Poznajú vaše 3,5 ročné deti písmenká?
Kočky, poznajú vaše 3,5 ročné deti písmenká ? Ja som ostala nedávno prekvapená, keď mi na klávesnici môj syn nejaké písmená ukázal a aj ich presne pomenoval. My sme ho to pritom vôbec neučili, naučil sa to sám na tom detskom notebooku, kde teta hláskuje slová a hovorí písmenká. A on si to zapamatal
ja si pamätám, že som ako 4-ročná vedela čítať, aj v škôlke ma nechávali čítať rozprávky iným deťom...A v dnešnej dobe sú všetci akýsi vyspelejší a rýchlejší vo všetkom...Moja 3,5 ročná dcéra sa ma pýta na písmená, odpoviem, ale neviem, čo všetko vie, "neskúšam" ju 😉
No ty brďo, tuším začnem mat komplexy, že moja trojročna nevie pismena
moj syn ma styri roky, pismenka nepozna, iba "E" lebo to pouziva na ocnom na kontrolach a napocitat vie len do tri (donedavna len do dva). Netlacim ho do toho, ked sa mu nieco podari, pochvalim ho, ale nijak ho vedome "netrenujem"
moja vie rátať do 10, ale občas sa vyskytne chyba. a z písmen pozná len O. nič iné a ani ju nijako nemienim do toho tlačiť.
my mame o mesiac 4 a nepozna...napocitat do 12 vie a písmenko pozna len A. pismenka ju nebavia ale cisla su kamarati 😉
Buďme radi že máme šikovné detičky ale tu šikovnosť musíme aj cítiť, podporovať nie brať ako samozrejmosť 🙂 🙂 🙂
wau...mne napadla otázka, čo všetko ešte okrem toho ovláda?
Moj vie celu abecedu a cisla do desat uz asi od troch rokov. Ja sa s nim ucim - ale zmysel toho nie je v tom, aby bol geniom, ale ze sa mi pri hrach nudil a stale sa pyta citat, ucit sa o prirode a novych veciach. Chodi za mnou a hovori, maminka, ja sa chcem ucit - tak vezmem bud knizku a ucime sa pismenka, alebo nejake z mojich tem - o zabke, lese, varenie - recepty (bavi ho co ako vznika) . Robime to ale vsetko velmi detskou formou a len dovtedy, kym chce on sam a kedy chce on sam.. ja si myslim, ze s detmi treba pracovat, lebo su ako spongie, ktorych mozgy sa velmi rychlo rozvijaju. preto sa mu snazim ponuknut co najviac. A samozrejme - najdolezitejsie u nas su socialne kompetencie, laska, pomoc druhym..skratka emocialna inteligencia. No a nevie narabat s pocitacom ani note bookom, lebo ho nedavam zan nikdy sediet. Radsej mu pustam rozpravku z radia alebo na max hodku denne dokopy daku rozpravku v telke.
Mamičky, ktorých detičky písmená v tomto veku ešte neovládajú - nič si z toho nerobte. Ani jedna moja dcéra nevedela písmenká pred nástupom do školy a predsa sa v škole vobec nestratili- práve naopak. Staršia dcéra čistá jedničkárka odjakživa- teraz je v 5 piatom ročníku na medicíne v Bruseli. Mladšia dokonca ani nebola čistá jedničkárka, ale dostala sa na výšku, kde brali 30 študentov z 500 prihlásených.. Takže nič sa nebojte- podľa "znalosti písmenok v predškolskom roku" sa budúci úspech vášho dieťatka určite nedá odmerať!
@fidka79 nechápem tento tvoj koment, to akože podľa teba každé malé dieťa ktoré ovláda písmenká musí automaticky presedieť celý čas za PC? Môj malý sa napr. naučil písmená tak že keď sme chodili po vonku a videl niekde nejaký nápis tak sa pýtal na písmenká, alebo keď sme šli okolo parkoviska tak sa okrem značky áut pýtal aj na písmená a čísla na ŠPZ-ke. Aj on totiž miluje pobyt vonku a som si istá že aj ostatné detičky čo tu maminy spomínali, čomu síce možno neuveríš ale je to tak. Na notebooku písmenka nepoužíva, tam ho napríklad nezaujímajú vôbec.
@miskap2111 ani jedna mamina tu nepísala štýlom že by si z toho tie, ktorých deti ešte písmená nevedia mali z toho niečo robiť, ani žeby predpokladali že ich deti budú preto úspešnejšie. Len odpovedali na otázku ktorú položila zakladateľka. Je samozrejmé že sú deti čo v tomto veku už takéto veci vedia, iné nie, rovnako ako niektoré deti už pekne hovoria, recitujú, spievajú a iné nie.
@xenicka13 ja zas takých poznám veľa
@fidka79 ty asi nevieš o akom notebooku hovoríme. Je to taky detský na tuškové baterky. Normalna hračka. Akurat, že tam stlačí písmenko napríklad C a teta povie - cibuľa a potom vyhlaskuje C - I - B - U - Ľ - A cibuľa cibuľa... To je všetko, uplne obyčajna hračka, žiaden elektrosmog ani nič podobne z toho nejde, len pre upresnenie. A aj môj miluje pobyt vonku, ale to neznamená, že sa a chvílu nemôže zahrať aj doma so svojimi hračkami. Mi nehovor, že tvoj malý doma iba obeduje, inak len vonku travi čas.
@aktiz moja starsia sa to naucila hrou a hlavne ze bola zvedava ako 3 rocna ale nie je ziadny genuis ju zaujimalo co sa pise na Špz- tkach , teraz ma 5 a ovlada toho dost ale stale nie je geius a ani nechcem aby bola. 😀 ( je to normalne hrave dieta ) mladsia sa uci od nej a tiez to nikdy nerobim cielene , ked sa pytaju odpovedam .... A oni sa pytaju stale 😀
hlavne ak vidis ze nieco tvoje dieta zaujima , treba ho v tom podporovat ale s rozumom ...
Moj syn ma skoro 4 roky, od asi 3,5 vie abecedu. Napocitat s istotou do 10, niekedy do 20 vie asi par tyzdnov. Vie napisat svoje meno, mama, papa, stop. Ale ze to ma mat spravne poradie, to je mu suma fuk 😉 😀 Takze namiesto stop kludne napise tops a je hrdy 😀
Znacky aut sa naucil v priebehu asi 2 tyzdnov, ked mal cosi vyse dvoch rokov. Sli sme domov z jasli s jeho velkym kakaratom, o rok starsim, a on to uz vedel, tak zrazu to chcel vediet aj syn. Tak este stastie, ze vsetky bezne znacky aut ovladam 😉 😀
Nikdy som ho to neucila, proste som vzdy odpovedala na jeho otazky. Pozna aj vela dopravnych znaciek, co je podla mna iba vyhoda.
@hameeda deti vždfy viac bavia veci, ktoré môžu, nie tie ktoré musia. Pokial sa deti učia samé, nejako mimovolne, tak je to v poriadku. V poriadku by nebolo, keby mama sedela nad 3 ročným dieťaťom a drilovala ho abecedu či počitanie. To by bolo mimo. Ale takto malé deti to všetko beru ako hru, teda nemyslim si, že je niečo nevhodné ked sa deti zaujimaju o pismena a čisla v predškolskom veku. Beru to ako hru s kockami a autičkami. A nemysli si že detičky ktoré sa zaujimaju o pismenka sa nehraju s autičkami či kockami
Moj ma 2,8r. a pozna niektora pismena, a pekne vie vyhlaskovat aj niektora slova...
a aj niekolko ciesiel pozna🙂 Ale mojho bavia taketo veci... Tak si to zafixoval do hlavky...
@kristiii jasné, že tu maminky o tomto nediskutujú a určite to nebol zámer diskusie. Mňa však toto napadlo, keď som náhodou túto diskusiu našla, že práve tie, ktorých detičky písmenká neovládajú, by mohli možno mať trošku taký zlý pocit, resp. sa pýtať samé seba, či niečo nerobia zle, alebo čo to vlastne znamená, keď ich dieťa tak šikovné nie je. Lebo ja napríklad som mávala ten pocit. Mojej sesternici syn je narodený presne v tom istom roku ako moja dcéra, rozdiel len 2-3 mesiace a bol neskutočne šikovný keď bol malý. V 3 rokoch vedel písmenká, spočítavať a odpočítavať, zaujímal sa o vesmír, sám sa začal učiť jazyky.. A vieš, že ma to vždy zamrzelo, keď sa ma ona spýtala, čo vie moje dieťa? Ona to určite nemyslela zle a mali sme sa veľmi radi, ale proste ma to ako matku vždy nejako trochu zamrzelo- veď každá mamička chce byť hrdá na svoje dieťa. Ale po čase sa rozdiely naozaj stratili.. Tak som to chcela povedať aj ostatným žienkam, ktoré náhodou čítajú túto diskusiu a možno ich to tiež trochu zamrzelo, aby si z toho nič nerobili. Nič viac. Nakoniec, každé dieťatko je jedinečné a je doležité vedieť tú jeho jeinečnosť odhaliť a správne a s láskou podporiť. A to je kľúčom jeho ďaľšieho úspechu.
Nudiť sa a vyrušovať 🙂 predškolské obdobie slúži na získavanie úplne iných hodnôt a zručností 🙂
Moje dieťa poznalo celú abecedu a napriek tomu sa v škole nenudilo.
@hameeda učiť sa malé tlačené písmená, malé a veľké písané písmená, dávať ich do slov, čítať, písať čiary, vlnky a potom samotné písmená.....myslím že nudiť sa rozhodne nebudú...tiež som poznala veľké tlačené písmená keď som nastupovala do školy a teda nepamätám si žeby som sa niekedy nudila ani žeby som vyrušovala, na to sme mali iných expertov
nasa mensia mala asi rok a pol,ked sa zacala hravat s takou abecedou starsej dcerky,kde podla obrazkov vkladali pismenka...skladala to vzdy s babinou a dedinom,ktori na to mali trpezlivost,dost casto a aj viackrat denne...opakovali si pismenka,slova,vedela napr.ze A ako auto, B ako banan, C ako citron...a tak pomalinky,postupne celu abecedu...
a ked videla napr.letak TESCO,tak hlaskovala pismena podla tych obrazkov 😀 :
T tungac (=tucniak) E emingac (=eskimak) S somarik C cibula O opica
Teraz ma 2 rocky aj kusok,vie pocitat po francuzsky,taliansky a anglicky do 10,po slovensky do 14...bez jedinej chybicky...
vela rozprava,co pocuje,pokusa sa opakovat...tak sa to snazime "vyuzit" tym stylom,ze sa zakazdym nieco nove naucime...pozna pesnicky,basnicky,sikulka je...
vela sa uci od svojej starsej sestricky,ale aj od nas...
ako sa hovori,opakovanie je matkou mudrosti.... 😉 a my sme sa teda predsvedcili,ze je to skutocne tak... 😉

ano pozna, aj cisla do ...vlastne ani neviem kolko, urcite do 100.
no napriek tomu nevie pismena spajat do slova a ked mu poviem slovo, nevie ho rozlozit na pismenka. spocitavat a nasobit vie iba na kalkulacke. cize sa naucil rozoznavat pismena a cisla ako obrazky, narabat s nimi v podstate nevie.
takze sa nebojim, ze by v skole nemal co robit 😀 😉