icon

Poznajú vaše 3,5 ročné deti písmenká?

aktiz
7. nov 2013

Kočky, poznajú vaše 3,5 ročné deti písmenká ? Ja som ostala nedávno prekvapená, keď mi na klávesnici môj syn nejaké písmená ukázal a aj ich presne pomenoval. My sme ho to pritom vôbec neučili, naučil sa to sám na tom detskom notebooku, kde teta hláskuje slová a hovorí písmenká. A on si to zapamatal

gabika20
8. nov 2013

Moja dcérka pozná iba niektoré písmenká..niektoré zase vie napísať ale nevie ich pomenovať..no určite nepozná celú abecedu..veď to stačí keď sa naučí v škole 🙂

locko007
8. nov 2013

Môj dostal minulý rok na Vianoce detský počítač. Ten ho naučil všetky písmenká a číslice. Teraz má 3 roky a keď mu akékoľvek písmenko alebo číslicu ukážeme, tak vie presne čo to je. Niektoré písmenká už ovládal ako 2,5 ročný. Ale básničku ani pesničku nepovie ani jednu. Každé dieťa baví niečo iné. Môj to vie takto skoro a synovec nepoznal ani jedno písmenko, keď nastupoval do školy.

zuzkanik
8. nov 2013

My sme mali pri staršej dcérke taký písmenkový koberček - puzzle. Od malička sa na tie písmenká vypytovala. Začali sme tak, ze P ako Pavlínka (tak sa volá), O ako ocko, M ako mama. Najprv tie písmenká poznala iba podľa slov, čiže nehovorila písmená, ale slová, na ktoré sa začínajú. Asi v štyroch rokoch však už poznala všetky písmená a vždy, keď sme boli na prechádzke, krátili sme si čas slovnými hrami. Napríklad: na aké písmeno sa začína a končí nejaké slovo... potom sme slabikovali... bola som prekvapená, ako jej to išlo a ako to všetko rýchlo nasávala. Brala to totiž ako hru. V predškolskej triede som ju naučila čítať slabiky (aby chápala, že skupina písmen sa číta spolu), a naučila sa aj hláskovať. V škole sme potom boli trochu odbremenení. Ako malej som jej veľa čítala, no teraz, hoci je v škole veľmi šikovná (je piatačka), čítať ju vôbec nebaví.
Moja mladšia dcérka je však opak. Koberček sme už vyhodili, ale kúpili sme jej drevené písmenká. Snažíme sa aj jej písmenká približovať podobne ako staršej dcérke, ale veľmi ju to nebaví. Niektoré pozná a niektoré aj napíše, ale nijako to neznásilňujeme. Je pravda, že nemám na ňu ani toľko času, ako som mala na staršiu, keďže bola sama. Ani knihy nečítame, lebo pri tom neobsedí... Ale vôbec to nevnímam ako tragédiu. Však sa všetko naučí v škole, keď na to dozreje. A možno bude nakoniec ešte šikovnejšia. Tým som chcela povedať, že každé dieťa je iné, netreba sa porovnávať (veď ani súrodenci nie sú rovnakí). 😉 A už vôbec netreba také malé deti do niečoho tlačiť. Skôr treba podporiť to, o čo majú v malom veku skutočný záujem. Moja staršia dcérka napríklad nevedela skladať puzzle, mladšia sa s tým nemá problém, je to jej obľúbená hračka.

luy
8. nov 2013

K otázlke či pozná písmenká : nie nepozná ani písmená a ani číslice,len nedávno začala ako tak rozprávat.

K otázke čo ste rozoberali v diskusii,či schopnost poznať písmenká ovplyvnuje ďalšie výsledky v živote:
syn začal rozprávat po tretom roku života,ked šiel do škôlky mal plienku,ked šiel do školy poznal pár písmen a aj to si plietol,už som si myslela ,že ho dám do osobitnej školy ,lebo všetci v triede poznali písmená a aj písali,dnes môj a ešte dvaja jeho spolužiaci chodia na osemročné gymnázium,myslím,že to hovorí za všetko.

Každé dieťa je iné,som rada ked nemajú teplotu,neležia v chorobách doma,behajú po vonku,nejakú tú inteligenciu zdedili,niečo im dá škola,a ak nie tak tú mjou malú prdelku budem ľúbiť aj ked bude posledná v triede čo zvládne abecedu.

jolinka
8. nov 2013

moje deti patria tiez k tym ktore nemaju predcasne skolske vedomosti.
Najstarsia dcera sa na 4 roky ledva naucila zakladne farby, 5.5 rocna este neratala ani do 5, nedokazala sa tak zahrat ani obycajne clovece, v odkladovej predskolskej triede sa naucila abecedu a citat slabiky, citat text ale pred skolou nevedela, prvom rocniku vsak citala najlepsie z triedy a predbehla aj deti co uz citali pred skolou... Dnes je tretiacka, je najlepsia ziacka v triede a cuduj sa svete, najlepsie jej ide matematika.

druha dcera zaostavala vo vsetkom, mala poruchu porozumenia, dlho nerozpravala....v 2.5 roku sme boli stastni, ze sa kooonecne otocila na meno 🙄 🙄 🙄 nieto riesit abecedu a pismenka...do skoly ale vsetko krasne dobehla, dnes je z nej sikovna prvacka.

Treti syn ma skoro 5, vie napisat svoje meno a tym jeho znalosti pismen koncia, pocita do 10 po slovensky a madarsky., cislice ale nerozozna.

Stvrte dieta povazujem za svoje najsikovnejsie, hlavne pre relativne skory nastup reci {v ramci nasej rodiny 😉 }...napriek tomu ma 2 roky a 3mesiace...a vsetko co je viac ako 1 je DVA, pismena ho teda absolutne este nezaujimaju . Je ale aj tak velmi sikovny, krasne sklada lego, ma sikovne rucky, sam je, napodobuje vsetky cinoosti...nerobim si ziadne starosti.

Vyvoj deti v predskolskom veku je velmi individualny, treba ich mat len rad, ponukat podnety, cinnosti a dieta si samo vyberie. Myslim ze najviac a najefektivnejsie sa dieta uci v oblasti ktora ho bavi a kde nie je nutene.
Netreba deti brzdit ale netreba si ani cez deti pestovat svoje ambicie a ego 😉

zuzkat1
8. nov 2013

@locko007 co vie taky detsky pc?

locko007
8. nov 2013

@zuzkat1 Po stlačení klávesu, ti povie aké písmenko alebo číslicu si stlačila a ukáže ti ho na displeji.

zuzkat1
8. nov 2013

@locko007 to je vsetko? Dakujem

zuzanockamt
8. nov 2013

@aktiz ano, cast pismen pozna, tiez ho to neucim, naucil sa na detskom NB, pripadne sa ma pyta na pismena, ked citame knizky ... ma 3 roky a 2 mesiace, o pismena sa zacal zaujimat uz skor pred 3. narodeninami

cmulinko
8. nov 2013

ja mam na taketo otazky ohladom porovnavania deti neskutocnu alergiu....su tieto udaje dolezite k zivotu..kedy zacali deti urcite veci vykonavat? je snad nieco z tychto udajov napisany v obcianskom preukaze?.......ze '' kojeny do 3 rokov,plienky nenosi od 6 mesiacov,gramatiku a matematiku ovlada od ukoncenia kojenia a podobne uplne nezmyselne veci.... 🙄 nikdy ma nic podobne nezaujimalo a nemala som potrebu porovnavat ani medzi mojimi vlastnymi detmi.

tixi
8. nov 2013

Moj 3,5 rocny syn ziadne pismenka neovlada, ani ho to neucim, vie vsak ako vyzeraju niektore cislice. Podla mna, ak dieta samo nevyzaduje v tomto veku snahu naucit sa aspon nejake pismenka, tak to treba nechat na studovanych pedagogov v prvom rocniku ZS. Ktovie, mozno ked bude mat pat, tak mi povie - mama nauc ma napisat svoje meno, ale tlacit ho ako 3-rocneho do toho urcite nebudem. Som rada, ze vie napocitat do pat, pozna farby, vie ktora je prava a lava strana 🙂

koniarova
8. nov 2013

Ja sa len čudujem, keď máme všetci také geniálne deti, čo všetko ovládajú už v dvoch rokoch prečo z nich potom vyrastajú taký neokrôchanci a bezcharakterní ľudia. Keby sa radšej prihliadalo v ich veku na učenie k slušnému právaniu a k pomoci druhým. Prd mi je platné, že dieťa naráta do 100, keď nevie slušne pozdraviť. 😉 😉 A na tom by malo hlavne záležať rodičom. Aj tieto otázky sú odveci. Nikde som tu nečítal otázku: Odkedy vedelo vaše dieťa samé od seba slušne pozdraviť? Ale to dnešných rodičov nezaujíma. ☹

svatava74
8. nov 2013

@koniarova krasne napisane,plny suhlas.....IQ vysoke, EQ ziadne a vysledok je ten neokrochanec vacsinou.....EQ neriesi vela ludi a potom si pripadam ako blazon v klietke..... 🙂

boka79
8. nov 2013

Moja ma 4,5 a nepozna vsetky a ani ju to nebudem drvit, ked o to nema zaujem. cisla sa jej pozdavaju viacej , ale aj to ma cas. Ja si myslim, ze deti treba viest k tomu, co ich bavi - v tomto veku, ked su to pismenka a cisla, tak ok, ale skor ich treba v inych veciach podpdorovat, ako pise koniarova a to spravnemu a slusnemu chovaniu.

mariuskaa
9. nov 2013

Moj maly dostal darček odniekoho toto puzzle
http://www.overstock.com/Sports-Toys/Melissa-Do...
A o 3 dni Vedel celu abecedu. Puzzle ako skladá mu to hovorí "A for Apple". Mal 18 mesiacov. Vobec som ho nenutila ale bola som velmi pyšná! 😉 zaujimalo ho to samého tak som ho nechala.
Teraz ma 4 vie rátať do 30 ale písanie v škôlke neznáša (v zahraničí začínajú s písmenami a písaním od 3-choré) ale pre mna Nech robi co chče, je maly. A v škôlke som to aj povedala ucitelke.
Aj tak sa všetci vyrovnajú v takých 8 rokoch budú uz všetci citát a písať. A rozdiely budú minimálne.
Niektore moje Kamosky pretekaju a zaťažujú 4 ročne deti hodinovým, dvojhodinový štúdiom doma ja sa z nich smejem a deti ľutujem.
http://www.amazon.com/Melissa-Doug-Upper-Lower-...

nanulik
9. nov 2013

ahoj, moj má tri a nie nepozná žiadne a myslím že na to má ešte dosť času, a hlavne to sa podla mna v škole učí... či nie? som staromodna?

horana
9. nov 2013

Starsi poznal ked mal 3 roky, naucil sa to pretoze ho fascinovali SPZ-ky aut a tak sa pytal na pismenka a naucil sa to sam mimovolne. Netrenovali sme to a tak to za cca rok ked uz mal ine zaujmy zabudol...a potom zase v skole nabehol.
Nie je to nic az tak vynimocne, deti v tom veku maju rozne "uchylky" 😀 , niektore pozna vsetky nazvy dinosaurov a pod. a rodicia si hned myslia ake genialne dieta maju....
Zaroven dieta ani o nic neprijde ked to nepozna pred skolou...skratka...do pohody 😎

erina098
9. nov 2013

ked čitame malovanú abecedu tak sa pýta na písmenká a ja jej odpoviem,vie naratať do desať,ale to som ju neučila,naučila sa v rozpravke,ono tieto deti majú mozog ako špongiu,ale ako písali niektore mamičky o nasobilke-naučiť naspamäť sa naučia,ale tomu nerozumejú

ketrinka17
9. nov 2013

moj maly brat na 3,5 roka nepoznal pismenka teraz ma 5,5 a vie citat, pisat a pocitat do 100 a nikto ho to neucil cielene zacal sa zaujimat o elektricky autobusy ake maju cisla co je napiasane na zastavkach a nasi mu to len hovorili teraz je zazraty do mhd🙂 dieta si najde cestu same ku vsetkemu urcite by som nenutila lebo marikina dcera z hornej dolnej to uz vie 😀 kazde dieta vynika v niecom inom 🙂 samozrejme posuvat dieta treba ale zdravo 🙂

petraslov
9. nov 2013

Môj malý vedel všetky písmenká, keď nemal ešte ani 2 roky a to vďaka hračkárskemu notebooku, ktorý dostal na minulé Vianoce. Dookola si to púšťal, až sa ich naučil. Veľmi ho to bavilo 😉

anika11
9. nov 2013

juj aka pekna tema na chvalenie si deti 🙂 kolko mamiciek po zhliadnuti tejto temy zacne doucovat svoje trojrocne deti abecedu?

babulina
10. nov 2013

Nas pozna len T lebo sa vola tomasko, a sme na neho pysni aky je sikovny 🙂 zeny blaznite ze abeceda v troch rokoch a na co im to je?

zuzanockamt
10. nov 2013

@nanulik len, ked to dieta zaujima na pismena sa same pyta, tak mu v tom snad branit nebudem 🙂 😉 @babulina

rejaa
10. nov 2013

moja má 25 mesiacov a pozná všetky písmenká a napočíta do 10, len 7 vždy vynechá 🙂

nefertiti7
10. nov 2013

aj môj malý vynechával číslo 7

nanulik
10. nov 2013

@zuzanockamt tak to je niečo iné

dicinka1
22. nov 2013

Dcerka ma 4 a pol roka.pocitat sme ju ucili.chcela.takze vie pocitat do 20.kedze ja sa zdrzujem 20 dni mimo sk...tak odpicitava dni na prstekoch.na mobile mam appku abeceda po slovensky..tak tam sa naucila zopar pismenok.vie ktore je G,E,A .....chce vsetko vediet.šikulka sa sama naučila ako zapnut youtuve...takže je šikovna v tom čo chce ona.do ničoho som ju nenutila a som rada ...ze sa snazi naucit sama..vie sa vynajst..ale kazde dieta je ine.a netreba porovnavat

janickacrazy
23. nov 2013

Moj malý pozná písmenká už od 2 rokov, teraz má 3 roky a vie počítať do 50 a to aj po anglicky, pozná všetky farby po slovensky aj po anglicky, geometrické tvary, planéty, značky áut a iné veci, zaujíma ho všetko a na všetko sa vypytuje, nemala som v pláne ho učiť písmenká, ale ked sa pýtal tak čo som mala robiť? Keby ho to nezaujímalo, tak ho v tom nepodporujem. Dúfam len, že v škole sa nebude nudiť. 😀

skybaby
23. nov 2013

Moja ma čerstvé 4 a písmena nepozná, nezaujíma ju to, neucim ju to. Za to ma rada čísla a vie uz trochu rátať príklady - spocitavanie, to ju zaujíma

petkavka
11. mar 2014

Ahoj Aktiz;
aj moja maličká pozná písmenká (máme 2,5 rôčka) - naučila sa cez rozpravku "alfablocks", asi behom 1 týždňa. Teraz si sama vyhľadáva kde sú písmenká. Dnes ráno sme sedeli na nočníčku a vedľa som mala balenie s plienkami a začali mi hneď hovoriť, že aké sú tam písmenka. Tiež vieme počítať do 10, vrátane rozoznávania číslic a začíname počítať do 20, ale to fakt len počítať v zmysle, že je poviem nech dá do sáčiku 20 rožkov 🙂. Na druhej strane sa trápime s rečou, tam sme pozadu. Akokoľvek si myslím, že by som bola na dcérku hrdá, aj keby napočítala len do 2-ch, je predsa moja 🙂. Tvoj synček si myslím, že je šikovný nie v tom zmysle, že vie písmenka, ale v tom, že ho tie písmenká bavia a sám ich vyhľadáva. Každopádne určite ho podporuj vo všetkom čo ho baví, tak aby sa rozvíjal. Prípadne mu môžeš kúpiť nejaké hry so slovíčkami, ak ho to nebude baviť, tak určite ti ich proste odmietne hrať 🙂; a môžeš odložiť na neskorší vek. No ak ho to bude baviť, tak mu pomôžeš v jeho rozvoji a urobíš ho aj šťastným. Držím palčeky.