Dcéra bude mať 6 rokov a nezobrali ju do predškolskej triedy
Ahojte, rada by som poznala váš názor nato ked moja dcéra bude mat v auguste 6 rokov a tým pádom je predškoláčka, čaká ju posledný rok v škôlke NO do predškolskej triedy ju nevzali pre plný stav! Ale učiteľka aj riaditeľka mi povedali že dcéry sa to nijak nedotkne že sa jej budú venovať tak isto ako keby bola v predškolskej triede. Boli sme u psychologičky či je zrelá aby išla do školy a ako prvé (po tom čo robila dcérka testy) sa ma opýtala či chodí do predškolskej triedy, vravím nie nedostala sa tam a psychologička nato že hned to na nej videla pretože neovláda NIČ z toho čo by ako predškoláčka mala a tým pádom navrhuje odklad pre nepripravenosť. A akože teraz čooo?! Má ísť o rok neskôr len kvôli tomu že sa jej v škôlke nevenovali tak ako mali? A kto zato môže ja? alebo moja dcéra? v škôlke som ešte od vtedy nebola takže som zvedavá čo mi povie riaditeľka ale pripravujem sa nato že budú mať milion výhovoriek. Ako by ste reagovali vy ? A je to vôbec možné že sa na ňu vykašlali? nie je to povinne aby dieta chodilo do predškolskej triedy náhodou? Dakujem za názory...
@bubelko precitaj si este raz uvodny prispevok, praveze dcera autorky sa do tej predskolskej triedy nedostala. O to viac by bol pre mna dovod sa stale pytat co sa dcera naucila v tej nie predskolskej triede a nespoliehat sa na to ze ved ju naucia aj tam co treba....
a samozrejme so mnou suhlasit nemusis. Moje dieta ucenie neskutocne bavi a rad sa tomu venuje ako doma tak aj v skolke. Nenutim ho do toho, zaujima ho to. Mozno by som to brala inak, keby ho to vyslovene nebavilo...ale osobne by som asi nedavala dieta ani do skoly skor ako je to nutne. Urcite nie skor ako dovrsi 6 rokov, kludne aj neskor...ucit sa bude este dost...
mazem prispevok, som sa pomylila
@radulienka7 my mame tiez syna narodeneho v auguste a do skoly isiel normalne v septembri...na zapise ho ucitelka preskusala z nejakych vedomosti a sama povedala, ze ci je pripravene na skolu alebo nie...ucitelky v skole vedia same posudit ci to dieta je alebo nieje pripravene na skolu (podla vedomosti)
predškolská nie je povinná ... ale asi by som nabehla do škôlky s papierom od psychologičky a uviedla veci na pravú mieru
ešte nie je neskoro, pokial je šikovná, za pol roka v pohode predškolskú prípravu zvládne
netreba vedieť ani písať, ani čítať, len hlavne aby mala rozcvičenú ručičku, zvládala samoobslužné úkony (prezliecť sa, pozdraviť, nachystať si veci na lavicu, v šatni, v jedálni sa správať), vedela sa zaradiť do kolektívu, rešpektovať autority, aby vedela obsedieť v lavici, nebola plačlivá a tak..
A č je dieťa zrelé do školy je u takto narodených detí dobre posudzovať až auguste, lebo každý mesiac dobrý...
@gumimaci nato sa chystam 🙂
@majusqa77
Do predskolskej triedy musia zobrat zo zakona...teda, ak ju tam rodic da...
Podľa psychológov je vhodné odklad pre detí, ktoré sa narodili od júna (vyššie...) . Nebýva vždy pravidlom, že to tak aj je.....Dcéra je augustová a nastúpila normálne v septembri, je v triede najmladšia, ale zvláda všetko s prehľadom. Psychológ odporúčil nástup do školy a ja zatiaľ nevidím nič zlé....a to verím, že už by sa ukázalo..... treba vždy dať aj na odborníkov, psychológov, ale aj na seba...veď najlepšie vieme, ako sa naše dieťa správa
@erikavesela pozri si zakon. To uz davno neplati. Ani predskolska nieje povinna...
U nas je tiez plny stav, ale vzdy trvdia, ze zo zakona predskolakov musia zobrat, ze aj keby nezobrali ine deti, ze predskolaka zobrat musia. Tak to tvrdia v nasej škôlke. Chod este raz do skolky, bezne od polroka beru nove deti... aj na tych par mesiacov by pomohlo. Minimalne kvoli rezimu...
@radulienka7 No dobre, ale ked si videla, ze s nou nerobia nic specialne, preco si sa neozvala hned?
Inak nerozumiem tvojej otazke, kedy sa robia testy zrelosti, no robia sa pravdepodobne teraz. Ked psychologicka povie, ze je dieta zrele, tak ma mysliet socialnu, emocionalnu a psychicku zrelost na skolu, nie "pripravenost" toho, co deti robia v predskolskej triede.
A na druhej strane, ved sa svet nezruti, ked aj bude mat o jeden rok skolky viac, ci?
@alexandraalexandrova lenze pokial som spravne pochopila, tak dcera jej do skolky chodi, len nie do predskolskej triedy a riaditelka jej slubila, ze sa to dcery nedotkne. lenze zjavne ano. reagovala som na to, ze si pisala, ze to nie je ulohou skolky pripravit dieta a ja oponujem, ze podla mna je. that's all.
a moje deti nastastie skola bavi, chodia tam radi, radi sa ucia a dokonca radi robia domace ulohy 😉
@majusqa77
Ja som nepisala, ze predskolska priprava je povinna, napisala som, ze ked rodic prihlasi dieta do predskolskej triedy je skolka povinna ho zobrat..deti po 5.roku zivota su uprednostnene....asi pred polrokm som toto riesila s riaditelkou nasej skolky...a takto mi to vysvetlila...I ked podla prikladu z ciech uvazuju, ze min.predskolsy rocnik bude povinny...ci povazujem za spravne...aspon su deti do skoly pripravene..
Pred 10 rokmi bol odklad deti narodenych od aprila automaticky. Nelutujem. Dcera bola augustova. Vsetko jej islo hladko. Same 1. A z 8 isla na 5 r francuzske bilingvalne gumnazium. V 2 r uz pekne drzala pero, veci si vedela zlozit atd. Neucila som ju pismena, v 1 tr mala rychlo vsetko hotove a ze sa nudi, tak jej ucitelka dovolila sa prechadzat po triede 😂. Syn je julovy, odklad bol mozny uz len na odporucanie psychologicky. A tiez som ho dala o rok neskor. Najkrajsie pisal z triedy este s 1 dievcatom, vynikal v matike. Je 5, uvidime co dalej. Ale tiez chcem riesit z 8 tr AJ biling gymn.
@radulienka7 v skolke su povinni ju vziat ako predskolacku, ale kam ju zaradia, to asi neovplyvnis. mna by skor zaujimalo, co take prevratne neovlada, ze jej psychologicka dala takyto posudok... co potrebuje sa nauci samo spontanne, napr. pocitat do 10, farby, tvary, basnicku, pesnicku atd. ja by som ju poslala do skoly a vybavene. ved na zapise ti povedia, ked nebude vyhovovat. aspon u nas je individualny pohovor s dietatom, aby aspon videli, ci sa chyta alebo nie.
Radulienka7 velmi dobre ti rozumiem, u nas v skolke to bolo podobne, bola 1 predskolska trieda, a ta ked bola plna, zostali 2 deti navyse a tie dali k mladsim detom, ze sak to nevadi, ze budu s nimi ucitelky robit osobitne ako s predskolakmi, ze budu s nimi robit v pracovnych zositoch a pod.
Ale mozem povedat, ze uplne otras, absolutne sa nestihali im venovat, ked mas triedu s 20 mladsimi detmi, venovat sa osobitne 2 navyse sa neda, videla som tie ich pracov. zosity, ktore s takou velkou pompou objednali pre nich, mali hotove za cely rok asi 4 strany, nehovoriac o tom, ze boli znevyhodnene nakolko deti v predskolskej triede sa vsetky poznali a potom isli do skoly prakticky do tried uz v hotovom kolektive, mnohe sa poznali zo skolky. Tieto dve deti mali ovela vacsie problemy sa zaclenit v skole, a viem od rodicov, ze obidve velmi zle znasali nastup do skoly. To ale nemuselo suvisiet so skolkou, ale s celkovou pripravenostou ano, lebo doma vies dieta naucit pismena, cisla, ciary, basnicky a pod., ale v skolke ziska taky vseobecny prehlad a tiez sa uci reagovat pri "vyucbe" a otazkach na ucivo od ucitelky, a toho sa oni nezucastnovali ako deti z predskolskej. A este bolo nespravodlive, ze v predskolskej triede sa chodilo ovela viac na vylety, exkurzie a pod, a tiez nespavali na obed kto nechcel, ale v tej mladsej triede museli tie 2 starsie s malymi spat.
@radulienka7 u nas je to tak, ze je jedna trieda, kde su sami predskolaci a jedna miesana 4-6 rokov, teda niektori (asi vacsina) su predskolaci a ostatni nie, robia velakrat rozne ulohy, neviem, ako to pani ucitelky zvladaju takto ich delit, ale dve moje deti do takejto triedy chodili (teda jeden este chodi) a robili proste ine veci ako ti mladsi spoluziaci, aj nejake tie prac. zosity.
neviem, co presne podla psychologicky tvoja dcerka neovlada, ale ak ide len o vedomosti, tak to ju do aprila naucis v pohode aj ty, na zapise toho vela nevyzaduju a tam uz sami posudia. treba si len zistit, co sa vyzaduje, aby vedela a prejst si to s nou.
mozno doslo len k nejakemu nedorozumeniu, ze psychologicka ma vyssie naroky na buducich prvakov ako v skolach v skutocnosti su, a pani ucitelky v skolke to vedia, tak ich ucia tak, ako je potrebne a ona to zhodnotila ako nedostacujuce.
pani psychologicka ti podla mna mala povedat, co tvoje dieta teda neovlada, aby si ju to mohla naucit a nie ju hned odsudit, ved do nastupu do skoly je este pol roka, to je neskutocne dlha doba.
tam je pokial viem potrebne ovladat vpravo-vlavo, hore-dolu, ratat do 10, pismena abecedy - velke tlacene, tvary a farby. neviem, ci este nieco. a ma vediet spravne drzat pero. pisat nemusi vediet nic, na to som sa vyslovene pytala.
ak ide o inu nepripravenost ako vedomostnu, tak s tym uz skolka neviem, ci nieco moze urobit.
ak to velmi chces riesit s psychologickou, mozno skus vyhladat este inu a vypocut si jej nazor.
tak prajem ti pokoj v dusi a pre tvoju dcerku spravne rozhodnutie ohladom nastupu do skoly! 😉
@radulienka7 neviem, ako je to vo vasej skolke, alev nasej ma 3. a 4. (predskolska) trieda rovnake osnovy. Akurat, ze do tej stvrtej beru aj deti, ktore predtym do skolky nechodili, alemaju na nu narok. Takze aj v nasej sa stalo, ze niektore deti boli dvakrat v tretej triede, lebo vo stvrtej nebolo uz miesta pre ne (to boli deti s odkladom) alebo isli do skoly rovno z tretej triedy. Prave kvoli tomu, ze detom v tretej i stvrtej triede sa venuju rovnako. Mozno je to podobne aj u vas - teda malo by.
@bubelko veru nesúhlasím.... vidím ako sa môj syn trápi s nelogicky usporiadaným učením, ako sa trápil napríklad teraz s násobilkou kde na násobenie aj delenie jedného čísla mali čas len týždeň a už písali písomky. Nosil mi štvorky päťky a bol z toho nešťastný. Neučiť sa sním doma tak na pol roka prepadne. A nebol jediný. Za mesiac prebrali násobenie 2,3,4 a 5ťkou. Ak toto he tempo odpovedajúce tretiemu ročníku potom som asi spadla z hrušky. Pamätám si ako prebiehal môj zápis do školy a teda porovnať sa to nedá. A ak nerátam informatiku tak sa učia to isté ako my. Majú na to 9 rokov, pričom už zo škôlky idú pripravený viac než dosť. A aj tak je to tempo šialené. V učení je riadny chaos, niektoré úlohy sú úplne mimo misu. Ja nevidím žiadny význam v tom aby sa tak letelo, veď času na to majú dosť. To že niektoré deti školu zvládnu bez pomoci rodiča ale nieje samozrejmé pre všetkých, deti sú každé iné. Ja myslím že by trebalo zvolniť, veď základná škola má dať základné informácie a tých je rovnako ako keď sme boli deti my. A potom, majú toľko voľna že to až neni normálne, okrem prázdnin a sviatkov sú to dni v škole kedy majú rôzne akcie a vtedy sa samozrejme neučia. Je jedno či je to tu alebo na severnom póle. Ja si proste myslím že sa neni kam ponáhľať, že 9 rokov je času viac než dosť aby sa naučili všetko potrbné.
@radulienka7, nasa dcera sa tiez dostala do skolky do triedy (nie do predskolskej), ja som ostala v soku a vtedy mi to vysvetlili, ze mali tolko predskolakov, ze museli urobit 2 triedy predskolske. V jednej boli tie deti, kt. zle vychadzali roky, mali uz 6 rokov a v druhej boli 5 rocne co o rok mali ist do skoly a zvysok mladsich, kt. este nasledujuci rok pojdu do predskolskej. Takze niektore deti boli v predskolskej dva roky a deti pekne pripravili. Skoda, ze to nerobia aj inde. (takze nakoniec bola predskolacka, ajked ta trieda podla oznacenie byvala predposledny rocnik).
@kamitomi ale ja som hovorila o prvakoch, ktori idu do skoly uz s tym, ze vedia citat a pisat 😉 ze ti sa nudia. nehovorila som o chaotickom systeme vyuky.
ale ked uz sme pritom - nasobenie - na jedno cislo nasobenie a delenie tyzden je podla mna dost. co chces prosim ta trenovat dlhsie nako tyzden na nasobeni jednym cislom? jednak treba pochopit princip (2x4 =4+4, 5x4=4+4+4+4+4) a jednak sa to treba naucit spamäti. mala nasobilka nie je velka veda. co budes robit az pridu ozaj tazke predmety ako fyzika, chemia a pod?
@radulienka7 ja by som to na škôlku nehádzala. Moja mladšia babula šla skôr, je októbrová, testy spravila, do MŠ chodila len rok a nie do predškolskej triedy. Tvoja dcéry by nemusela testami prejsť, ani keby do tej triedy chodila. To nie len o nejakých pracovných listoch, ktoré s ňou neurobili. Je to komplexnejšie. Mala si sa pýtať tej psychologičky na detaily. Ale nepripravenosť určite nie je len o tom, že nevedela tých pár vecí, ktoré by s ňou urobili v predškolskej triede.
@alexandraalexandrova úplný súhlas. Obe moje deti chodili do mš len rok a nemám pocit, že by im niečo významné ušlo. Vedeli všetko, čo potrebovali vedieť. Veď s takým malým dieťaťom sa netreba učiť, stačí sa s ním rozprávať a chodiť s ním von a ono nasáva ako špongia 🙂
Uz to tu bolo pisane, takze len ucesem. Predskolska vychova vo skolke z pohladu rodica nie je povinna, pokojne moze dat do skoly dieta aj bez skolky. Ale z pohladu MŠ je to inak. Ak rodic poziada MŠ o predskolsku vychovu pre svoje dieta, ta je povinna ho prijat. Ale tiez pozor len spadova, ostatne napr. aj sukromne sa mozu odvolavat na spadovu oblast ak maju naplnene.
materská škola je povinná prijať dieťa rok pred plnením dochádzky do ZŠ vtedy, ak je podaná prihláška v riadnom termíne. V priebehu školského roka prijme deti vtedy, ak má miesto. Ak miesto nemá, prijať ho nemusí.
@radulienka7 Pises, ze predskolacka trieda je plna, tvoja dcera je augustova, takze asi z tych deti, ktore by mali ist do skoly od 2017/18 jedna z najmladsich. Je to tak? Alebo su v tej predskolackej triede deti, ktore su od nej mladsie?
V skolke, kam mi chodi dieta je to tak, ze do predskolackej triedy idu deti podla veku a ak je ich vela, tak v tretej triede su ti najmladsi predskolaci, ktorych vzdelavanie je usposobene tomu, aby mohli nastupit do skoly. Su to vsak deti, ktore su zvycajne letne, ako tvoja dcera a mnohe z nich ostavaju dalsi rok v skolke, pretoze nie su zrele na nastup do ZS. Nie je to preto, ze by sa im ucitelky nevenovali, oni este nedozreli na to, aby zvladli skolu. V tvojom pripade, resp. v pripade tvojej dcery mas moznost sa jej doma venovat a sama s nou robit ulohy pre predskolakov (daju sa velmi lahko kupit cez internet), ist normalne na zapis a poziadat psychologicku o posudenie zrelosti napr. v juni. Ak by ani pred letom/v lete nebola dcera zrela na nastup do skoly; zvolte odklad a ostane v skolke. Ak bude zrela, tak do skoly pojde.
@bubelko tak budem robiť to isté ako teraz. Ak bude treba budem sa s ním učiť. Ibaze to už bude starší a bude lepšie chápať o čom ta škola je. Myslím si že týždeň je dosť málo, lebo neučia sa len matematiku. Viem že bude toho čím ďalej tým viac, že bude treba viac a viac pracovat. No my sme išli pomalšie, a aj slabsie deti mali dostatok casu sa naučiť učivo. A stihali sme v pohode všetko.Takto letia, skáču chaoticky z učiva na učivo a potom keď píšu tie hlúpe monitory tak sa cuduju že dopadli zle. Tak asi bude niekde problém.
@radulienka7 Aj v nasej skolke sa to stalo, ale nebolo to take dramaticke ako opisujes... jednoducho mali vela predskolakov, 1,5 triedy. Z kapacitnych dovodov teda neboli vsetci predskolaci v jednej triede, ale v tej druhej boli spojeni s mladsimi, ktorych bolo zasa len 0,5 triedy. Tematicky robili predskolacke ulohy, mali tam ucitelku, ktora ich mala na starosti a o nic neprisli, aj ked neboli v "predskolackej" triede. Aj mne to prislo zvlastne, alevysledky mali z oboch tried rovnake 🙂
@kamitomi neviem, ktory si rocnik, ale teda mne sa nezda, ze sme isli pomalsie. a teda naozaj mi nepride tyzden na jedno cislo malo. aj napriek tomu, ze sa ucia aj ine veci.
aj my sme sa ucili. a teda so mnou sa nikdy moja mama ani otec neucili. ani ja sa s detmi neucim. max. odpoviem na otazku, alebo navediem, kde hladat - encyklopedie, google, etc. a neviem - ak je syn v 3.triede uz je dost stary na to, aby chapal, o com ta skola je.
ako pisem - mam stvrtaka a prvaka, a uz ten prvak chape, o com skola je. ze on sam je zodpovedny za to, ci ma ulohy, ci ma zbalenu tasku, ci si zabudne telocvik a ze len on sam moze ovplyvnit vysledky v skole. 😉
ale sme mimo temy 🙂
.

@leteku ani ja si nemyslim, tiez mam augustakov, dvoch a ziaden odklad nepotrebuju, teraz dva a pol rocny, rozoznava farby anglicky, slovensky, pocita, rozoznava pismena, priraduje vsetky tvary, aj vrtule, aj kucery....nielen pismena, pocita do desat po anglicky aj po slovensky a nic ho neucime
to iste som mala s augustovym starsim a tiez tak, v pohode od septembra do skoly a dcera isla patrocna