Odmietnutie odkladu školskej dochádzky
Ahojte, nenasla som podobnu temu, takze otvaram novu. Potrebovala by som radu od zienok, ktore riesili podobny problem. Dcerka bude mat tento tyzden 6 rokov. Samozrejme sme vo februari absolvovali zapis. Vzhladom na to, ze Paulinka je pri kontakte s novym prostredim a ludmi velmi hanbliva, dostali sme sa do situacie, kedy na zapise nedokazala otvorit usta. Sama som ucitelka, no zapis sme absolvovali v inej skole, ako pracujem. Preto sa stale nemozem zbavit pocitu, ze zapis bol celkovo cudny :( prisli sme o pol 4 a cakali sme do 5, kedy uz mal zapis koncit. Myslim, ze napatie z novej situacie dietatu neprida. Dalsia vec. Zapis prebiehal v 1 triede. Zapisovali sa naraz 2 deti. Takze v miestnosti som bola ja, dcerka, ucitelka, dalsi chlapec s matkou, ucitelkou plus otec chlapca s bratom a navrch este jedna ucitelka, ktora riesila papiere. Takze 7 cudzich ludi. Dcerka si mala vybrat ci ide pracovat na tabulu alebo papier. V milnej predstave, ze bude pisat kriedou na tabulu si ju vybrala. Ucitelka jej vsak strcila do ruky pero interaktivnej tabule a myslim, ze to bol posledny klinec. Nevedela ho drzat, kedze je lavacka, stale si tienila. Sama som jej navrhla, ze pojdeme na papier, no uz bola taka zdeptana, ze som s nou nepohla ani ja. Takto ju trapili pri tabuli 20 minut.
Potom ucitelka navrhla, ze to nechame tak a navrhla testy skolskej zrelosti a odklad, aby sa v skole netrapila. Zaroven mi dali podpisat ziadost, necitala som, co v nej presne bolo (moja chyba, ale bola som mierne na nervy, z toho, co sa udialo) definovali mi ju ako ziadost o testy skolskej zrelosti. K ziadosti sa vratim este neskor 🙂
Takze testy sme absolvovali, vedomosti v poriadku. Psychologicke sa nepacilo, ze dcera nepozdravila, ze po hodine uz zacala rozpravat, ze ako dlho to bude trvat a kedy uz pojdeme domov. Co sa mi zdalo pre dieta prirodzene, najskor uvodne papierovacky, potom ulohy. Dospely by toho mal tiez dost, len by to nepovedal nahlas.
Psychlogicka navrhla odklad pre socialnu a emocionalnu nevyzretost. Dohodli sme sa, ze testy zopakujeme v juni a potom sa my, rodicia, rozhodneme, ci pojde alebo nepojde do skoly, kedze rodic ma posledne slovo. Minuly tyzden mi v skolke odovzdali rozhodnutie o odklade sk. dochadzky. Odovodnenie psychologicky posudok plus ziadost matky. Ked som to citala cestou domov, ostala som v soku, ved som vedeniu ziadnu ziadost nepisala. Ked som im telefomovala, ci vobec citali posudok, ze testy sa este budu opakovat plus, ze ziadost som im nedala, vyviedli ma z omylu. Tu sa vraciam ku spominanej ziadosti, "ved ste ju podpisali priamo na zapise". Takze na jednej strane ucitelka pri zapise povie, "uvidite ako dopadnu testy a aj ked psychologicka neodporuci, vy mate posledne slovo" a na druhej strane mi daju podpisat ziadost o odklad. Na uvedene rozhodnutie som uz napisala odvolanie.
Takze uz mesiac riesime s muzom, ci dat alebo nedat dceru do skoly. Minuly tyzden som sa radila s kolegynami, odporucili mi dat. Vedomosti su v poriadku, ucitelky v skolke ju chvalia, je dosledna a pracu vzdy dokonci. Je tichsia, nebude s ucitelkami vykecavat cele hodiny, ale co potrebuje si odkomunikuje. U nej je vsetko o zvyku. Ked si zvykne na ucitelky, kolektiv, nema ziadny problem. Trapi ma aj to, ze je marcova, do septembra kopec casu. Ale ako povedala kolegyna, ak to ma v povahe, o rok situacia nebude ina.
Takze spat k teme 🙂 ak by psychologicka po testoch v juni navrhla odklad a ja s manzelom nesuhlasim s odkladom, aky bude postup? Podat ziadost v skole o odmietnutie odkladu a oni napisu rozhodnutie za ju prijimaju na ziadost rodicov?
Vdaka za rady
@tin007 ale ten nulty rocnik jew ako v inych skolach , moja tam bude chodit koli logopedii ma len problem s recou a o rok pojde do normalnej skoly, nebude tam potom chodit 🙂 🙂 🙂
Tu je popis pripravneho rocnika na Dolinskeho http://dolinskeho.sk/pripravny-rocnik
@andrejka1974 Uz som to pisala par prispevkov dozadu, ze je rozdiel nulty a pripravny rocnik. Nulty rocnik je urceny pre socialne slabsie skupiny deti, ktore zvycajne MS nenavstevovali, nemaju hygienicke, stravovacie navyky, maju problem so socializáciou atd.
Ano, Dolinskeho ma pripravny rocnik a ako pises, na to, aby ho dieta mohlo navstevovat musi mat okrem nezrelosti aj diagnozu (logopedicku, poruchu spravania alebo pozornosti, je to vymenovane v linku).
Dieta, ktore je skolsky nezrele, no inak v poriadku sa do pripravneho rocnika specialnej zakladnej skoly nedostane.
@tin007 je to riadna blbost..napr. moj syn navstevuje nulty pripravny rocnik sukromnej ZS zacal ako 4 a pol rocny pre velmi inteligentne deti a platime skolne skoro 300 Eur, takze pre socialne pripady asi nie...zalezi od konkretnej skoly ako ma nulty rocnik specifikovany..su aj pre deti s logopedickymi problemami a tie nemaju nic so soc. prostredim ani zaostalostou a pod..o hygienickych navykoch ani nebudem hovorit, mate nejake neucelene informacie a hlavne podavate neoverene info
@roxana280 Na tretej strane som davala velmi dobry link, kde je vysvetleny rozdiel medzi nultym a pripravnym rocnikom. Je tam citovany aj zakon, komu je co urcene. Ty pises, ze syn chodi na Batkovu; to je sukromne ZS a oni nemozu mat zo zakona pripravny rocnik, ale mozu mat nulty.
@roxana280 Specialne pre teba zo zakona:
245/2008 Z.z., § 19, odstavec 6.:
"Nultý ročník základnej školy je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy."
Prípravný ročník "je určený pre žiakov podľa § 2 písm. k), ktorí k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť a nie je u nich predpoklad zvládnutia prvého ročníka základnej školy so vzdelávacím programom podľa § 95 ods. 1 písm. b). Absolvovanie prípravného ročníka sa považuje za prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky."
Na dovysvetlenie, týka sa detí podľa §2 odstavec k):
"k) dieťaťom so zdravotným znevýhodnením alebo žiakom so zdravotným znevýhodnením dieťa so zdravotným postihnutím alebo žiak so zdravotným postihnutím, dieťa choré alebo zdravotne oslabené alebo žiak chorý alebo zdravotne oslabený, dieťa s vývinovými poruchami alebo žiak s vývinovými poruchami, dieťa s poruchou správania alebo žiak s poruchou správania."
Čiže zjednodušene "nultý ročník" = deti zo sociálne a výchovne nedostatočne podnetného prostredia, "prípravný ročník" = dieťa so zdravotným znevýhodnením, vývinovými poruchami a poruchami správania.
@tin007 sama sebe oponujete..co je potom toto:Nulty rocnik je urceny pre socialne slabsie skupiny deti, ktore zvycajne MS nenavstevovali, nemaju hygienicke, stravovacie navyky, maju problem so socializáciou atd. ...nemozete hadzat vsetky deti do jedneho vreca a vsetky nulte rocniky, kazda skola je urcena pre isty druh deti...a to ze Janka nevie povedat r,l, neznamena, ze nema socialne a hygienicke navyky a ze patri do socialne slabsej rodiny...pocujte pani, neviem ako mate vzdelanie, ale ak nahodou pedagogicke, tak potom boh chran nase deti s takymito poznatkami a pristupom, ja nepotrebujem citat Vase linky, mne je vyraz nulty rocnik aj pripravny jasny
to co je napisane v nejake prirucke je jedna vec a prax je ina, tie prirucky robia ludia, co skolu videli akurat tak z kancerie a prax im nic nehovori, nulty rocnik ma aj CENADA, to by som chcela vidiet ako by ste tieto deti kategorizovali na Vasu poucku
@roxana280
Asi mas problem citat s porozumenim; nebudem uz opakovat co som viackrát napisala. Prajem tvojmu synovi vela úspechov.
Verim, ze si rodicia, ktori hladaju pre svoje deti, ktore nie su este zrele na skolsku dochadzku, radsej pozru zakon a informuju sa na prislusnych skolach, ako si precitaju nepresne vyjadrenia v diskusnom fore.
tu je clanok ako bol "kedysi" chapany vas nulty rocnik, ale dnesna prax potiera poucky zo 70 tych rokov, to ze je zakon napisany v roku 2008 neznamena, ze ho niekto aj prerobil pred rokom 2008
http://najmama.aktuality.sk/clanok/225447/nulty...
neodporuje, presne cituje zakon, nulté ročniky bežne v BA nenájdete, lebo sú určené pre deti so soc. znevýhodneného prostredia (myslia sa tym aj deti romske....), nulté ročníky majú bežné ZŠ- verejné,
prípravné ročníky majú špeciálne ZŠ....pričom nie je nikde napísané, že dieťa, ktoré absolvovalo prípravný ročník nemôže navštevovať potom bežnú ZŠ
teda po prípravnom ročníku ŠZŠ sa rozhodne či dieťa bude navštevovať bežnú ZŠ alebo ŠZŠ (podľa vyšetrení a zhodnotení úrovne rozvoja, poznatkov, spôsobilostí atď.)
Áno sú aj výnimočné súkromné ZŠ, ktoré majú nultý ročník, ale pravdepodobne to majú ako experiment alebo to majú inak legislatívne ošetrené, lebo na prijatie musí byť podmienka nedosiahnutia školskej spôsobilosti a sociálne znevýhodneného prostredia... aj možno preto je školné vysoké, lebo nedostávajú na tieto deti príspevok od štátu....
@tin007 s tym citanim a hlavne praxou v terene mate pravdepodobne problem vy, hlavne co sa tyka socialneho prostredia a hygienickych navykov evokuje v matkach, ze tam chodia zaostale deti...ani sukromne skoly si nemozu robit co chcu a ich triedy musia byt schvalene MS..nulty rocnik je na kazdej skole iny a urceny pre ine deti, to hovori prax a co vy pisete v z pouciek je uplne irelevantne, kopirovat udaje zo stranok dokaze kazdy, ale poradit a popisat realnu situaciu to uz take jednoduche nebude...a to citani s porozumenim...ach..potom ste ani vy necitali s porozumenim moje
@horana Zaujimalo byma, ci vsetky deti, ktore su v nultom rocniku splnaju definiciu, ze su socialne slabe. Ak im pride kontrola z Min. skolstva a nebudu mat na vsetko podkladz, tak maju velky problem. Vcera som prave o týchto veciach hovorila s jednou riaditelkou ZS, ktora mala pred asi 7-mi rokmi na svojej skole nulty rocnik a musela ho zrusit, pretoze nemala dostatok deti, ktore by splnili dane kriteria.
@luciahromadkova bezne nie su v takom mnozstve ako prve triedy, ale su http://www.zszitavskaba.edu.sk/0.r.nov.html, napr. v Petrzalke je pre deti s logopegickymi problemami...neviem, co ma logopedicky problem potrebu suvisiet s nutnostou vyskytu romskych deti, soc. slabe skupiny a pod.hneva ma to skatulkovanie deti 😠
V Petrzalke na Vlasteneckom namesti je Základná škola internátna pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou a ta ma aj pripravny rocnik. Na vstup do tejto skoly je potrebne, aby malo dieta diagnozu od logopeda, plus niekolko odbornych vysetreni (vratane posudenia skolskej zrelosti od psychológa, ak chce ist do pripravneho rocnika). http://www.zsivlastenecke.sk/o-skole/o-nas/
ZS Zitavska http://www.zszitavskaba.edu.sk/doc/nulty_rocnik... Pise sa tam o ziakoch zo znevýhodneného prostredia.
ZŠ Lamač mal 0. ročník ale preto, že to bolo v rámci projektu "lamačskí nulťáci" nakoľko je problém, že deti, ktoré nedosiahli školskú spôsobilosť, zostávajú v MŠ a potom nie je možné prijímať deti do MŠ, tu je rozdiel ale vo financovaní tohto ročníka....financuje ich obec, Oz iné formy... info tu http://www.lamac.sk/?id_menu=44180&module_actio...
tento projekt tam bol v r. 2010, ale na stránke ZŠ som nenašla, že ho majú ešte aj teraz...., lebo na stránke sa triedy spomínajú od 1. ročníka
@roxana280 pozrite si žiadosť, rodič dá čestné prehlásenie, že dieťa je sociálne znevýhodneného prostredia... v škole na Žitavskej http://www.zszitavskaba.edu.sk/0.r.html
logopedický problém je niečo úplne iné- ide o diagnózu určenú logopédom, a teda preto ak dieťa nedosahuje školskú spôsobilosť a má logopedickú diagnózu a určené špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby malo navštevovať prípravný ročník ŠZŠ, pričom po jeho absolvovaní môže navštevovať 1. ročník ZŠ alebo pokračuje 1. ročník v ŠZŠ podľa odporúčaní...
0. ročník je pre deti, ktoré nedosiahli školskú spôsobilosť pre nepodnetnosť prostredia, ale je predpoklad, že podnetným prostredím ZŠ dosiahnu šk. spôsobilosť a budú môcť pokračovať v 1. ročníku bežnej ZŠ a taktiež, preto, že ak zostanú v MŠ- odklad, bude problém, že ešte neplnia povinnú šk. dochádzku, a teda nepravidelne chodia do MŠ a 0. ročníkom už začínajú plnenie povinnej šk. dochádzky
a co sa tyka skatulkovania... to je problém legislatívy s následným financovaním...., ale to tu nevyriešime.... 😉
@tin007 kde sa pise o detoch z znevyhodneneho prostredia, ja som nasla len..
Základná škola na Žitavskej ul. č. 1 vo Vrakuni v školskom roku 2006/2007 prvýkrát otvorila NULTÝ ROČNÍK
V školskom roku 2013/2014 základná škola na Žitavskej ul. č. 1 vo Vrakuni po veľmi dobrých skúsenostiach a ohlasoch rodičov opäť otvorila NULTÝ ROČNÍK pre deti s odloženou školskou dochádzkou
@nufanek necitala som celu diskusiu, ale k tvojej otazke mam taku skusenost: sy narodeny v maji, v skolke ziaden problem, komunikacia ok, na tych psychotestoch povedaki,ze trochu problem sa sustredit tu 3/4 hodinu a nech to zvazime. Vela som si potom citala o odkladoch , ze to neni hanba, nechala som ho rok doma a prvy rocnik sme potom zvladli lavou zadnou. Pri druhom synovi, ten chcel ist pre zmenu skor do skoly nam zase psychoska povedala ze vsetko ok,ale ta jemna motorika este nie je ok, dali sme ho do skoly, ucil sa super ale dodnes si po sebe nevie ani precitat poznamky v zosite. Ja by som rozhodnutie psychologicky rozhodne nepodcenovala. A dolezite ci chce ist dcera do skoly, ci sa tesi alebo jej postoj ku skole je rezervovany. Ale ako pisu ost.maminky pol roka je pre diet vela casu a ten letny test treba urcite urobit. Zelam spravne
rozhodnutie 🙂
@roxana280
tu sú info a bod 2 http://www.zszitavskaba.edu.sk/doc/nulty_rocnik...
a ak citujem žiadosť o prijatie do 0. ročníka
Prílohou tejto žiadosti je:
1. Odporúčanie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie
2. Odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast
3. Čestné prehlásenie o tom, že naše dieťa vyrastá v sociálne znevýhodnenom prostredí
a stretla som s tým, že niekde vyžadujú potvrdenie, že rodič poberá dávky, príspevky štátu a pod....
@koniarova Vadi mi to, ze bolo vydane rozhodnutie bez ohladu na to, ze my ako rodicia sme sa k tomu vôbec nevyjadrili. Dali mi podpisat ziadost o odklad priamo na zapise, ale prezentovali ju ako ziadost o testy zrelosti a pritom sama ucitelka povedala, pockate na vysledky testov a uvidite. Ak nebudete suhlasit s navrhovanym odkladom, skola to bude respektovat a dieta prijme. Pritom samotna psychologicka uviedla v sprave, ze konstatuje nezrelost v sociálnej a emocionálnej oblasti, ale priamo napisane navrhujem odklad tam nie je, lebo ako povedala, pol roka je dlha doba a dieta sa stale meni, takze iba navrhuje opatovne pretestovanie v lete. V skratke 🙂 nepaci sa mi postup skoly v tejto veci.
@luciahromadkova jedno je legislativa a ine je prax...napr. psycholog Dibarborova, ktora publikuje kvanta v casopisoch a pod. je casto zvana do televizie, ku ktorej mne osobne chodi syn raz do roka na testovanie zrelosti od styroch rokov :IQ testy , odporuca detom vlastnecke nametie nazyva to nultym rocnikom i ked je to pripravny., zaroven Harmoniu v Dubravke - nulty rocnik, Cenadu nulty.. podla mna je pre dieta lepsi nazvyme to spravne pripravny rocnik, ci na sukromnych skolach nulty, ako vracat deti do skolky z prvej triedy..alebo pre deti je lepsie navstevovat pripravny, ci nulty, v podstate je to jedno, akoby mali byt rok dlhsie v skolke, tolko z praxe..nie o skatulkach a peniazoch..ak mate podobne zariadenie v blizkosti a je vo vasich moznostiach dieta adaptovat na skolu dajte ho radsej tam, samozrejme po konzultacii na konkretnej skole ako ho vratit do skolky alebo ho nechat v skolke rok opakovat predskolsku..
@luciahromadkova zalezi na konkretnej skole, ja tvrdim, ze je potrebne ist osobne a porozpravat sa s riaditelom..papier znesie toho vela
@roxana280 ano ako učiteľka MŠ suhlasim s Vami, najhoršia verzia vrátiť dieťa späť do MŠ ☹ ,
@nufanek pretestovanie - urcite chodte, pre svoj pocit, pre dieta je pol roka vela...nedavno som zachytila, ze navrh na testovanie prijatia deti do skol sa bude odkladat o min. 2 mesiace uz o rok, aby boli lepsie prave letne deti testovatelne, resp. vysledok presnejsi..aj dva mesiace u dietata vedia a zaroven nemusia urobit vela, dajte ho testovat inde, aby ste mali posudok jasnejsi
@luciahromadkova nakoniec sa zhodneme, netreba sa nechat odradit a hladat riesenie pre dieta co najlepsie..ja som byvala ucitelka 1- 4.koncila som UMB a chodim sa raz do roka poradit k Dibarborovej a kludne spim, viem, ze pre svojho syna robim vsetko co sa da..napr. mal ist o rok skor do skoly, je oktobrovy a nakoniec ho nedam, i ked splna kriteria..ucenie ho este velmi nebavi a nechce sa mu pisat, nechce sa mu sediet dlho v lavici, pozna vsetky tlacene pismena, vie ratat, scitavat, odcitavat, porovnavat, ucil sa to v Dobravke v nultaku..ale naco sa ponahlat..deti zreju aj v druhom polroku prvej triedy..tak nech aj hraju este a su detmi

@peneloppe nulty rocnik je na dolinskeho v dubravke moja tam nastupuje v septembri 🙂 🙂 🙂