Sirupová voda v škôlkach
Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
@sorciera24 ja vravím na seba, ja pijem len čistú vodu, všade, kde prídem na návštevu, mi už nalievajú čistú vodu z vodovodu, ale v piatok, keď som prišla do práce, mi už tá voda nestačila, až keď som si ju namiešala, tak pomohlo, možno som mala málo cukru v tele, po tom, čo som v najväčšom teple išla MHD, neviem a zase nedávam deci sirupu, dve tri kvapky domáceho bazového sirupu sem tam
@moni244 ja by som dala aj 100, keby davali kvalitnejsiu stravu, ale je mi jasne, ze nie kazdy na to ma, a zase na druhej strane su ludia, ktori jednoducho nevedia, ako ma zdrava strava pre deti vyzerat, ved aj tu sa clovek casto docita, ake "lahodky" dostavaju uplne malicke deti, no mozeme chciet od takych ludi, aby bojovali za lepsiu stravu v skolkach?
@dena10 dat detom cistu vodu je problem? dieta pijuce cistu vodu patri do specializovanej skolky? 😕 . ty vobec citas, co pises? vacsiu hlupost som teda nepocula. Halooo, komunizmus skoncil pred 25 rokmi! doba pokrocila, aj vyskumy o skodlivosti cukru a o dopade nedostatocneho pitneho rezimu na zdravie (pitny rezim je cista voda, nic ine). V zapadnych krajinach sladene caje pre babatka a deti neexistuju, je to len nasa postkomunisticka kultura, takisto sirupove vody do flasky. V skolke a v skolach vacsinou cista voda...co myslis, ze na ten sirup nemaju a setria tak na detoch? ze detom nedopraju tak uzasnu, zdravu vec ako sirup? no teda, ti zapadniari su riadne cvoknuti, takto tyraju deti, ze? ach jaj...tazko uverit, ze v dnesnej dobe sa najde mamicka, ktora povazuje pitie cistej vody za vymysel a specialnu poziadavku. Smutne, naozaj smutne. nam ako rodicom by malo najviac zalezat na zdravi a zdravych stravovacich navykoch nasich deti, davame im tym do zivota omnoho viac, ako si myslime. V detskom veku to mozeme velmi ovplyvnit a naucit deti, co si vybrat a ze su za vyber zodpovedni. Ja mam dve deti a pijeme len cistu vodu. Deti si daju z dzusu, ak im niekto ponukne, ale po par glgoch to nechaju tak, neuhasi im to smad a vzdy si vypytaju vodu. A netyrala som ich, ani im sladke nezakazovala, proste si od babatka zvykli na vodu a sami ju teraz uprednostnuju. Nastastie, nezijem na Sk a nemusim celit takymto obmedzenym nazorom a problemom. Deti nosia do skolky/skoly flasu s cistou vodou a kusok ovocia, ziadne sladkosti a ziju a su zdrave. Potom sa netreba cudovat, ze kazdy den su to nove a nove temy o zapchach, nechutenstve a oslabenych imunitach. Tolko cukru, co sa nasim detom dava, je az trestuhodne...vsetky tie sladke obedy....
@moni244 tu sa bavime o sirupovej vode vs voda cista podla mojej logiky je to lacnejsie tak nechapem co tu splietas
@moni244 ako citron chapem aj domaci sirup ok...ale v skolkach asi domaci sirup endaju...ale tie najalcnejsie z obchodu....a to je orzdiel!...
inak vybornu nasladlu chut maju aj caje..napr. sipkovy s ibistekom....vobec netreba sladit.....ak uz teda voda nie...
@marcelatje Si prečítaj, lacnú, čistú vodu deti nepili!
(U nás je k dispozíci, hneď vedľa ochutenej). Majú na výber! Ani sa jej nedotknú... (a to aj v prípade, že ochutená už nie je).
Moje doma tiež zväčša pijú čistú vodu a ani mi nenapadne riešiť sirup v škôlkach, lebo tých pár dcl, už fakt neviem...
Pripomienky rodičov:
Napr. prečo kakao a nie mlieko, prečo mlieko a nie nesladený čaj, prečo buchta, prečo nie celozrnné pečivo, ďalší rodič: prečo celozrnné keď malý to nejedáva a pod.
@moni244 iné debaty sú mi jedno, take esmte raz - prečo by mali deti v školke piť sirupovú vodu? Píšeš že ty sama piješ čistú vodu - prečo tie deti majú mať denno denne cukor a nie na výber?
/btw keď majú deti na výber vyberú si mekdonalda namiesto rizota ALE na to sme snáď my dospelí aby sme mali rozum a núkali zdravé a nie nezdravé/
@dena10 mozno aj vyber je chyba....ak by bola len cista voda...pili by ju!.....tiez im nedavate hranolky, elbo tie by zjedli a napr. brokolicu nezjedia...nie?.....u nas ju deti piju....ako vravim...zazracna skolka alebo zazracne deti?...ine ako v RK? teeeda
@dena10 tie vykricniky beriem ako zdvihnuty hlas ked ja diskutujem pokojne no boze uchovaj moje dieta pred pedagogmi ci pracovnikmi skolky co zvysuju hlas za nic. 🙄 dalsia vec....uz po niekolky krat hovorim ze tu sa bavime o vode tak neviem co sem pleties vsetko ostatne. Ja som tiez pocula ze keby zili ryby v rici neboli by rybniky....ale nemiesam to do debaty o sirupovej vode napriek tomu ze tieto dve veci maju nieco spolocne 😀
Nikto čistú vodu nepije - a potom sú tu rodičia čo ako praštení zháňaju potvrdenia od doktorov, deti či pijú na záchodoch z kohútika a také či majú spešl fľašku s vodou...ale nikto tú vodu čistú nepije
Kolko cukru sa nachadza v 0,5l sirupovej vody??
@marcelatje
! = zdôraznenie (v tomto prípade)
@sorciera24 Nie iné deti, ale rodičia.
@janickacrazy presne to iste sme riesili aj my...maly mal pokazene zuby, sam od seba si povedal, ze uz nechce sladke vody, v skolke si pytal cistu vodu k obedu a ucitelky mu ju nechceli dat...... Pri kazdej jednej preventivke sa ma zubar pyta, co piju deti - no doma vodu (sladke prilezitostne, na oslave a pod) - uz som mu povedala, ze nech apeluju na skolske normy a nie len na rodicov 😠
@dena10 praveze brani v niektorych skolkach ti prinesenu vodu nepovolia 🙄 a dalsia uz niekolko krat spominana vec ja ze nejde o to co by si deti vybrali ale co sa im ponuka. Viem si predstavit ten jedalnicek keby ho zostavovali deti 😀
@stanislavao sme na SK na popredných miestach v rebríčkoch srdcovocievnych a iných vážnych ochorení, tak by som nebola až taká odvážna pri tvrdení, že nám nič nie je a pili sme malinovky, jedli hranolky a pod. Okrem toho je stále viac a viac mamičiek, ktorý nie je jedno, čo ich deti jedia a pijú (nemyslím fanatičky) a ja sa tomu teším.
@me_to_you veru nikto nepije a moja mi,, zaluje,, ktore decko z triedy pilo z jej flase vodu 😀 a pritom ma obycajnu priehladnu kde vidno ze je voda a nie,, carovna malinovka,,
@dena10 ja viem kolko pije aj kolko by vypila keby jej deti nepili z flase, vid hore pisem ze ma uplne obycajnu rajec flasu priesvitnu a deti jej ju,, kradnu,, uplne obycajnu vodu a mala potom,, capuje,, na zachode vodu z vodovodu. 😉
@dena10 ano, polievka a mlieko su tekutiny, ale nie pitny rezim. Polievka a mlieko je jedlo, je nutne ich travit a len minimalne mnozstvo vody sa vstrebe do organizmu.
Len par vynatkov:
Voda znižuje zadržiavanie tekutín, obmedzuje zápchu a pomáha odstraňovať toxíny a nečistoty z tela a napomáha správnej činnosti metabolizmu . Do denného pitného režimu sa nezapočítavajú ani polievky, mlieko a rôzne zeleninové alebo ovocné šťavy..Spojitosť medzi hydratáciou buniek a kondíciou človeka je veľmi úzka. Dehydratáciou totiž v prvom rade vznikajú rôzne degenerácie buniek, ktoré sú príčinami mnohých chorôb.
Povinné 2 – 3 litre tekutín denne by mali byť zastúpené predovšetkým obyčajnou, pitnou vodou. Tá najideálnejšie nahradí celkové straty vody počas dňa. Ak je organizmus hydratovaný, nemusí vyvíjať úsilie, aby vodou šetril a zadržiaval ju. Navyše sa takto v tele hromadia toxické látky. Pri dostatočnej hydratácii má telo jednoduchšiu úlohu pri regulovaní množstva vody, a za pomoci filtračných vlastností obličiek si dokáže udržiavať optimálne pH (kyslosť) a minerálne zloženie.
Sladené nápoje a sýtené sladené nápoje sú lákavé farbou, vôňou a najmä chuťou. Väčšinou však obsahujú veľa cukru, umelých sladidiel a rôzne konzervanty – práve to im dodáva charakteristické vlastnosti. Zo sladkých tekutín sa voda horšie vstrebáva, a aj žalúdok je viac zaťažený.
@sissmiss nie som za sterilnú hygienu ani doma, ani v škôlke, ale mne osobne by sa nepáčilo, keby iné dieťa pilo z fľaše môjho dieťaťa, to by sme mohli mať aj v reštaurácii jeden "putovný" pohár všetci pri stole 😎 .Nemyslím si, že je takým problémom, alebo takou finančnou záťažou pre rodičov, či MŠ, aby mali deti k dispozícii čistú vodu a poháre. Nemusia byť jednorazové, stačí, ak použité dajú na určené miesto.
@janickacrazy keby som bola čo i len jedinou matkou, ktorá požaduje pre dieťa čistú vodu, tak by som si ju vydupala, tiež od detstva neznášam sladené nápoje a ako dieťa by som robila to isté, ako tu bolo spomínané, jednoducho by som nepila. 😒
@timea7 este doplnim, ze sme aj na prvom mieste co sa tyka konzumacie liekov. Mame najvyssie percento rakoviny hrubeho creva, co uz je dnes dokazane, ze k tomu prispieva prilisna konzumacia sunky, salamy, slaniny, klobasy, parkov a podobne a pritom tieto jedla su sucastou jedalnicka dokonca deti pod jeden rok. A este su mamicky na seba hrde, ze nie su tabulkove. No co k tomu dodat 😒

@moni244 Tu sa rieši čistá voda.