icon

Je škôlka nutná?

huahua
12. mar 2016

Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, že či dávate všetky staršie detičky automaticky do škôlky. Ja mám doma štvorročného drobca, som na materskej ešte s malou princeznou a uvažujem, či ho vôbec dať od septembra do škôlky, či nestačí len potom ako predškoláka, len všetci po mne pozerajú ako keby mi šibalo.
On sa do škôlky veľmi nehrnie, aj keď ideme po meste a idú deti zo škôlky na prechádzku, tak sa ne ne nechce ani pozrieť. Nechce tam ísť, lebo tam nebude môcť byť so mnou a nepomáha ani vysvetľovanie, že ja sa po neho vrátim, on chce byť so mnou. Je pravda, že je na mňa dosť naviazaný, ale zlepšuje sa to, kedysi bola len maminka, teraz už vpohode ide aj s tatinom na noc k starým rodičom.
Chodíme spolu von, na ihrisku sa hrá s ostatnými deťmi (teda skôr vedľa nich), rozpráva sa bez problémov aj s cudzími dospelými, ak som pri ňom nemá problémy. Pokiaľ je v známom prostredí s ľuďmi, ktorí sú mu "sympatickí", tak sa mu pusa nezatvorí. Pri deťoch je väčšinou "pozorovateľ" a ten, čo ustúpi, požičia, je dosť citlivá povaha...
Osobne si myslím, že na škôlku ešte ne je dosť zrelý, ale ako som už spomínala, okolie to skôr vníma tak, že už mu to treba, že je na mňa moc naviazaný, že potrebuje viac vybiť energiu (prestal cez obed spávať, tak k večeru je už dosť nervózny a hyperaktívny). Tak budem vďačná za každú radu a podobnú skúsenosť...

alaguema
12. mar 2016

@mummy01 velký potlesk. Úplne súhlasím. Mantra, že dieťa potrebuje škôlku, sa stala populárnou až keď rodičia začali POTREBOVAŤ škôlku. Nie deti.

@huahua tvoje dieťa nepotrebuje škôlku, pokiaľ tam sám nechce byť. Bodka. Okolie nech sa stará o seba 😎 Vôbec tie reči nepočúvaj, nie je to pravda. Ja som mala staršiu dcérku doma spolu s mladšou a dnes je z nej premiantka tiedy. Nikdy jej škôlka nechýbala a keď tam šla do predškolskej triedy, bola ďaleko pred ostatnými deťmi a učiteľky nám ju odporučili do triedy pre nadané deti. Ak sa dietku doma venuješ, tak mu dáš viac, ako škôlka. Zvlášť, ak o ňu nejaví záujem. Nie každé dieťa je extrovert. Ja mám doma dvoch introvertov a sú šikovné až až 🙂

andulinne
12. mar 2016

@marcelatje zatial sa zda, ze ked nastupim do prace, ak mi teda budu drzat moje miesto, pokial to budu zvladat bude u svokrovkov.budem sa musiet rozhodnut potom podla situacie.idealny stav pre mna kedze uz moj manzel neplanuje dalsie dietatko neexistuje.inak by som s nim zostala doma ;)

jana_eyre
12. mar 2016

@juhseverzapad tak potom uz vobec nechapem preco ta tak rozculilo, ze dana mamicka skonstatovala, ze prave tie "malokreativne" matky uprednostnuju pre svoje deti skolku..

uplne zbytocne si na nu zacala utocit a pritom nakoniec sama priznas, ze kreativna nie si.. asi by som mala ist uz spat, lebo prestavam chapat suvislosti?

ja svoje deti tiez milujem, nie som ale na nich zavisla a predsa ma bavi im robit program aj cely den a mam rada ak ich je plny dom - to je len rozdiel medzi nami.. ale tvrdit, ze za to, ze su somnou doma musia byt automaticky nesamostatne a drzat sa maminej sukne, tak to je prilis namna - zas len zopakujem, neznasam skatulkovanie 🙄

lenkad26
12. mar 2016

@juhseverzapad ten prd o tom vies ty ako citam tvoje chladne prispevky...nie, nie som rozvedena, ale nebodaj rozvedene zeny nevedia co je milovat? Pises od veci...zato ze jedna mama ked si to moze dovolit a chce ostat to minimum 4-5rokov zo zivota dietata s nim naplno este nemusi znamenat ze na nej bude dieta nalepene aj v 15ich..a nebude samostatne!!! A cim skor ho dat z domu aby bolo samostatne...?! To moze napisat matka, ktora miluje akurat seba...

juhseverzapad
12. mar 2016

@jana_eyre Mňa iba nahnevalo, že podľa nej sme "na nič" matky, lebo ich dávame do škôlky. 🙂

marcelatje
12. mar 2016

@andulinne ja nerýpem, len mamičky tu píšu o prvorodených deťoch. Mám pocit že s tými druhorodenými to s tou školskou (ne)dochádzkou až také jednoznačné nebude 😅
Ja keby som si mala vybrať medzi škôlkou a svokrovcami jednoznačne to bude škôlka. Svokrovci majú hlboko zakorenené isté správanie týkajúce sa výchovy ktoré mne nie veľmi vyhovuje 😅

@alaguema Bohužiaľ je to tak že rodičia škôlku skutočne potrebujú. Budem sa opakovať ale je málo rodín ktoré si môžu dovoliť dlhodobo žiť z jedného príjmu. Akokoľvek svoje deti milujú a najradšej by ich mali pri sebe v záujme zachovania akej takej životnej úrovne sa musia prispôsobiť. Je to smutné ale je to tak.
Ja by som napríklad mala rada obe deti doma no neviem sa im naraz plnohodnotne venovať pretože každý potrebuje niečo úplne iné.

lenkad26
12. mar 2016

@juhseverzapad zienky...ako tu niektora napisala...kazda mama nech dava alebo nedava do skolky podla vlastneho uvazenia...len tolko...

jana_eyre
12. mar 2016

@juhseverzapad ako som uz pisala - take nieco som v tom prispevku vobec nepostrehla, iba skonstatovala, ze podla diskusie zvacsa "nekreativne" matky uprednostnuju skolku, nic viac, nic menej..

juhseverzapad
12. mar 2016

@lenkad26 to si myslíš ty. Ja by som dala život za vlastné deti!! Všetko beriem z úplne iného pohľadu ako ty! Napr. moje deti sú už vyrovnané aj s mojou smrťou, my to berieme normálne.

lenkad26
12. mar 2016

@juhseverzapad anoo..tak ich obdivujem..moja mama je smrtelne chora..ja mam svoju rodinu..ale boli ma srdce ked si predstavim den, ked o nu navzdy pridem...a dlho sa s tym nebudem vediet zmierit a ani neverim, ze ak niekoho milujes zmieris sa s tym este pred jeho smrtou...mozes byt kvazi pripraveny ze ten den pride(aj ked to je relativne, ze si pripravena) ale smrt clovek so srdcom nemoze brat normalne ako keby sa nic nestalo..ale ok..ak to tak vnimas..neprotirecim..mame na to rozdielne nazory.respektujem to

jeemima
12. mar 2016

@huahua ahoj je tu skupina vola sa takto Naše dieťa (3-7r.) nechodí do škôlky skus sa pripojit ;)

juhseverzapad
12. mar 2016

@lenkad26 Nehovorím,že ich to nebude "bolieť", nikto nie je na to úplne pripravený, ale je lepšie, ak sú deti pripravené žiť bez rodičov.

andulinne
12. mar 2016

@marcelatje neberiem ti nazor, ani som to nevnimala ako rypanie. Svokrovci teda moji su mladistvi ludia, minimalne duchom, a hlavne su Damiankovi velmi blizky takze tk bude pre neho mensia zmena.ako vravim ak by sme mali predsa len dalsie dietatko alebo by moj muz nasiel v zahrade zakopany milion urcite zostavam doma 🙂

belasy_motylik
12. mar 2016

Nie, škôlka v SR nie je nutná, ani povinná

siska53
12. mar 2016

@juhseverzapad samostatnosti sa vedia naucit aj doma.
Mladsia sa vedela sama.obliect davno predtym,co chodila do skolky..
A to tam.chodi od 3rokov.
Rovnako som.jej strcila cely pribor uz od 2r.,nech si skusa. Pritom som sa nedavno dozvedela,ze v skolke tito mali jedavaju len lyzicou!
Rovnako vie basnicky a pesnicky..
Aj starsi sa vela veci naucil sam. Lebo chcel,tak som.mu to umoznila.

Takze nesuhlasim s tym,ze len mimo domu sa naucia samostatnosti.
V pripade mojich deti plati,ze cim.neskor,tym.lahsia adaptacia. Kebyze mozem,aj malu dam.az od 4,5r. Ona je ucenliva tak ci tak,zapaja sa do uloh pre predskolakov,jasne,ze vela z toho nevie dokonale,ma cas este,no dost uloh splnit vie. A nemyslim si,ze je to kvoli navsteve skolky.
Ked som ich mala oboch doma,zvykla sa sice vela hrat sama,no casto sa pridala aj k nasim hram,ktore boli uz trosku na inej urovni a aj k aktivitam,ktore som robila som synom-farby,tvary,pismenka..lepenie... Tahali sa navzajom-on nerad kreslil,ale ked chcela ona,tak sa vzdy pridal. Ona zas nenapadko spoznavala trochu pismenka,ktore zas syna velmi zaujimali..
A aj zucastnovanie sa na domacich pracach je super. Dnes sme mali navstevu a pred nou deti videli,ze upratujem,tak sa pridali -odpratalis i hracky,maly zacal umyvat skla,riad (mame sice umyvacku,no jeho to bavi aj ked este trpnem,lebo ma len 6rokov,a jasne,musim dooplachovat), mala zas umyvala parkety.
Takze si myslim,ze samostatni su dost,staci,ked im rodic da priestor a doveru. A to moze dat ci nedat aj rodic,ktory da dieta do skolky i taky,co neda.

siska53
12. mar 2016

@juhseverzapad a taky detail-ty sa preco nechodis socializovat do prace?

katrinka8
12. mar 2016

@mawka - nie celkom závisí od toho, ako si dieťa vedieš a vychováš do 3 rokov. Veľa závisí od povahy, okolností. Viem, o čom hovorím, staršia nikdy nevyhľadávala rovesníkov, deťom sa sama neprihovorila (cudzím), hrala sa skôr so staršími. Doteraz hádame, čím to je - ona v roku aktívne používala 75 slov (zrozumiteľných aj pre cudzích), v roku a pol súvisle vo vetách rozprávala, lenže jej rovesníci asi nerozumeli, resp. nevedeli odpovedať, tak to proste vzdala a nevyhľadávala ich ani neskôr. Do škôlky šla ako 3-ročná, adaptácia absolútne katastrofálna (u starých rodičov bez problémov, so známymi dospelými či deťmi bezo mňa či manžela tiež), tak sa zasekla, že rok v škôlke neprehovorila slovo. Ja som sa šla utrápiť, ale v škôlke bola po prvom polroku chorôb (do toho sa narodil synček) napriek tomu spokojná, chodiť tam síce chcela, ale v podstate tam nič nerobila - len pozorovateľ. Nič viac. Ďakujem Bohu za pani učiteľky, ktoré nás podporovali a ustáli to, povzbudzovali, že pokroky sú - priznávam, hlavne mňa (štátna škôlka, takže iso im nešlo o to, aby kvôli prachom tam bola za každú cenu). Bol to nesmierne náročný rok pre nás všetkých, keby som sa mala rozhodovať teraz, ostala by s nami doma. Priznávam si veľkú chybu, že som neposlúchla svoju intuíciu a nenechala som ju doma o ten rok dlhšie. Mimochodom, doteraz chodí len na 1/2 dňa, je predškoláčka. V škôlke ostáva celý deň len vtedy, keď má výtvarnú, príp. je nejaká špeci akcia poobede.
Synček je absolútne opačná povaha asi - on je najspokojnejší so svojimi 3 kamarátmi, ktorí sú v rovnakom veku - majú niečo málo cez 2 roky, a už od jesene sa dokážu hrať SPOLU (nie vedľa seba), každý deň sa stretávame. Keď chodíme do škôlky so staršou, tak nemá problém ísť s učiteľkami či tetami sa pozrieť do triedy na deti, aj sám tam vbehne (dcéra napr. by sama nešla ani ku susedom, keď ide zavolať kamaráta, aby sa šiel s nimi hrať, mladší musí ísť s ňou, sama ona nepôjde veru). Takže si naivne myslím, že mladší taký problém so škôlkou mať nebude, hoci v septembri nebude mať ešte 3 roky. Ale keď mu občas hovorím, že bude chodiť do škôlky, povie, že nebude 😀 Musím ho lákať na autíčka a vláčiky, čo tam majú... 😀
"Odložiť" ho musím, lebo musím nasúpiť do práce, a rada by som bola, keby tá adaptácia prebehla ešte vtedy, kým budem doma a bude sa mi napr. dať ho na 1/2 dňa či nechať si ho pre chorobu doma (je novembrový, čiže cca 3 mesiace na adaptáciu si nechávam). Takže podľa mňa v prvom rade závisí od konkrétneho dieťaťa, niektoré je naozaj pripravené aj v tých 3 rokoch, iné ani v 5 nie.
Inak, z imunologického hľadiska je údajne priemer, kedy je najviac detí zrelých na kolektív - 4 roky. V 3 rokch máloktoré, v 2 takmer žiadne, do roka vôbec nie. Bol na to článok jedného imunológa, škoda, že nemám link.

moni244
12. mar 2016

Inac, viete co je zaujimave? Potrebu nedavat do skolky maju mamicky, co maju doma druhe, mladsie dieta, hm, ale co robit v pripade, ze dieta je jedinacik a aj jedinacikom.ostane? Lebo sa tu ohanate, ake je to super, ked je doma, zahraju sa, potiahne to mladsie dopredu a podobne, ale ani jedna nepisala, ze ma doma jedinacika a venuje sa mu na 100%, skolku odsuva, je s dietatom doma, bez prijmu

moni244
12. mar 2016

Jaj a este jedna vec ma napadla, zijem v BA, na sidlisku, ked zacal skolsky rok, moja do skolky este nechodila a cuduj sa svete, na ihriskach, nikde deti v jej vekovej kategorii, same batolata, 1,5 rocne deti, co jej toto malo dat? Nic, lebo take deti, sa nevedia hrat, aka bola smutna, ked sme prisli na ihrisko a nemala sa s kym hrat, kurzy? Vacsinou doobeda len pre max. 2,5 rocne deti, ked aj nieco ine, tak na druhej strane mesta, plne, bez auta nerealne, tak ako ma clovek socializovat dieta v takomto prostredi? Sme mimo rodiny, nikoho s detmi nepozname, cize navstevy nehrozili

sardinka335
12. mar 2016

@moni244 aaale to ja ani nečitam taketo kydy...ano...dieťa čo je v školke napr. doobeda je dieťa nekreativnej matky...a dieťa čo je doma je dieťa kreativnej matky. Tu kazdu chvilu skuvinaju ako s jedným dieťaťom nič nestihaju - cely den sa to doma premota a potom muž pride z roboty a upratuje,vari ...nehovorim ze sa nenajdu aj vysoko organizovane matky, ktore naozaj dokazu menezovat aj deti aj domacnost...ale väčšina to nebude. Školka je dobry sluha - ma čo ponuknut dieťaťu v ramci jeho rozvoja, ale zlý pán ak je to len nejaka uschovna.

abbey1
12. mar 2016

@moni244 Nemám doma jedináčika v pravom slova zmysle. Staršia má už 16 a mladšia nastúpila do škôlky až teraz v septembri ako predškoláčka na dopoludnie. Nevenujem sa jej na 100%, to žiadna matka nemôže, keďže každá z nás má aj svoje potreby, už len technického rázu ako wc, sprcha a podobne. Ja pracujem od jej narodenia zopár hodín týždenne. Venujem sa obom svojim deťom maximum. Dcérku som nedala do škôlky nie z dôvodu, že škôlka je zlá, ale ja som jej mala čo poskytnúť, vedeli sme si spolu robiť program zaujímavý pre obe. Ona je svojská povaha od narodenia, stačil jej kolektív detí na ihrisku, s priateľmi, posledný rok i na krúžku. Nemyslím si, že som ju o niečo ukrátila, keď nastúpila do škôlky až teraz. Až teraz bola pripravená. U staršej to bolo veľmi podobné. Od prvého ročníka to je veľmi úspešná žiačka, teraz už študentka, nedrží sa maminej sukne, ako tu už niektoré tiež spomínali.
Skutočne je každé dieťa úplne iné, to vidím i ako pedagóg. Rovnako sú iné i deti, ktoré sú v škôlke už 3. či 4. rok. Ani tie nie sú rovnaké.
Nech si každý zariadi svoj život podľa svojich predstáv, ak má na to možnosti. Mne to moja práca umožňuje. Iste, ak by som pracovala ako pred materskou, bola by som finančne oveľa ďalej. Ale ja som spokojná, tak ako to je a moje deti tiež a to je hlavné.

katrinka8
12. mar 2016

@moni244 - no veď ale to je bezpredmetná debata riešiť, či máš dieťa dať do škôlky alebo nie, keď proste musíš kvôli práci 😉 Obvykle sa to rieši práve preto, že možnosť nechať ho doma s mladším existuje.
Ja si to napr. vyčítam preto, že som ju tam dať nemusela, len som si v tej chvíli myslela, že to pre ňu bude lepšie byť s deťmi, že sa niečo naučí, zahrá, zabaví, a doma budem mať doobedu na ňu kvôli bábätku menej času, aj ju to bude nudiť (ona na to potom prišla, že sa s nami nudí, keď bola 2 mesiace doma, keď sa malý narodil, na doporučenie pediatičky + boli Vianoce,len čo z toho, že ju to už bloklo na začiatku)... Pre mňa to napr. bola len a len komplikácia, riešiť organizáciu mimina, budiť ho, aby sme mohli ráno do škôlky, potom riešiť, ako cez obed, keď som musela po dcérku, ako ho dať spať, aby sme to stíhali + strach, že aké choroby domov donesie, plus tie nervy, ako sa tam staršia má, keď nechce jesť, piť, ozprávať, zapájať sa. Keby som nemala mladšieho, a musela do práce, tak by som si to nevyčítala, pretože by som proste ozaj nemala inú možnosť, len ju dať do škôlky. Ale ja som inú možnosť mala, a nevyužila som ju.
Čo sa týka tých rovesníkov, tam zase veľmi závisí od toho, kde bývaš - niekedy je proste oblasť alebo aj obdobie, že dieťa sa naozaj nemá s kým hrať. Napr. momentálne my sme na tom dobre, rovesníkov synček má, dokonca aj suseda priamo. Takže je denno-denne v kontakte s kamarátmi, škôlku podľa mňa absolútne nepotrebuje v jeho veku (2 roky 4 mesiace). My ráno ideme do škôlky so staršou, cestou sa trochu prejdeme, porobíme čo-to doma (ja svoje, malý svoje, dačo spolu), o 10-tej ideme von - s kamošmi, do cca 12-tej, to už ideme do škôlky pre dcérku, a obed, spánok, niekedy ešte prídu susedia večer sa k nám hrať alebo idem s deťmi k našim (majú dom so záhradou, od jari do neskorej jesene je to fakt super vymoženosť, lebo sú prakticky stále vonku, čo by v paneláku asi také nebolo) a deň za nami.
V tomto si napr. myslím, že keby sme mohli takto fungovať aj rok navyše, tak by mu vôbec škôlka nechýbala. Proste by stačilo, keby šiel v tých 4 rokoch kľudne - za takýchto podmienok. Ale riešiť to nejdem, lebo musím do práce, keď bude mať 3. Škôlka začína v septembri, tak skúsime, aby si zvykol skôr, ako to bude nevyhnutné (v novembri alebo decembri).

senta_sofia
13. mar 2016

@kikina84 len uvediem na spravnu mieru, nie je povinny ani posledny rocnik skolky. Mylne sa interpretuje zakon, v zmysle ktoreho je riaditel povinny prijat kazde dieta, ktore by malo nasledujuci skolsky rok nastupit do skoly.

jana_eyre
13. mar 2016

@moni244 ano, to je presne tak a pravda, deti, ktore dlhsie nechodia do skolky maju doma mladsieho surodenca - myslim, ze je malo ludi, ktori si mozu dovolit byt doma uplne bez prijmu a mat doma dieta len tak..

ale napr. ked som kazdemu v mojom okoli vysvetlovala, preco do skolky moj syn nejde, kazdy namna pozeral ako na krkavciu matku, co nechce svoje decko pustit z dohladu a pritom mu to, ze je s nami doma nijako neublizilo.. mozno by mu ani skolka neublizila, aj ked bol introvert, ale proste naco tam mam zaberat miesto niekomu, kto to potrebuje a ja som doma a nevadi mi deckam riesit program? nechapem, preco kazdy furt riesi zivoty druhych..

a potom si tu precitam ako moje dieta dusim laskou a preto je bojazlive, dokonca sa neuci samostatnosti.. myslim, ze je uplne prirodzene ze take poznamky cloveka rozculia, tak isto ako ked si zena, ktora ma deti v skolke precita poznamky, ze svoje dieta iba odklada..

nic nie je ciernobiele a to ciernobiele videnie tu na modrom koniku /ale aj v skutocnom zivote/ ma niekedy vie dostat do vyvrtky..

juhseverzapad
13. mar 2016

@siska53 Ja chodím do práce, veď doma by som sa zbláznila. 🙂

michaelkanr
13. mar 2016

@juhseverzapad ty si si vyfabulovala, co ti vyhovuje. Nevyjadruj sa ku mne, ked mas zjavne problem s pochopenim citaneho textu😉

siska53
13. mar 2016

@juhseverzapad aha. Lebo si to tak napisala,akoby si nechodila.🙂

leishmania
13. mar 2016

@huahua moj pojde. tiez az do predskolskej tearz v septembri ked mal 4r narodila sa mi dcera a nechcela som vsetky skolkarske choroby s babatkom absolvovat

leishmania
13. mar 2016

a este stale do skoky voovec nechce :D aj ked deti ma rad a vie sa v kolektive zahrat

nosalinda
13. mar 2016

Mamičky, nie je tu o čom diskutovať. My si naše deti a seba poznáme najlepšie a určite pre seba aj pre ne robíme to, čo považujeme za najlepšie. Ja som do škôlky chodila len rok a neznášala som to, moja malá škôlku miluje, miluje deti, kolektív, hry. Odkedy sa mi vyvíja, tak som vedela, že škôlka, ani zmeny pre ňu problém nebudú. Povahovo nie je absolútne po mne (snáď okrem zlostenia🙂) a tak hoci mňa pri slove škôlka striasa aj teraz nedávala som ju tam so žiadnymi predsudkami. Mne je viac ľúto, že s ňou nemôžem tráviť deň a je tam v škôlke, ale zas na druhej strane viem, že by som jej neposkytla to čo škôlka a to čo ona miluje...kooooopec hluku a kooooopec detí🙂 Zato cez víkendy neriešim upratovanie, záhradu a všetky "dôležité" dospelácke vecí a robíme si program s ňou. Tak sa nehádajme, už to tu bolo spomenuté, každé dieťa je iné a niekedy môžme robiť hocičo, to čo má v sebe dané nezmeníme. My sme štyria súrodenci a každý, ale každý sme úplne rozdielny...až ma to niekedy zaráža. Boli sme narodení tesne za sebou, takže si nemyslím, že by k nám rodičia pristupovali inou výchovou. Pokoj a mier a veľa lásky, to je to, čo naše detičky potrebujú najviac 🙂