Odklad školskej dochádzky
Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.
Ak je to výsledok depistáže, čo robia v škôlke psychologičky predškolákom, tak to by som nebrala tak vážne. Pretože sa venujú deťom po skupinkách tak 15-20 minút a z jedného sedenia sa nedá určiť školská zrelosť. Na zápis treba ísť tak ,či tak,uvidíte,čo vám povedia tam. Do septembra je to ešte pol roka a za ten čas môže synček urobiť veľké pokroky,hlavne chlapci často postupujú skokovite. Dôležité je, aby vedel vydržať pri jednej činnosti cca 20 minút a dokončiť,čo začne, cvičiť rúčku, robiť rôzne zošítky pre predškolákov,nie násilne,ale postupne. 🙂
Nerobila by som paniku ak je sikovny tak sa v skole otuka, tie testy co robia v predskole su tak no. Dieta je pri nich len vystresovane lebo im rodicia pred nimi stale pripominaju aby sa snazili ale podla mna to bude v skole ine a nebude mat ziadny problem. Tam ho aj keby tak decka potiahnu. Asi by som nedavala odklad ako vravis ked bude chodit do vyssieho rocnika moze mat problem a tazko vysvetli, ze ma viac rokov jak ostatni..
@siska53 moj syn mall tiez problem s nevyhranenostou laterality...este v predskolskej hned v septembri som ho objednala k psychologicke kvoli tomu, lebo ze jemna motorika zaostava, pritom syn bol praveze velmi sikovny, len nechcel kreslit, zle drzal ceruzku a to sme kreslili od malicka stale, len on ani za svet sa tomu nechcel venovat a tak som mala obavy ako bude v skole pisat potom...k psychologicke som ho objednala v septembri, termni na november a kym sme teda dosli tak za 2 mesiace spravil taky skok, ze nechapali ani ucitelky v skolke ani ja..kazdopadne, testovanie na grafomotoriku dopadlo dobre, lateralila vysla 70% lavak a 30% pravak...a vysiel ako nadpriemerny v komunikacnej aj intelektualnej casti...akoze u nas nebol ziaden problem s tym ci ist do skoly ci nie, tam to bolo jasne, len ta jemna motorika a lateralita..on tiez bol od malicka ako lavak..aj doteraz lavou hadze, kope, chyta...ale pise pravou a na tenis chodi a hrava ako pravak..ale lotpicku hodi uz lavou..na to pisanie si normalne vybral sam pravu ruku..a vies co? Teraz je prvak, pise najkrajsie z triedy, to je pre nas vsetkych top prekvapenie, lebo sme nemali obavy o matiku ci citanie, ale drzi krasne pero, najkrajsie pise a nosi pochvaly z vytvarnej a kresli uzasne...ja sa uz skoro rok neviem spamatat z toho 🙂 Takze len na povzbudenie...
@simonka1304 aj ja poznam take pripady...tiez tu mame dievcatko u susedov, co 3 psychologicky odporucali na odklad kvoli "hravosti a nesustredenosti"..rodicia ju dali normalne do skoly a od zaciatku medzi najlepsimi, stale same jednotky, teraz je uz siedmacka a vzdy medzi top v triede...nikdy nemala problemy a hrava a nesustredena je stale! Take zihado a to ozaj uz ma 13 rokov a dievca vesele, vecne v pohybe a take detskejsie ale veeelmi sikovne...tiez rodicia vravia, ze tie psychologicky davaju odklady za bezne detske spravanie....
Ja si myslim, ze skor ako tieto odklady by sa malo skor riesit to, ze detom v prvej triede dopriat pomalsi prechod na to sedenie 45 minut vkuse na zadku a prestavky bez pohybu a naval informacii...ked uz mame 9 rokov skoly, kde v 9 triede pomaly nic nerobia len opakuju, tak radsej ten zaciatok spravit miernejsim tempom....ved tie deti musia byt hrave, musia byt zive..potom sa cudujeme ze na druhom stupni uz len sedia na laviciach s mobilom a po skole doma k pocitacu a tabletu...cely cas do nich hudieme ako nemaju behat, maju sediet, nevyrusovat, nebyt zvedave, nevykrikovat, sustredit sa...a taki chlapci s tym maju velky problem, maju to v sebe, su to aj hormony a odrazu ich posadime do lavice a chceme aby davali pozor..niektore deti predsa este v predskolaku spavaju cez obed, su unavene, je to pre nich velka zataz...radsej by mali kompetentni riesit to, ako v prvej triede zjemnit tempo, ako detom umoznit pohyb cez prestavku a nie poznamkovat za to, ze behali po chodbe...bolo by ovela prirodzenejsie ze deti zive a hrave a nesustredene sa naucia tymto veciam postupne...aj tomu rezimu v skole aj vsetkemu...
Ak ma problem s grafomotorikou, co najviac rozvijajte jemnu motoriku, nech sa hrava s plastelinou, modeluje, vselico z malych dielickov sklada, kupte mu sablony na obkreslovanie - take zvieratka, auta, nech zacne kreslit, vyfarbovat - nech si tie rucky rozhybe. Ved ma este furu casu do septembra, ved zapisy su az v maji, ci nie? ... Ono mozno ho nebavi priamo kreslenie, ale napriklad auticka mozno hej - tak nech trebars zosrobikovava auticka - je taka stavebnica Merkur. Proste podla zaujmu dietata mu take aktivity vymysiet, co by ho chytili a co najviac mu rozvijali jemnu motoriku. Robila by som to bez ohladu na konecne rozhodnutie ci pojde ci nepojde do skoly v septembri. Inspirovat sa mozes vsakovakymi ulohami pre dysgrafikov, dyslektikov (nie s cielom zaskatulkovat, skratka vyuzit, ze uz niekto vypracoval vselico a vysvetlil, ako pomoct detickam, ktore nejavia az taky zaujem) na nete je vela napadov.
@m.i.r.i presneee! moja rec! Aj 100 lajkov za to!
A dik za povzbudenie.
Tento rok ide do skoly uz urcite.. Ja som inak tiez bola dlho nevyhranena,typ,co striedal ruky,ked ho jedna bolela. Ja som vsak do skolky chodit nemohla,mama ma dala normalne do skoly. Vyklula sa zo mna pravacka (aj ked doteraz so skaredym pismom).
Nas je aj zivsi, ale on potrebuje stale nieco riesit,ked nema aktivitu (obcas treba usmernit), tak vymysla.blbosti.
Uvidime,ako mu to pojde.. Tiez si myslim,ze idu rychlym tempom,co som pocula. To nech zacnu az neskor,lebo casto je to tak,ze na podzktorych VS potom lazo-plazo a nasledne sok z pracovneho tempa. Takze postupne by mali tempo a naroky zvysovat. Vsak su to deti.
Skolstvi by malo prejst uplnou reformou- od vyucby najmensich az po pripravu buducich ucitelov.
Aj my máme podobný problém, len psychologicka sa priamo nevyjadrila či odporúča odklad alebo nie..povedala, že pamäť, koncentráciu má super len jemnú motoriku že má slabšiu on aj škaredo maluje, ale povedala, že to môže byť aj dedicne...Že máme ísť na individuálne testy a podľa toho uvidime...lenže náš je až júlový..V dedine máme štyri deti s odkladom keď mu vyjde s nimi do triedy oni budú mať skoro 7 až 8 rokov a on ledva šesť rokov, riadny rozdiel..On ale do školy chce veľmi ísť nechce zostať v škôlke s menšími deťmi..V škole ďalší rok by sa mohol zdokonaliť ale na druhej strane nové sa nič nenauci a bojím sa že ho tie menšie deti stiahnu..vôbec neviem ako sa rozhodnut...rozmýšľam ešte nad inou psychologickou
Učiteľky v triede povedali že v škole by nemal mať problém že patrí medzi tie sikovnejsie deti
Ahoj. Mám momentálne prváka, narodený je koncom júla. Nad odkladom som neuvažovala
p. učiteľka v MŠ ma uistila, že bol veľmi šikovný pri práci s pracovnými zošitmi(dosť sa venovali matematiky a v podstate, keď nastúpil do ZŠ vedel sčítať a odčítať do 20. Je síce v ZŠ hraví ale nie viac ako 7r., kt.majú v triede. Čítať sa naučil veľmi rýchlo nakoľko písmená poznal , naučil sa ich spájať v škole , kde sa vučuje comenia script, V matematike je tiež dobrí učia sa Hejneho metódou, neviem či to má vplyv ale začína mi sám od seba sčitovať príklady od 1-100 pričom si vytvoril svoj vlastný štýl, Skús sa spýtať p. učiteľky v MŠ ako to vidí ona, predsa tam trávi veľa času, vidí či je živí, či sa dokáže sústrediť, vypracovať zadanie. Poprípade si kúp pracovný zošiť pre prvákov na motoriku a skúste cvičiť. Inak začiatky sú pre každého prváka ťažké........
@ovaaa neviem komu bola odpoveď, ale učiteľky v škôlke povedali, že nemá problém, že patrí medzi sikovnejsie deti V triede...doma keď cvičíme nejaké zošity tak veľmi ho baví matematika to aj učiteľka ho raz chválila že to parádne vedel to isté básničky pesničky si vie zapamätať akékoľvek dlhé len ma problém ešte s l a r ale to Logopedicka hovorí že to pôjde že sa to zlepší
a co by ste baby robili keby ste zili v zahranici kde deti chodia do skoly uz ako 5 rocne? a co cakate od deti co maju 6 rokov ze sa prestanu hrat a zabavat a hor sa rovno ratat a citat?v takom veku nech sa harju za mojich cias bol v triede od o mna starsie deti len tie co boli od septembra do decembra ostatne deti nastupovali normallne ziadny odklad nemali.To je najnovsia moda alebo co aj u syna v triede su spoluziaci co maju odklad su starsi o 13 mesiacov a je to rozdiel ze vie viac ten starsi a potom ty mladi za nim nestihaju vsak je urcenych 6 rokov nastup do skoly a nie 7 rocny a potom deti zo skol vychadzaju pomaly 22 rocne zo skoly boli casy ked uz ako 17 rocna som si hladala robotu a nie drela skolske lavice
@alietam, tiež si nemyslím, že by sa rodili deti sprostejšie. Zdravé dieťa je predsa živé, veselé... Dnes je každé druhé "nezrelé". Nesústredené, netrpezlivé, nenaučené počúvať a rešpektovať dospelých, má problém s grafomotorikou... a hlavne je stredobodom vesmíru. Rodičia, častokrát i kvôli zaneprázdnenosti, dieťa na vstup do školy nepripravia a nasleduje v súčasnosti tak moderný odklad. Potom sú na vine učebné osnovy, psychológovia, učitelia... proste všetko a všetci len nie náš podiel viny na tom, že je naše dieťa také aké je. Sú krajiny kde deti chodia do školy od štyroch rokov, áno, v štyroch rokoch sa začínajú učiť čítať a písať a niečo ako odklad tam nepoznajú. Ak dieťa nemá vážny zdravotný problém, nevidím dôvod na odklad.
@alietam testy skolskej zrelosti su nielen o tom, ze ci je dieta hrave alebo nie. Ale to by si o tom musela vediet troska viac 😉. Kopec rodicov dava svoje deti skor alebo nepripravenych (tento trend je v ovela vacsej miere ako opacne), a potom su s nimi problemy (nie vsetkymi) a ucitelky ich posielaju s rodicmi k psychologom. Ja to poznam z tej druhej strany. Ale mamicky deti co dali skor a lutuju, sa tu isto nepriznaju 🙂. Poznam take dokonca dve, co jedno dieta je februar, druhe marec, a obe hovoria ze keby vedeli tak daju odklad. Osobne si myslim ze kazda mama vie a citi, ci jej dieta patri do skoly alebo este nie. My sme s nimi najcastejsie, vieme aku maju pamat, vydrz, sustredenie, ci su precitliveli, vyzreti, alebo detski, ci sa o skolu zaujimaju ci nie, ako im ide kreslenie/pisanie, ci vedia poriadne rozpravat, vyjadrovat sa atd. atd...
Btw. Dcera mala v auguste 6. Jemna, mala, citliva, hrava... Rozmyslala som ok, 6 bude mat, a co tie ostatne deti napr narodene september, oktober, atd., ved to su deti tiez narodene o rok skor ako ona. Aka by to pre nu (okrem ineho) bola nevyhoda ze je najmladsia. No velka nevyhoda. Take dieta sa tazsie prebija spomedzi starsich, silnejsich, sikovnejsich, vyspelejsich... A tak nebolo o com kedze aj hlbsie testy ukazali ze este potrebuje cas. Tolko z tej druhej strany 🙂.
@liv1 ja si pamatam, ze sme v triede mali tiez augustovu spoluziacku, ktora bola "odlozena" kvoli vysokej chorobnosti. Bola od nas vyssia takmer o hlavu, ale v zivote nas nenapadlo, ze by sme sa jej vysmievali alebo riesili vek (a to sme boli normalne decka so svojimi plusmi i minusmi,) ale uplne normalne medzi nas zapadla (a to bola taky tichsi jemny typ) a minimalne tych osem rokov to naozaj nikto neriesil 🙂
Aj na strednej sme mali troch spoluziakov, ktori boli od nas starsi, z roznych dovodov pokracovali s nami a fakt to nikto neriesil. Podla mna su obavy tohto typu neopodstatnene a prehnane.
Tiez si myslim, ze treba zohladnit aj ine faktory, ako su vzrast, chorobnost atd (takemu nizsiemu a malemu chlapcovi moze ten rok velmi prospiet napriklad, ale samozrejme, ak ma este ine dovody na odklad - nielen kvoli vzrastu)
Ak slovenske skoly a psychologovia, ktori o tom rozhoduju povazuju hravost u 6 rocneho dietata za problem nie je problem v dietati, ale v systeme. Ked v zahranici zvladaju naucit hrave, neposedne 4 rocne deti, s este nevyvinutou jemnou motorikou citat, pisat pocitat a nepotrebuju cakat do uz pomaly 8 rokov, aby dieta bolo na tieto cinnosti zrele. potom sa treba zamysliet, co robia slovenski ucitelia zle, ked nie su schopni zvladnut 6 rocne deti. Nikdy to nebude podla sablony, vzdy budu deti nizke, vysoke, introverti, extroverti, nebojacni, hanblivi, talentovani na kreslenie, neprejavujuci zaujem o farby a malovanie, talenty na matematiku, jazyky ... s perfektnou vyslovnostou, s recovymi vadami ... zvastne, ze u nas to ide s celym spektrom deti, dokonca maju rodicia moznost dat deti, ktorym zle roky vychadzaju o rok skor, takze v prvackej triede tu bezne mame 5 rocne deti ... CIm to je? Tym, ze ucitelky maju od 6 rocnych deti realne ocakavania? Tym, ze necakaju, ze sa 45 min v lavici nepohnu, tym, ze nebaziruju na dokonalom pisme, tym, ze sa ucia zabavnou formou? Nie je normalne, aby tolko deti malo odklad, mala by to byt fakt len dokladne zvazena vynimka vo vynimocnych pripadoch, nie uz pomaly standard u letnych deti. Ak tolko deti nie je na urovni 6 rocneho dietata a zaostavaju az na tolko, ze musia ist do skoly o rok neskor treba sa zamysliet, v com je problem. Som si ista, ze v detoch to nebude.
@sisaka z duse mi hovoris.
Moj maly bude mat v novembri 6 rokov. Takze by mal nastupit september 2018 do skoly. Poznam par mamiciek co maju novembrove alebo decembrove dieta a davaju odklad a deti nastupia do skoly ako 7 rocne v septembri 2019 no november-december budu mat 8. Da sa to vobec?
@lenka1108 a preco by sa to nemalo dat?
@lenka1108 Áno presne o tomto píšem..môj je júlový ledva bude mať šesť a pojde do školy...môže byť neviem aký šikovný, ale podľa man tie vaše roky bude vidno
Myslím si, že deti sú odkladom by mI mať samostatnú triedu v škole a nedávat ich s deťmi, ktoré idú v šiestich rokoch do školy..V našej škôlke je v jednej triede 22 deti s odkladom...
A keď nejaká mamička povie, že dieťa do školy nedá, že hon ešte nechá rok V skolke, aby si uzilo detstvo tak to je už moc...Čo keď nastúpi do školy sa vyhodia všetky hračky a bude sa správať už len ako dospelý bez všetkého? Vsak stále má narok na hranie, vynyslanie stále je to dieťa aj keď chodí do školy
@liv1 V našej dedinskej školke bolo minulý rok z triedy, ktorá mala len 12 detí 7 deťom doporučený odklad pri depistáži! No je to normálne? Som náramne zvedavá ako to dopadne tento šk. rok, kedže moj syn je predškolák. Ozaj mám pocit, že tie psychologičky by najradšej každému dieťaťu dali odklad kvoli úplnej blbosti, letným deťom dávajú u nás odklad úplne automaticky, aj keby boli neviem aké šikovné.
@liv1 Áno až teraz som si to uvedomila že sú tam aj deti ktorým zle vychadzaju roky ale napr v dedine máme štyri deti s odkladom ktoré pôjdu so synom
@janickacrazy ano nás je letný a už povedala že odklad by mu neuskodil ale ani nepomohol že ešte ma len 5 a pol roka...A už nás aj objednala k nim do centra na ďalšie vyšetrenia a programy..Ako fajn možno sa tam zdokonali, sama si uvedomujem že bude v triede možno najmladší ale ved je šikovný sama psychologicka povedala že bol šikovný aktívny zapajal sa, len je júlový
Neviete náhodou na koľko bodov majú byť urobene tie testy? V každej škôlke sa dávajú rovnaké či každý psychológ má iné testy?
Ja nechapem,načo toto vôbec riesite???? Pokiaľ dieta nie je mentálne zaostale so stanovenou dg., patrí do školy dla svojho veku. Čo j. too za moda?
@m.i.r.i aj môjmu synovi povedala psychologicka že má skrizenu laternitu, nechápem tomu...povedala že pravou rukou píše ľavým okom pozerá to sa ako dá? Tiež mal menej bodov z jemnej motoriky, ale keď som povedala, že neviem ani ja kresliť ani mm tak povedala , že to môže byť aj dedicne, ale že to je na individuálne posúdenie kde sa robí viac testov
@katarinapekna tiež nechápem prečo to všetci riešia, veľa deťom dávajú odklad..Aj z dôvodu aby si predĺžili detstvo, to je už moc
@katarinapekna lebo niekedy to dava zmysel... moj syn ma napr. problemy s recou - vsetko ostatne je top - ver mi ze by som rada vobec neriesila tento problem kedze ja som fanusik normalnej dochadzky, ziadne odklady - vela rozmyslam aktualne, nikto mi nevie poradit - hlavou daleko pred ostatnymi, recou na urovni 4rocneho dietata... bojim sa aby ho nezdeptavali v skole len kvoli reci aj ked som si uplne ista ze vedomostne, dokonca aj socialne by mohol uz teraz ist do 2hej triedy...
@sisaka Presne si to vystihla. Ked sa stale viac a viac 6 rocnych deti nezvlada vstup do skolskeho systemu, tak je asi je na case zmenit skolsky system. Mne sa napriklad paci, ako to je v Rakusku. Ze deti sa v prvom rocniku ucia hlavne citat a pisu len tlacenym bez dorazu na krasopis. Nacik pisma prichadza az v druhom rocniku. U nas je toho na tie deti v prvom rocniku privela. vyse 60 roznych tvarov pismeniek si musia zafixovat, je to sok oproti skolke. V zahranici deti nastupuju mladsie, ale skola je hravejsia, nevyzaduje sa sediet ticho 45 minut v lavici. Mne to pride obrovske ochudobnenie dietata, ked zacina s citanim vo veku 7,5 roka, len kvoli tomu, ze je neposedne a ma slabu grafomotoriku. Ved kym sa nauci precitat suvisly text, tak ma 8,5 roka, sorry, ale to uz mnohe deti citaju detektivky, dobrodruzne pribehy a rozsiruju so obzory. Pre mna je jednoducho neakceptovatelne, aby moje zdrave dieta nebolo v 8 rokoch plne gramotne.
môj syn je narodený v polovici augusta, a po týchto testoch zrelosti mu psychologička nedoporučila nástup do ZŠ. Z dôvodu, že je hravý a veľmi živý. A nie je mentálne zaostalý 🙂 a nemá žiadnu diagnózu. Ono je rozdiel, keď ide dieťa napríklad septembrové dieťa do školy v 7 a 6 ročný augustový. V triede staršieho syna je dievča tiež narodené v auguste, rodičia nedali na radu psychológa a dieťa sa trápi. Nestačí tempom ostatným deťom. NIe je mentálne zaostalá, skrátka potrebovala ešte ten rok počkať.

@mima3256 do septembra ma ešte dosť času a môže sa v grafomotorike veľa zlepšiť..ja mam tiež malú,je narodená úplne koncom februára.našim problémom je ze sa stále vrtí,hrá sa s prstami,gombikom,hojda sa na stolicke..ze ona sa nudí a zošity ktoré robia v škôlke sú pre ňu nudné a deti pomalé.je veľmi šikovná,sama sa naučila krásne písať písmená,čo-to prečíta,jej slovná zásoba nemá konca a podľa učiteľky ma veľmi vycibrenu pamäť.je tu však problém ktorý som spomenula a fakt som zvedava co na to psychologička povie.