa nim nieco robim. Ved ublizuju jemu, chudatku 😝

geegee
autor
17. máj 2012

Samozrejme, ze mame v prevadzkovom poriadku podchytene, ze dieta z priznakmi choroby nepreberieme. No zrejme´mi neostane nic ine, len dohnat to na ostrie noza a pohrozit im vylucenim. Mame tam deti s oslabenou imunitou, alergikov - a prave preto su u nas, lebo vedia, ze soplikave deti vyhaname 😠

bodka13
17. máj 2012

@geegee nie som učiteľka ...ale známa je,a keď ráno príde takéto dieťa aj po niekoľkonásobnom upozornení,tak ho jednoducho neprevezme od rodičov ...ak tvrdia,že je zdravé,musia priniesť papier od lekárky 😉

kvojtanikova
17. máj 2012

@geegee MÁŠ právo. To nie sú žiadne citlivé údaje, jednoducho sa ti dieta nejavi ako zdrave a teda ak chce pokracovat v dochadzke, musi mat papier od lekara. V kazdej skolke co som doteraz videla to tak funguje, aj ked je dieta viac ako 3 dni doma, potom musi doniest papier, alebo čestné prehlásenie od rodiča. U beznych deti sa na tom tak "nebaziruje", ked nejavi znamky choroby, ale pokial ide o taketo spravanie ako opisujes, urcite by som na tom trvala.

fabula
17. máj 2012

@geegee ten papier od lekara nosime do skolky vzdy ,ak je dieta doma viac ako 5 dni ... bez toho mi ho ani nevezmu ...

katka1981
17. máj 2012

@geegee, ked sme dcerke orientacne vyberali sukromnu skolku, tak obidve o kt. sme mali zaujem, nebrali chore deti a ak bolo dieta na PN, muselo priniest papier od lekara, ze je sposobile ist do kolektivu, aby nikoho nenakazilo. Takisto je rozdiel ci ma sopliky a kasel alergickeho povodu, kedy dalsie deti neinfikuje. Je jasne, ze dieta po nastupe do skolky ochorie, a byva castejsie chore, ako ked je doma s mamou na MD, ale aby kazilo ine deti, lebo ..... to sa mi zda nefer. Dieta za chorobu nemoze, ale rodicia by mali byt zodpovedni k svojmu dietatu a tiez aby dieta nesirilo nakazu dalej. Samozrejme vsetko s mierou. Aspon podla toho co pises, dobre si im povedala.

barbora21
17. máj 2012

@geegee My to mame definovane takto nejako: v pripade, ze ma ucitel podozrenie na nevyhovujuci zdravotny stav moze rodicov poziadat o dolozenie dokladu od lekara, ze dieta je v dobrom zdravotnom stave a ze uvedene priznaky nie su infekcne a neohrozuju zdravie inych deti.

pimpulienka
17. máj 2012

Robila som v škôlkach a bohužial iba v jednej si riaditelka aj pytala papiere z vyšetreni od chorych deti..Malo by to byt tak všade, i keď teraz ti už da pečiatku kadekto a napiše, že zdravotny stav je v poriadku..takže ani to nie je istota. Na dennom poriadku sa toto riešilov mojej praci pred materskou a nič sa.nevyriešilo..Bola som od 5. mesiaca s atb na nevyhnutnej dlhodobej Pn, čo tam boli deti nonstop chorlave a majitelka s tym vela veci nenarobila.☹

anjelicek26
17. máj 2012

Ty ako ucitelka mas pravo nepreviziat dieta, len neviem, ci sople ako dovod obstoja. Vela deti ma v nose nepreliecitellne pliagy typu moraxela, niektore ju maju pasivne, u inych sa prejavuje, ale väcsiu skodu nerobi. Plus to moze byt alergickeho ci astmatickeho povodu, tam rodicia teraz v pelovej sezone neurobia vobec nic. Teplotu nema, vlastne normalne funguje, lieky mu netreba, nie som si ista, ze ci by to obstalo ako "chore dieta". Mozes poziadat rodicov o stanovisko od lekara, ze takto moze ist do skolky. Ak ho budes mat, lahsie sa ti bude argumentovat aj pproti rodicom inych deti.

macamac
17. máj 2012

@geegee ty si zriaďovateľ MŠ? a nie obec-mesto?
inak-presne ako sa píše vyššie,treba priniesť potvrdenie od lekára,že je zdravé a nemá "prenosnú" chorobu.
dnes sa už aj známy lekár bojí podpísať pod to,ak by to nebola pravda,lebo dnes sú už ľudia osvietenejší a nevie, či ho po ňom niekto neprehliadne 😉

dieťa by som neprebrala.
a čo ostatné deti a ich rodičia? čo ak sa nakazia? tí už budú môcť byť doma na OČR?
táto výhovorka ťa nemusí zaujímať. všetci máme deti, riešime maródky, tak bohužiaľ, tak to je.
mať dieťa je zodpovednosť

fabula
17. máj 2012

@geegee keby chodim s dietatom do vasej skolky, tak na rovinu ... by som spisala nieco v zneni , ze bud to chore dieta alebo ostatne deti .. alebo by som poslala hygienu na kontrolu a ta si vzdy nieco najde .. ako mama si platim skolku a nie male peniaze a pre svoje dieta chcem to najlepsie ... uricte by tam to dieta nechodilo 3 mesiace ,keby je stale chore a ja to vidim ... a chodi do triedy s mojim synom .... uz davno ste mali zakrocit ... davno ...

miska1917
17. máj 2012

Ja mam deti v skolke,ale ked maju troska viac soplikov nadchu alebo viac kaslu tak ich nechavam hned doma,a liecia sa.Lebo viem ze ked ich necham chodit este den,dva,tak to bude len horsie a ochoreju aj ine deti
Pred dvoma mesiacmi,dostal jeden chlapec v skolke kiahne.Nevedno ako dlho to mal v sebe,ale kym sa nevysypal chodil do skolky,lebo rodicia o tom nevedeli.No a potom hned ostal doma.Dcera to dostala tyzden po nom.Ja som to dostala dva tyzdne po dcere 🙂 to bolo srandy.Som rada ze to uz nezazijem.To len tak medzi recou.

kvojtanikova
17. máj 2012

suhlasim s
@anjelicek26 v tom, ze ciste teoreticky, stav tohto dietatka ktore opisujes moze byt aj alergickeho povodu, ale urcite sa nemali jeho rodicia do teba tak obut. Slusne im treba vysvetlit ze dieta, ktore je prijate do skolky a javi nejake znamky ochorenia, musi mat potvrdenie, ze toto jeho ochorenie nie je prenosne a ze je chronicke, resp. alergickeho povodu. Ked ti taky papier prinesu, situacia v skolke sa tym sice nezmeni, nadalej tam bude chodit, ale aspon sa da tento papier predlozit tym ostatnym rodicom, ktori sa stazuju. Ostava len dufat ze lekar toho dietatka skutocne opise jeho stav a ak je dieta chore, tak mu potvrdenie nevystavi.

xlucia
17. máj 2012

@miska1917 nuz v sebe to mal cca 3 tyzdne a kym sa dieta nevysype tak to rodiacia ani nemaju ako vediet... takze je normlane ze chodil do skolky

sisaha
17. máj 2012

@geegee samozrejme, ze mozes od rodicov ziadat papier od lekara, ze dieta je zdrave. A rodic ti ho musi doniest... Kludne dieta neprevezmi a poziadaj o ten papier 😉

lenka03
17. máj 2012

U nas v skolke to bolo tak ze biely sopel sa moze, je to zvacsa z alergie, ak je farebny tak dieta ostava doma. Ak dietatu nameraju teplotu tak je z toho zapis, rodic si ho ma vyzdvihnut do hodiny a do skolky moze az s papierom od lekara.
Raz sa nam mala len prehriala,, nechcela si dat dole mikinu a ked chvilu kludne sedela ( ona je inac zivel) tak jej zmerali teplotui a namerali 37,5 tak bol z toho zapis, letela som pre nu a po ceste domov po teplote ani stopy ...

Vobec som to nebrala ako zbytocne prehananie rodicov lebo som vedela ze ak malu takto odliftuju domov tak je to rovnako aj pri inych detoch. Chodila tam od 20 mesiacov, zacala na jar a nieco ako sople zo skolky sme si domov nenosili ...

titkovamiriam
17. máj 2012

u nas jednoducho ucitelka neprevezme dieta az ked donesu rodicia od lekara ze je zdrave .Ak si to rodicia u lekara,,vybavia,,neviem.To uz je otazka ci lekar riskne vypisat naozaj chore dieta do kolektivu,lebo rodicia zdravých deti mozu napisat na hygienu a zacne kolotoc....

mima595
17. máj 2012

z vlastnej skusenosti..kedze aj ja som alergik, aj deti...nevrim, že dieta je zahlienene 3 mesiace v kuse...len z alergie...prave preto, že v skolke su rozne tie bacily, tak tie na deti a hlavne na laergikov radi sadaju....

napr. nasi aj chodia do skolky 2-3 tyzdne po dokonalom vylieceni...ale na 3-4, tyzden už fakt s velkou pravdepodobnostou sa kasel aj sople zvysuju a su doma....

ak je to napr. zvacsena madla, alebo alergicky dovod, nie je predsa problem doniest papier od dr....lieci sa na alergii, alebo čaka na operaciu nosnej mandli......a vtedy ty možes argumentovat pred rodicmi...ale takto....
neviem, prave na tvojom mieste by som sa bala hygieny..ak sa iny rodic ozve...aj oni predsa musia cerpat OCR

miska1917
17. máj 2012

@xlucia Ale ja to chapem,ved dcera tiez chodila a nevedeli sme ze to ma v sebe,a takisto aj ja 🙂

evkat
17. máj 2012

Asi so mnou mnohé nebudete súhlasiť, ale stáva sa kadečo. U nás jeden otecko narobil cirkus že deti so soplami nemajú zobrať do škôlky- ale mamičky ktoré sú s detmi 2 týždne každý mesiac s detmi doma by ho do ... nakopali-ved ich vyhodia z práce.

Moja dcérka osobne tiež chodí soplavá do škôlky ale len preto že má alergiu a napriek tomu že jej dávam lieky aj na alergiu aj na imunitu-tak soplí a steká jej to do krku takže potom kašle. Ale máme potvrdenie od lekára že je to alergické a nič sa nedá robiť musia to všetci proste pretrpieť-nákazlivé to nie je!!! Občas aj priebežne zájdeme k doktorke na výter či náhodou nemá niečo iné-ale nie.

sissy27
17. máj 2012

@geegee u nás v škôlke to fungovalo tak, že pokiaľ sa učiteľkám dieťa ráno (alebo aj počas dňa - vtedy zavolali rodičom, aby okamžite prišli) nezdalo, tak mali právo ho nezobrať (vyplýva im to tuším dokonca aj zo zákona, keďže sú zodpovední za všetky deti a nie len za to jedno) a žiadať papier od lekára, že dieťa je zdravé a môže chodiť do kolektívu. Ak by sa aj hneď jednalo "len" o alergiu, tak tento stav je nepríjemný aj pre dieťa (zle sa mu dýcha, zle spí) a treba ho riešiť s lekárom, existujú predsa aj alergológovia. Je pravda, že je dosť lekárov, ktorí sa nechajú "ukecať" a dajú potvrdenie, ale potom si aspoň ty ako učiteľka krytá, že si niečo spravila... a pokiaľ by si mala stále podozrenie, že dieťa nebolo preliečené, určite sa dá ísť na hygienu, miestny úrad a pod. Mamička darmo bude argumentovať, že jej zamestnávateľ netoleruje očr - a ostatným rodičom majú tolerovať, keď jej dieťa bude roznášať soplíky? ak by ostala s malým raz na očr a poriadne tie soplíky preliečili, tak má na dlho pokoj...

babulina
17. máj 2012

u nas v skolke na zaciatku skolskeho roka rodicia deti ktore maju alergiu alebo ine ochorenie donesu papier od odborneho lekara, tym padom ucitelky su informovane, u nas akonahle sa zda ucitelkam ze dieta je chore tak meraju teplotu ak nameraju volaju rodicom, s opakujucim sa zelenym soplikom tiez neprevezmu deita do kolektivu,
urcite mas pravo aj ako ucitel aj samozrejme ako zriadovatel pravo ziadat potvrdenie od lekara, na nom podla nie su ziadne citlive udaje, klasicky u nas pediatricka dava papier kde je napisane meno dieta a odkedy moze nastupit do kolektivu, tento papier sa dokonca vyzaduje pred kazdym nastupom v septembri a nesmie byt starsie ako tri dni

zuzanocka
17. máj 2012

@evkat ved to je normalne, alergicke sopliky su nieco ine, ako zelene hlieny... 😒

hajanka
17. máj 2012

@geegee takato presne ista diskusia tu uz bola, skusim ti to vyhladat 😉

evkat
17. máj 2012

@zuzanocka no ano ale ked rodičia vidia ako dieťaťu ráno fúkaš sople tak sa kadejako tvária lebo na čele nemá napísané že má alergiu ☹

Strana
z2