icon

Problém v škôlke

ewka0012
1. okt 2021

ahojte, potrebovala by som nazor na toto,co sa deje u nas v skolke. syn nastupil v sept.do skolky ako 3rocny.rano ho vodim ja na osmu.poobede vyzdvihuje muz.skolka je otvorena do 16.30. prve dni sme ho bravali skor okolo 15hod aby tam nebol dlho.potom uz zacal chodit po 16tej muz. jedneho dna si ucitelka zavolala mojej svokre (poznaju sa lebo svokre tam kedysi chodili vsetky deti),vraj nas maly tam byva najdlhsie a caka rodicov a vobec to nie je pre tak male dieta dobre aby tam bol dlho. tak isla svokra po neho. toto sa udialo bez dovolenia rodicov. nam nikto nevolal, bez nasho vedomia ho vyzdvihla svokra po dohode s tou ucitelkou.muz tam prisiel po neho a dieta nikde. no dobre bola som ticho. muz mi tvrdil,ze chodi po 16tej, maly sa vraj vzdy tesi na tata, pekne sedi a hra sa alebo vsetko zatvara s ucitelkou,myslim okna atd. malokedy je tam vraj sam. parkat sla pre neho svagrina a plakal ze chce ist s tatom. muz chodil do prace s kolegom autom,kolega vsak dal vypoved,tak muz chodi busom,uz riesime druhe auto. takze teraz chodi neskor v praci konci 15.30 . ale vzdy stiha do 16.30.vcera prisiel 16.34, utekal celu cestu zo stanice,nestihol spoj na ktory chodi. ucitelka ho vraj cakala vonku uz,sedela v aute a maly bol na chodniku skoro bosy ,napoly obuty,vraj mu nevedela obut topanky. muz sa ospravedlnil ze meska. rano si ma odchytila riaditelka, povedala mi, ze muz prisiel 16.40, meskal a je to vraj hrube porusenie poriadku a ked sa to zopakuje, mozu nam ho vylucit zo skolky. uplne som zostala zarazena. nechapala som co povedat, neviem preco muz nevolal niekoho,aby po neho prisiel,myslel si ze to stihne.
starsi syn chodil do inej skolky kde s tymto nebol vobec problem. tiez som po neho chodila cca 16.15, velakrat sa stalo ze ine mamicky obcas meskali, ucitelky pekne cakali vonku s detmi na skolskom ihrsiku na lavicke a nikto nikoho nevyhadzoval zo skolky.
co si o tomto myslite? ked som muzovi volala rano co sa stalo, tak sa strasne nastval,ze ich zazaluje ze dieta cakalo na ulici skoro bose a predtym volali bez vedomia rodicov svokre,ktora ho vyzdvihla bez nasho vedomia. proste cele zle. nechcem si robit problemy v skolke, nechcem aby si on zvykal zase v inej chudatko male,ale toto ich spravanie sa mi nepaci absolutne.este tam chodi len mesiac a toto robia.

hama007
1. okt 2021

Keby bolo keby: učiteľka nemala čo volať babke, ale vám a už vy ste to mali riešiť s babkou alebo hocikým. Babka keď vedela, že ide pre dieťa mohla napísať aspoň sms/volať, že nebojte sa, neponáhľajte idem pre vnuka/vnučku lebo učiteľka sa ponáhľa domov. Aj moju svokru v škôlke poznajú, ale ešte nemám odovzdané splnomocnenie. Keby dcéru nečakane chcela vyzdvihnúť zo škôlky jednak by nepochodila, neodovzdala som ešte splnomocnenie, volali by mi zo škôlky a svokra tak isto. Toooľko možnosti.
Keď muž vedel, že bude meškať, tak mohol brnknúť (môj by to tiež neurobil) do škôlky, že mešká.
Stalo sa to len 1x. Nevieme čo riešili učiteľky a riaditeľka v ten deň. Možno mali tiež na prd deň a už chceli cítiť teplo domova 😁 ale nič to nemení na to, že je škôlka otvorená do 16:30 a to napominanie rodičov.... Asi len preto, aby nemeškali a nestalo sa to pravidlom. ✌️
Jednoznačne si to musíte vykomunikovať. ✌️
Záver: ak už budete mať druhé auto, tak sa všetko vyrieši 🤗

stanulienkat
2. okt 2021

@elementissa ty mas dost zvlastny nazor. Ved ta skolka tam JE pre rodicov a deti, ale do 16,30hod!! Co by ste pre boha chceli? Myslis,ze ta ucitelka sa nerata medzi zamestnabych,ze nema deti? Preco mate furt nazor,ze ucitelka musi drzat hubu a krok a posluhovat rodicom,co sa nevedia skonsolidovat? Mozno aj ona musi ist pre SVOJE dieta. A ze v sukromnej si to nedovolia? Paci sa. Za 400-500€ mesacne vam vase dietako krasne postrazia. Uvedomte si,ze statna skolka je uzasna sluzba a pomoc rodicom za par halierov. Keby si mali rodicia platit sukromne opatrovanie,potom by vedeli,co su to vydavky. A niekto vysdie mal dristy,ze je to poslanie. Kto to preboha tvrdi? Je to povolanie ako kazde ine,ako predavac,ako lekar,sestra. Povolania nie su poslania,to su len take zauzivane dristy. A ze vy ste pracovali niekolko hodin mesacne zadarmo? Sorry,ale to je vasa blbost a nic ine. Normalny clovek by sa ozval a zadarmo nerobil.
A este autorke: toto ste mali najprv riesit s ucitelkou a so skolkou a potom vesat na mk ako male decko. Ze poloobute dieta? U nas sa v skolke musia vediet deti obliect,obut,nakrmit atd.... Ak im pomaha pwrsonal,je to ich dobra vola. A rada by som pocula aj verziu ucitelky. Toto nie je sposob riesenia hodny vyzretej osoby. Taketo blbosti riesit na stene mk. Tu ma sice nic neprekvapi,len zaujatost a neobjektivnost zien.

sara07
2. okt 2021

@stanulienkat stále ti nedochádza že tu pomoc škôlku štátnu si platíš síce v menších čiastkach ale platíš cez rôzne dane odvody, dph,cla a poplatky ? celý život sa na tu pomoc skladaš
tak snád ked raz mešká rodič 4 min ho nebudeme lynčovat ? a načo by šla do inej škôlky uč po dieta, však učitelky maju vo svojej škôlke dieta len v inej triede , to isté družinarky a učitelky , my nehovor že si si nikdy nevšimla že v škole / škôlke maju uč vlastné deti ?
však na to je tam tá učitelka aby pomohla dietatu, pomohla mu to naučit, je to jej práca , jej práca má mu pomôct v učení nie ho obliekat ano
to je ako keby si pokladnička založila ruky však nablokujte si samé ,alebo chodte do skladu si zobrat
a máš pocit že je normálne aby uč volala svokre že po dieta sa chodi 16,15 to si ako ideme časovačky štikat ?

sara07
2. okt 2021

@ailiba lebo riešia druhé auto a ked bude bude chodit na 16,00 hod,škôlka je do 16,30 , meška 1krat 4 min a je z toho halo ,hlavny dôvod by som tam povedala že komunikačny

sara07
2. okt 2021

@ailiba ale on sa ospravedlnil ! za meškanie

sara07
2. okt 2021

@ewka0012 ja by som to v klude šla vysvetlit riaditelke, ked teda nemala snahu si vypočut druhu stranu ako to je

fiffinkaa
2. okt 2021

@stanulienkat práveže ucka v MŠ je tá posledná čo drží hubu a krok, viď.ked už vybavila aby deti zmizli z jej triedy do 16tej, napriek tomu že škôlka je do 16:30. To už ako by vyzerala spoločnosť keby si toto dovolovali zamestnanci, ktorí ponúkajú služby, predávajú tovary, nie to robiť s malými deťmi. Ja mám tiež veľa skúseností pri 3 deťoch s uckami v škôlke, najprv by sa mali naučiť komunikovať s rodičom, nie odvrkovat a za druhé ucka by mala mať záujem riešiť problémy aby boli obe strany spokojné..
Bezny človek pracuje od 8 do 16:30… škôlky boli aj u nás do 17 tej, ale prišiel kovid a skrátilo sa do 16:30. Niekedy mi príde že kovid veľmi vyhovuje štátnej správe.
A deti a povinnosti a program po práci má každý človek, ja teda tiež neviem z práce odísť 16:30...vždy ešte 10-15 min.sa zdrzujem na pracovisku, upracem si, prezleciem sa, nechystám si papiere na ráno...normálna vec.

mogaa
2. okt 2021

Učiteľka otecka upozornila že prišiel po dieťa po otváracích hodinách a to je ok.....som zvedavá koho by v lekárni alebo v banke vybavili 4minuty po zatvorení....a k tomu že volala babke že dieťa je v triede medzi poslednými, no nemala to robiť ale ruku na srdce kto v práci robí posledných 10-15minut?ano sú povolania kde človek musí robiť do poslednej minuty, ale tam aj v takej výrobe je to už len také piánko spratávanie, upratovanie po sebe....v kanceláriách si každý ktiež zadelí čas, aby mal pred fajrontom už piánko....ale pravda je že učiteľka nemala volať babke, ja keď asi sa dobre poznali a možno ju len požiadala ako kamarátku či sa pre dieťa nedá chodiť trošku skôr....v niektorých škôlkach sa už v tom čase upratuje....

elementissa
2. okt 2021

@stanulienkat všade v každom zamestnaní neodchádzaš presne na sekundu, keď padla. Možno tak niekde v štátnej správe, kde nikto nič reálne nerobí. Preto aj píšem, že by som vymenila škôlku. Vždy sa dá nájsť nejaká, kde ostávajú do 17:00, 18:00... A áno, moje dieťa nastupuje do súkromnej škôlky. Radšej si zaplatím kvalitnú starostlivosť bez šikany mňa či dieťaťa ako za "pár halierov", ktoré idú aj z MOJICH daní sa bude nejaká frustrovaná učiteľka vrsit na mojom či cudzom decku, lebo ona už 16:30:01 musí sedieť vo vlaku. Zaujímavé, že v iných zamestnaniach nič také nefunguje. Zostavas kým dokončíš. To len v nasom štátnom školstve robia tieto skvosty

mogaa
2. okt 2021

@elementissa ano? do banky ťa pustia po zatváracích hodinách? či niekde do potravín?alebo lekár ťa začne vyšetrovať po ordinačných hodinách?učiteľka slušne upozornila že škôlka je otvorená len do 16:30, to je za mňa uplne normálna reakcia, žiadna šikana.....dnes môže otecko meškať 5minut, zajtra pol hodinu, takže uplne normálna reakcia učiteľky....

fiffinkaa
2. okt 2021

@mogaa tu ale išlo trošku aj o to že ucka stala 16:34 s dieťaťom na chodníku, či ona vlastne sedela v aute...to ako sa dá za 4 minúty prezliecť seba aj dieťa, hmm..aj tá pani z lekárni či v banke, neodchádza po sekunde z banky ako jej padne...absolútne by mi neprekážalo keby som ucka, ostane mi tam dieťa po 16:30… upracem si triedu, zoberiem ho do kabinetu kde sa prezleciem a dovtedy by tam otecko už bol..učiteľka by mala rešpektovať svoju pracovnú dobu, ale podľa tohto mne to príde že ešte počas pracovného času je už oblečená s kabelkou na kľučke..

mogaa
2. okt 2021

@fiffinkaa ja neviem ako v iných škôlkach, ale u nás pokiaľ vyslovene nie je zlé počasie tak deti sú od 15-tej hodiny vonku a tam sa hrajú a čakajú rodičov....čiže už sú oblečené aj prezuté....dokonca ka mávajú na olovrant ovocie, tak idú von aj skôr a kým sa hrajú vonku chodia si pre nich rodičia....

petulda333
2. okt 2021

@mogaa aj u nas.. 15:40-15:40 idu vonku

fiffinkaa
2. okt 2021

@mogaa v každej škôlke je to iné..ale učiteľka povedala že nevedela dieťaťu obuť topánky, takže boli asi v triede...a ona ho.poloboseho vytrepala na chodník..to asi znamená že sa veľmi ponáhľala a kaslala aj na obutie dieťaťa...prečo v súkromnej škôlke sa toto nestáva, učiteľky či v súkromnom či štátnom sektore majú platy podobne. Mne už príde ten štátny sektor neskutočne rozmaznany, pod chvíľou na MK kauzicka o správaní ucky v štátnej skolke..malo by sa to zmeniť.

sara07
2. okt 2021

@mogaa tak to máte luxusne toto by som si aj ja predstavovala ale nie je vôla žial ,však za chvilu budu viac dnu ako von a teraz je prijemne poobede

sara07
2. okt 2021

@fiffinkaa no u nás sa upratuje trieda od hračiek o 15,30 ked tam prídem, o 16,30 zatvaraju ano, čiže tie deti môžu max sediet na zemi stoličke po 15,30 sa už z ničím nikto nehra, ja som bola v šoku ked som toto videla

luccija
2. okt 2021

@petulda333
@petulda333 ale to mali povedať rodičom!že malý je tam posledny a napríklad plače, ale pravda je, že neplače.Tak nemali právo vyvolávať svokre a povedať jej nech príde po vnuka.
@ewka0012 ako bývalá učiteľka v škôlke Ti radím chod v pondelok za učiteľkou a riaditeľkou spolu, aby sa jedna nevyhovarala na druhú.Ziadne v zlom iba opísať situáciu a povedať, že áno niekto musí byť posledný a asi to bude Váš syn.A, že budeš rada, aby svokru volali iba v tom prípade, keď je malý chorý, alebo sa deje niečo vážne.
A povedz, že malý nebol obutý., ale zároveň sa ospravedln, že ste meškali.Oni si teraz myslia, že svokra Ti bude chodiť po malého vždy, aby mohli zatvoriť skôr a to im kole oči A píšeš, že svokra robí každý týždeň ináč a nebude to možné.Ty sa nemáš prečo obhajovať, se tam je syn do 16:15 otvorené je do 16:30
Muž má tiež ponaučenie za meškanie, ale nenechajte so sebou mávať.

sara07
2. okt 2021

@mogaa v takom obchode 15 min robia , kasu môžu uzavriet po zatvorení obchodu , a nie raz sme na paragon ešte dávali lebo prišli po zatvorení a blok sme dali potom ked prišiel znova ked to bol staly zakaznik , nie raz,
a uprimne to sa stalo kamoške na vianoce prišiel chlap 15 min po záverečnej klakol si tam zopol ruky no čo nešlo to nie , sme ludia

luccija
2. okt 2021

@sara07 vždy by mali byť poobede vonku, ak neprší, ale niektorým učiteľkám sa nechce deti obúvať obliekať ja som radšej bola vonku na slnku a nie ohucana v malej triede.

sara07
2. okt 2021

@luccija mne sa páčilo v jednej sukromnej škôlke že ked je spek vonku tak su rano do tej desiatej deviatej na dvore a potom o 11 začína spek robia aktivity
v štátnej sa robia aktivity ráno a o 11 sa deti špaciruju v speku po asfltovom chodniku alebo sa tam nahanaju

maciatkolulu
2. okt 2021

@elementissa no vidíš a v iných štátoch nie je zduta učiteľka, ale uduti policajti prídu a to bez srandy. 15 min a koniec. Myslím, že väčšina rodičov by si to rozmyslela a konala by v súlade slušného správania, volala by do škôlky a ospravedlnila sa

sara07
2. okt 2021

@maciatkolulu otec sa ospravedlnil

thoughtfulweirdo
2. okt 2021

No a ja by som riešila niečo úplne iné- ako to, že vám svokra nezavolala alebo nenapísala, že jej volala učiteľka a teda ide pre dieťa? To akože čo je? Ona ho vyzdvihne a vás nechá letieť ako zduté kobyly, aby ste pre neho stihli, hoci už vlastne nie je pre koho? Je super, že pre neho šla, keď sa jej dalo, ale pre kristove rany, komunikujeme predsa 🤦

petulda333
2. okt 2021

@luccija este raz! Oni jej nepovedali, ze ma prist. Zavolali jej len preto, ze ju dlho poznaju. Mozno v kamaratskom duchu povedat, ze pre maleho je to tazke, ze tam ostava ako posledny. Ano, mali povedat rodicom, ale vieme aki vedia niektori byt. To, ze ho svokra sla vziat bolo jej rozhodnutie, ale oni jej za tym ucelom nevolali. Chapem to tak, ze sa spoliehalu, ze svokra im dohovori nejak alebo pomoze, aby ho vyberali skor

petulda333
2. okt 2021

@sara07 v ktorej statnej? V okoli som mala 3 a deti chodia von po desiate. Cize okolo pol 10 a o 11 su uz dnu... 🤷‍♀️ Tak o com tocis

kikulienkadd
2. okt 2021

Ahoj, zo strany škôlky je nehorázne, že učiteľka zavolá babke dieťaťa, a dajú jej ho,bez vášho dovolenia. Na druhej strane,ešte pred nástupom do mš som bola dôrazne upozornená, že ak je škôlka otvorená do nejakej hodiny,tak v tom čase už musíme byť s oblečeným dieťaťom vonku z areálu,lebo vtedy sa škôlka zatvára. Ak to nedodržíme, myslím 3×je to dôvod na vylúčenie z mš. Takže, nechápem, prečo by ste nemali chodiť pre dieťa 16:15,ak je škôlka otvorená do 16:30,ale rozumiem, že keď manžel prišiel po 16:30,je to pre nich problém. Samozrejme, bolo hlúpe nechať chlapca takmer boseho na ulici,dieťa za nič nemôže. Z toho by som vychádzala: v záujme tvojho syna si s riaditeľkou a učiteľkou všetko vydiskutovať a dohodnúť sa... držím palce, medziľudské vzťahy sú fakt fuška 🍀

elementissa
2. okt 2021

@mogaa myslím, že je trochu iné pustiť človeka po otváracích hodinách do banky napríklad a iné, keď príde 17:55 a zdrží sa do 18:05 hoci majú reálne otvorené do 18:00. Tu ide o to, že dieťa v tej škôlke bolo a jeho otec iba 4 minúty meškal. No namiesto toho, aby učiteľka dieťa normálne obliekla, tak ho presne 16:30 vystrčila na chodník a nech čaká. Otec mal zavolať, že bude meškať, samozrejme. Ale tu sa strhlo debata úplne mimo, že ona už chce byť vo vlaku (hlavne že sedela v aute). Tak sme tu viacerí poznamenali, že nikto neodchádza z práce presne v tej minúte a tie 4 minúty, čo sa zatiaľ ona mohla pobaliť, obliecť, ísť na WC a obliecť o obuť dieťa by ju fakt nezabili. Ale jasné, to je štátna správa a tam už pol hodinu pred záverečnou stoja ľudia oblečení a obutí s kľúčmi pri dverách a peslapuju na mieste. A to NIE JE V PORIADKU. Bolo tu poznamene, že kto už len pracuje do záverečnej. Napríklad ja a moji kolegovia. Lebo nie sme lajdaci, čo odrbkavaju systém. Proste ak raz robím do 18:00, tak nie som pobalena 17:45, ale o 18:00 kuknem na hodiny a pozriem sa ako som na tom. Ak mám niečo rozrobené a už pri konci, dokončím. Odhlásim sa, vypnem PC, upracem si, idem na WC, odložím si po sebe riady, rozlúčim sa s kolegami... A odchádzam. Nie, že o 18:00:01 už ani para po mne neostala. Prepáč, ale ja neznášam, keď sa niekto chváli tým, ako pracuje menej ako by mal, nerobí si prácu dôsledne a ešte má nebodaj aj drzosť sa na niečo sťažovať. Ja som možno workoholik, ale svoju prácu milujem a beriem vážne. A nemám životný problém ostať tam o pár minút dlhšie. Tu ide o to, že síce majú oficiálne do 16:30 PRACOVAŤ, princezničky by chceli, aby najneskôr o 16:15 už deti v škôlke neboli. Áno, otec mal zavolať, že bude meškať. Ale prvé, čo porušujú pravidlá sú oni. Do 16:30 sa máš dieťaťu venovať. A až potom sa ide zatvárať a upratovať a prezliekať sa. Nie čakať a kľúčmi v ruke už 15 minút pred koncom pracovnej doby. A to považujem za šikanu, preto by som do takého zariadenia svoje dieťa nedala. Komu to vyhovuje, nech sa tak zariadi, komu nie, tiež má možnosť sa zariadiť. Žijeme v pokrokovom svete, kazdy má možnosť nájsť si model fungovania, ktorý mu bude vyhovovať. Niekto neznáša pacantov, iný lajdakov, niekto chce všetko robiť na 110%, iný si povie, že 65% stačí, len aby ho nevyhodili. Jeden má svoju prácu úprimne rád, druhý na ňu nadáva kade chodí. Jedna žena pracovať potrebuje, druhá si radšej spraví 5 detí a lehni 15 rokov na materskej. Všetci máme možnosti a VŽDY sa dá zariadiť, aby sme boli spokojní.

elementissa
2. okt 2021

@maciatkolulu samozrejme, treba zavolať. Ale prečo chcú, aby po deti chodili 16:00 alebo 16:15? Raz majú robiť do 16:30, tak 16:30 a ani sekunda menej. A rodič keď nestíha, nech zavolá. Zasa 4 minúty nie sú také terno. Ale zavolať mal. Samozrejme

elementissa
2. okt 2021

@sara07 to je smutné, že tam majú deti hodinu len tak sedieť, lebo učiteľky neznášajú svoju prácu a hľadajú si skratky :( tak nech vycapia, že po 15:30 sa už deti nemajú právo s nicim hrať a budú sedieť na zemi, lebo veľkomozne už majú iba hodinu do konca pracovnej doby. Fakt sen. Nechápem, na čo vôbec štátne škôlky existujú. Len čo to všetkých vytáča. Každý nech pracuje a zaplatí dieťaťu opateru na úrovni, ale nie toto podporovať. Čistá fraška

ukulela
2. okt 2021

Vsetkym zenam, nechce sa mi oznacovat, SPLNOMOCNENIE: moze na nom byt aj svaty Peter, ucitelka mu nema a nemoze volat, ze sup po dieta, lebo uz je 16:15! Dieta odovzdali bez vedomia rodica. Ja hlasim, ze pride poobede babka. Toto bol nekorektny postup . Od ucitelky aj svokry.

@ewka0012 manzel mal volat. To je jasne. On zavaril, nech sa ide ospravedlnit riaditelke, ze meskal bus. Zatratte ma, mozno ajkavu by som supla na ukludnenie. Ale po dieta s kludom anglicana 16:15. Aj ja chodim 10-15 min pred koncom. Raz pracujem tak co? U nas upratovacka inixiativne zmyvalapol hod pred a bohovy problem, ze sa poslape. Tak sme riesili aj to. Ved decka sa mohli smyknut na mokrom, alebo by ich nepustili na wecko?