icon

Sirupová voda v škôlkach

lenkaalenka
4. júl 2015

Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?

janickacrazy
5. júl 2015

@rebekamarcusko No len si ešte mladučká, takže ešte sa to neprejavilo, moj otec tiež vždy pil sladené vody a do 50tky mu nič nebolo, potom mu zistili cukrovku.

rebekamarcusko
5. júl 2015

@janickacrazy Tak uvidime.snad sa mi nieco take neprejavi

dena10
5. júl 2015

Z takýchto rodičov majú pedagógovia "radosť"!
Vybavte si opatrovateľku alebo špecializovanú súkromnú škôlku a bude po probléme! Len všetko riešiť, raz je to voda, potom jedlo, vždy sa nájde niečo nové a stále dokola ☹

abbey1
5. júl 2015

@dena10 A??? Aký máš problém s tým, že niekto chce urobiť krok k lepšiemu?
Ak si so všetkým spokojná, nič nerieš.

dena10
5. júl 2015

@abbey1 Lebo do toho vidím na rozdiel od teba!

sorciera24
5. júl 2015

@dena10 ako vies, ze do toho nevidi? 😕 aj ona je pedagog...ale ako vidim...su pedagogovia viac ochotni a menej ochotni 😎 v nasej skolke mame nastastie, viac ochotnejsich....a uplna top je u nas p. riaditelka....stacilo, ze jej par rodicov naznacilo, ze cista voda by bola vhodnejsia ako sladeny caj napr. + jej stipka zdraveho rozumu a bolo....a nik s tym nema problem...ved s cistou vodou je menej roboty ako so sirupovou...nie?... a a no, je to obycajna mestska skolka a vsetci su s nou spokojni....so vsetkym, lebo ochota tam je.....ved nepozaduju rodicia fontanu s vodotryskom....len obycajnu vodu, preboha...

me_to_you
5. júl 2015

@dena10 načo je pre deti dobrá sirupová a teda cukrová voda? Aj podľa logiky je jednoduchšie a lacnejšie napustiť vodu z vodovodu - o zdraví ani nehovorím. Prečo by mali ľudia strpieť kraviny len zato že je systém zle nastavený?

moni244
5. júl 2015

@dena10 ty si to úplne vystihla, z tejto bio zdravej vlne, čo ide teraz, ide normálne strach, či ťa za niečo neukameňujú 😉 robiť v školstve pri týchto požiadavkách by ma porazilo

abbey1
5. júl 2015

@dena10 O, prepáč. Ty si odborník a my šialene matky. Tak nam neznalym prosím vysvetli, čo ty vidíš a my nie.

dena10
5. júl 2015

@moni244 To nie je len o vode a strave, vždy si niečo nájdu 😉

moni244
5. júl 2015

@dena10 to mi je viac než jasné 😎

ammellia
5. júl 2015

@dena10 cize radsej im ani v tej vode nevyhovieme, aby nahodou nabuduce nieco dalsie nechceli?

abbey1
5. júl 2015

@moni244
@dena10 Čo je teda zle na čistej vode? Či už z princípu, že o ňu niekto žiada, je to nehoráznosť?

koralinka
5. júl 2015

@moni244
@dena10
@abbey1 mamicky poviem vam pointu clanku lebo sa to tu zvrhava. Moje 4r decko po jedeni v skolke nevypije sirup lebo jej nechuti a chodi pit vodu z baterie na zachod... Pytam sa preco nema pravo dostat pohat obycajnej vody a napit sa po dojedebi ako ostatne deti? Moju malu uz kucharky poznaju a davaju jej vodu ale nie vsade je to tak... Tato prazka bola o tom a nie o bio rajcinach ani bio toaletnom papiere 😉 kto chce pochopi kto nie,, vrta,, v tom. Peknu nedelu 😇

me_to_you
5. júl 2015

Sme na 5tej strane diskusie a mne sa stále od priaznivcov sirupovej vody nedostala odpoveď v čom je akože lepšia sirupová v porovnaní v čistou vodou pre malé deti? Aký je dovod dávať im aj do vody cukor? A kde je problém poskytnúť čistú vodu? Bo toto moj primitívny rozum šialenej biomatky nie a nie pochopiť

moni244
5. júl 2015

@koralinka
@me_to_you no teraz je to pitný režim, o chvíľu to bude nejaké jedlo, o chvíľu ďalšie a takto stále dookola, ja nevravím, že čistá voda je zlá, len vravím, že sa tu na fóre veľmi často riešia tie veci, že fakt nedávate tej škôlke dýchať

kaja73
5. júl 2015

@abbey1 na cistu vodu som musela priniest potvrdenie od alergologa....inak by mu ju v jedlani nenaliali namiesto mlieka ....neslo mi o ine jedlo...papa to co vsetci ostatni...tak maju papier a aj tak casto dostane to mlieko a je smadny pri obede..nastastie v triede mu tu vodu dopraju...aspon to. 😖

abbey1
5. júl 2015

@koralinka Napísala si to presne. Jednoduchá, banalna vec. Pohár čistej vody a problém na svete. Smutné. :(

dena10
5. júl 2015

@abbey1 Pár krát to bolo robené na skúšku (aj v škole, aj škôlke) - na nesladenú vodu sa deti vieš čo....nepili, väčšina je naučená z domu. Neviem čo je lepšie najmä pri takýchto teplotách, nepiť - či piť sladenú vodu!
(A to sa sladí len minimálne - voda, či čaj).
A aj keď je dieťa naučené z domu na čistú, tak v kolektíve to berie ako trest, keď väčšina má niečo iné.
A tak je to so všetkým. Vždy sa niečo odskúša a buď sa to uchytí, alebo nie - aj aj sirupová voda...
A preto, ak to niekomu robí problém, nech si priplatí a dá deti do súkromnej škôlky, kde budú všetci piť nesladenú vodu a jesť neviem aké jedlá (lebo už aj s tým je problém) ☹

sorciera24
5. júl 2015

@moni244 tak skusme riesit naozaj tu vodu a nie ine veci...lebo o tom je tato diskusia 😉 stale sa tu bavime o vode a nie o "inych" veciach.....takze k veci....a vobec to tak nemusi byt ako pises..... 😉

abbey1
5. júl 2015

@moni244 Su pedagógovia, ktorí si vážia deti i rodičov a vtedy sa väčšina veci po rozumnej diskusii vyrieši k obojstrannej spokojnosti. Su však i zastarale "inštitúcie", kde už len z princípu je akákoľvek zmena považovaná priam za vzburu. Vždy je to len o ľuďoch.

marcelatje
5. júl 2015

@dena10 nezovseobecnuj. Bavime sa o konkretnej veci a ked do toho vidis tak mi to prosim vysvetli. Ved voda je lacnejsia ako voda so sirupom je s tym menej prace je to zdravsie tak preco nie?

sorciera24
5. júl 2015

@dena10 a preco nemoze mat teda z tychto smiesnych dovodo to dieta na vyber? ok, nech piju deti anucene z domu sirup....ale ak moj to nevypije napr. preco nemoze mat na vyber vodu?

sorciera24
5. júl 2015

@marcelatje lebo ako vidis o hota.....vyhovorky...v nasej skolke to funguje....zazarak sa stal 😝

moni244
5. júl 2015

@dena10 veď toto, sa tu bijú do pŕs ako ich deti nič iné nepijú a dáš čistú vodu na skúšku a nik nepije, zaujímavé 😉
@sorciera24 ja proti vode nemám nič, aj moja ju pije, aj ja, ale napr. v týchto teplách neosvieži, nezahasí smäd a to beriem podľa seba, keď som vypila 4 poháre vody a bola som stále smädná, dala som do toho trošku citrónu, bazový sirup a hneď smäd zmizol, aj moja skôr vypije viac, keď jej dám do vody 2-3 kvapky sirupu a citrón ako čistú vodu

me_to_you
5. júl 2015

@moni244 takže keď je v školkach 10 vecí nesprávne mám držať hubu a krok pri každej jednej - aj tej kt sa dá tak banálne v prispech detí vyriešiť... To neva, že to ide proti zdravému rozumu a deťom..hlavne ticho aby sme nemenili bullshity spred x rokov

abbey1
5. júl 2015

@dena10 A aky je problém ponúkať deťom, ktore majú záujem tu čistú vodu. A škôlka a škola by prave mali byť ti, ktorí ponúkajú správne možnosti, práve preto, že deti pochádzajú z rôzneho sociálneho prostredia. To by sme im napr museli podávať zeleninu a ovocie, lebo to väčšina deti nepapa a podať len pizzu, hamburgery, hranolky, lebo je to top.
Ja netvrdím, že treba niekoho nútiť, ale považovať pohár čistej vodu za nonsens, je :(

sorciera24
5. júl 2015

@moni244 voda nezahasi smad?....tak to am podr...voda vzdy zahasila smad od nepamati...ale mozno, kto je zvyknuty len na sirup...tak voda mu smad neuhasi.... jasne...aj moj by mozno zjedol viac cokolady ako chleba...ked to takto porovnavas.....ale ide o kvalitu......moj syn je zvyknuty na vodu a napr. ked mu ponuknes sladkost a grep...vyberie si grep....ano, nezje ho tolko ako by mozno zjedol cokolady......ze?...ale ide o kvalitu....radsej menej grepu ako kilo cokoaldy...a tak ej to aj s vodou u nas🙂

loginexistuje
5. júl 2015

podla mna dohodni sa s inymi rodicmi kupte cez ZRPS alebo sa poskladajte na capovac tam im daju cistu vodu a hotovo ... a k obedu ak aj dostane tie dva deci sirupovej vody alebo kakao tak to je minimum ...

u nas maju k obedu napoj podla jedalneho listka a cez den maju k dispozicii bud caj (ochuteny) alebo vodu alebo 100 % jablkovy dzus riedeny vodou....

je to len o dohode... alebo ak su to uz vacsie deti kupte im tie dzbany aby mali aj na vodu

u nas su napr. zakazane doniest vlastne pitie, ani sladkosti ... ani na narodeniny .. na sviatok moze dieta doniest iba ovocie a zeleninu a oni im to krajaju.

Ja som napr. davala v piatok 8 kg melon ... nemal sviatok ale teda u nas sa nosi ovocie a zelenina aj mimo toho.

moni244
5. júl 2015

@me_to_you ale tu už riešite všetko, nedávno som tu čítala, ako sa mamičky na rodičovskom sťažovali na stravu, keď to vedúca jedálne prehodnotila, zostavila jedálniček a sumu, ktorá sa mala platiť, bolo to niečo cez 80 eur na mesiac, tak to všetky odmietli, len vy si myslíte, že s tými financiami, čo dostávajú štátne škôlky, sa dajú robiť zázraky, nehorázne požiadavky, ale platiť navyše, to nie