Odmietnutie odkladu školskej dochádzky
Ahojte, nenasla som podobnu temu, takze otvaram novu. Potrebovala by som radu od zienok, ktore riesili podobny problem. Dcerka bude mat tento tyzden 6 rokov. Samozrejme sme vo februari absolvovali zapis. Vzhladom na to, ze Paulinka je pri kontakte s novym prostredim a ludmi velmi hanbliva, dostali sme sa do situacie, kedy na zapise nedokazala otvorit usta. Sama som ucitelka, no zapis sme absolvovali v inej skole, ako pracujem. Preto sa stale nemozem zbavit pocitu, ze zapis bol celkovo cudny :( prisli sme o pol 4 a cakali sme do 5, kedy uz mal zapis koncit. Myslim, ze napatie z novej situacie dietatu neprida. Dalsia vec. Zapis prebiehal v 1 triede. Zapisovali sa naraz 2 deti. Takze v miestnosti som bola ja, dcerka, ucitelka, dalsi chlapec s matkou, ucitelkou plus otec chlapca s bratom a navrch este jedna ucitelka, ktora riesila papiere. Takze 7 cudzich ludi. Dcerka si mala vybrat ci ide pracovat na tabulu alebo papier. V milnej predstave, ze bude pisat kriedou na tabulu si ju vybrala. Ucitelka jej vsak strcila do ruky pero interaktivnej tabule a myslim, ze to bol posledny klinec. Nevedela ho drzat, kedze je lavacka, stale si tienila. Sama som jej navrhla, ze pojdeme na papier, no uz bola taka zdeptana, ze som s nou nepohla ani ja. Takto ju trapili pri tabuli 20 minut.
Potom ucitelka navrhla, ze to nechame tak a navrhla testy skolskej zrelosti a odklad, aby sa v skole netrapila. Zaroven mi dali podpisat ziadost, necitala som, co v nej presne bolo (moja chyba, ale bola som mierne na nervy, z toho, co sa udialo) definovali mi ju ako ziadost o testy skolskej zrelosti. K ziadosti sa vratim este neskor 🙂
Takze testy sme absolvovali, vedomosti v poriadku. Psychologicke sa nepacilo, ze dcera nepozdravila, ze po hodine uz zacala rozpravat, ze ako dlho to bude trvat a kedy uz pojdeme domov. Co sa mi zdalo pre dieta prirodzene, najskor uvodne papierovacky, potom ulohy. Dospely by toho mal tiez dost, len by to nepovedal nahlas.
Psychlogicka navrhla odklad pre socialnu a emocionalnu nevyzretost. Dohodli sme sa, ze testy zopakujeme v juni a potom sa my, rodicia, rozhodneme, ci pojde alebo nepojde do skoly, kedze rodic ma posledne slovo. Minuly tyzden mi v skolke odovzdali rozhodnutie o odklade sk. dochadzky. Odovodnenie psychologicky posudok plus ziadost matky. Ked som to citala cestou domov, ostala som v soku, ved som vedeniu ziadnu ziadost nepisala. Ked som im telefomovala, ci vobec citali posudok, ze testy sa este budu opakovat plus, ze ziadost som im nedala, vyviedli ma z omylu. Tu sa vraciam ku spominanej ziadosti, "ved ste ju podpisali priamo na zapise". Takze na jednej strane ucitelka pri zapise povie, "uvidite ako dopadnu testy a aj ked psychologicka neodporuci, vy mate posledne slovo" a na druhej strane mi daju podpisat ziadost o odklad. Na uvedene rozhodnutie som uz napisala odvolanie.
Takze uz mesiac riesime s muzom, ci dat alebo nedat dceru do skoly. Minuly tyzden som sa radila s kolegynami, odporucili mi dat. Vedomosti su v poriadku, ucitelky v skolke ju chvalia, je dosledna a pracu vzdy dokonci. Je tichsia, nebude s ucitelkami vykecavat cele hodiny, ale co potrebuje si odkomunikuje. U nej je vsetko o zvyku. Ked si zvykne na ucitelky, kolektiv, nema ziadny problem. Trapi ma aj to, ze je marcova, do septembra kopec casu. Ale ako povedala kolegyna, ak to ma v povahe, o rok situacia nebude ina.
Takze spat k teme 🙂 ak by psychologicka po testoch v juni navrhla odklad a ja s manzelom nesuhlasim s odkladom, aky bude postup? Podat ziadost v skole o odmietnutie odkladu a oni napisu rozhodnutie za ju prijimaju na ziadost rodicov?
Vdaka za rady
@nufanek niečo podobné som absolvovala so synom. Syn je narodený v auguste, je ľavák a má neskutočne pomalé tempo, ja hovorím, že taký náš macinko komótny. V škôlke mali psychologičku a syn absolvoval testy zrelosti, údajne dopadli dobre, takže ho odporučili. Na zápise som si ja osobne nič mimoriadne nevšimla, ale nakoľko som laik, tak neviem objektívne posúdiť. Nasledovalo "predvolanie" na stretnutie so školskou psychologičkou a tá odporučila odklad, nakoľko syn nemá dostatočne vyvinutú jemnú motoriku. Syn odmalička neznášal kreslenie (v čase zápisu stále kreslil "hlavonožcov", naopak matematika, zemepis a podobne mu išli nadpriemerne dobre. Do škôlky odmietal chodiť, lebo sa tam nudil. Nastala dilema, čo je menšie zlo. Skúsila som 3. psychologičku, priame odporúčanie od nej nepadlo, ale povedala mi, že si myslí, že ten rok odkladu nič nezmení a synova jemná motorika a pomalé tempo bude aj o rok rovnaké. Podarilo sa mi nájsť špeciálnu 1. triedu (bol to kvázi nultý ročník, ale kvôli legislatíve to museli označiť ako 1.triedu), kde bolo málo detí, neskutočne milá a trpezlivá pani učiteľka. Nestresovali sa, išli svojím tempom a prispôsobovali sa potrebám detí. Syn bol absolútne v pohode a zvládal to bez stresov. Výhoda bola, že po ukončení triedy sme sa mohli rozhodnúť, či bude pokračovať do 2.triedy alebo si zopakuje 1.ročník. Aj na odporúčanie triednej sme pokračovali 2.triedou, preložili sme ho však do ZŠ v blízkosti bydliska do klasickej 2.triedy. 1.polrok bol veľmi náročný, ale po čase nabehol a teraz patrí medzi najlepších žiakov. Písanie sa zlepšilo, ale jemná motorika stále zaostáva a vždy a všade je posledný. Ono je to v podstate o ľuďoch a my sme mali šťastie na p. učiteľky, že dokázali akceptovať jeho povahu. Mne sa nepáči tento novodobý trend s odkladmi, tie vekové rozdiely je vidieť hlavne vo vyšších ročníkoch, keď sa deti s odkladmi nudia. Začiatky boli ťažšie, ale syn svojich rovesníkov dobehol, v matematike je podľa mňa aj nadpriemerný. Ja určite neľutujem a ten rok v škôlke by bol pre neho strata času a trpel by tam. Viem, že existuje možnosť vrátiť dieťa prváčika aj do škôlky, ak to nezvláda... Držím palce, aby ste sa právne rozhodli, vy svoje dieťa poznáte najlepšie...
@rutie musím dodať, že tašku si začal baliť sám až v 5.triede, zabúdanie sa tiež zlepšilo (pomôcky, domáce úlohy a pod.), veci stráca stále. Asi to vyznie blbo, ale normálne som sa pri čítaní Tvojho mailu potešila, že nie je jediný 🙂 Krásne si to napísala a bezvýhradne súhlasím.
No baby, nás to síce čaká o rok, ale sme asi podobný prípad. Dcérka je tiež extrémne hanblivá. Jej trvala adaptácia v škôlke celý rok, ani nejedla, ani nerozprávala, ani sa nezapájala do činností - nekreslila atď. Len pri pani učiteľke sedela, pozorovala deti. Povedali pani učiteľky, že sa to pomalinky lepší, že pri nej treba veľkú trpezlivosť a netlačiť na ňu. Ale do škôlky chodila rada, tešila sa, hoci sme sa aj báli, či sa netrápi.
Prešiel rok a ozaj zo dňa na deň zmena - začala jesť aj sa zapájať, kresliť atď, vystupovať s deťmi na besiedke. Ale s deťmi sa moc nehrá, takmer vôbec, ani moc nerozpráva. Minule sme čítali takú rozprávku o mackovi, čo bol takýto a nejak sme z toho urobili paralelu a pýtam sa jej, či sa už ona v škôlke s deťmi rozpráva. Vraj nie. Že prečo. Lebo sa jej nechce. A pýtam sa jej, či je v škôlke smutná. Že nie, že jej sa tam páči a že sa jej páči pozorovať deti.
Pýtala som sa na to aj kamošky - psychologičky. Povedala, že je to v poriadku, že je to proste jednak povahová črta a jednak aj hanblivosť, z ktorej vrastie a ešte sa vekom vylepší. Ale celkovo mi dcérka povie, že ona sa hanbí, keď sa má pozdraviť, či rozprávať. Resp. niekomu sa aj pozdraví (obvykle dospelým skôr ako deťom). S deťmi sa hrá a rozpráva len s tými, ktoré má vyslovene rada, ale obvykle sa nejakú dobu aj ich hanbí, až po niekoľkých minútach či polhodine sa chytí. Tiež som zvedavá, čo to dá o rok na zápise, neprekvapil by ma asi odklad, navyše je júnová. Ale po tom, čo tu čítam, čiastočne je to aj povahové, tak neviem, pretože inak je ozaj šikovná. Paradoxne, má vraj veľký dar reči (čo ju ľudia poznajú vravia), v roku mala 75-slovnú slovnú zásobu, v roku a pol rozprávala viacslovné vety a prvé súvetia... V dvoch rokoch plynule rozprávala. Aj teraz používa také slová, že padáme na zadok niekedy, odkiaľ ich vytiahne. Rýmy si vymýšľa a pod. V škôlke s ňou tiež nemajú problémy, že by neobsedela alebo sa nevedela sústrediť a pod. Len tá hanblivosť a nerozprávanie... ☹ Som pokojná, že ona je spokojná a nevyzerá, že by ju to trápilo, skôr my sa asi viac nad tým zamýšľame, lebo najmä rodina to rieši...
Ešte som zabudla dodať, jej k tej ťažšej adaptácii možno trochu "dopomohlo" aj to, že sa jej narodil 2 mesiace po nástupe do škôlky braček. Niekedy v tomto období okolo nástupu do škôlky sa začala aj tá "extrémna hanblivosť". Dovtedy bola síce hanblivejšia, ale obvykle len čo sa tých detí týka, najmä jej rovesníkov a mladších. Pri starších bola obvykle smelšia, aj pri dospelých.
@nufanek poznala som dievcatko, ktore sa nerozpravalo so zenami, mala kvoli tomu odklad skolskej dochadzky. urcili jej diagnozu elektivny mutizmus a po roku psychologickej terapie sa to zlepsilo, do skoly nastupila. to, co pises o dcerke, mi toto dievcatko pripomenulo
@mojmacik chcem sa spytat, aj logopedka by nam vedela poradit pri rozhodovani? Je to osoba, ku ktorej chodime pravidelne, tak by mohla vediet posudit. Ci? Este jedna vec, dcera robila testy v sukromnom centre specialno pedagogickeho poradenstvo. Tuto psychologicku som navstivila na radu znamej, ktora tam chodi pravidelne so synom. Asi aj preto testy, ktore sme u nej robili neboli bodovane, myslim, ze v tych centrach to funguje trochu inak, podla toho co citam. Testy by som mohla robit napr. Teraz v centre a potom zopakovat u psychologicky u ktorej sme boli vo februari?
@nufanek ano logopedicka by mala dokonca aj posudok napisat ale mi s nasou nemame dobre skusenosti ...no jej "metody" vela klientov ju neuznava a odchadza od nej a ideme na konzultaciu k inej 🙂..na odporucenie psychologa...vid ako som spominala vyssie ...ona sa trapi a niekto iny zlizne smotanu...akoze nech sa nehneva ale ide o dieta a nie smotanu
Môj syn na zápise sklonil hlavu a nič....vôbec nič. V škôlke boli psychologičky a odporučili odklad. Je májový. zašla som za riaditeľkou ZŠ ona ma presvedčila, že spraví dve prvé triedy kde bude málo detí a budú akceptovať, že je taký ťuťo. Prvý polrok ráno plakal, ale inak nemal žiadne problémy. Dnes je druhák má veľa kamarátov, samé jednotky...pani učiteľka povedala, že nie je rozdiel medzi ním a staršími, že je naopak lepší. Je ľavák, trošku pomalší a vždy bude taký sladúšik hanblivý. Za to má veľký úspech u dievčat lebo nie je divý a vie sa správať. A dodnes si nevie zaviazť šnúrky 😅
@nufanek ahoj ak môžeš porad mi
Začnem od začiatku.
Bola som s dcérou na zápise do 1 ročníka,na zápise mi pani psychologička odporúčala odklad ale prijali ju do školy .Ale ja som nesúhlasila tak mi navrhla že príde ešte nejaké deti testovať že sa stretneme tak som povedala že dobre. Prešiel nejaký mesiac a volali zo školy tak som šla. Tam čakal vychovávateľ dal mi do ruky papiere že aby som vypísala že za nejaký čas príde pani psychologička že ide ešte testovať deti odmietla som a nevypísala teraz v pondelok volal zas vychovávateľ zo skoly že dojde psychologička tak som mu povedala že neprídem že už pred tým som nesúhlasila z testovaním tak neprídem....A teraz sa chcem opýtať môžu oni sami mi preradiť dieťa do nultého ročníka? Dakujem
@olifcek z praxe viem, aj z toho, ze ja mam lavaka, ze obycajne su tie deti pomalsie, ta lavacka rucicka nepise tak pekne ako praca..nemalo by to tak, ale je...v neskorsom obdobi ZS sa to uplne strati..je to len v tych pociatkoch predskolaci a prve dva roky maximalne ZS. http://prezenu.noviny.sk/c/rodina-a-deti/lavaci...
@amalka12
Pokial viem, tak nemozu. V nasej skolke tiez prebehlo testovanie. Pani psychologicka mala potom sedenie s kazdym rodicom osobitne. A odporucala alebo neodporucala odklad, popripade komplexne vysetrenie u nich v centre. Ale vyjadrila sa ze rozhodnutie je na rodicovi, z jej strany je to len odporucanie.
A kvoli comu sa odporuca odklad?
@amalka12 Psycholog na zapise nema sancu z jedneho pozorovania dieta odhadnut. Preto sa to robi radej v skolke, kde zaroven psychologicka spolupracuje aj s tamojsimi ucitelkami ktore dieta poznaju a dieta pracuje aj s detmi ktore pozna a pozoruju ho v prostredi na ktore je zvyknute. Pri zapise mozu mat niektore deti blok, predsa len je to vynimocny situacia a uplne nezname prostredie, preto je nevhodne testovat priamo na nom, nic objektivne sa totiz nezisti. Ked to skolka nerobi, a su pochyby rodic by si to mal iniciovat sam.
Mozno by som sama z vlastnej iniciativy navstivila nejaku nezavislu psychologicku a podla toho sa rozhodla. Nulty rocnik sice nie je ziadna katastrofa, u nas sa dost on mamicky biju ak maju len trochu podozrenie, mnohe chcu len detom predlzit detstvo, nevravim ci dobre ci zle ale vyslovene modny trend, ked je su tam crty ktore by pomohli vyzriet, dietatu to pomoze a aspon bude mat naskok.
Alebo si nechat rozhodovanie a testovanie aj na jun, predsa len aj tri mesiace robia svoje...
Kazdopadne by som nepristupila na hru kde skola zrejme potrebuje sama naplnit nulty rocnik a tak vychov. v spolupraci s psych. sa snazia sami vytypovat deti, ktore by tam supli, je to zjavny konflikt zaujmov.
@horana Inak presne si pamätám podobnú situáciu v škole ked išla do školy naša beki, mali už plný ročník, tak všetkým doradu odporúčali odkladad 😉 Nasledoval populačne slabší ročník tak si to "umelo" vyrovnávali.
@martuska75 Ved to, ze to moze byt presne tento dovod. A podla indicii co doteraz dala amalka to na to ukazuje.
(U nas bolo sice svojho casu opak, a sice nulty sa otavral tak ci tak a bol siroko daleko jediny a tak mamicky hravych deti aj z nespadoveho okolia mali velky zaujem tam deti upichnut a boli boje o to, kto sa tam este dostane a kto nie.Takze tam naopak vsetkym odporucali 1. roc na zapise ktory bol cisto formalny a nic na nom neskumali a rodicia sami si museli dupat po tom vo svojej linii. Co bola ale potom sranda ze kopu evidentne uplne sikovnych deti slo do nultaku a viac takych co sli do prveho potom vracali v priebehu roka do skolok alebo odchadzali a uz neviem o ich osude, ale pretoze deti nestihali)
@roxana280 aha, tak na sebe som nepozorovala pomalost a ani moji rodicia nie.. normalne som sa ich opytala ;D ja som dokonca pocas druheho rocnika pisala oboma rukami... lavacka som, no chcela som sediet i s pravakmi a na strane, na ktorej sa mi zapaci, tak som sa v priebehu druheho rocnika naucila pisat pravou rukou... sama od seba :D
no a dnes? stale pisem pravou rukou, no lavou pisem omnoho krajsie... krelsit viem oboma, ale v sporte s loptou som jasny lavak, no raketove sporty dokazem pekne hrat oboma :D
asi sa nesmie porovnavat.. je to opat co clovek, to ina osobnost 😉
chcela som povedat, ze nie na kazdeho musi sediet nejaka poucka.. 🙂
ale super, dakujem za dalsi pohlad na lavaka... doteraz som take necitala v ziadnom odbornom clanku 🙂
clovek sa uci cely zivot 😉
@horana to paci sa som dala pretrože mám rovnakú skúsenosť a nie že sa mi takáto prax v našich školách páči 🙂
@nufanek Logopedička by sa ti mala rozhodne vyjadriť. My aktuálne riešime podobnú dilemu, respektíve sme už doriešili. Nevedeli sme sa rozhodnúť, čo s malým- je májový, predčasne narodený. Nemá dobre dozreté fonematické uvedomovanie si, vie povedať L, no nepoužíva ho, nepočuje rozdiel medzi zle a dobre povedaným L a inými písmenami. Nevie ani R zatiaľ, celkovo nerozpráva pekne. Logopedické problémy sa aj nejako delia, niektoré deti majú len artikulačný problém, lenivý jazýček a pod - stačí im ukázať, kam jazyk správne dať a už pekne rozprávajú. Logopedička váhala, čo urobiť, v septembri vravela, že prvý ročník nie, vo februári zas zhodnotila, že urobil za krátku dobu veľký pokrok a možno by to dobehol. Testy školskej zrelosti spravil, avšak mal trošku zlý deň, niečo sa mu snívalo a bol taký nesvoj, v strese. On je ináč veľký šinter, ale v neznámom prostredí sa hanbí. Nevedeli sme, čo urobiť, či do prvej alebo do nultej triedy. Nie je hravý typ, skôr ho zaujíma lepiť, strihať, tvoriť, maľovať. Logopedička ma však upozornila, že presne v tom centre mozgu, ktoré "riadi" to fonematické uvedomovanie si, vznikajú aj iné problémy - dyslexia a pod. a že sa môže stať, že si bude zamieňať písmenká, vynechávať a tak. Napriek tomu, že si myslím, že by to zvládol, že by dokonca potreboval nové podnety, rozhodli sme sa pre ten nultý. Nič mu neujde, za rok trošku dozreje, aj reč sa hádam zlepší a bude to OK.
dievcata a na ktorej skolach je zriadeny nulty rocnik? mozete mi odporucit nejake v BA? ja som sa s tym na Slovensku este nestretla, iba v zahranici. Dakujem.
@amalka12 sami preradit nemozu, vsade rozhoduje rodic. Moja kolegyna mi tiez povedala, ze naco som isla na testy zrelosti, nie je to povinnost. Mne v podstate islo o to, aby som teda ukazala, ze vedomostna stranka dcerky je v poriadku, lebo na zapise urobila minimum a zaroven som chcela pocut nazor psychologicky na jej "problem" ci je to len hanblivost, alebo nieco viac.
Minuly tyzden som hovorila s riaditelkou, napriek tomu, ze mame teda rozhodnutie o odklade, eviduju nas, ze budeme testy opakovat v juni a potom sa definitivne rozhodneme, ak budeme chciet, aby nastupila, daju nam rozhodnutie o tom, ze ju prijimaju.
Vam uz dali o rozhodnutie o prijati alebo odklade? A ake papiere ti davali vypisat?
@mojmacik
@lili777
Pred tyzdnom som hovorila s logopedkou a teda nejaku odbornost k problematike som nepocitila 🙂 ona mi len povedala, ze ked psycholog navrhuje odklad, tak ze mame dat. Tiez mame problem l a r. Ale uz po 2 mesiacoch zacina pekne bez nejakeho upozornenia vyslovovat la, le, li.
Jedna pozitivna vec, co mi povedala, ze vsetky deti, ktore k nej chodia maju tendenciu otacat sa na stolicke, kolisat nohami, ci bavit sa s prstami. To len tak v suvislosti s tym, ze psychologicka to na testoch vnimala ako nesustredenost a nerespektovanie ineho dospeleho, autority.
@nufanek ja som nevypisovala nič, len normálne na zápise prihlášku. Teraz musím zbehnúť do školy vypísať žiadosť o odklad a žiadosť o zaradenie do nultého ročníka.
Naša logopedička je veľmi milá, perfektne s deťmi pracuje, vidím na nej, že mu nechce zle. On u nej aj veľmi pekne obsedí, nemá problém 45 minút s ňou spolupracovať.
@peneloppe Nulty rocnik je v zakone definovany tak, ze je pre deti zo socialne znevýhodneného prostredia, take, ktore nenavstevovali MS, nemaju hygienicke, stravovacie navyky. Nasla som, ze ZS Biskupicka ma nulty rocnik http://zsbiskupicka.stranka.info/index.php?vid=... a v tomto clanku su vymenovane skoly http://bratislava.sme.sk/c/5719311/servis-zapis... Sukromne skoly ich maju tiez, pre nich su to pripravne rocniky, kde deti naozaj velmi dobre pripravia na ZS a velakrat to robia preto, aby sa deti naucili ten styl vyucovanie na ich sukromnej ZS. Na zakladnych skolach su aj pripravne rocniky, no tie su specializovane (pre deti, ktore okrem nezrelosti maju este nejaky problem - logopedicky, so spravanim, pozornostou, su autisti a pod). Tu je to velmi pekne napisane a rozdelene: http://www.rodinka.sk/vychova-a-skoly/prvacik/n...
@nufanek ja som odklad riešila intenzívne pred dvomi rokmi a minulý rok. Mám dvoch chalanov po sebe. Hneď úvodom Ti, chcem povedať, že neexistuje správne rozhodnutie. Akokoľvek sa rozhodneš budú problémy. Starší Filipko je májový na odporúčanie učiteliek v škôlke sme boli odoslaný na posúdenie školskej zrelosti k psychologičke niekedy v decembri pred zápisom. V tom čase bol veľmi šikovný, mal bohatú slovnú zásobu, u logopedičky sme doťahovali l, r, vedel sa podpísať tlačenými písmenami, poznal kopu písmen, matiku ovládal - počítanie cez 20.
Bola som urazená, že po trištvrte hodine u psychologičky, dala jednoznačný nesúhlas s nástupom do školy. Zdalo sa mi, že dieťa je v novom prostredí, väčšinu úloh splnil- že je to krátka doba na také jednoznačné rozhodnutie. V škôlke stále hovorili, že je to u neho na hrane aj by mohol, aj by nemal ísť do školy. Preto sme sa vybrali ešte k jednej psychologičke, s ktorou sme dávnejšie riešili iný problém. Tá mi inými slovami- citlivejšie povedala to isté ako prvá. Emociálna nezrelosť- neodporúča. Ak ho dáme do školy- zvládne ju, ale bude mať problémy s nesústredenosťou, spolužiakmi, učiteľmi, že to môže viesť až k nechuti chodiť do školy. Tiež, že po skúsenosti s inými deťmi- veľa úloh budeme dorábať doma. ..
Nakoniec sme sa rozhodli, že dáme odklad.
Teraz s odstupom času sa mi to javí ako dobré rozhodnutie. Filipko sa dostal do inej triedy v škôlke- k jednej úžasnej učiteĺke, ktorej budem do smrti veľmi vďačná. Prísnej ale veľmi spravodlivej, ktorej veľmi záleží na každom dieťati.. V starej triede bol jeden z najmladších, samotár, ktorý sa nechal rýchlo vyprovokovať inými deťmi, pre ktoré bol ľahký objekt. Keď sa nudili provokovali ho-on sa bránil a bil. Zle bolo vždy len na neho- učiteľky ho dávali bokom, aby mali pokoj. V novej triede pani učiteľky povedali, že oni to tak nebudú robiť, že ho budú "socializovať". A samé boli prekvapené aká zmena a ako rýchlo nastala. Filip mal zrazu kamarátov, už som sa nemusela báť, čo bude, keď prídem do škôlky. Učiteľky ho chválili aký má prehľad, aký je šikovný, čo všetko vie. V predškolskej triede bol spolu s mladším bratom- Danielom augustovým. Ako letné dieťa išiel automaticky na vyšetrenie školskej zrelosti- pani psychologička povedala, že nevidí dôvod, aby do školy nešiel. Daniel, je veľmi šarmantné dieťa, vodcovský typ, šikovný. "Mozog triedy" ako ho zvykli volať pani učiteľky.
Po dlhom uvažovaní sme ich dali do spoločnej triedy. Filip ako tak emočne dozrel, ale na úkor toho, že poznal všetky písmená, čítal krátke slová, to síce aj Daniel. Ale vyrušoval- chcel byť stále vyvolávaný, vykrikoval odpovede...Stále poznámky od učiteľky typu- som už z neho zúfala, vyrušuje na hodine- nedá sa mi učiť, bil sa a pod. Zase sa začal biť- impulzívnosť mu ostala a zase bol na vine len on, hoci to bola reakcia na provokáciu. Poslali nás k psychologičke, tá na neurológiu a pedopsychiatriu. Akurát máme čerstvú diagnózu ADHD. Medzitým už od januára chodíme do inej triedy, kde je menej detí a asistent učiteĺa pre tri deti, vrátane nášho Filipa. A som spokojná, nebije sa. Asistentka mu dáva úlohy navyše- spokojný je aj Filip. Danko ostal v tej triede, je veľmi šikovný, škola mu ide veľmi dobre. Číta najlepšie z triedy, ale má vo všetkom somárske uši, stále niečo zabúda, frfle keď má písať úlohy, má problém udržať si poriadok, ústa- ku všetkému sa musí vyjadrovať. U neho sa nezrelosť prejavuje takto- ale zlepšuje sa to. Dozrieva- odkladom by sa tomu predišlo, ale neviem, či by sa v škole neunudil.
A čo by som robila na Tvojom mieste? Pýtala by som sa učiteliek v škôlke, čo si o tom myslia ony. Oni s ňou pracujú, oni ju poznajú. Tiež by som si zistila aká je pani učiteľka v škole a aká bude na budúci rok. Hlavne by som sa pýtala na to ako vychádza s problémovými deťmi, či ich dokáže brať také aké sú. To je podľa mňa najdôležitejšie. Išla by som aj k druhému psychológovi. Ak by mal rovnaký názor, ako prvá psychologička akceptovala by som ho a nechala malú v škôlke. Prehodnotila by som to len ak by mala mať malá skvelú učiteľku v škole tento rok (v zmysle empatickú). Ale ako som už napísala v úvode- akokoľvek sa rozhodneš nebude to bez problémov. Tie problémy budú- ak je nevyzretá prvý rok sa budete veľmi trápiť. Ak je veĺmi šikovná ale ostane v škôlke- bude sa v škole nudiť.
Držím palce
@olifcek ja som pisala - vyhraneny jasny lavak, u vas to zjavne nie je..sedel by vam skor " obojrukost"...a mozno troska viac preferujete lavorukost, teda pravu hemisferu,
..ale jasny cisty lavak je ako ja cisty pravak..prave preto nesedi na vas vcelku poucka...nemusi to byt uplne zodpovedne vsetko vtom clanku, ale na mojho syna sedi skoro cely..aj to, ze lavorukost byva predispozicia zdedena z otcovej strany, u nas ju zdedil po pradedovi...
@peneloppe moj syn chodi do nulteho rocnika ZS sukromnej Harmonia v Dubravke...vacsinou su tam velmi sikovne deti a dobre ich pripravia na prvu triedu, potom su aj v Petrzalke, napr. pre deti s logopedickym problemom.. alebo tu som nasla vymenovane..http://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/207032-n...
@tin007 mylis sa nulty rocnik je na dolinskeho 🙂 🙂 🙂 🙂 moja tam nastupuje v septembri 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@andrejka1974 Pisem ZS, nepisem SZS.

@rutie perfektne napisane, plne suhlasim 🙂