Kedy môže učiteľka odmietnúť prevziať dieťa?
Pred 3. dňami nám učiteľka poobede v školke oznámila, že syn má soplíky a bolo by dobré,aby ostal doma. 2 dni bol syn doma, ani raz mu soplík netiekol. Nakoľko sme s manželom zamestnaní a syn nemal príznaky ochorenia, zdá sa mi to zvláštne. Ako sa zachovať. Mne to pripadá ako ,, šikanovanie"
@anjelicek26 lenže my sa tu bavíme o @atrami, a teraz som odpisovala @ivett1 veď si prečítaj ako bola dobuzerovaná, a doniesla následne papier od lekára, jednoducho ju rovnako chceli šikanovať a zbavioť sa dieťaťa aby mali menej roboty
@anjelicek26 nepredpokladám, že učiteĺka nemá čo iného na práci ako úmysel šikanovať rodičov. Iba som napísala, čo učiteĺ môže a čo nemôže (zneužívať školský poriadok napríklad) a tu sa bavíme o konkrétnych príkladoch a nie paušálne o chorých deťoch posielaných ľahostajnými rodičmi do školy ši školky
@maggie2 Ty to vidis len z jednej strany-strany rodica, ale nemas ani predstavu, ako to je, ked ucitelka natrafi na takeho rodica ako si ty, ale s opacnym nazorom. Mala som pripad, ze mamicka rano prisla, zbadala, ze si prave niekto smrka nos alebo zakasle a uz robila krik, ako je to mozne, ze sme taketo dieta prevzali od rodica. Jej dieta vraj je potom hned chore a nakazi celu rodinu. Zbytocne sme jej ukazovali papier, ze to su alergici, ktori mozu byt v kolektive. Riesila to aj s riaditelkou a dieta prepisala do inej skolky. Ale si myslim, ze vec nevyriesila, len presunula inde.
@spachtos prepáč, ale prečo ma porovnávaš s nejakou ženou, čo sa bála jedného alergického sopľa.
Navyše, Vy ste zo zákona povinn zachovávať mlčanlivosť o zdravotnom stave konkrétnych detí a neoznamovať ho iným rodičom, bez predchádzajúceho súhlasu zákonného zástupcu dieťaťa. Vy ste jej nemuseli, ale vlastne ani NEMALI , NESMELI ! ukazovať žiadne papiere od konkrétneho dieťaťa.
Vy ste sa s ňou vôbec nemali baviť, ak jej nestačilo Vaše všeobecné vyjadrenie, že všetky deti u Vás sú napriek jej súkromnému dojmu spôsobilé navštevovať kolektív, nakoľko je to všetko zdokumentované a potvrdené lekármi a odporučiť jej aby vec riešila s riaditeĺkou, prípadne vyššie. Načo sa takto handrkujete? Potom dochádza k zbytočným výlevom, ktoré nemusia byť.
@maggie2 ano, teoreticky by si to do pasu napísal. Ale ty si strašný teoretik, to čo si ty napísala, že vo vašej škôlke nie je soplík dôvod na absenciu..je mimo reality a skutočnosti slovenkých škôlok. Nie len kvôli tomu, o čom sa bavíme, ale hlavne kvôli tomu, že ja si nemusím dieťa dať do škôlky a nikto to nerieši, že aký bol dôvod. Či som si nechala len tak, alebo či sa cítila naozaj zle. Ja si fakt myslím, že nemáš dieťa, lebo hovoríš čisto v teoretickej rovine a ak aj máš, tak nie ste na SR a nemôžeš porovnávať škôlky tu a v zahraničí, lebo hierarchia škôlok je úplne odlišná.
Takže mi nie si sympatická z toho dôvodu, že chceš pôsobiť ako najmúdrejšie stvorenie, ktoré má na všetko odpoveď a so všetkým si poradí. Možno to tak aj je. Ale ak nemáš skúsenosti s dieťaťom v škôlke, tak si myslím, že nie si oprávnená posudzovať ostatné mamičky.
@maggie2 ako nemá už na teba komentáre 😒 asi si tu vybíjaš nejaké svoje depky lebo normálne uvažujúca osoba nemôže takto arogantne reagovať. A čo sa týka toho zastávania kolegýň, objektívnosti a odbornosti ty si ten najväčší odborník na všetko ako čítam a riadiš sa pravidlom podľa seba súdim teba. Takže veľa spokojných dní do života ti prajem.
@atrami vlastne som sa ťa ani nepýtala, či sa ti to stalo prýkrát či viackrát, že ti učitelka kázala malého preliečiť. Nepoznám učitelku o ktorej píšeš a nemienim si ju ani zastávať, ale myslím si, že je lepšie si to vydiskutovať, skúsiť zistiť či ozaj nemôže malému niečo vadiť v škôlke z čoho ten soplík má keď doma je v pohode, ako zbytočne robiť napätie medzi sebou to nič nevyrieši.
@maggie2 ale že nemáš vlastné skúsenosti, preto píšeš teoreticky. Zhadzuješ akékoľvek rozhodnutie alebo spôsob, ktorý je iný ako tvoj. Správaš sa panovačne. Posudzuješ tu ľudí, hodnotíš ich. Myslíš, že niekoho zaujíma tvoj názor? Nie si sudca, ani boh. Tak vyjadri svoj názor, ale nechápem prečo znevažuješ ostatné spôsoby a názory. Prečo si vôbec myslíš, že len ty máš pravdu? Pôsobíš na mňa ako zakomplexovaná a opustená žena, ktorá nemá nič lepšie na práci ako kritizovať iných. Kde na teba natrafím, všade si útočná.
Tu je priklad vnutorneho poriadku z jednej skolky a maju tam ako dovod na neprijatie aj napr zahlienenie,ci zapalene ocka. http://www.skolkapuchov.sk/public/docs/lienka/v...
@kaja73 to je v poriadku, zapálené očká sú poväčšinou bolestivý stav, ak sa jedná o primárne zistenie, je len dobré pre rodiča, že je na toto upozornený a ide k lekárovi. Ale ak sa vráti od lekára už ošetrené a naliekované s potvrdením , že je dieťa zdravotne spôsobilé, učiteľka nesmie svojvoľne jednať. V prípade sporu sa možno obrátiť na zriaďovateľa aby vec riešil zjednaním nápravy prístupu pedagógov. Ak si si nevšimla, toto je téma kde zakladateľka bola upozornená na soplíky, nie na zapálené očká ani nič podobné, bola poslaná domov, pričom ona samotná u dieťaťa nepozorovala, ani nasledujúce 2 dni žiadne soplíky, žiadne chorobné stavy. Moja odpoveď sa týkala, takýchto prípadov, čo som dostatočne v predchádzajúcich príspevkoch vysvetlila. Napokon škola, ano školka nesmie dávať také nariadenia a príkazy, ktoré by odporovali zákonným ustanoveniam či ľudským a rodičovským právam. Uvediem aj ďalšie príklady z inej oblasti: napríklas nemôžu namontovať bezpečnostné kamery na WC z dôvodu prevencie bitkárstva a podobne.
@maggie2 Som skor myslela, že tam maju aj zahlienenie pisane-tu su vlastene aj sopliky.
Inak ak je ich povodca taky pneumokok,ci betahemolyticky streptokok tak može byt z nich ozaj pruser-zialbohu.
ja teraz neriesim zakladatelku,len cisto nazor o soplikoch-mne osobne vadia u druhych deti a nie som rada ak su moje deti s detmi co ich maju-moj st.syn napr nikdy nemal len sopliky-ak ho už niekto nakazil,tak u neho to bolo v skolkarskom veku VZDY so 40 horuckami a u mnohych inych len soplik bol prejav.
Takže ja mam pred nimi respekt-aj po tom ako mu sopliky sadli na stredne ucho a mal velmi bolestivy zapal.
A tiež nie je sranda ak aj obycajny soplik prinesie domov predskolak a doma je napr novorodenec-aj to može byt nasledne pruser-to babeno sa bude ozaj dusit.
proste nie je soplik ako soplik a ja chapem rodicov co im to vadi.
Jasne, že su aj taki co im to nevadi,ale to su ti ktori s nimi nemaju zlu skusenoat.
Choré deti do škôlky nepatria. Niektoré deti majú iba " priesvitné soplíky" ale na iné deti to môže zapôsobiť tak, že budú choré ako psy. Mňa vytáčajú mamičky, ktoré aj napriek tomu, že vidia, že majú choré deti ich drbnú do škôlky, Mamičky uvedomte si , že hazardujete so zdravým svojích detí.
Moja staršia dcéra bola prvý rok ako nastúpila skoro celý doma a vychytali sme všetke choroby, všetke bacili v nose, hrdle ...
A mladší je tiež taký, že stačí, že je s dieťaťom, ktoré ma priesvitné sople a malý ma z toho zápal priedušiek.
@maggie2 sama si pisala: do školky nepatria deti s hnačkou, s horúčkou, deti malátne a vyčerpané z choroby, deti s nakazlivými chorobami (šarlach, ovčie kiahne, chrípka, angína a podobne)
Akutna nadcha/Rhinitis acuta - ide o virusovu infekciu sposobenu najma rinovirusmi (skupina pikornavirusov), ale aj inymi typmi virusov (adeno-, reo-, entero- atď.). Inkubacna doba pri infekcii rinovirusmi je 1-3 dni. Nakaza sa prenasa kvapockovou infekciou. Cize ide jednoznacne o NAKAZLIVE ochorenie, ktore je navyse pre deti NEBEZPECNE, komplikacie: zapal prinosovych dutin, zapal stredneho ucha, tracheitida, laringitida, bronchitida.
Takze to tu prosim nezlahcuj, ze LEN pre "sople" nie je dovod nedat dieta do skolky a uz vonkoncom nie je v pravomoci pedagoga neprevziat take dieta do skolky. Samozrejme je to pedagog a nie lekar, potvrdenie od lekara, ze vytok z nosa bol napr. sposobeny alergiou, alebo dieta je uz zdrave (pri dobrom zdravi i o 3 dni), je povinny to akceptovat.
My mame v skolke dohodnute "pravidlo", ze zelene sople nie, no s priesvitnymi moze...co je podla mna vsak sposobene omylom a neznalostou. Pretoze ak je aj v skolke dieta, co ma napriklad "zelene sople"...vacsinou uz ma je uz po akutnej virusovej faze nadchy a nasadla mu na to bakterialna superinfekcia, ktora vsak uz viac ohrozuje to konkretne dieta, pre ostatne deti je riziko nakazy nizsie nez pri zacinajucom tecucom priesvitnom sopliku spojenom s castym kychanim.
Avsak pri nedostatocnej hygiene, kedy si chore dieta utiera sopliky do ruk, rukavov, po KAZDOM smrkani si neumyje ruky + druhe deti si napr. davaju do ust prsty, hracky, alebo si pred jedlom neumyju ruky... a rovnako aj kazdym kychnutim, zakaslanim tu riziko nakazenia bakterialnou infekciou je...
Ale zase je pravda, ze aj moje deti su pri nadche vesele, santive, niekedy aj "zivsie" nez inokedy, co moze viest k domnienke, ze nadcha nie je az taka vazna...v skutocnosti vsak vazna je.. takze kazdy nech si zvazi, ci radsej dieta necha 3 dni alebo tyzden doma, a ak sa nadcha "zvrtne" na zlte ci zelene sopliky, nech radsej aplikuje lokalne ATB do nosteka...mne sa este nestalo, ze by mojim detom nezabrali, a to sme si odnadchovali u svoje (ja vzdy s nimi 😒 ).
tym ti nechcem @atrami povedat , ze tvoje dieta bolo chore, podla mna sa ucitelka zmylila, vyhodnotila situaciu zle, ale radsej 2x zbytocne ist k lekarovi, ako raz neskoro, podla mna to nemyslela zle..
.
@tinki, ja sa bez mučenia priznávam, že nerozumiem celkom reči tvojho kmeňa 😝 Aká hierarchia a realita slovenských škôlok? Realita predsa nekončí na geopolitických hraniciach štátu a hierarchia škôlok - to má byť akože čo? Je predsa nemysliteľné, aby vrámci predškolského systému bolo možné odmietnuť dieťa so sopľom a podľa toho istého systému podávať deťom (po dohode s rodičmi) "sirupčeky" a antibiotiká. Podľa mňa je v poriadku, ak učiteľka rodičom povie, že dieťa cez deň soplilo (fajn, je všímavá a normálny rodič bude svoje dieťa poobede a večer pozornejšie sledovať) Ak by stav trval (tri, štyri dni) POTOM môže trvať na papieri od lekára. Pravdu povediac, náš pediater ani dieťa, ktoré (bez ďalších príznakov) prvý deň horúčkuje nezoberie - so sopľom by ma zrejme odkázal na hysteps 😀 , tak na základe čoho učiteľka vie definovať chorobu, ktorú nedokáže identifikovať ani lekár? U nás bola obdobná diskusia pred dvoma rokmi v škôlke (nešlo o moje dieťa, len o jej škôlku), kde sa niektoré mamičky rozčuľovali, že soplivé a kašľajúce deti sú v škôlke. Odvtedy viselo na stene rozhodnutie hlavného hygienika, že kašel, priesvitný soplík a zvýšená teplota do 37,5 NIE SÚ dôvodom na izoláciu od kolektívu a teda prekážkou pobytu v škôlke.
A že majú niektoré deti zníženú imunitu? Nuž, tak potom s nimi neslobodno chodiť ani do obchodu ani na ihrisko, zabudnite na kúpaliská a materské centrá, návštevy a celkom určite zakážte pracovať učiteľkám, ktoré majú práve nádchu.... To predsa nie je reálne.

@ivett1 korektne si to riešila. Ale naozaj nad rámec. Nebola si povinná ísť lekárovi, ale tým si si zjednodušila riešenie situácie. Pekne medzi riadkami bolo vidno aké boli skutočné pohnútky personálu poslať dieťa domov. Ešte by som sa opýtala dieťaťa, či mu učiteĺka merala teplotu. A od dotyčnej by som chcela vidieť nech ukáže ten teplomer.