Moje dieťa nastupuje do škôlky v septembri 2013
Ahojte maminky, takze tuto miestnost zakladam prave preto, lebo chcem aby sme sa podelili o nase skusenosti a ako to nase deticky budu zvladat a hlavne my maminky, kedze zacina zachvilku obdobie zapisov tak som ju zalozila uz teraz, ak sa niekto prida, budem len rada, minulorocna diskusia mala velky uspech 😀 😉
@epelino my neprezliekame, len prezujeme a sup-sup do triedy az sa zbytocne netahuje lucenie, no nie 🙂
@epelino a my mame tiez imunoglukan, aby mu to chutilo vzdy mu do toho pridam trosku dzusu a zamiesam a uz to vypije 🙂 zatial ale nebadam nejaky efekt. lebo sme chytili sopliky, ale to asi aj stres teraz a ta velka zmena boli riadnou zatazou na imunitu .-)
Tato diskusia pokracuje, ale to je dobre, aspon si povymienate postrehy, skusenosti a mozno aj rady. Ale verte mi, ze o take 2 , max. 3 tyzdne sa tato debata skonci, pripadne sa zmeni na " Moje dieta chodi do skolky rado" Dnes som isla do prace s tym, ze je po vikende a bude horsie. Mala som rannu, tak som cosi rychlo hodila do seba a podho ku dveram, ze budu ranne velke place. A cuduj sa svete, z tych mojich 23 drobacikov ronili slzicky hadam traja. To je velky uspech a ani poc dna nenastali velke place. Viete, oni vacsinou placu pred rodicom. Zatvoria sa dvere a o chvilku s tym prestanu. Ucitelka sa snazi odvadzat ich pozornost nejakym smerom, vacsinou k hrackam, alebo si dietatko pritulim, posedime, pohojdame. S tym jedenim. Kazdy rok ked som mala malickych sa nasiel niekto, kto nezjedol, nevypil za cely den nic. Mohli si aj priniest z domu, aby sme to preklenuli, ale vacsinou nechceli ani to. Aj teraz mam chlapca, ktory minuly tyzden nezjedol a nevypil vobec nic. Od dnes zacal pekne s mojou pomocou jest a podotykam, ze zjedol takmer cely obed. Tie deti pozoruju, napodobnuju, skusaju, meraju hranice a my sme tu na to, aby sme ich podporovali a viedli, teda facilitovali. Ak je dieta chore, prosim, nevodte ho do skolky, je to len na ukor druhych deti. V kolektive sa velmi rychlo roznasaju bacily a rozne infekcie. Ak chceme mat zdrave deti, nesmu byt medzi chorymi, to je zasada cislo jedna. Je potom zbytocne napchavat ich imunoglobulinmi a kedecim. Je to na svedomi len a len Vas, rodicov, je viem ze s pracou je to v dnesnej dobe tazke, ale bohuzial inak to nejde, chore dieta sa MUSI liecit doma, potom vsetci nadavame " zas prisiel zo skolky usopleny, ukaslany" Tolko moje rady. Ja uz sa pomalicky chystam na matersku, len co si s detickami na seba zvykneme, tak odchadzam /v novembri/ Nastestie chodieva zastupovat ich buduca mlada p. ucitelka, tak verim, ze nebude ziadny problem🙂))
musim povedat, ze kubko to zvlada skvele. ma vynikajucu ucitelku, ktoru si hned oblubil a je ich v triede iba 5. myslim, ze aj to velmi pomaha...
fu, tak my plackame, skor pofnukavame, a to prve dva dni bolo vsetko ok....... a keby som nebola už velká, tak plačkám spolu s nou, tak mi chýba, citim sa ako krkavcia mater ked ju tam dávam....
@awalancha3 Ja tiez, ja som uplne to iste si hovorila, ze som krkavcia mater, ze vidim ako place, aj tak ho tam dam.
No a u nas je to takto- ku koncu min. tyzdna pohoda, neplakal uz a dnes.. hotova katastrofa. vraj jediny plakal dnes, skoro cely den, este aj ked spinkali, tak vykrikoval mama a ked som prisla ponho, tak bol cely uplakany. Zjedol trochu polievky a druhe vypluval ☹ Dufam, ze zajtra bude lepsie..
@adka31 stalo sa ti niekedy, ze si mala v triede dieta, ktore v prvy den vobec, ale vobec neposluchalo? Moja dcera riesila svoju neistotu tym, ze rozhadzala vsetky hracky, presla po nich kocikom, nereagovala na meno, behala po chodbach, z jedalne utekala, pri spani ju vraj dve museli drzat a strasne kricala a tym budila ostatne deti. Na druhy den som ju doskolky dala na tri hodky. Bola celkom fajn. A na treti hadzala hracky po detoch a pohryzla jedno dievcatko. Ucitelka je z nej na nervy a stale mi vravi, ze sa musi polepsit, ze ostatne deti si uz zvykli a ak nie, vraj to budeme musiet riesit. Podla mna ju uz hned v ten prvy den odpisala a najradsej by sa jej zbavila.... Neviem, co s tym a je mi z toho smutno. Vždy,, ked Sofinke pripomeniem - posluchaj pani ucitelku, povie, ze nebude....
Čo sa týka chorôb, tak minulý týždeň sme boli u švagrinej - volala nás aby sme len a len prišli gratulovať deťom...keď sme prišli a malého všetci vrátane detí vybozkávali, tak s nej vypadlo, že malý má angínu 😠 😝 už som sa videla na očr, ale je to už 8 dní odvtedy tak snáď nič nebude. Cez víkend sme boli u našich a synovec mal sopliská-doslova a kašeľ, deti sa spolu hrali, naháňali, klbčili, váľali po sebe, dopotili...a zatiaľ nevyzerá, že by mali ochorieť. Nič významné neberú, keď ma napadne dám vitamín C - obyčajný celaskon a pikovit - multivitamínový sirup. Skôr ako výživové doplnky podľa mňa pomáha pobyt na vzduchu čo najviac vonku a jesť aspoň jednu porciu surového ovocia alebo zeleniny za deň. V škôlke a v škole je to bieda, tam v jedálnom lístku je toho ako šafranu, tak aspoň doma sa snažím im to ovocie dať na olovrant a k večeri.
@awalancha3 ja sa cítim rovnako :( dnes sme išli úplne najhoršie doteraz, malá sa hnetala pri vyzliekaní, učiteľka mi ju musela vziať z rúk ☹
ahojte, tak sa po tyzdni znova hlasim. o prvom dni som pisala, preplakany, od druheho dna place iba rano. co ma vsak najviac trapi je to, ze dcerka sa v skolke vobec nehra, nic ju nezaujme. hovori ze tam iba "chodi a hlada mamu". pytala som sa na to ucitelky a je to naozaj tak, ze chodi po triede, obcas sa na niekoho zavesi a pozoruje co robi, potom ide dalej. s hrackami sa nehra. vyberam ju na obed, ucitelky to schvaluju, s predlzenim pobytu odporucaju pockat. doma chce byt stale so mnou, v tej istej miestnosti, vonku ma vsade kam chce ist taha za ruku, aby som sla s nou, aj k detom. pritom bola taka spolocenska, deticky ma rada, nemala problem prist aj k cudzim detom a prihovorit sa. hovori mi ze by velmi chcela aby som v skolke mohla byt aj ja. to ze je tam bez mamy ju velmi ranilo, nenecha sa tam uplatit ani hrackami ani tym ze su tam deti. z veseleho, ziveho dievcatka je smutne, bez zaujmu, ustrachane. ma tu niektora mamicka podobne reagujuce dietatko, alebo skusenost? poddalo sa to? ako dlho to trvalo? inak drzim palce vsetkym detickam, aby sa co najrychlejsie adaptovali.
@mishka11 Nemozno posudzovat dieta za 1, 2 dni, na to nam sluzi pedagogicka diagnostika, t. dieta sledujeme dlhodobo, cely sk. rok. Predsa az po nejakom case si mozem utvorit mienku o socialnom spravani dietata. Deti sa na zaciatku prejavuju vseliako, niektore placom, niektore hnevom. Proste chcu ist domov a davaju to ucitelke najavo. Odpovedam, ze ano, mala som deti, ktore, kopali, kricali, hadzali po mne hracky, raz som spravila salto cez kocik, ked ho chlapec sotil odzadu do mna. To chce cas, ono pochopi, ze sa to nama, bude vidiet ine deti, ze to nerobia a bude napodobnovat. Takze treba vydrzat, to by mala vediet i pani ucitelka a riesit moze, ale isto nie po tyzdni chodenia do skolky. 🙂
@suzzi_ Podla mna je dobre, ze ucitelka podporila poldenny pobyt, niekedy pomaha i to. Tazko mi je odpovedat na dialku, ked dietatko nevidim, nepoznam. Nechajte tomu nejaky cas, sledujte ci sa adaptacia na skolku zlesuje, alebo skor zhorsuje. Urcite 1, 2 tyzdne je malo. Vseobecne z praxe trva mesiac, dva. To je individualne. Stalo sa i to, ze dieta nezvladalo pobyt v MS, prerusila sa mu dochadzka a nastupilo, ked bolo zrelsie. Tym zrelsie myslim socialnu zrelost- vediet sa odputat od mamy, dokazat byt v kolektive inych deti. Preto sa odporuca ( vsade sa to pise) chystat deti na nastup do MS tym, ze ho ucite postupne odputat sa od vas. Na hodinku, dve, k starym rodicom bez vas, na pol dna, na cely den. Velmi drzim palce, asi som neporadila, ale podla mna to chce len cas 😉
Ahojte kočky no ja mám taký istý problém ako večšina z vás malý ma v nedelu 4 roky a chová sa ako 2,5 ročný nechápem jeho správanie plače mi už od domu ale dnes to bol už extrém hrozné niečo ☹ 😢 ani z auta nechcel vystúpit a doslova mi chcel s pred očí utiesť zo škôlky a ked zbadal učitelku tak nebolo horšieho 😢 😢 😢 doslova mi ho musela odtrhnúť z rúk inak by sme odišli asi spolu domov baby ja plačem s nim ja to asi znášam horšie ako on ale največšia sranda je to že ked prídem po obede tak nieje šťastnejšie dieťa ako by sa ráno nič nestalo 😒 normálne sa v tomto momente veviznám vo vlasnom dieťati 😕 ako to mám riešiť neviete mi niektorá poradiť ??
@adka31 my už tento tyžden v poriadku, trošku problem mame s papkanim, lebo on je na to jedenie dosť slaby, a pomazanky vôbec, sladke obedy vôbec, pomiešane veci vôbec, polievky su pre neho špinave - ked tam všeličo plava. Ale snad sa to utrasie. A teraz mame ešte maly problem, že im tam jeden spolužiak hryzie. Včera prišiel synček s paradne pohryzenou ručkou. Chcem sa spytať, je to normalne? Ako sa štandardne riešia take veci, ked nejake dieťatko bezdôvodne hryzie ostatné a neda si dohovoriť?
Ahojte, este k tomu papaniu. Vcera mi ucitelka povedala, ze maly zjedol strasne malo, asi 3/4 taniera polievky a 4 lyzicky ryze s masom, mne to az tak malo nepripada, ci? ani doma nezje aj polievku a hned za tym druhe. skor ma trapi, ze on vobec nechce jest sam, musia ho krmit. a na desiatu nechce jest chlebik s pomazankou. najviac doma lubi rybaciu pomazanku, moja mama mi hovorila, aby som mu skusila dat tu do skolky, ze by mu ju natreli, ked ine deti papaju tiez chlebik. myslite, ze by to bolo spravne, alebo bude lepsie, ked si uvedomi, ze musi papat, to co maju? bojim sa, ze raz ho to naucim a potom to ich jedlo uz vobec nebude chciet papat.
Inak musim povedat, ze prve dni chodil velmi hladny domov, teraz je to uz lepsie.
@epelino myslim ze tvoj syncek toho vela ozaj nespapal 😀
ale na margo, moj je velky jedak a v skolke tiez porype, zje par lyziciek a povie za ja varim inaksie, doma by potom pojedol aj slona( vcera isiel domov hned po obede, takze bol akoze naobedovany a zjedol hned banan, suchy celozrnny rozok a vypil actimel) 😀 😲
Myslim ze sa to casom utrasie a oni si zvyknu na skolkarske jedlo, ja by som asi svoju pomazanku nenosila, neviem 😖 ozaj to moze casom zneuzivat 😅
Moj ma tiez doma hysak z toho, ked sa zaspini od pomazanky ked drzi chlieb, alebo od dzemu, ale bude musiet zabojovat, predsa nemozem chciet od ucitelky aby ho krmili s chlebom 😠 😀
u nas este funguju " oskrabane chlebiky" - ak dieta pomazanku nelubi tak ju nozikom ucitelka zotrie a dieta je " suchy chlebik"- no ucky to robia tak ze tam tej pomazanky vzdy trocha nechaju 😀
@adka31 Ahoj Adka, u nás sa to akosi zhoršuje ☹ neviem, čo sa stalo, ale od pondelka to ide dolu kopcom, malá stále hovorí, že nechce ísť do škôlky, ráno plače, keď prídem pre ňu, uvidí ma - plače, včera sa až pogrckala z plaču, hnete sa pri vyzliekaní, do večera stále dokola hovorila, že nechce ísť do škôlky, to isté - prvé čo ráno povedala...dnes mi utiekla pred dverami, pri vyzliekaní sa mi už pre istotu opäť pogrckala a kľudne si povedala, že to ideme domov oprať...a bruško ju bolí, ani to neviem rozoznať, či naozaj, ide na wc, ale nič...rozmýšľala som, či to nemôže byť aj tým, že rovno vhupla do nového prostredia s neznámimi ľuďmi, min .týždeň bola vlastne iba pondelok a potom až štvrtok, lebo mala soplík, p.učiteľka mi hovorila, že aj to urobilo svoje a treba len vydržať, ale je mi hrozne ťažko keď ju vidím v takomto stave (a to asi nemusím hovoriť, že tehu hormóny mi veľmi nepomáhajú, dnes som si už poplakala aj ja, len čo ma z toho brucho bolí )...vždy bola odvážna, veselá, plakala naozaj minimálne, skoro vôbec, síce aj dosť vzdorovitá a nie veľmi sa jej chce poslúchať (čo teraz tiež už musí, to je pochopiteľné..), ale nikdy nebola umrnčaná a ľútostivá - takúto ju vôbec nepoznám...chodievali sme aj do mat.centra, do herničky, na pohybový krúžok, v lete bola aj na 2 dni v súkr.škôlke - tam ma dokonca ráno sama posielala a poobede sme sa nemohli vymotať, no tam to už poznala...vlastne, keď sme sa rozprávali, problém vyzerá byť hlavne ten, že tam niesom aj ja, inak že by do škôlky šla..ona pred cca 3 týždňami sa nejak na mňa znova naviazala, stále len maminka maminka, neviem čo jej prebehlo hlavičkou, možno jej už dochádza, že aj bábätko prinesie zmenu a už to nebude ako predtým, predsa, doteraz som sa venovala iba jej a ona to má tak rada...fakt neviem, všetci hovoria, že máme iba vydržať, je to ale veľmi ťažké, ani vo sne ma nenapadlo, že toto budeme zažívať ☹
ahojte, tak napisem aj ja nasu skusenost so skolkou. Syn zacal chodit len tento tyzden, takze je tam treti den. Nechavam ho tam do 12tej. Rano to vyzera asi tak, ze sa ani s tatinkom nerozluci a uz zmizne v dave a vcera ked som isla pre nho o 12tej, tak reval jak pavian, ze on nechce ist so mnou este domov. Ucitelka mi povedala, ze to tak casto nevidi a ze mu mam priniest aj pyzamo nabuduce. Mate niektora takyto "problem"? 🙂
@adrianai Po vikende sa to stava, deti su 2 dni doma a myslia si, ze sa to uz skoncilo. Uz som tu ohladom tazkej adaptacie pisala, dajte tomu este cas, zbytocne ju nezatazujte otazkami o skolke, nechajte ju doma v klude. Nemohli by ste skusit poldennu dochadzku, ak ste uz na materskej? Mozno casom znova nabehnete na celodenny pobyt, aj my mame teraz take dieta, on vie, kedy ide domov, ze ide prvy a preto neplace. Ja som za svoju prax nemala dieta, ktore by sme museli "vyradit" , snad len zo zdravotnych dovodov sa mu prerusila sk. dochadzka. Ale ked to nepojde inak a vase dietatko ma 3 roky, preco by nemohlo byt s vami doma, ked nebudete chodit do prace? Ako 4 rocne bude na skolku isto ovela lepsie reagovat, predsa bude starsie. My mame taky dopyt po MS, ze deticky buducich mamiciek, ani mamiciek na MD vobec neberieme, ale to je vsade inak. Drzte sa a vela optimizmu, ked ste v strese vy, prenasate ho i na dcerku. 😉

Kocky a vy deturence prezliekate v skolke? lebo ja davam malemu doma teplaky a tricko, ktore mu necham aj v skolke, pride mi zbytocne ho obliekat doma a potom opat v skolke prezliekat, kedze to mame 5 min do skolky...