icon

Prečo sa matky búria proti povinnej škôlke?

2. máj 2025

Prosim nehejtujte ma ale preco sa tak matky buria voci tomuto zakonu co mozno bude /mozno nebude? Podpisuju online peticie? Horlivo komentuju a nadavaju na Druckera? Ja v tom aby dieta slo do skolky nic zle nevidim
Urcite budu jasne urcene vynimky

balerina2025
2. máj 2025
@abbey1

@balerina2025 Prosím ťa, aké skúsenosti máš s domácim vzdelávaním?
Primárne sa má dieťa naučiť v inštitúcii poslúchať? To ho môžem zobrať na cvičák. Nemusí do škôlky. 🙂

@abbey1 ok vlastne je mi luto ze tu mnohe z vas nepostrehli podstatu

balerina2025
2. máj 2025
@abbey1

@1342 Prekvapí ťa, že chceme slobodnú voľbu rozhodovania pri vlastných deťoch? Niektoré nepotrebujeme starostlivosť o vlastné deti presúvať na štát.

@abbey1 tvoj nazor ma prekvapuje, je velmi volnomyslienkarsky. a ano, nech si mama doma vzdelava, ale nech ma potom vystudovany odbor pedagogika.

heln
2. máj 2025
@qrstxyz

Mne osobne to vadí preto, že je to extrémny zásah do slobody občanov. V škôlke sa deti neučia, čiže o poskytovaní vzdelávania zo strany štátu nemôže byť ani reči. A nevidím nič zlé na tom, ak je mama doma na rodičáku s mladším súrodencom a popri tom ješ ňou doma aj starší súrodenec vo veku viac ako tri roky. V takomto nízkom veku majú o dieťati rozhodovať rodičia a nie štát. Aj tak by ma zaujímalo, ako to chce zrealizovať, keď je v mnohých obciach problém s dostupnosťou a kapacitou škôlok.

@qrstxyz neviem ci na to niekto reagoval, ale v skolke sa neuci? materska skola je vychovno vzdelavacie zariadenie, maju skolsky vychovny program, vychovno vzdelavacie plany, deti sa socializuju, ucia sa sebaobsluhe, ucia sa basne, tancovat, jemnu, hrubu motoriku, o prirode, o zdravej strave......

balerina2025
2. máj 2025
@ciernysokol

@amonet inak, toto je velmi dobry bod. Ja skolku a skolu schvalujem, ale vadi mi sposob vzdelavania, ked nutia dieta naspamat memorovat vety z ucebnic, vadia mi veci, co sa ucia, neucia a najma- vsetci maju rozmyslat rovnako. Ked priklad vypocitas inym sposobom, je zle, ked na prirodovede povies ine veci, ako v ramceku, ale k teme, je zle. Atd, je toho vela. Vyzaduje sa slepa poslusnost, ale verim, ze tato generacia nieco zmeni, lebo oni sa uz nenarodili, aby slepo posluchali, nemaju to v sebe.

@ciernysokol potom su sukomne zariadenia, ktore maju insi pristup, nech sa paci. ci idete spisovat peticie proti ministertvu?
ja som tiez nie uplne koser s tym, ako sa uci, ale preto sa snazim vstepovat do dietata aby neslo len o memorovanie a uvadzam jej prakticke pripady v zivote.

lilope
2. máj 2025
@qrstxyz

Mne osobne to vadí preto, že je to extrémny zásah do slobody občanov. V škôlke sa deti neučia, čiže o poskytovaní vzdelávania zo strany štátu nemôže byť ani reči. A nevidím nič zlé na tom, ak je mama doma na rodičáku s mladším súrodencom a popri tom ješ ňou doma aj starší súrodenec vo veku viac ako tri roky. V takomto nízkom veku majú o dieťati rozhodovať rodičia a nie štát. Aj tak by ma zaujímalo, ako to chce zrealizovať, keď je v mnohých obciach problém s dostupnosťou a kapacitou škôlok.

@qrstxyz v škôlke sa deti neučia? 😳 Zjavne nemáš ani len poňatia ako funguje vzdelávanie v materskej škole.

balerina2025
2. máj 2025
@ciernysokol

@balerina2025 jezismaria. Ano, su aj vynimky. Ale vacsina ludi pracuje, mladych, starsich. Vsak tie deti vyrastu. Stale plati matematika- 3 deti (aspon 2 z nich) budu pracovat a mat dalsie deti, ktore budu pracovat. Zena bez deti zomrie a nebude odvadzat po nej uz nikdy nik. Toto len na vysvetlenie, lebo sa tu znevazuju zeny, ktore rodia viac deti. Podla mna je to zle zmyslanie celkovo, zivot je roznorody, niektore zeny deti napr.nechcu, nemozu mat, niektore maju viac, to je kazdeho osobna vec. Ale cim menej sa matky podporia, tym menej deti bude. V Cine robia kampane, aby zeny rodili deti, ale nechcu. Politikou jedneho dietata si narobili problemy. Tu sa ukazuje, ako zasahy statu ohladom rodenia deti vedu k destrukcii.

@ciernysokol ja tu nejdem hrat hratky so statistikami, ale len cumim ake myslenie mate

kiki68
2. máj 2025
@heln

necitala som diskusiu, tak mozno uz bolo povedane to, ze nemame kapacituna vsetky deti, v ba ledva niekam dostanes predskolaka nie to este trojrocne deti, druha vec, ak ma matka napriklad este mladsie dieta na rd, tak nevidi dovod davat to starsie do skolky.

@heln tak ja si neviem predstavit mat 2 deti doma, ale kazdy to ma inak a ma ine moznosti. Akurat spravit nieco povinne nie je lahke,ani nieco ako RD zrusit, skratit. Nam skratili v AT matersku o 2 mes, teda 2 mes musi dotiahnut partner, vyhodili dalsie moznosti ako sa dalo ten rok este zostat doma. A je z toho velky problem, nakolko nie su tie kapacity. A skolka do 15:00 pomoze velmi malo. Kazdy taky tah moze sposobit zo, ze bude nutne prerobit cely system, napr vela zien bude moct robit iba 20 hod tyzdenne.

lilope
2. máj 2025
@heln

@qrstxyz neviem ci na to niekto reagoval, ale v skolke sa neuci? materska skola je vychovno vzdelavacie zariadenie, maju skolsky vychovny program, vychovno vzdelavacie plany, deti sa socializuju, ucia sa sebaobsluhe, ucia sa basne, tancovat, jemnu, hrubu motoriku, o prirode, o zdravej strave......

@heln akurát som na to musela reagovať, lebo mi skoro oči vypadli a koľko ľudí túto hlúposť lajklo. Joj koľko bezprízorných ľudí chodí po svete, stále ma to dokáže prekvapiť. Asi som naivná o vzdelanosti nášho národa.

balerina2025
2. máj 2025
@amonet

@balerina2025 nuz jediny argument mam. najdi si niekoho z psychologov/psychiatrov a spytaj sa ich kolko deti musia vysetrit deti z klasickych systemov ktore nie su schopne zvladat tlak, stres. nezvladaju ppvinnosti, rezu sa, nevedia pracovat nevedia kriticky mysliet a hodnotit. co myslis kolko domčkolakov je takto hospitalizovanych? kolko z nich ma traumy zo skoreho odlucenia v detstve. ano aj domskolactvo nie je uplne dokonale avsak ma svoje vyhody ak sa vedie dobre tak ako ma svoje vyhody byt klasicky vzdelavani ked najdes dobry system v klasickej skole. pausalizovat a uprednostnovat jedno alebo druhe je cesta do pekla a svet fakt neni ciernobiely

@amonet round and round ....baby koncim, obohrata platna. mne je to jedno.

kalifka
2. máj 2025
@nevenka

@kalifka s cim som neratala? Ratala som s tym, ze si starsie proste necham doma dlhsie.
@nikha2809 presne tak...

@nevenka treba rátať s tým, že až sa niečo stane mám s kým nechám druhé dieťa. A viem, prečo mám tento názor, vidím to nie len v rodine ale niektorými vecami si prechádzam stále

tululu
2. máj 2025

Zeny, v systeme, v akom funguje nasa politika je siahat na peniaze na matky a deti, TZP a ine zranitelne skupiny asi ako snazit sa sitkom zachytit vodu. Je kopec do neba volajucich sialenosti, na ake sa v state minaju miliony, ale podme setrit tu? A este tomu tlieskajme. To vazne? Neda sa to inak?

zuzitko74
2. máj 2025
@balerina2025

@zuzitko74 ach buchaj sa do prs.

@balerina2025 Nemám prečo sa búchať do pŕs. Jednoducho len píšem pravdu, nepotrebujem rozdúchavať vášne v debate tým, že zámerne klamem.

katka2602
2. máj 2025
@ciernysokol

@amonet inak, toto je velmi dobry bod. Ja skolku a skolu schvalujem, ale vadi mi sposob vzdelavania, ked nutia dieta naspamat memorovat vety z ucebnic, vadia mi veci, co sa ucia, neucia a najma- vsetci maju rozmyslat rovnako. Ked priklad vypocitas inym sposobom, je zle, ked na prirodovede povies ine veci, ako v ramceku, ale k teme, je zle. Atd, je toho vela. Vyzaduje sa slepa poslusnost, ale verim, ze tato generacia nieco zmeni, lebo oni sa uz nenarodili, aby slepo posluchali, nemaju to v sebe.

@ciernysokol "Ked priklad vypocitas inym sposobom, je zle, ked na prirodovede povies ine veci, ako v ramceku, ale k teme, je zle.." presne toto zažívame teraz my s dcérou. Naučila som ju počítať tak ako sme sa učili my, lebo spôsob pani učiteľky ju miatol. Pani učiteľka jej dala z písomky 3, lebo to počítala inak ako si ona predstavuje. Čakáme na rodičko, nech sa porozprávame s triedou, alebo pôjdeme za riaditeľkou. Cele zle toto.

marca12
2. máj 2025

Preco by malo byt povinnostou,aby 3 rocne deti isli povinne do skolky? Ak ma matka priestor ho mat doma,preco by malo byt v skolke? Kto chce,musi,da do skolky. Dalsia vec,ved nemame dostatok skolok,tak akoze kam ich chcu dat? Cele je to nezmysel na rozvirenie vasni.

lilope
2. máj 2025
@amonet

@ciernysokol je uz vela projektov na zmenu systemu vzdelavania, aj ta nova skolska reforma vyzera nadejne. tu uz je problem hlavne v nedostatku mladych ucitelov a v tom ze skostnateny system a ucitelia sa tazko vzdavaju stereotypu a ucia nove veci

@amonet no daj tú štatistiku koľko domškolákov a nedomškolákov sa reže. Pretože psychické poruchy, sebapoškodzovanie a iné negatívne patologické javy sa vo veľkom začali prejavovať len nedávno novou generáciou, nikdy nebolo toľko pokusov o samovraždu ako je tomu teraz - to tvrdia psychiatri, nie ja, keby si sa chcela hádať. A pokiaľ viem, o domškoláctve za mojej generácie nebolo ani počutia, mám 33. Z toho nevyplýva, že za to môže domškoláctvo, ale práve ty naň poukazuješ a snažíš sa tvrdiť, že práve u domškolákov je menej týchto negatívnych javov. S mojím laickým sedliackym rozumom si dovolím nesúhlasiť a myslieť si opak. Ale tá štatistika ma naozaj zaujíma, budem na ňu čakať.

mimimoje
2. máj 2025
@tululu

Zeny, v systeme, v akom funguje nasa politika je siahat na peniaze na matky a deti, TZP a ine zranitelne skupiny asi ako snazit sa sitkom zachytit vodu. Je kopec do neba volajucich sialenosti, na ake sa v state minaju miliony, ale podme setrit tu? A este tomu tlieskajme. To vazne? Neda sa to inak?

@tululu samozrejme, že sa to dá inak, povedz to ale tej skupine matiek, ktoré sú roky doma a tešia sa z toho, ako vy****li so štátom - a pritom volili presne tých, ktorí sú teraz pri moci, ktorí im tieto vymoženosti chcú zobrať. Dosť schyzofrenické, však?

snowflakenel
2. máj 2025

Keby sa.stat radsej staral, aby si mamy nasli aj adekvatne zamestnanie.....kopec mamiciek z mojho okoloa.ma.deti doma, pretoze nemaju,zamestnanie......sever sk.
U nas.v.meste uz tweaz kapacity skolky nestacia pre deti, ktpre su tam teraz,,ucitelky v dochodkovom veku.....

kalifka
2. máj 2025
@lilope

@amonet no daj tú štatistiku koľko domškolákov a nedomškolákov sa reže. Pretože psychické poruchy, sebapoškodzovanie a iné negatívne patologické javy sa vo veľkom začali prejavovať len nedávno novou generáciou, nikdy nebolo toľko pokusov o samovraždu ako je tomu teraz - to tvrdia psychiatri, nie ja, keby si sa chcela hádať. A pokiaľ viem, o domškoláctve za mojej generácie nebolo ani počutia, mám 33. Z toho nevyplýva, že za to môže domškoláctvo, ale práve ty naň poukazuješ a snažíš sa tvrdiť, že práve u domškolákov je menej týchto negatívnych javov. S mojím laickým sedliackym rozumom si dovolím nesúhlasiť a myslieť si opak. Ale tá štatistika ma naozaj zaujíma, budem na ňu čakať.

@lilope dakedy sa problémy neriešili psychológmi...
mám 40+ a môj spolužiak sa rezal, ubližoval si ( dôvod boli rodičia ) a vieš, ako sa to riešilo? Bitkou, otec ho vždy zmastil ako žito a potom som, ako prváčka na strednej škole bola na jeho pohrebe. Nikto mu nepomohol, vtedy ...
Spolužiačka v 9.triede skočila z okna, vieš koľko krát sme v škole hovorili, že si ublíži... rodičia to isté, namiesto toho, aby jej pomohli bitka a jedného dňa skočila z okna. Koľko krát bola triedna za jej mamou v robote, že je to zlé a mama vždy odvrkla - to sú jej výmysly. Vždy, keď máme stretávku, myslíme na ňu.
Deti mali, majú a budú mať problémy len rodičia to nechcú veľmi riešiť a dôvody - hanbia sa, nemôže stále chodiť po lekároch z práce, čo na to povie okolie.....
mám dospelého syna ADHD s pár dys... vedela by som rozprávať, ako naša veľká rodina ho brala, za čoho ho mali a aké radi sme dostávali. 😔

tululu
2. máj 2025
@mimimoje

@tululu samozrejme, že sa to dá inak, povedz to ale tej skupine matiek, ktoré sú roky doma a tešia sa z toho, ako vy****li so štátom - a pritom volili presne tých, ktorí sú teraz pri moci, ktorí im tieto vymoženosti chcú zobrať. Dosť schyzofrenické, však?

@mimimoje koncept statu je momentalne tak naruseny, ze ludia, ktori dajme tomu od teraz budu este 35 rokov pracovat a odvadzat statu dane nemaju zaruceny dochodok, ktory im zabezpeci normalne prezitie. vladny special na futbal, nevkusny a zbytocny polep policajnych aut, hymna "remake" a dozivotne renty su to, co sa ma riesit a nie to, ci 3 rocne dieta musi nastupit povinne do skolky. poznam deti, ktore v 3 do skolky neboli pripravene ani z lietadla a pre ucitelky a kolektiv to bola nocna mora a v 4 uz ano. rodicak do 6 rokov pre mna za mna nemusi byt, ale slobodna volba a zodpovednost rodica za dieta by mala byt stabilna.

balerina2025
2. máj 2025
@zuzitko74

@balerina2025 Nemám prečo sa búchať do pŕs. Jednoducho len píšem pravdu, nepotrebujem rozdúchavať vášne v debate tým, že zámerne klamem.

@zuzitko74 ze vas to bavi.

zuzitko74
2. máj 2025
@balerina2025

@zuzitko74 ze vas to bavi.

@balerina2025 Nuž, mňa nebaví čítať v debatách klamstvá, tak na ne upozorňujem. A tým, že si klamala vo svojom úplne prvom príspevku v tejto debate, už pre mňa nie si dôveryhodná diskutujúca. Iste, pomýliť sa môže každý, ale z tvojej strany to omyl zjavne nebol.

balerina2025
2. máj 2025
@zuzitko74

@balerina2025 Nuž, mňa nebaví čítať v debatách klamstvá, tak na ne upozorňujem. A tým, že si klamala vo svojom úplne prvom príspevku v tejto debate, už pre mňa nie si dôveryhodná diskutujúca. Iste, pomýliť sa môže každý, ale z tvojej strany to omyl zjavne nebol.

@zuzitko74 este raz....ty mna upozornujes? co si ty mne.

balerina2025
2. máj 2025
@zuzitko74

@zuzitko74 este raz, ktory prispevok klamem, ten prvy?

zobaka
2. máj 2025
@earlgrey

@lenka.25 Ako ma štát podporuje, keď som matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov? Okrem toho, že za mňa platí zdravotku? 🤔 to by som chcela vedieť...

@earlgrey este moze byt prikaz, ze kazdy musi pracovat ako za komunizmu 😁 snad bude tolko pracovnych miest a skolok pre kazdeho 😆

lilope
2. máj 2025
@kalifka

@lilope dakedy sa problémy neriešili psychológmi...
mám 40+ a môj spolužiak sa rezal, ubližoval si ( dôvod boli rodičia ) a vieš, ako sa to riešilo? Bitkou, otec ho vždy zmastil ako žito a potom som, ako prváčka na strednej škole bola na jeho pohrebe. Nikto mu nepomohol, vtedy ...
Spolužiačka v 9.triede skočila z okna, vieš koľko krát sme v škole hovorili, že si ublíži... rodičia to isté, namiesto toho, aby jej pomohli bitka a jedného dňa skočila z okna. Koľko krát bola triedna za jej mamou v robote, že je to zlé a mama vždy odvrkla - to sú jej výmysly. Vždy, keď máme stretávku, myslíme na ňu.
Deti mali, majú a budú mať problémy len rodičia to nechcú veľmi riešiť a dôvody - hanbia sa, nemôže stále chodiť po lekároch z práce, čo na to povie okolie.....
mám dospelého syna ADHD s pár dys... vedela by som rozprávať, ako naša veľká rodina ho brala, za čoho ho mali a aké radi sme dostávali. 😔

@kalifka ešte raz, psychiatri tvrdia, že je obrovský nárast psychických porúch, nie ja z mojej alebo ty z tvojej osobnej skúsenosti. Ja nehovorím o dobe spred 20 rokov, ale za posledné roky odkedy sa psychológ či psychiater využíva ako normálna súčasť zdravotnej starostlivosti. To si si zamenila s domškoláctvom o ktorom som písala, že za mojich čias nebolo.

balerina2025
2. máj 2025
@zuzitko74

@zuzitko74

''mozno ze vela zien len vymysla ako ostat co najdlhsie doma. a nerobit, prichadza sa o vela penazi.
ano, nie kazde dieta je mozno zrele od 3 rokov, ale mozno prave integracia im vela pomoze napredovat, a nie byt len s matkou doma.
samopzrejme, nepisem o odovodnenych pripadoch, kedy naozaj dietatko ma vazny problem.
z zahranici sa bezne aj dieta s postihnutim nomralne integruje do nomralnej trriedy, len na Slovensku mam pocit ze niektore zeny si myslia ze su nad zakon a nedotknutelne.'
vyslovene prepnute.
a rodi sa asi naozaj menej deti, tak zrazu budu aj miesta v skolkach asi LD a nebudu musiet platit zas za neprijatie do skolky alebo dalsie peniaze na prispevky navyse z pokladnice.''

prosim kde klamem. kde.
ach pardon, ze v zahranici decka nie su 3 roky doma?
tak zila som a mama kamošky v okolitych statoch, ja som nemyslela ze 100 % statov to takto nema.

a prepac rodi sa menej deti snad to viem ked mi dve zname robia na Boroch a Antolska, minimalne v Ba to takto je, nas zachranuju len Ukrajinky...

prepac ze som ta ranila a ze mi uz neveris. to ma sakra mrzi.

earlgrey
2. máj 2025
@zobaka

@earlgrey este moze byt prikaz, ze kazdy musi pracovat ako za komunizmu 😁 snad bude tolko pracovnych miest a skolok pre kazdeho 😆

@zobaka No kľudne...som zvedavá, koľko žien by si zamestnávatelia nechali, keby robili jeden týždeň z mesiaca 🤣🤣🤣 keďže u nás to bolo tak...týždeň škôlka, 3 týžene doma a začarovaný kruh...

snowflakenel
2. máj 2025
@tululu

@mimimoje koncept statu je momentalne tak naruseny, ze ludia, ktori dajme tomu od teraz budu este 35 rokov pracovat a odvadzat statu dane nemaju zaruceny dochodok, ktory im zabezpeci normalne prezitie. vladny special na futbal, nevkusny a zbytocny polep policajnych aut, hymna "remake" a dozivotne renty su to, co sa ma riesit a nie to, ci 3 rocne dieta musi nastupit povinne do skolky. poznam deti, ktore v 3 do skolky neboli pripravene ani z lietadla a pre ucitelky a kolektiv to bola nocna mora a v 4 uz ano. rodicak do 6 rokov pre mna za mna nemusi byt, ale slobodna volba a zodpovednost rodica za dieta by mala byt stabilna.

@tululu ano, rodic vie, ci je dieta pripravene ist do skolky. Moja starsia sla v 3 rokoch, no musela som sa vratit do prace z financnych dovodov. A teraz pri druhom dietati, netusim, ci sa budem mat kam vratit, ci firma bude fungovat aj dalej, lebo to ide doke vodou. Zamestnavatel chce uz iba par pracovnikov....a to, na zivnost. Cize z nie vysokeho zarobku platit este zivnost.....
Sukromna skolja u nas stoji 350 eur mesacne.

zobaka
2. máj 2025
@earlgrey

@zobaka No kľudne...som zvedavá, koľko žien by si zamestnávatelia nechali, keby robili jeden týždeň z mesiaca 🤣🤣🤣 keďže u nás to bolo tak...týždeň škôlka, 3 týžene doma a začarovaný kruh...

@earlgrey to iste, tyzden v skolke a potom mesiac doma aj hospitalizacie, stale niekto chore dieta dal do skolky a chudacik schytal, so 3 rokov doma nikdy chory nebol, nie je to take jednoduche ako sa zda

earlgrey
2. máj 2025
@zobaka

@earlgrey to iste, tyzden v skolke a potom mesiac doma aj hospitalizacie, stale niekto chore dieta dal do skolky a chudacik schytal, so 3 rokov doma nikdy chory nebol, nie je to take jednoduche ako sa zda

@zobaka No vieš, tí, ktorí tým neprechádzajú, nepochopia nikdy...takže je úplne zbytočné sa nad názormi, ako matka, ktorá je doma okráda daňovníkov, pozastavovať...