icon

Normy v škôlke

3. okt 2023

Nenašla som témy, preto zakladám novú aj keď viem, že sa to tu už riešilo. Zmenia sa niekedy normy? Mám na mysli hlavne porcie. Kde treba písať návrh, kto s tým vie niečo urobiť? Stravné išlo hore ale 4 kocky mäsa na tanieri ostali. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale deti dostávajú na tanier naozaj strašne málo a neexistuje aby toto bola norma.
Skúšal už niekedy niekto s tým niečo urobiť?

juliet86
5. okt 2023

kolko stoji den steavovania v statnej skolke,?

ivonluk
5. okt 2023

@maminkadeticiek na jednej strane súhlasím no ma druhej strane nevidím riešenie v navýšení porcii a teda aj navýšení ceny za stravu. Pozri sa na to z druhej strany, keby máš dieťa čo takmer nič nezje a každý jeho obed skončí v koši súhlasila by si s tým Aby sa porcia aj cena za stravu zvýšila? Lebo to mi nepríde fér. Skôr by som to komunikovala s učiteľkami, neverím že neostáva nič na dupľu, moje decka maju dupľu skoro každý deň keď im chuti. Ale teda, vedúci jedálne na rodičovskom povedal že bežne vyžaduje kila masa a keď je ryba ide do koša 90% obedov ale keď maju rožok s maslom prídu mu do jedálne prázdne taniere.
Skus dať ráno väčšie raňajky a poobede zobrať so sebou ovocie alebo kapsičku a doma sa naje koľko mu chuti

lucky_k
5. okt 2023

Hlavne si treba všimnúť, či v škôlkach všetko varia alebo sú to polotovary, tam je obrovský rozdiel v " normách", ktoré sú dané ale ťažko kontrolovateľné..

doda3103
5. okt 2023

Autorka ja som bola malej pre obed keďže som ju už odhlásiť nemohla. Nemám to odfotené ale tá vajíčková polievka to bol otras ,druhé mali plátok kurací na hruškách a varené zemiaky,šalát iba mrkva a jablko nastrúhané,plus krutony do polievky a ešte croissant čokoládový. To mali celý obed. Plátok to bolo tak 1/3 kúr.prsa čo bolo malej malo a zemiaky ani nezjedla lebo neboli dovarene nevedela som ich som ich nožíkom prekrojit 😡 šalát bez chuti iba jablko som cítila. Malá chodí pravidelne hladná zo škôlky maloktoru nátierku spapa a obed tiež. Keď jej niečo chuti tak nedajú duplu lebo nemajú. Takže ja už som si zvykla že chodí hladná keď vidím čo majú na obed viem čo spapa a čo nie. Plus naša má teraz výhodu že nátierky kde ide jogurt ma nahradené iba maslom bezlaktozovym

kate_cs
5. okt 2023

@maminkadeticiek veď preto sa pýtam, či ich autorka reálne videla. Tie porcie. Lebo u nás sú dosť veľké. Dieťa zje všetko v škôlke, aj dupľu a aj tak doma hneď po príchode vypýta jesť. Nemôžem len na základe toho posudzovať, že je cely deň v škôlke hladne.
Ako bolo spomínané aj vyššie. Treba komunikovať. So škôlkou. Nie s cudzími ženami na MK.

maminkadeticiek
5. okt 2023

@ivonluk Aj som kominikovala,so vsetkymi aj s jedalnou a situacia sa vyriesila k spokojnosti.

dobravila
5. okt 2023

@maminkadeticiek a to sa ho nikdy nepýtate čo jedol a ci mu stačilo ked ste z toho tak paf.

maminkadeticiek
5. okt 2023

@dobravila Ale chod prosim ta mudrovat inde.

mooonika1975
5. okt 2023

@maminkadeticiek práve preto nemôžeme paušalizovať , všakže... celá téma je zovšeobecňovanie , tým pádom je téma o ničom a neviem, prečo by som sa nemala k téme vyjadrovať, keďže tam robim ? A vidim, ako deťom "nestači" ....To znamená, že tvoj hladuje a 20 ďalšich odnáša nedojedené, to porieši len zmena noriem ? Lebo jednému , dvom nestači ? V jednej škôlke varia malilinko a v ďalšich normálne ?

moravcikovalucia
5. okt 2023

@mooonika1975 súhlasím s tebou u nás tiež veľké množstvo odpadu. A deti nestihnú vychladnúť a už zase majú jesť, tak nejedia nič lebo im nechutí. A sú deti čo aj vylížu tanier, zjedia duplu a keby sa podával dezert tak by aj ten zvládli.

moravcikovalucia
5. okt 2023

@maminkadeticiek mne chodí dieťa do škôlky, je pred školáčka, a vždy pýta duplu, ktorú jej aj dajú. Všetko popapá. A nezvykne byť hladná. U každého je to iné. A je pravda že ak dieťa príde už ráno nájdené okolo 6. 30 alebo neskôr a o 8 hod majú desiatu buď ju zje alebo nie lebo je ešte sýte z domu, o 11 obed, o 14.00 olovrant za mňa majú dosť jedla. A u nás pestré, veľa zeleniny aj ovocia aj nad rámec jedálneho lístka. Všade je školský program kde dostávajú škôlky zadarmo ovocie, mlieko a mliečne výrobky

mooonika1975
5. okt 2023

@doda3103 uprimne, dieťa čo neje, len to čo mu chuti, to na pridaj nechodi, akože budeme podporovať dieťa, nech si papká len parené buchty, lebo to mu chuti ? A šalát jablkovo mrkvový mu zrejme až tak nereže, akože si myslela , že tam pridajú ešte niečo ? Ja milujem všetky šaláty , čo varia, každý jeden, aj uplne obyčajný mrkvovo jablkový.

mamasrnka1984
5. okt 2023

@maminkadeticiek akoze ked zje desiatu, obed, olovrant uplne vsetko, tak hladovat urcite nebude.. zase uz netreba to prehanat.. ja som v skolke robila ucitelku a deti maloktore dokazali vsetko zjest.. bezne jedaci cca 3 deti isli na duplu, ked bolo nieco super tak deti viac islo na duplu.. ale vela deti zje tak polku porcii.. a ked ma doma ranajky a veceru tak ozaj nehladuje...

macilaci
5. okt 2023

A to ste ešte nevideli porcie v škole 🤦.

doda3103
5. okt 2023

@mooonika1975 tak mojej malej keď dáš jablko a mrkvu do ruky radšej ich zje,keď jej dajú uhorkovy šalát alebo hlávkový ten by jedla stále viac ako ten ich šalát. Moja malá není vyberava ale to čo varia v škôlke proste málokedy zje. Tak isto ona chleba chleba málokedy na olovrant papa doma,radšej si dá ovocie (jablko,banán,hrozno,hruška,slivka momentálna kombinácia) alebo jogurt. Každé dieťa je iné každé zje niečo iné. Naša má rada zeleninu a ovocie ale aj parene buchty, prívarok.

basska_b
5. okt 2023

Moja dcerka ide na obed domov a zje obed č.2 😄

mooonika1975
5. okt 2023

@doda3103 tak ovocie je sladké, to deťom chuti, a na chlebiku su pomazánky , to deti odrádza od chlebika. Chápem, že každé dieťa preferuje niečo iné, z domu má návyky, ale v škôlke ide o vyváženú stravu, a rôzne druhy jedál, ktoré normálne doma nevariš a teda sa dieťa stretne s inými potravinami. Len výhoda.

oblecenie99
5. okt 2023

Ja mám EXTREMNEHO nejedaka, podľa jeho slov ako aj potvrdení učiteliek zje vždy všetko v škôlke, a všímam si, že je zúfalo hladný, keď po neho prídem poobede.

tomdell
5. okt 2023

Pracujem v jedálni v škôlke a tie deti jedia každú chvíľu. Ráno prídu dostanú ranajky. Kopec chlebov vyhodíme lebo si doňho maximálne raz zahryznu. O 2,5 hodiny majú obed dostávajú jednu velku plnú naberacku, opäť väčšinou vylejeme lebo polievky im moc nejdu. Druhý chod ma väčšinou úspech a deti chodia na duplu, 90% ju mame, stáva sa len výnimočne ze na ňu neostane. Potom idú spať a o 2 hodiny majú olovrant . Väčšinou je to chlebik, jogurt , sladké pečivo alebo ovocie. A ešte podotknem ze na obed majú 4x do týždňa mäso, bezmäsité jedlo iba v piatok. Myslím si ze deti niesu naučené jest nátierky a polievky tak potom môžu byť ozaj hladné ale za to už jedáleň nemoze. Nosiť si do skolky vlastnú stravu je zakázané lebo spraví sa jedna výnimka a začnú sa sťažovať aj ostatní a to by bol potom už holubnik. Takéto niečo sa u nás dovolí max dietatu s nejakým zdravotným problémom.

brigib
5. okt 2023

mám prac. skúsenosti s jedálňou. vsětko majú stanovené,jedáleň sa rozhoduje ako zotaviť menu.
majú dáne podľa veku koľko gramážov majú dať a aj ceny majú dané. to sa musí dodržiavať všetko lebo by porušili zákonom dané veci. aj mne to pripadalo málo, ale proste je to tak dané, aj recepty aj dávujú jedálňam a podľa toho robia menu a aj normy.

vlasticka185
5. okt 2023

Ahoj, stravné išlo hore, keďže išli všetky potraviny hore a aj energie či cena práce a ešte aj inflácia stúpla ,… normy ostali rovnaké , teda váhy , pribudlo zopár nových receptúr ., čiže deti majú rozmanitejší jedálny lístok čo sa jedál či pomazánok týka . Pracujem ako kuchárka v MŠ . Na dupľu zvýši iba v prípade , ak ostane porcia navyše , alebo sa “ušetrilo “ ,tj. neprítomnosť a nevyzdvihnutie obeda či prepadnutie obeda / ale čo ak taký obed nezvýšil ? Pripomínam ,že platíte vždy iba jednu porciu , napriek tomu, že dieťa má dupľu . Všade to ale funguje inak .Prečo sú deti teda hladné ? Mojim odpozorovaním chápem a vidím , že deťom predškolákom je častokrát nepostačujúca ich porcia a naopak , 2,5 r či 3 ročným je ich porcia veľa, ledva spápajú 1/2 , a aj to len dokŕmením či s pomocou učiteliek . Častokrát mi deti povedia , že to a ono ešte nejedli ,tuším majú obavu , ako to bude chutiť , lebo ich mamka také doma nevarí 🤔 a pokial jednému nechuti , odpor akoby všetke dostali , dokonca aj tie, ktoré ani neochutnali 🙈, reťazová reakcia zafungovala , u nás je ale zakázaná 😉, ďalej deti častokrát niesu naučené na zeleninu a pomazánky , chcem upozorniť , že v MŠ sa stretnú s veľmi málo polotovarmi a pracuje sa tam skôr s čerstvými potravinami , žiaľ v normách je uvedené veľmi malé množstvo soli , a teda bez soli im to nemusí až tak chutiť .V nepodstatnom rade chcem ešte zdôrazniť prístup a psychiku detí , nové deti sa potrebujú adaptovať v novom prostredí a teda skoro nič nejedia , ako nastúpia do škôlky , dokonca teraz máme takého chlapčeka , čo od rána do obeda nevypije kvapku vody a nič do úst nedá , celé doobedie je o smäde a hlade , 🙈, neviem si ho doma predstaviť , keď príde , ako musí papať a piť , nie preto , že sa mu v škôlke nedá, ale je zaťatý , Každá “ dobrá “ kuchárka si pozná svojích malých stravníkov a teda by mala uspokojiť chuť aj množstvo porcie ich požiadavkám . Ja jedákom dám vždy viac polievky k obedu , malým dám 3/4 porcie a veľkým čo im patrí a pokial má niekto málo , je na dupľu , popravde sa to takto nemá robiť , ale verte mi , že každá dobrá kucharka to tak robí , veď nech je čo najmenej odpadu a nech sa hladnejšie deti nasýtia , možno by bolo naozaj na zváženie , aj tu prehodnotiť normu na prvý stupeň MŠ a predškolákov , malým ubrať z množstva a veľkým pridať 😉😊, pekný večer a ešte jedna pripomienka , na plnú tašku ktorou chodím domov , každý deň si nosím domov zašpinene a prepotené prádlo a utierky , vo vedre mám pomie pre susedkine prasiatko , je mi to ľúto vylievať , veď to končil v spaľovni 😊😉

savasava
5. okt 2023

Robila som nedávno na strednej škole v kuchyni. Porcia pre stredoškolákov a dospelých je 90g mäsa (skupina D, ťa najvyššia) škôlkari sú v A skupine. Normy sa menili nedávno. Pridali sa veľa zeleniny do všetkého. Rozumej:všade je napchata mrkva, zeler a petržlen. Aleze skoro vo všetkých polievkach aj v hlavnom jedle. Deckam to už vôbec nechutilo. Menej soli, menej cukru. Normy spravil Irak, aby bol aj vlk celý aj ovca sýta - viac zeleniny, ale aby to vošlo do nejakej ceny. Sama som jedla to isté čo decká celý deň na intraku a poviem vám vyvážené to nijako extra nie je. Teda z mojej osobnej skúsenosti , ak to nebude ozaj nutné, moje dieťa na obedy v škole chodiť nebude. Teraz mám skolkarku 5 ročnú a tento rok chodí domov hladná, podotýkam, zje normálne hocičo a aj doma len malé porcie. Jedálniček majú strašný. 3* za týždeň jedlá z cesta, občas aj 4*. Potom zemiaky. Ryža ozaj len kde tu, bulgur nie. Na olovrant stále niečo sladke sladké a na raňajky tak isto aspoň 2 razy za týždeň. V norme však chýba pšeno, proso, pohánka. Normy sú slabé. Jedál na výber je tam dosť, len sú všetky na jedno kopyto a niekedy môžu kuchárky čarovať, aby v buchtach vôbec niečo bolo.

vlasticka185
5. okt 2023

Ešte som zabudla jednu podstatnú vec spomenúť , mamičky používajte doma viac čerstvé bylinky, hlavne petržlenovou vňať , deti niesu naučené na ne a potom lovia v polievkach,v uvarených zemiakoch a aj možno preto majú problém s pomazánkami , pretože veľké množstvo ich obsahuje v receptúre , čiže sú ich súčasťou

dzulik_
5. okt 2023

U nás v škôlke deti dostanú dupľu takmer vždy, keď požiadajú, aspoň tak mi povedala dcérka. Moja minimálne raz za týždeň pýta pridať, keď je niečo, čo má rada, keďže všeobecne je slabý jedák. Dokonca mali v triede chlapčeka, ktorému vždy všetko chutilo, ten aj dojedal po iných deťoch 🤣 každý deň majú zeleninu, k obedu dostávajú jogurt/ovocie/chrumky/parenicu,... známa robí v kuchyni a povedala, že tie decká aj v zš to vôbec nejedia, rozprplú to, aby vyzeralo, že niečo zjedli a pritom vracajú plné taniere 🫤

triomama
5. okt 2023

Robím v škôlke a poviem ti,že strava išla hore kôli energiám a drahým potravinám.A ver mi,že sa kopec jedla vyhadzuje aj z tých "malých" porcií.Kto chce duplu,dostane,či je to chlebík na raňajky,či obed.Nikdy sa nestalo,že by sa nejaké dieťa sťažovalo.Ak sú deti hladné,je to možno preto,že dané jedlo neľúbia,len to rozblblú,lebo to z domu nepoznajú.

dobravila
5. okt 2023

@maminkadeticiek nemudrujem, len sa bavím ze sa tváriš ako by si spadla z jahody. Deti maju desiatu, obed, olovrant. Ak to nezjedia tak sa da očakávať že asi budú hladné.

maminkadeticiek
Odpoveď bola odstránená
daniela595
5. okt 2023

@moravcikovalucia ucitel nedohliada na to,ak ma dieta alergiu. U nas v skolke mi to jasne ucitelka vysvetlila. Netusim ako to funguje inde,no u nas na to dohliada kuchyna. Dala som papier od lekara a ako sa pytam dcery,naozaj to sleduju,co nemoze,tak zatial stale jej dali nejaku nahradu alebo to vynechali,napr. Minule mali privarok s vajickom,vajicko jej nedali

katarinka289
5. okt 2023

Podľa mňa je to u detí ok.Ak chcú pridať,dostanú pridané, no väčšinou na tanieri zostáva. Horšie je to s pedagog.zamestnancami.Niekedy sa nestačím čudovať,čo dostanem na tanieri.Keby mi to nakrájali,tak mam rovnako ako tie deti

bp123
5. okt 2023

Syn takisto sa nevedel po skolke dojest. Stale chodil domov vyslovene vyhladovany a nie kvoli tomu, ze by bol zly jedak. Zje vsetko, co pred neho daju. Avsak straaasne malo to je v tych skolkach. Pozeram sa na tie porcie a hovorim si, ze ved taketo porcie jedol ked mal 1,5 roka a chcem vyzdvihnut, ze nie je obezny!!! Je vysoky a stihly, cize nie je to o tom, ze by som ho prekrmovala a mal by roztiahnuty zaludok… teraz chodi do sukromnej a tam je spokojny. Aj jedlo maju podstatne zdravsie (ziadne kakaove cestoviny, ale vela zeleniny) a aj duplu dostanu. Obcas sa stane, ze aj tak, ze pride hladny, ale je to iba obcas 🙂 ja si myslim, ze je dolezite sledovat zlozenie stravy a vahu dietata. Pokial sa stravuje zdravo a nie je obezne, nech mi ho ziadna norma neobmedzuje. A co ked ako 4rocny zje dospelacku porciu? Rychlo rastie a k tomu treba energiu. Cely den beha a nezastavi sa… k tomu vsetkemu treba energiu.