icon

Čo ďalej - stále nezrelý na školu

4. feb 2023

Syn ma tento rok odklad. V septembri by mal ist do školy. Avšak stále nie je emocionálne zrelý do školy, je hravý, nevie si zapnúť bundu, utrieť zadok... (nejde mu ťo je ťarbavý, má problém s jemnou a hrubou motorikou).
Čo sa týka intelektu je nadpriemerný.. zvyšok zaostáva. Alé máme možnosti, okrem nástupu do 1.ročníka. Riešili ste to niekto? Ďakujem

cecilia29
4. feb 2023

Objavovať svet, cestovat, chodiť do prírody, športovať, učiť sa hrou, rozvíjať talent,..to všetko sa dá doma s rodičmi popri škole kde sa učí komunikovať, fungovať v kolektíve, prispôsobovať sa kolektívu a rešpektovať autoritu. Naučí sa tam pádom ale aj úspechom. Spozná nespravodlivosť ale aj ústretovosť. Naučí sa tam aj veci ktoré ho nebavia ,no mozno práve tie neskor využije napr pri výkone povolania. Prečo ideme do extrémov a nespájame obe formy učenia sa.

pribinak
4. feb 2023

@kikulienkadd nechápeme sa, ale nevadí

kikulienkadd
4. feb 2023

@pribinak tak tak,nevadí

stefi_k
4. feb 2023

Mna by len zaujimalo, čo z takychto deti vyrastie ? Autorka čo bude raz z tvojho syna z takymi predpokladmi ?

erickatt
4. feb 2023

Od kial si? Su pripravne rocniky , skus pohľadať. Zas ked bude doma, budes ho obliekať? Zapinat? Po troske ho to uc. Inak poznam pani, cez 70 a ma stale problém utierat sa. Jednoducho jej je z toho na grc..

fotoarch
4. feb 2023

Asperger jak z knizky

loliki
4. feb 2023

Vôbec nechceš, aby vedel písať? Bude hľadať zamestnanie, dajú mu zmluvu na podpis a on akože zahlási: Neviem sa podpísať. Dajte mi tablet. ??? 🙂

miamaria
4. feb 2023

Neviem, mozno sa mylim, ale mne z prispevkov autorky to pride tak, ze oni rodicia cestuju a chcu cestovat a zrazu treba synovi nastupit do skoly, co je pre nich jasneze problem, lebo uz tolko nebudu moct, tak sa hlada sposob, ako to odddialit... Su aj rodicia takehoto free style jasneze, ale uz ked ma byt dieta skolopovinne, tak by to malo byt na prvom mieste nie? Teda, moje deti su pre mna vsetko a nikdy by som neuprednostnila svoje zabehnute na ukor ich potrieb a vsetkeho, zvlastna doba teraz

loliki
4. feb 2023

@miamaria Aby na ňu nevolali sociálku za zanedbávanie. Sú všelijaké deti aj všelijakí rodičia. Každý je múdry. A vraj sprosté deti sa už ani nerodia. 🙂

zuzanaam
4. feb 2023

@evica17 no, už som to dočítala. Je pravda, že s robením veci za dieťa sa nestotožňujem, ani s tým, že písané písmo je prežitok. S čím sa ale stotožňujem je netlačenie na pílu, mnohé veci sa vyriešia "samé" časom a to vyzretím NS. My sme od malička dieťa podporovali v samostatnosti, v zapájaní sa do všetkých činností (vekovo primeraných, bezpečných). Veľa sme preberali z filozofie Montessori, aj sme chodili do materského centra na Montessori dielničky. Môžem povedať, že moje dieťa si maximálne užilo detstvo bez zbytočných stresov a neúspechov. Dnes je už nn míle inde, ako v detstve. Už len trénované oko by spozorovalo, že je s ňou niečo "inak". Na problémy s motorikou všetkým odporúčam nechať sa dieťa hlavne hýbať, ja si myslím, že u nás obrat nastal vďaka plávaniu, lezeniu, jazdení na koni, trampolíne, slackline a nie trénovaním písania do zošitov (robili sme aj to, ale len keď sama chcela a po chvíľkach, inak by vetu písala aj hodinu). Do 3 rokov ani nevzala ceruzku do ruky, v 7 rokoch kreslila na vek 3 roky, dnes kreslí primerane veku. A to sme jej "podsúvali" od malička, mama učila výtvarnú na ZUŠ, všetci v rodine vieme celkom obstojne kresliť, aj dcérin otec. Tiež dlho trvalo, kým sa naučila jazdiť na bicykli, korčuliach, chytiť loptu. Dnes je 90% detí ktoré stretávame nemotornejších ako ona, žiaľ a to bývame na dedine.

zuzanaam
4. feb 2023

@yanni jj, pozri, čo som odpísala vyššie.

nikaeli
4. feb 2023

ak má dieťa odklad PŠD, nemôže ísť do prípravného ročníka.. autorka dieťa s normointelektom, či dokonca ako ty tvrdíš, že je nadpriemer - do špecky ani náhodou -> špeciálna ZŠ je pre deti s MP

silceb
4. feb 2023

Nečítala som všetky komentáre, len tak veľmi zbežne. No akoby si opisovala môjho syna. !!avšak!! Môj syn navštevuje MS odkedy sa dá, najskôr súkromnú, teraz druhý rok štátnu - má 5 rokov. Zapnúť zips ho učím min od minulej zimy, tak ako ja, tak aj manžel, babky, a pod...nič, akurát mal vždy nervy že mu to nešlo a ja nervy že to ide pomaly, tak som ho proste obliekala a hotovo. Asi 2 týždne dozadu prišiel domov zo škôlky a len tak medzi rečou mi oznámil, že a inak, dnes som si sám zapol zips na mikine v škôlke. Ani som rýchlo nevedela reagovat (a to takéto "šoky" mi robí odmalička).Prešli 2 týždne a zapína sa sám. Takto to bolo s každým kúskom oblečenia. A vieš čo ho k tomu donútilo?

Deti!! Deti v škôlke. Pretože videl, že iné, dokonca mladšie to vedia a vyprovokovalo ho to k tomu, aby sa to proste naučil.

Najväčšia chýba akú ste spravili, že nechodil do škôlky.

Povieš že ho rada oblecies, vyzlecies. Aj ja som to hovorila, a naozaj mi to nevadilo. Teraz si užívam pohľad na neho ako to všetko zvládne a ide to.

Len podotnem....tiež má problém s jemnou aj hrubou motorikou, nenakresli napr ešte ani slnko. Tiež som už rozmýšľala čo s ním, škola sa blíži. Teraz som už v kľude, lebo jednoducho bude na to pripravení....rovno by som ho šupla medzi deti. A nebudeš stíhať sledovať ako zrazu všetko rýchlo bude vedieť.

lavinis
4. feb 2023

Nedavaj odklad, my mame nadaneho a dali sme odklad a najhoršie rozhodnutie, teraz sa nudí aj v škole pre nadaných 🤦‍♀️ odklad pre nadané dieťa fakt nie, ani keď nie je emocionálne zrelý, neboj, v škole postupne dozreje

ankare
4. feb 2023

@sasesoe
@kleopatra114
@pribinak
Môj syn chodí do pripravneho ročníka a je to super. Syn má narušenú komunik. schopnosť.

ankare
4. feb 2023

@nikaeli to je somarina,.čo píšeš.moj mal odklad a chodí do pripravneho ročníka.

ankare
4. feb 2023

@gypsomilka prípravné ročníky fungujú, môj syn tam chodí

sissy27
5. feb 2023

@zuzanaam zásadný rozdiel medzi tebou a autorkou je v tom, že ty si zvolila cestu alternatívneho vzdelávania, aby si svojmu dieťaťu pomohla napredovať, aby ste spolu zapracovali na slabších stránkach, aby si ho podporila v rozvoji… autorka ale nemá záujem svoje dieťa vychovávať a posúvať ho vpred, jej z nejakého záhadného dôvodu vyhovuje, že v 7r. je to taký neandrtálec, čo sa nevie normálne najesť, utrieť si zadok (keby mala dcéru, tak ani predok, ale chlapec len oklepe a posledná kvapka ide do slipov 🙄 ), podpísať sa, nič. Nechce ho dať do školy, pretože zrazu by chlapec zistil, že sa to dá aj inak, že je to hanba ak ti mama utiera zadok a nedajboh by mal kamarátov a raz si zmyslel osamostatniť sa…

nikaeli
5. feb 2023

@ankare pracujem v špeciálnej škole.. buď má dieťa odklad a následne nastúpi do 1.roč. alebo ide bez odkladu a nastúpi do prípravného ročníka.. v bežnej ZŠ sú prípravné ročníky zrušené

andreafa
5. feb 2023

Bud rada. Ten rok to spravi. Drzim palce

markaterka
5. feb 2023

@kikulienkadd však @pribinak dobre píše. Keď je narodený v októbri, tak sa odklad nerieši. Tam je automaticky posunutý o rok neskôr nástup do školy. A to rodičia nemusia žiadať.

pribinak
5. feb 2023

@ankare ale to je škola v sieti špeciálnych škol nie obyčajná škola

zuzanockamt
5. feb 2023

Nečítala som všetky komenty,ale určite pokračujte v HS. Takéto dieťa bude v bežnej škole trpieť. Časom sa naučí aj sebaobslužné činnosti. A pokiaľ máte životný štýl, aký si opísala, tak pre vás ako rodinu je bežná škola nevhodná, neskĺbite dokopy režimy.
Treba ho normálne zapísať do 1.ročníka, dať žiadosť o HS a nájsť si garanta. Samozrejmosťou je preskúšanie na konci 1. a 2.polroka (test a ústna skúška).

kikulienkadd
5. feb 2023

@markaterka ak dieťaťu vychádzajú zle roky-je narodené od septembra do decembra, tak ide do školy po dovŕšení 6.roku,to nie je odklad. Odklad je,ak dieťa nastúpi do školy po dovŕšení 7.roku. Treba si prečítať link,ktorý som dala vyššie.

cajomila
5. feb 2023

Milá autorka...možno by vám okrem home schoolingu vyhovovala nejaká alternatívna škola vo vašom okolí.
Moja dcéra do jednej chodila...a veru mali tam podobný prístup ku veciam ako vy "času dosť do dospelosti, to raz príde".
Verím tomu, že by ste si veľmi porozumeli...ja som to nedala🙈.

veronikaszabova
5. feb 2023

@kikulienkadd ale ved @pribinak nikde v komentoch nepise o odklade, to si kde nabrala.

""on nebude mat odklad, jemu zle padajú roky, to je niečo úplne iné. On nedosiahne k 31.8. vek 6 rokov, čiže nejde do školy""

markaterka
5. feb 2023

@kikulienkadd veľmi chytáš za slovíčka, každý chápeme ako to @pribinak myslela.

kikulienkadd
5. feb 2023
kleopatra114
5. feb 2023

@ankare áno , viem , že školský rok 2022/2023 fungujú . Mne tvrdili , že sk. Rok 2023/2024 sa prípravné neotvoria .