icon

Je dlhý spánok v škôlke dôvod na zmenu?

katuska93
8. jan 2024

Ahojte,
prosím, aký dlho majú vaše deti spánok v škôlke? Ako to zvládajú detičky, čo nikdy nespia?
U nás majú 2 a štvrť hodiny, teda oficiálne dve, ale 11.45 sú už v postieľkach a do druhej musia ležať. Môžu mať mojkáčika, ale nesmú sa s ním hrať. Je to trieda, kde najmladšie deti majú už aspoň 4 a pol roka. Nie je to strašne dlho? V minulej škôlke mali iba hodinku a aj kamoška čo robí v škôlke hovorila, že tiež nemajú tak dlho, a teda že deti ktoré nezaspia sa smú potichu hrať. Bol to pre vás dôvod zmeniť škôlku? Lebo moje dieťa tam vyslovene trpí, nechápem, prečo by nemohlo aspoň potichu listovať v knižke po tom, čo všetky ostatné deti zaspali.. Inak tam chodí rado, ale toto riešime každý boží deň, že tam nechce spať a zjednáva, nech prídem pred spánkom.

lienka.7
9. jan 2024

@simsalabim 27 deti asi tazko ulozis na 24 postielok. To len tak na okraj 😉
Moja niekedy spi, niekedy nie. Niekedy trvá aj hodinu kým zaspi a potom zase nechce vstavat.
Myslím, že ako matka by si mala byť schopná dietatu vysvetliť, že aj keď nechce spinkat, je pre neho rovnako dôležité, aby si oddychlo. Faktom je, a vidíme to aj tu, ze mnoho matiek nevie si absolútne vychovať svoje deti. A prepáč, ale napriek demokracii, pokrokovosti a iných ďalších "modernych" kecov si dieta jednoducho nemôže robiť čo sa mu zachce. Potom tu čítame rozne výlevy ako dieťa nikoho a nic nerešpektuje, kope okolo seba, bije ostatných a pod.
@mooonika1975 zbytocne, nevysvetlis niekomu, kto jednoducho nechce pochopiť podstatu.

simsalabim
9. jan 2024

@lienka.7 moja dcera-nespavec, uz ma 24 rokov 😅 Uz v porodnici bola nespavec, nikdy cez den nespala dlhsie ako 30minut. Od cca roka a pol poobede nespala. Ale oddychovala - to som ju naucila. Predstav si, ze ked ju vynimocne v skolke po 2 hodinach zavretych oci prinutili zaspat (len na 20 minut, pani xx), ze potom v noci nevedela spat. Lezala v posteli a bola hore este ked sme my s manzelom isli o pol 11 spat. Nevybiehala, neplakala… o 2 v noci som sa zobudila a sla na wc a ona v izbe zapnute svetlo a hrala sa.
A na margo toho nesediaceho poctu postielok - preniest 3 sa neda?
A ver mi, ze hoci si @mooonika1975 mysli, ze je pokrokova - a v mnohom mozno je, ja ju nepoznam - v tomto ohlade - nuteny 2 hod spanok - to tak nevnimam (mam vystudovanu psychologiu). Potreba spanku je prudko individualna. Ale tiez sa mi to uz nechce rozoberat, lebo to je ako hrach na stenu hadzat.

lienka.7
9. jan 2024

@simsalabim a max.pocet deti na ucitelku ti niečo hovorí? Nie? Keby sa niečo stalo, presne taká pokrokova matka ako ty by ako prvá sa sťažovala, ze nebol dodržaný počet detí na ucitelku.
Inak spánok je dôležitý, toto co popisujes pri dieťati nie je určite normalne.
Ešte raz, nikto nasilu dieta nenúti spat, ma oddychovať, spat nemusi. A oddychovať neznamená sa hrať s hračkami. To nie je oddych, ale hra.

simsalabim
9. jan 2024

@lienka.7 hovori. V predskolskej triede bol za cias mojich deti 28. A ze oddych nie je hra? 🤣 No comment. Moja starka oddychovala pri vysivani. Oddychovat sa da rozne.

petraj122456
9. jan 2024

Učiteľky si chcú vypit kavu byt na mobile a mat 2 hodiny pokoj. Viete čo to musí pre tif deti čo nespia ležať 2 HODINY v posteli bez hračky… veď dospelý nevie obsedieť!!! Prečo si jedna Ucitelka nezoberie deti čo nespia vedľa kde budú mat kludovy režim napr citat knihy kreslit atd. Syn 3 roky chodi do súkromnej a tam to takto funguje. Na vašom mieste mením škôlkux

luc2020
9. jan 2024

@katuska93 zakladala som podobnú tému. Máme rovnaký problém, akurát, že v našej škôlke deti oddychujú aj o 45 minút viac ako by mali, tiež je syn z tých starších detí. Ležia od 11.45, výnimočne 12.00 do 14.30. Doma bol načený spať, ale v škôlke zo začiatku nevedel a tak ležal 2 hodiny a 45 minút a dostal z toho strasné stresy, že chvíľu prestal spávať aj doma. Keď som sa o tom rozprávala s doktorkou tak mi povedala, že nechápe, že toto v našich šķôlkach deťom ešte robia a nútia ich ležať, že každé dieťa má inú spánkovú potrebu. Chodím po syna na obed domov aj napriek tomu, že pracujem, musela som si tomu prisposobiť prácu, ale trápiť ho nenechám. Včera som to opäť riešila s učiteľkou, na otázku prečo chodia spať skôr ako je uvedené v školskom podiadku a aj tak musi ležať do tej 14.30 mi bolo povedané, že predsa najskôr im čítajú alebo pustia rozprávky (v poriadku to ale majú zarátané od 12.30, ciže 2 hodiny aj s rozprávkami by mali) ale už ležia v postielkach, ale ešte sa s nimi rozprávajú a o tej 12.30 im už povedia že musia byť ticho, tak že oni to berú ešte ako aktivitu. Nijak sa nedá dohodnút takže u nás je to dôvod na zmenu šķôlky 🙂

andreatytler
10. jan 2024

@mooonika1975 Pre boha, ty sa k tomu deleniu deti na spiace a nespiace stavias akoby to bola cista utopia a nikto to v zivote nezazil. To preco? Ved velmi dobre vies ze sa to bez problemov praktizuje vo vela skolkach.

simsalabim
10. jan 2024

A este - to, ze odpocinok je v nasich skolkach nastaveny rigidne, nerespektuje to, ze mnojähe deti uz po 2 roku zivota ho vobec nepotrebuju a je pridlhy, sa spomina aj v odbornej literature, dokonca v slovenskej. Mne sa to naozaj nechce studovat, ale toto (uz starsieho data, urcite su novsie publikacie) mam ulozene.

simsalabim
10. jan 2024

@andreatytler a nielen v skolkach, ale bezne aj v domacnosti, kde je viac deti. Argument, ze by nikto nechcel potom spat je taky zvlastny.

katuska93
autor
10. jan 2024

@luc2020 fuu, tak to už je vyslovene, že učiteľky si chcú uľahčiť. A zmenili ste škôlku? V inej je to už dobre? My sme boli minulý rok v inej škôlke na druhej strane mesta, dochádzanie bolo hrozné, tak sme škôlku zrušili a bol doma. Teraz je škôlka blízko, ale ten spánok je des a neviem, či v inej štátnej pochodíme lepšie. Súkromné v okolí nemáme, aspoň nie tak, že by som to dala ráno pešo s kočíkom. Jedine potom tiež nechať poobede doma, ale je to nefér voči staršiemu dieťaťu, lebo v škôlke byť chce a aj voči bábätku, lebo sa stále musí prospôsobovať a nemôže spať ako potrebuje..

luc2020
10. jan 2024

@katuska93 nemenili, keďže nie všetko sa ukázalo hneď, syn bol aj často doma pre choroby takže sme mu aj dali čas na adaptáciu, ani som hneď niektoré veci nevedela, učiteľkám sme dôverovali ...a tiež nie je jednoduché zmeniť počas roka škôlku takže zatiaľ chodím po neho na obed ale chceme zmeniť...držím palce nech sa dobre rozhodneš 🙂

hendikep
10. jan 2024

@katuska93 nasa tiez musi spat 2hodiny … vzdy sa spanku branila, doma uplne … od mala nechcela spat aj ked bola unavena aby jej nieco nahodou neuslo 🤦🏼‍♀️ tiez vyjednavala ze mam prist po nu skor, ze tam nechce spat ale neustupila som a zacala tam normalne spavat … u nej je ale ten problem ze ona spanok este potrebuje , vidno na nej unavu lenze brani sa mu ( inak nic ma nevie vytocit ako toto stale dookola :D ) ale ked vidi ze je nuda a vsetci spia tak zaspi … 🤷🏼‍♀️

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
nikpa
10. jan 2024

@katuska93 naozaj veríš tomu, že deti ktoré nechcú spať si budú ako píšeš potichu listovať knižku, 2,5hod?? Dopadlo by to tak, že by budili spiace deti. A zase by sa sťažovali ich rodičia. Je to začarovaný kruh, u nás sa to rieši každé rodičovske a žiadne riešenie sa zatiaľ nenašlo. Mne osobne keby niečo vadilo, hľadala by som inú škôlku alebo súkromnú.

hendikep
10. jan 2024

@nikpa presne .. napriklad moja dcera keby videla ze niekto spat nemusi, tiez by nechcela pricom spanok potrebuje len hlava to nechce pochopit… cize pre nu je pozitivne ze tam spi lebo vidi aj ostatnych spat 🤷🏼‍♀️

vespertine
10. jan 2024

Tak ženy, ktoré sú doma na RD, dajú staršie dieťa do škôlky, aby mladšiemu nerušilo spánok, ale v škôlke má jedna žena poriešiť 20 detí s rôznymi spánkovými potrebami, áno? Inak ste si to niekedy skúsili?? Ja by som vám veľmi rada dopriala, lebo toto je utópia🙂 Každý deň pôjde spať niekto iný a v úplne inom čase, veď ako chce alebo nechce (rodič??). Toto sa dá aplikovať v súkromných škôlkach, ktoré fungujú v rodinnom dome, majú dokopy 20 detí a deti, ktoré chcú oddychovať idú napriklad do podkrovia, pustia si tam tichú hudbu a ostatní sa dole hrajú. V štátnej škôlke kvôli priestoru a množstvu detí toto nie je možné, bohužiaľ. A tiež mam dieťa, ktoré neznáša obedný spánok (už je predškolák, tak skôr len ležia a oddychujú hodinku), ale som si vedomá toho, že sa to nedá v inštitúciách zariadiť tak, aby sa vyhovelo všetkým požiadavkám a individualitám. To by sa museli nafúknuť budovy a zdvojnásobiť personál.

wella47
10. jan 2024

@simsalabim ani v práci nikto nebude rešpektovať jeho individualitu...ľudia sú v dnešnej dobe sebeckí vo i ostatným v mnohých ohľadoch a zakrývajú to vlastnou individualitou...obed-individuálne,spánok-individuálne.....

mentolka12
10. jan 2024

@katuska93 nasi maju 1hodinu a 15minut, ake v tom je uz aj cas kedy ich postupne zobudzaju. teda cisty cas cca hodinka

dancura
10. jan 2024

Mne to pride strasne vela. V nasej skolke spia deti od cca 1:15 do cca 2- ak chcu niektore si pospia aj do 3tej. Ak niekto nespi, tak musi lezat ale moze sa hrat potichu so svojim mojkacikom. Predskolaci nespia vobec

simsalabim
10. jan 2024

@wella47 aha, takze budme vsetci ako cez sablonu 🤷‍♀️ Ak tvoje dieta nebude v skolke chciet jest napr drozdovu natierku na chlebiku, lebo mu tak nechuti, az sa pogrcia, asi povies ucitelke - vsetci ju jedia, tak donutte aj jeho ju zjest 🙈 Ved je taka zdrava! Pozri, ak by spanok v skolke trval hodinu, asi to ti nespavci pretrpia. Ale aj v tejto diskusii vidis, ze niekde trva viac ako 2 hodiny, pricom tie deti musia lezat so zatvorenymi ocami. Toto sa mamam nespavcov nepaci. Ved na tych detoch je istym sposobom pachane nasilie. Citala si ten uryvok z odbornej studie, co som sem postla? Nespavcom povinny spanok spodobuje neprimerany stres. Toto sa ti zda v poriadku? V inych krajinach dokazu nespavcom zabezpecit iny oddych. U nas nie?! Je to ciste o ochote uciteliek - v niektorych skolkach oddych nenatahuju na vyse 2 hodiny.

mikienka
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
10. jan 2024

@mikienka ano a citala si jeden z navrhov na riesenie, ktory som napisala vcera vecer? Ten by sa nedal pouzit? Ak nie, preco?

romanadam1626
10. jan 2024

@simsalabim moji synovia tiež v škôlke nikdy nezaspali
Mohli si ale listovať v knižke, a neskôr pomáhali pani učiteľke s pripravou materiálov, vykresov a podobne na popoludnie pre ostatné deti... 😉
U nás pani učitelky ich mali veľmi radi, hovorili že sú to ich pomocníci.

simsalabim
10. jan 2024

@romanadam1626 to je skvele 👍

bunka1
10. jan 2024

@katuska93 u nás podobne... problém v škôlke ostať po obede. Plakala cele poobede..budila sa s plačom, ze v skolke nechce ležať. Chodili sme po ňu na obed lebo normálne mala z toho traumu. Ale od pondelka skúšame ju nechať aj po obede.. zatiaľ len vyjednava, ale neplače. Nechápem prečo deti čo nespavaju poobede nemôžu robiť dačo iné... problém je, že jedna učiteľka je na 20 deti. Lebo sa dve iba striedajú... spolu sú tam malo.

kulumulu123
10. jan 2024

@simsalabim mali sme rovnaku skolku pri dcere (neviem ci nepiseme aj o tej istej)..
Syna som dala do sukromnej a tam je to v pohode ak chce ide si lahnut s malymi detmi ak nie tak si nieco robia vo vedlajsej triede s velkacmi. Ma 4r a 1 tyzden.. Nespi cez den od cca 20mes. Nechyba mu to, zato vecer cca 19:30 uz spi a potiahne do cca 7rano.. Vyhovuje to takto vsetkym 👍

katarinka289
10. jan 2024

@katuska93 skosky poriadok ste citali? Tam je predsa uvedene,ako to v skolke je.Je tam jedna ucitelka.Nemoze sa rozdelit do spalne a do triedy k hrajucim sa detom,ktori by sa urcite nehrali potichu a ostatnych by rusili.Moje obe dcery napriklad spavali tak,ze ich museli budit.A aj cez prazdniny som im udrzovala rezim,ze poobede si isli zdriemnut. Ked mate rezim iny a nechcete,aby v skolke 2 hodiny lezal, tak si ho berte na obed

romanadam1626
10. jan 2024

@andreatytler aj ja som mala z toho velké stresy v škôlke, neskutočne som sa nudila v tej posteli, či na lehátku tvrdom. A naši boli v praci do 15.30 hod ,tak inak sa to nedalo .Ale potom,ked som mala 5 rokov ma mamina brávala už domov na obed, ked ona zostala na materskej s najmladšou sestrou . Tak to bolo vyslobodenie pre mňa 🙂

xxxzzz
10. jan 2024

@katuska93 Vies, ak je jedna ucitelka na triede, ma urcite co robit, aby "ustrazila" spanok deti, ktore to potrebuju, ma urcite aj dokumentaciu a plany, co potrebuje dokoncit (viem to).
Pises, ze dieta t davas na 3,5h. Ok, odnes ho tam rano skor, ved skolky otvaraju zvacsa o pol7. Pises, ze ti nejde ani o to "ucenie - edukaciu" v skolke. No, skolka je vychovno vzdelavacia inštitúcia, nie detsky kutik v prvom rade.
Nechxes ho vyberat pred spankom. Ok, ale ked do cca 14h spia, a o 14:30 su po olovrante, co uz z toho ma, ked idu domov.
Nechces rozbiť spanok mladsiemu, chapem, ale naburavas rezim starsiemu sama, kedze sa ti to nepaci a na vine su ucitelky? Ty mas dvoch a nezladis to, v skolke 20 deti. A maju to zladit?
Tak ho vyber, a poobede sup na ihrisko medzi ostatne deti

jankadr
10. jan 2024

@katuska93 ja som tak brala po 3,5 hodine a doma si v klude s dcérou zdriemli.