Čo ďalej - stále nezrelý na školu
Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem
Vidim,ze mas nastudovane vsetko mozne...len aby sa za rok nezmenila zase legislativa 😉 preco mu tie ulavy nevybavis tento rok? Odklad mu tiez musi dat cpp, sama si ho urcit nemozes, obzvlast nie druhykrat...
Ahoj, tak mi napadlo, ak je intelektuálne na vysokej úrovni, nie je náhodou problém jeho neposednosti to,že potrebuje hlavičku zamestnať učením, získavaním informácií, ktoré ho zaujmú? Možno by potom ľahšie dobehol veci,ktoré mu (podľa teba) robia neprekonateľný problém. Držím palce 🍀
Ty musis mat nejaku znamu pani psychologicku, ked sa do vsetkeho tak vyznas a si si tak ista tymi ulavami, ktore synovi vybavis...namiesto toho, aby si mu pomohla a zacala ho rozvyjat...to aj v praci mu budes ulavy vybavovat? Alebo ho budes zivit, az kym sa nepominies?
@anjelicek26 veru aj mne je ho luto. Ako a kde sa takyto clovek zamestna,ked je vedeny k tomu,ze ma robit len to,co sam chce. Keby mna tak viedli,tak hnijem v posteli,lebo mna bavi pozerat filmy a citat 🤣
Inak dievčatá ako to funguje?
Keď syn je októbrový 2017...teraz je v strednej triede na MS.buduci školský rok bude predskolak.
On ma "narok" na odklad ci nie?
Veľmi ma máta jeho grafomotorika a hravosť.viem ze je to ešte rok a pol a všetko sa môže zmeniť ale ak by tak sa mu bude dat urobiť odklad?
Prepač. Ale po tomto čo som si prečitala tak… svojmu synovi ublizujes ☹
Skus si ešte raz prečitať čo ti tu mamičky pisali.
Maš iba jeho jedneho?
Cestujete po celom svete? Vkuse?
Pripadne chodte do sveta a tam ho daj do školy. Pripadne hladaj alternativne skoly…
To o čo sa ty pokušaš -podla toho co pises- mu do života nijako nepomoze ☹
Vy ste obaja nie uplne v poriadku. To mu ako 7 rocnemu nei je trapse a hnusne, ze mu druhy clovek (aj ked je to mama) vytierat rit (prepac za vyraz, musela som). Mam tiez 7 rocne dieta doma, ta by len prekrutila ocami. Maj aj cerstvo 4 rocne dieta. Absolutne si enviem rpestavit, ze by som jej stale vytierala zadar, obliekala ju a ze by jedla ako prasa (zase prepac za vyraz). Moja 7 rocna bude mat az v lete 8, chodi do 3. triedy a od 5tich narodenin plava v skupine sportovych plavcov. Tam s nou nemozem sit do sprchy. Vsetko ci chce alebo nie musis urobit sama. Spory, pises, ze vela cestujete. Kde ano, na ano dlaho? TO nechodite ani no pestíky, ani inde do spolocnosti? A ak ano, nehanbis sa za syna hlavne za seba, ze ako zdrave dieta sa envies na urovni najes a necha po sebe svincik. Uff, normalne ma tvoje odpověde rozdělili. chudak dieta, ked ma taku matku. Vychovas z neho totalneho tutka uplne mimo toto sveta. Bud bude trcat s tebou este aj v 50siatke alebo sa ti neskor za to, co nevie "podakuje".
@marlent ešte by som to nevzdávala, na zápis pôjde v apríli 2024,do školy by nastúpil o 1 rok a 8 mesiacov. Uvidíš, ako to pôjde ďalej. Ak ho psychológ uzná ako nezrelého, dá odklad. Ak pôjde tak ako vychádzajú roky,bol by teoreticky "spolužiak" s mojim synom,ktorý sa narodil v júli 2018.
@marlent aky odklad? Kedze mu zle vychadzaju roky, ma rok k dobru a pojde do školy ano takmer 7 rocny. Naco chces oste extra odklad? Ved to by uz bol stary ceperdak takmer 8 rocny na zaciatku 1. triedy. Grafomotorika sa da nacvicit, dobehnut, len treba trenovat. Ked nevies ako na to sama, vyhladaj pomoc. V dnesnej dobe uz absolutne nie je problem dopomoct takmer kazdemu problemu.
@kikulienkadd odklad? Nie, jemu zle padajú roky. Tam sa odklad nerieši
Ked toto riesis, preco s nim nejdes na plnohodnotnu diagnostiku, ked pises ze ma moznu poruchu pozornornosti? Je hlupost, ze to v tomto veku nevedia zdiagnostikovat. Mam syna, 6r. s autizmom. Tiez ma teraz odklad a v septembri ide do skoly. Cakaju nas testy intelektu aby sme vedeli kam ho zaradit. A tiez je hlupost co si pisala - s normo intelektom ho do specialnej skoly/triedy nevezmu. Moj ma strasnu jemnu motoriku, pisanie budu galeje ale proste sa musi snazit, uz to teraz trenujeme.. a vobec by ma ani nenapadlo aby som mu vybavovala ulavy len preto ze si myslim ze je nieco prezitok. Od troch rokov chodi do skolky, na deti je zvyknuty, neskutocne ho potiahli v reci aj porozumeni. Kreslit nechce tiez ani za boha no ale zial, musi nieco aspon obcas. A ver ci nie, veci co mi doma odmieta robit, v cspp a cvi ich robi bez problemov.. pri tebe totiz vie ze nemusi.. Nebrzdi to dieta, dovol mu mat kamosov a prezit detstvo medzi rovesnikmi.
PS : ako svokra raz budes velmi oblubena 😉
Dúfam že je táto diskusia vymyslená, lebo z toho čo píšeš autorka mi dvíha tlak ..
Neni možné aby jedna dospelá osoba povedala že písať nieje treba že všetko napíše na počítači a mobilom
REALY? 🙈🙈🙈
Ja nie som veľmi "skolkarsky typ" a to som pedagogička. Mojnázor vyplýva aj z toho , že najväčší vplyv na.dieta ma okolie do 6 rokov. A myslím si ze.primarne to majú byť rodicia. Ale , to co píšeš sa mi už zdá byť extrém. Tvojmu synovi by kolektív a aspoň pripravný ročník na školu skutočne veľmi prospel. A nie len jemu. Tá príprava je dôležitá aj ma dieťa nastúpiť do normálnej školy. Domáce vzdelávanie je síce super ale možno pre viac početné rodiny (deti maju kolektiv doma) s matkami ktoré sú aj pedagogičky a vedia ako na to (neni to pre kazdu matku). To všetko co tvoj syn neovláda by sa v kolektíve ľahšie naučil, kolektív by ho posúval v pred. Neviem koľko a ako cestujete. Ale aj to sa dalo skĺbiť so školkou. Jednoducho keď ste.doma, dieťa je škôlke, ak chcete.cestovat tak ho odhlásiš. Ale aspoň ma určitý návyk a motivaciu keď vidí rovesníkov. On uz potrebuje tie veci zvladat, kvoli sebe
Máš teda.2 moznosti
1 Skúsiť ho co najviac naučiť aby dokázal základnú sebaobsluhu. Prípadne skus ešte nejako zaplatiť súkromnú škôlku. Aby to nebolo pre neho priveľká zmena nástup do školy.
2. Uč ho doma, čo si myslím, že vôbec není dobrý nápad v tomto prípade. Raz mu bude.chybat.to že nevie fungovať v kolektíve, že sa ku veci prispôsobujú a je len on sám centrom záujmu.
@kikulienkadd v com som podľa teba pochybila?
@anjelicek26 nehnevaj sa, ale domaškolu si môžu spraviť takú, aká im bude vyhovovať. Domaškola je pre také dieťa najlepší nápad. Vravím z vlastnej skúsenosti. Dcéra má dnes diagnostikovaný AS, v čase nástu do školy len ADHD. Neobsedela minútu, nedokázala sa dlhšie sústrediť, v škole by nemala šancu. Išli sme systémom unschoolingu, naša škola spočívala s prechádzok po lesoch, plávaní, lezení po stromoch, práce na záhrade, jazde na koni a podobných aktivitách. Podporovali sme ju aj v kreslení, učení sa písania, ale len koľko sama zvládla. Tiež sme veľa čítali. Vzdelávala sa doslova za pochodu. Časom, ako jej vyzrievala nervová sústava, zvládala viac a viac. Postupne, pomaličky. Od 5. ročníka chodí do bežnej školy, patrí medzi najlepších v triede. Deti majú potrebu samé sa učiť, len im to netreba znechutiť a vytvoriť podnetné prostredie. Toľko asi k domácemu vzdelávaniu.
@pribinak
"Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo SIEDMY rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole."
Podľa tohto výňatku z článku, ktorého link som ti pripojila vyššie, by syn autorky, narodený v októbri 2017 mohol po splnení podmienok nastúpiť do ZŠ 1.9.2025. Podľa teba musí nastúpiť 1.9.2024.
autorka: chudak chlapec. jediny kto potrebuje psychologicku si tu ty, ako jeho matka.
Smutné, čo robíš svojmu dieťaťu. Aj v prípade, že by bol nadpriemerne inteligentný, svoj intelekt nevyužije. Bez základných zručnosti bude nezamestnateľný. Dávno už neplatí, že inžinier, itečkár, vedec môže byť inak úplne nemožný.
Otázne je, odkiaľ si prišla na to, že je v niečom nadpriemer. Že má kopec znalostí nič neznamená. Deti predškolkského a raného školského veku majú úžasnú schopnosť nasávať poznatky. Ale poznatky samé o sebe neznamenajú nič. Čo deti v tomto období potrebujú, nie je obrovské množstvo poznatkov, ale rozvoj schopností, ktoré mu umožnia vo vyššom veku získavať nové vedomosti a najmä s nimi pracovať.
Myslíš, že lekár nepotrebuje jemnú motoriku? Alebo vedec v labáku? Inžinier? To sú len tri povolania, čo mi napadli ako prvé, kde sa nikdy neuplatní, lebo prístupom rodičov (nepotrebuje maľovať a písať) prišiel nenávratne o obdobie, kedy sa v jeho mozgu vytvárali prepojenia dôležité pre vizuomotoriku.
@kikulienkadd kde to píšem?
Daj ho do školy.a pridelia mu asistenta ak bude problemovy. Co ho das 10 rocneho do 1.rocnika k 6rocnym lebo si nevie utret rit? Tak bude obsraty sedet cely den a sa nauci. Mna porazi.
September do školy a cauparky .tam maju školskych poradcov,psychologov,a asistentov. Aj moja dcera ma takeho chlapca co je trochu aut, a ma asistenta.aj dievcatko co nerozprava,tiez chodi k psychologicke. Tam ho daj a hotovo
@zuzanaam ano domskola moze byt super, ale ked sa dietatu venujes. tuto autorka to zjavne nezvlada, nevie vytvroit podnetne prostredie pre dieta aby sa chcelo vzdelavat, aby chcelo robit nieco, aj ked mu to nepojde zo zaciatku. ale tu vidis, ze chlapec 7 rocny a nevie si rit utret a matka ho obskakuje,
Milá maminka, naštuduj si, na čo je potrebná jemná motorika, konkrétne písanie RUKOU a kreslenie. V neposlednom rade, na vytváranie synapsií a prepojení medzi hemisferami. Školy pre nadaných 1. 2 roky aj kvôli tomuto absolútne nepoužívajú na projekty počítače, iba knihy, papier a pero.
Tvoje dieťa sa ešte vyvíja, ale mozog je najplastickejsi do 6 rokov, potom stále horšie trenovatelny.
Tak nehladaj, ako odložiť školskú dochádzku, daj dieťa do súkromnej škôlky, kde sa v kolektíve mnohé naučí. Minimálne sebaobsluznym úkonom.
Aby ste neskončili ako jeden náš žiak, v 13 r. mu babka utierala zadok. Mama zomrela, babka okolo neho teda skákala. Decká sa mu vysmievali. Babka: "ale veď on, chudáčik..." Našťastie išiel na lyžiarsky a tam za týždeň zvládol okrem utieranie zadku aj iné veci.
Ja som si vždy myslela, že akákoľvek alternatíva k “zaužívanému” spôsobu vzdelávania je o tom, že rodič chce dať dieťaťu “viac” a chce mu vytvoriť “lepšie” podmienky ako v tej bežnej skolke, či škole. Ale ty si mu nedala ani tie základy, ktoré sú úplne nevyhnutne pre fungovanie v ďalšom jeho živote. Keby nemal ruky, pochopím, že mu utieras zadok a vyzliekas mikinu. Jediná brzda, ktorú on chudák v živote ma, si ty.