icon

Prečo si dcérka v škôlke nevie nájsť kamarátov?

vikiz
9. apr 2011

Ahoj vsetkym , urcite mate niektora podobny problem ako ja, s ktorym si neviem rady. Moja dcerka ma problemy si najst kamaratov, deti sa jej vyhybajua ja neviem prist nato, ze preco. Je nepriebojna a tazko nadvazuje znamosti a hlavnym problemom je asi, ze ked ju niekto odmietne, utiahne sa a radsej place. Denne chodim pre nu do skolky, so zovretym zaludkom, ci sa mala dnes s kym hrat,alebo si zase vypocujem, ze sa s nou nikto nechcel hrat. Neviem co mam robit, v septembry ide do skoly a bojim sa aby to tam nebolo este horsie. Poznate to niektora?

Strana
z4
katrinka8
9. apr 2011

Ahoj, mozno si toto mala polozit ako diskusiu, nie ako otazku. Ale to nevadi 😉 Ja sice nemam takyto problem, ale napadlo mi, ci Tvoja dcerka nema strach z deti. Ze ona sa podvedome sama odtiahne od nich a tym padom ju ani oni potom nevyhladavaju. Ak sa tazko prihovara detom a nadvazuje znamosti, nemate bratrancov, sesternice, s ktorymi by sa na zaciatok mohla hravat? Alebo nejake ine deti na okoli, ktore su jej blizsie? Take, ktore uz pozna. Skus ich pozvat k Vam alebo skus s dcerkou a s tymito detmi ist spolu vonku, na ihrisko a pod. Alebo ak nema takychto kamaratov, skus s nou zajst na ihrisko alebo do materskeho centra. Mozno ak by si bola pri nej a trosku jej pomohla nadviazat kontakt s inymi detmi, osmelila by sa. A ako sa sprava, ked je niekde medzi detmi? Nestalo sa jej niekedy medzi detmi nieco negativne? Alebo nesikanuju ju? Ja by som sa asi skusila popytat aj uciteliek, ci si nevsimla nieco. A asi by som ich aj poprosila, aby jej pomohli sa trochu vcelnit do kolektivu. V kazdom pripade drzim paste, aby sa dcerka osmelila a aby si nasla kamaratov 😉

lenkasan
9. apr 2011

Ja som mala pododbný problém.Moja malá sa"bála" ľudí..najmä chlapov.Nikdy nezažila nič negatívne,ale ako rástla bolo to horšie.Trvalo to asi do 3,5 roka.Neexistovalo,aby zagratulovala niekomu k narodeninám a keď ku nám prišiel chlap na návštevu za manželom,tak koniec.
Ja by som sa ju snažila viac adaptovať medzi deti.Medzi také ktoré poznáte.Teda nájsť si 2-3 maminy a s nimi sa stretávať.A určite by som sa išla opýtať odborníka.Ten ti najlepšie poradí ak takú situáciu vyriešiť.
Moja malámá teraz 5 a už je všetko o.k.

pink_lady
9. apr 2011

otazku menim na diskusiu

len.petra
9. apr 2011

Ahoj @vikiz , možno by bolo fajn, keby si zorganizovala narodeninovú party pre dcérku u Vás doma a pozvala by si aj deti zo škôlky, určite by sa pri toľkej zábave viac zblížili. Ja som častokrát u nás na ihrisku kvôli zblíženiu s deťmi vymýšľala rôzne hry, ktoré by ostatné deti pritiahli a potom sa hrali spolu, ako napr. schovávačku, skákanie na "škôlke", kreslenie príšer na chodník, preteky na kolobežkách a pod. Skús, držím palce 🙂

vikiz
autor
11. apr 2011

Dakujem vsetkym za reakcie, aj za opravenie na diskusiu.
@katrinka8 ja si tiez myslim, ze sa nieco stalo v skolke, no bohuzial ucitelky tvrdia, ze s nou ziadny problem nieje , nieje co riesit. na ihrisku problem nieje ide len o tu skolku a asi bude problem s jej povahou, kym sa hraju len dvaja alebo dve , nie je problem, no ked pride tretie dieta do hry, je koniec, ona odide, a berie to ako zradu.
@lenkasan my sme skor opacny pripad, kym bola malinka vsetko bolo v pohode, chodili sme par bab spolu kocikat a na ihrisko a v pohode sa hrala, no prisla skolka a cym sme starsi tym je to horsie. Tiez som v 31tt a mozno som aj precitlivela ,ale dost zle to znasam, velmi by som chcela aby bola stastna....mimochodom psychologicka povedala, ze ona je skratka taky typ, ze bude mat v zivote max jednu dve kamaratky a to jej staci...no ja neviem ked mne povie, ze ona sa chce hrat s detmi,ale oni s nou nie.
@len.petra to je tiez vec , ktora ma hneva, ked pridem pre malu do skolky,vidim, ze je zase sama, vsetky deti sa zbehnu za mnou a rozpravaju, no len so mnou, malu ignoruju, nechapem kde je problem vazne.

titkovamiriam
11. apr 2011

@vikiz mám takeho syna,nehraju sa snou len deti v skolke alebo sa dcerka nehra celkovo s inými detmi-moj marek nechce vobec rovesníkov ☹ tiež sa hrava sám a nepohne s ním ucitelka ani deti...

vikiz
autor
11. apr 2011

@titkovamiriam u nas ide len o skolku. a mne to skor pripada, ze nie ona nechce ,ale oni nechcu.

lula26
11. apr 2011

Prečo si to myslíš? Neviem, aký by mohli mať učiteľky záujem na tom, aby sa dieťa v škôlke nehralo. Skôr by som povedala, že je to naopak.

titkovamiriam
11. apr 2011

@vikiz hmm tak to bude v skolke 😠 ☹

zuzana1710
11. apr 2011

@vikiz ako nerada to pisem,ale mam dojem,ze toto iste bude aj u nas..mala je nepriebojna..aj vonku co ma kamosky,tak vzdy sa tesi.ale len na jednu..akonahle su vsetky pokope,tak konecna...oni su od nej asi o pol roka starsie,cize uz chodia do skolky..minule sa hrali a malu odstrkli,ze ''ty nemozes'' a ona sa len tak na nich pozerala z dialky..aj som jej vravela,ze mozes sa s nimi hrat,ale ona nesla..ked jedna z nich isla domov a zostala iba jedna vonku,tak potom sa pridala aj moja a hrala sa a videla som,ze je uplne stastna a doslova sa zacala ukazovat.no len dufam,ze to nebude az take zle..mna to tiez dost trapi,ze co bude v skolke..ona je na mna dost naviazana,kedze ja som s nou sama a sme doslova 24hod spolu..este nikdy nebola bezo mna ani len 2 hodiny.. 😅 😅 😅 😖 😖

titkovamiriam
11. apr 2011

@zuzana1710 mam kamosku co ma dcerku v marekovom veku,ked sme u nej alebo oni u nas tak sa hraju spolu,ked sa snou hraval v skole a chceli sa pridat aj dalsie deti tak sa v skolke uz nehra ani s nou...

stardust
11. apr 2011

@vikiz Tiez som mala problem v detstve, ze som nemala kamaratov. Vyrastala som na ulici, kde som nemala ziadnych rovesnikov, vsetci susedia boli dochodci. Deti z inych ulic ma odmietali so slovami, ze nie som od nich, tak som sa musela hravat sama 😠 a aj neskor, ked som nastupila do skoly, brali ma skor ako samotara. Skus zistit, co maju spolocne deti v skolke a v com sa od nich odlisuje tvoja dcera...

titkovamiriam
11. apr 2011

ono aj zalezi ako to berie dieťa,ja som ozajtnu kamaratku mala az okolo 10 roku,dovtedy mi stacila sestra.Milan bol tiež nieco ako Marek skolku pretrpel,v skole mu vyhovovalo ze nerobili take ,,spolocne,, cinnosti a až v druhej triede si nasiel kamarata s ktorym je dodnes naj kamarat,samozrejme ze sa na neho potom kamrati neskor ovela neskor-az na strednej skole nelepili.zato Michal ten potreboval decka okolo seba snad od dvoch rokov v skolke bol doslova spolocensky zivel a je do dnes.Mareka ked sa opytam či nieje smutny ked sa hra sam tak povie že je smutny ked sa mu do hry niekto kasle,doma sa s bratmi hra a ich ,,kamosi,, su jeho kamosi 😀 s ktorymi sa zahra aj ,,pobije,,.na ihrisku pred detmi uteka ☹

zuzana1710
11. apr 2011

zaujimave..kto vie co sa tym detickam prehana v ich hlavickach.. ☹ ☹ mne je to potom tak luto,ze deti odstrkuju vpodstate ich kamosov rovesnikov..a zvlast ma boli,ze je to aj moja dcera ☹

vikiz
autor
11. apr 2011

@zuzana1710 tak to je presne pripad mojej dcerky, akurat sme starsi, teda uz skolka,ale sprava sa uplne rovnako.Tiez sme boli dlho same dve a stale spolu, no neviem ci to ma na jej spravanie nejaky vplyv, teraz mame "noveho tata" a nic sa nezmenilo, Ona je taky tutko co sa kamosov tyka, vzdy mam sto chuti vynadat tym deckam co ju odmietaju , no ani tym jej nepomozem, par krat som to spravila a dosiahla som len to, ze to uz odo mna doslova caka, no ja nemozem vybavovat jej konflikty a kamaratov.
@stardust inak ani ja niesom nejaky extremne spolocensky typ, mam rada svoj klud a len par blizkych ludi,ale ako dieta som bola vzdy besna a sefka medzi deckami
@lula26 ja som tym myslela , ze moja dcerka ma problem hlavne v skolke...ale by si sa cudovala, keby si si vypocula nazory rodicov na nasu ucitelku v skolke, ona nema zaujem o nic a nikoho, je jej jedno ,co a s kym robia deticky, neraz som utisovala placuce cudzie dieta ked som sla pre malu a pani ucitelka nic "nevidela" a neraz nosia deticky cudzi rodicia z dvora dnu bo odislia a pani ucitelke vobec nechybali.......ale to sa mojej nastastie netyka, ona je nato moc tutko

zuzana1710
11. apr 2011

@vikiz ja malej doslova kazem,ze ked ju budu sacat,alebo kopat deti,tak nech sa nenecha a nech ich stipe,sace tak isto a tiez kope..ja teraz strazim 17mesacneho chlapceka a ona to praktizuje na nom..som jej povedala,ze malickym detickam to nemoze robit,ze iba takym ako je ona...tak neviem ci robim dobre,alebo zle..ale urcite si dieta otlkat a odsacovat nenecham....mala je taky dobrak od kosti..uz teraz to je vidno ako je malicka..ona by za druheho asi aj dychala..zo vsetkym sa podeli,bez problemov da detom hracky..nikdy nehovorila,ze to je moje a podobne..no uvidime co bude..ale uz teraz sa toho bojim..

minimi2111
11. apr 2011

@zuzana1710 No neviem ti ci je to spravne samozrejme chapem ze otlkat si dieta nenechaj zatoze iny su bitkary a malinka chodi do skolky ja neviem moj maly ked sa mi stazoval ze v skolke mu robia zle tak som mu radsej povedala nech to povie ucitelke a ked to nechcela riesit ucitelka tak sme to riesili my rodicia pretoze maly raz sa branil v satni a jedneho chlapca tak sotil ze akurat sa udrel hlavou o lavicku a bol problem dost velky rozbil mu hlavu a cakali sme aj ci nebude mat otras mozgu nakoniec sme zakazali vraciat udery a riesime to zatial my rodicia manzel ked povie chlapcom maly ze este raz sa dotknes maleho tak ho splachne do zachoda a zatial to zabralo vzdy sa vynajde a snazi sa tym detom to podat tak najek detsky a nie jak dospelemu.

martija
11. apr 2011

ja som vzdy syna ucila - neublizuj nikomu a nedovol nikomu,aby ublizoval tebe. Ked bol maly bol zlatusik, pozical, nebil sa, a teraz v skolke na podiv nema problem,neni ani bitkar,a jeho nikdo nebije. Radsej zovseobecnit a nekonkretizovat - ze udri, alebo sot! lebo sa to moze neskor otocit a bude to viac na skodu. Alebo vysvetlit,ze od deti,ktore ublizuju treba ist prec. Lebo ucitelky zvyknu dost casto ignorovat "zalovanie" a deti si to vacsinou medzi sebou musia vybavit...
@vikiz neboj, ono sa to casom zmeni, pokial dcerke staci jedna priatelka, tak ide o jej povahu,a casom si tu priatelku najde a myslim,ze to bude mozno prave v skole,lebo vsetci tam budu novi a zacinajuci, nesmeli...drzim vam palce.

anjelicek26
11. apr 2011

Aj ako mamina mozes urobit vela, aby tvoja dcerka mala kamaratov. Ved ich nepotrebuje celu skolku, staci jej 1 ci dve poriadne. Zaklad je

- mat mimoskolkarske / skolacke aktivity s detmi zo skolky, to zblizuje. Tanecna, plavanie, malovanie, HOCICO.
- stretavat sa po skolke - hram sa u teba, hras sa u mna (TO organizuju maminy...nechce sa katka petka tamarka (dopln vhodne) ist k nam dnes hrat?
- pekne ju obliekaj, deti to ocenia uz v tomto veku...
- pracuj na jej sebavedomi
- otvorene sa s nou rozpravaj a ber ju vazne, ked ti hovori, preco ano preco nie... mozno prijdes na koren veci.

Ale ako pises, konflikty za nu nevyriesis, skor to este zhorsis, ze sa do toho za nu musi mama starat. Nemas moznost zmenit skolku? V novej skolke je nove dieta atraktivne, kazdy sa s nim chce kamaratit, spoznat ho, mozno by sa lepsie uchytila... Dat jej takto druhu sancu. Do skoly casto chodia uz "zohrane" kolektivy zo skolky, hlavne na dedinach ci malych mesteckach, nemusi sa prichodom do skoly k pozitivnemu zmenit nic...

lussy23
12. apr 2011

ja som kamarátku mala až v prvej triede na základnej, v škôlkse sa so mnou nik necchel hrať a aj ma vyháňali.

Držím vašej dcérke palce, aby si našla aspoň jednu dobrú priateľku.

vikiz
autor
12. apr 2011

@zuzana1710 to ako to opisujes je ako keby si o nas hovorila, ked sme boli este malinky. moja mala ked niekto od nej nieco chcel, hned vsetko dala, radsej sama nemala, a ked nebodaj nejake dietatko plakalo ona sa rozplakala sucitne s nim a ked uz vedela hovorit tak ho hned hladkala a cicikala, nech neplacka. tiez som do nej hucala, ze bit sa nesmie ,ale ked ju niekto udrie nech sa nenecha
@anjelicek26 mas 100%pravdu s tym co si pisala, no co ked ani to nezabera? ja som zaviedla na pondelok hrnciarsky kruzok, streda a piatok chodime s jej rovesnikmi do CVC sa hrat, pripadne hraju divadielko a tak, no a v utorok a stvrtok chodime von na ihrisko pred nas dom, chodili sme vo stvrtok na sikovne ruky, no tam bol tiez problem, bol tam zohraty tim dievcatiek a tie ju dost tvrdo odpisovali- nezvladla som to, uz nechodime. Inak na tychto miestach nie je az taky problem tu ma na vyber vzdy novych partakov, ale skolka ma desi.
Inak baby vsetkym obrovska vdaka , ze som sa mala aspon s kym o tom porozpravat , velmi moc mi to pomohlo, je mozne , ze som sa prehnane namotala a som z hormonov precitlivela, ale velmi ma to trapi ,dakujem.

zuzana1710
12. apr 2011

@vikiz no ja som to riesila,ze nesmie deticky sacat a ani nic podobne..ona sama od seba ich nebije,ale som jej dovolia ak jej budu robit zle,tak nech im to vrati a hotovo...a ked vidim,ze im to vrati,tak ju ani neokriknem a ani nenapomeniem..aky pozicaj,taky vrat a basta!!!!nemusi byt vyvrhel,len nech sa vie ubranit. 😀 😀 😀

vikiz
autor
12. apr 2011

@zuzana1710 tak takto som to myslela aj ja, no moja ani nevrati, bohuzial

sisaha
12. apr 2011

a ako sa k tomu vsetkemu stavia ucitelka? Rozpravala si sa s nou o tom? Ona ma tie deti na ociach. Vela sa da dozvediet aj z jej postrehov a v neposlednom rade, ak nie je nejaka komunikacna chyba v tvojej dcerke, by som poziadala ucitelku, aby ju zaclenila do toho kolektivu. Ved ucitelka je tam aj na to. Je na jej sikovnosti ako dokaze deti zaujat a zaroven zapojit kazde jedno dieta do diania.. To je ale iba moj postreh. Ja vidim problem skor v ucitelke, ze nema zaujem riesit taketo veci. pritom staci vhodnou formou rozpravky, pribehu, dramatickej hry vysvetlit a ukazat detom pozitivnu interakciu. 😉

katrinka8
12. apr 2011

@vikiz - naozaj to vyzera len na problem so skolkou, ja by som sa skusila este predsa len porozpravat s tou ucitelkou. Je to naozaj zvlastne, ze sa tam s nou ziadne deti nechcu hrat a inde taky problem nema. Mozno by som aj zvazila zmenu skolky...

evabb35
13. apr 2011

@vikiz moje dieťa si tiež v škôlke nevie nájsť kamaráta. A pravdupovadiac ani sa mu nedivím. Do triedy chodí s deťmi, ktoré žijú moderným konzumným spôsobom života a majú už v takomto útlom detstve tomu príslušiaci rebríček hodnôt. Takže som vcelku aj rada, že ho takéto deti odmietajú a neberú za seberovné. Samozrejme je to smutné, že dieťa sa nemá s kým podeliť o svoje zážitky, resp. jeho zážitky nemajú pre deti v škôlke takú výpovednú hodnotu. Ale naše dieťa navštevuje aj iné spoločenstvá - vlastne aj kvôli tomuto. Takže osamelé okrem tej škôlky nie je. A v zásade odmietam prispôsobovať náš životný štýl nemoderný tomu modernému konzumnému životnému štýlu detí v škôlke, kvôli tomu, aby medzi ne zapadlo. Moje dieťa totiž nikdy medzi také deti nezapadne. Často dieťa po príchode zo škôlky sa ma pýta, prečo my tak nežijeme ako oni? Je to ťažké vysvetľovať to takémuto malému dieťaťu, ale pomaly už začína chápať, že my ľudia sme rôzni a každý si žijeme po svojom a tak ako nám to vyhovuje. Takže už v takomto útlom veku ho učím chápať, že nie je jeho vinou, keď v niektorom kolektíve nezapadne. A už teraz učím dieťa, aby si vážilo všetky tie skutočné priateľstvá.

lussy23
13. apr 2011

@evabb35 a akým spôsob mžijete? Ste vegetariáni?

evabb35
13. apr 2011

@lussy23 Ale nie. Len napríklad dieťa prišlo po prázdninách, že všetky deti prázdninovali v detskom kútiku v nákupnom centre. Vraj prečo my ho nikdy tam nezavedieme. Alebo vraj všetky deti zo škôlky trávia celý víkend u starých rodičov a vraj prečo my ho nikdy nenecháme na celý víkend pri starých rodičoch. Nuž tak my dieťa neodkladáme ani ku starým rodičom ani do detského kútika.

evabb35
13. apr 2011

Keďže tie detičky trávia veľa času na nákupoch, tak debaty vedú ohľadom zaujímavých "objavoch" v hračkárstvach, čo má kto lepšie, novšie, modernejšie, kde je aká akcia. Vezmi si, že sú to malé deti. Škôlkari. Deti konzumu.

jasminet
14. apr 2011

@evabb35 nic v zlom, chapem, ze dieta vychovavate k inym hodnotam nez je teraz bezne, ale neviem co je zle na tom dat dieta na vikend k starym rodicom, pripadne ho nechat chvilu samotne v detskom kutiku ked to chce skusit. mozno potrebuje byt aj chvilku bez vas - rodicov... na tom nic konzumne nevidim, skor je to snaha o trochu samostatnosti.
ja sama nemam rada nakupne centra a uz vobec nie chodit tam s malou, ale ked uz tam sme, tak mala sa vyblazni na nejakej trapmoline, v gulickach na preliezkach, pride do kontaktu s inymi detmi nez zvycajne a nemam pocit ze by jej to ublizilo. to ze to nemam rada ja, neznamena, ze dieta to tiez nemoze mat rado a nemoze to skusit 😉 moj nazor...

Strana
z4