Spomalené štvorročné dieťa
Verím, že nie sme jediný, čo majú takýto problém, tak mi dámy skúste poradiť ako ho vyriešiť lebo ja už som s nervami v ri*i...
Syn bude mať v marci 4 roky, problém má snáď so všetkým čo musí urobiť (obliecť sa, najesť sa, upratať, kráčať..). On to síce vie, ale jemu sa nechce. Bude sa zabávať, vymýšľať okolo toho a pritom ide o bežné úkony. Kým zje jeden jogurt tak ubehne aj 40 minút 🙈. Krúti sa na stoličke, zábava sa s lyžičkou, spieva si, no nonsens. Obliekanie to isté hodina kým sa oblečie. Milión krát ma zavolá, že si nevie obliecť ponožku, že mu nejde tričko cez hlavu, že nevie ako si má obliecť tielko 🤦♀️ pritom všetko vie, všetko ide len by sa musel trocha posnažiť. On by bol najradšej keby druhý za neho všetko robil ( neviem kde pochytil také kráľovské maniere, ja som ho nikdy neobskakovala). Napríklad potrebuje ísť na záchod, ale dožaduje od nás aby sme mu zapli svetlo pretože a milión výhovoriek ( nedočiahnem, bojím sa, bolí ma prst..) pritom si to svetlo zapnúť dokáže, dočiahne.
Ja už neviem čo s ním. Riešim to tak, že pokiaľ niečo neurobí, alebo mu to trvá pridlho tak je bez toho. Príklad - "nevie" si obliecť mikinu keď ide ráno do škôlky, tak ide bez nej. Upozorním ho, že pokiaľ si ju neoblečie bude mu zima a ak to aj tak neurobí nechám ho odísť bez nej. Myslela som, že toto zaberie lenže to vôbec nezaberá. Síce si uvedomí, že mu je zima, ale aj tak si ju druhý krát zas "nevie" obliecť. Nejaké nápady čo s ním? Lebo ja už z toho neustáleho dohadovania, vysvetľovania a karhania prídem o rozum.
Tak ma ani nie styri roky, ano samostatnost je fajn, ale minimalne rano, ked sa ponahlate, natiahni na dieta potrebne oblecenie a odchod... robis nervy sebe aj jemu... k tomu ostatnemu - na zachode zapinas svetlo ty, lebo tym padom skontrolujes, ze je vsetko v poriadku, si pri nom a robis mu spolocnost, mysli na to, ze si len "kupuje" takymito vecami ten cas s tebou... aspon ja by som to videla presne takto... miluje, ked si pri nom, a ta aktivita, ktorej sa to tyka, je mu uplne jedno..definuje to ao "potrebuje pomoc"... skus to trosku otocit, zacni pytat pomoc od neho... v kuchyni, pri upratovani, ked budes nahadzovat pracku...nehovor, ze to nevies, ale ze to vie UZ AJ ON a ty potrebujes pomoct a budes rada, ked bude pri tebe... pomoze to, verim tomu...
@naobedbuduspagety Podľa mňa štandardné dieťa. Len si uvedomil, že za neho si schopná všetko urobiť a tak to začal zneužívať. Prospel by mu kolektív, tam by sa hneď začal chovať doapelackejsie, keďže by videl, že všetky ostatné deti vedia to, čo on a urobia to.
Ty ho môžeš doma skúsiť namotivovať možno nejakou hrou - napr. Že si dáte preteky, kto bude rýchlejšie oblečený. V prípade jedenia možno mu skús vysvetliť, že keď bude tak dlho jesť, tak o ten čas budete vonku kratšie. Proste že papa príliš dlho a keď to zje rýchlejšie, tak stihne byť vonku, alebo pri nejakej hre dlhšie.
Také dieťa už chápe veci a súvislosti, treba mu vysvetľovať aj dôsledky jeho činov a skúšať motivovať, prečo dane veci robiť.
@naobedbuduspagety jednoducho sa naučil že všetko za neho urobíte ja by som mu to svetlo nezapla a ráno by som ho obliekla ja a ostatné veci nechám na neho a jednoducho by som zaviedla súťaž kto si skôr dá ponožku ,kto sa rýchlejšie obuje,proste dať súťaž a motivovať nejakou malou odmenou
@andrejka1974 autorka pise ze ho neobskakovala. Myslim ze ked odmietne tak taketo dieta spusti nekonecny rev a do skolky sa uz dostanu tak o deviatej.
@tinka_1807 vsak do skolky chodi, je to tam napisane. Aky kolektiv este?
@andrejka1974 inak su aj nesutazive deti, ktorym su taketo hry tipovo uplne volakde 😂 Moj syn je v tomto ukazkovy pripad.... on za odmenu neurobi nic, ved na co, on ju nepotrebuje, doslova tak... robi profi sport, je fakt dobry, co sa tyka plavania, cvici na naradi, hra hadzanu, trampoliny, trener ho chce brat na sutaze a co? On nebude, on nepojde, on nechce. Predtym hraval hokej, ale aj tam si videla, ze nejake strielanie golov ide mimo neho, ved na co...ale inak aj na hadzanej toto iste, ci vyhra/prehra salam banan, nezaujem..jeho kamosi v time su s neho sedivy 😂
Toto robia snáď všetky deti v podobnom veku. Môj tiež. Riešim to tak, že ak naozaj potrebujem, aby sa rýchlo obliekol, tak ho najprv pozitívne motivujem (bez kriku a rozčuľovania sa). Tá vyššie spomenutá súťaž je super účinná - oblečiem sa ráno skôr ja, alebo budeš prvý ty? A ak motivácia nefunguje, jednoducho mu pomôžem.
Ak sa nikam neponáhľam, neriešim tieto veci viac ako je nutné. Nám inak veľmi pomohla podpora samostatnosti - dostal domáce práce, ako svoju dospelácku povinnosť (keďže je už šikovný veľký chlapec - je to za odmenu). Takže sám si musí rozriediť, do ktorého koša dá aké veci na pranie, sám si vyberie tanier a príbor pred jedlom. Čo je bezpečné, si aj sám naloží. Sám si vyberie, čo si chce obliecť. V kuchyni má jednu policu v skrini a jednu policu v chladničke, kde sú zdravé veci, ktoré si kedykoľvek môže sám vziať (sušené ovocie, vločky, mlieko, ovocná šťava, ovocie, nakrájaná zelenina, syr..)
Tvoje dieta je uplne normalne. Ano je spomalene. A co? Moj najmladsi je presne taky isty. Este ked mal 5 rokov som ho obliekala, lebo by sme hodinu meskali. No a co. Narodil sa najvacsi a najtazsi z mojich deti, no vo vsetkom ostatnom za tymi starsimi zaostava. Nie, nie je chory, len je pohodlny. A nema sa kam ponahlat, nech si detstvo uzije. Ked zacal chodit do skoly, viac dozrel - dnes si sam vyberie oblecenie, sam sa oblecie, sam si umyje zuby. Matematiku a pisanie si robi sam, len ho skontrolujem. Nestresuj seba ani dieta, k nicomu to nevedie.
@naobedbuduspagety ja si myslím, že je normálne dieťa. Neviem čo by si chcela od 4 ročného chlapca. Vo všeobecnosti sú asi pomalší celý život 😃 mám to doma trikrát, je to to isté ako cez kopirák. Ja mám urobeny obed, naloženú práčku, vypitu kávu, muž ešte len vychádza z wc, náš 4 ročný sa už pol hodinu vyzlieka z pyžama a mladší sa vála niekde po koberci. Ten 4 ročný je inak taký istý ako tvoj, kým spraví jednoduchú vec, robí milión veci okolo, je neskutočne pomalý 🤦
@tinka_1807 dôsledky mu vysvetľujem a aj ich potom vyvodzujem. Ak sa s niečím zábava pridlho nezostane mu čas na to čo iné . Napríklad chce ísť na ihrisko, ale nechce sa obliecť respektíve to robí hodinu. Ja mu vždy v dostatočnou predstihu poviem "choď sa obliecť o 30 minút vyrážame na ihrisko, ak to nestihneš nemôžme ísť na ihrisko lebo bude už tma" v izbe má veľké detské hodiny, vie že má čas kým príde ručička k danému číslu. Ak to dovtedy nestihne tak smola, na ihrisko sa nejde. Sútaže nepomáhajú on povie " ty budeš prvá" a má na saláme...
@katarinaba robiť veci za neho k ničomu nevedie, myslím, že by mal byť v tomto samostatnejsi lebo má problémy aj v škôlke. Tam ho veru nikto do pyžama neprezlecie ani ho nenachová lebo na to nemá čas. Mne len učiteľka povie že na obed nespal lebo sa 45 minút obliekal do pyžama. Ja netvrdím, že je nenormálny, len chcem aby bol samostatnejší, lebo on od iných požaduje aj to aby mu umyli ruky po tom ako sa vyciká.
Chlapci su taki... treba si dat na to pozor. Priklad: chce zaznut svetlo na zachode... si sed potme. Bude zduty, ale bohuzial... vymyslacky nestrpim, ked dobre viem, ze to vie sam
Este jeden aspekt: mas doma novorodenca, ak sa nemylim 🙂 to moze viest a vacsinou na nejaku dobu vedie k regresu, hraniu sa na babatko, putaniu pozornosti. Vies, teraz v tvojich ociach je zrazu velkac, ja som sa tiez cudovala, zko moja 2 rocna dcerka za tie 4 dni v porodnici vyrastla 😂
vratila som sa o 13 rokov dozadu....🙂 ano, vsetko trvalo straaaaassne dlho a pri vsetkom boli dolezite ine cinnosti ako vrtenie, behanie, hranie a podobne...podla mna uplne normalny 4 rocny chlapec. hravé dieťa 🙂
@basska_b bábätko nám zomrelo, takže je stále sám, pozornosť mu je venovaná maximálna viac menej ako je doma zo škôlky sa od neho ani nepohnem... Tiež nemám rada toto vymýšľanie, áno ak je niečo čo naozaj nevie, nedarí sa mu, nezvládne s tým mu vždy rada pomôžem, ale aby odomňa chcel aby som jeho vlastné ruky šúchala pod vodou aby si ich umyl, alebo ho nosila zo škôlky na rukách tak to ozaj nie.
@tinka_1807
@andrejka1974 na moju hry zaberali tak 2dni a dost, zial, to je malo, kazde 2 dni sa neda vymyslat nieco ine. nemala som tolko casu,a ni energie.
@naobedbuduspagety no veru, moja dcea bola a aj je rovnaka, neikedy sa niecos tane a ona si pohne. my sme museli byt v skolke tak do 7,45 hod a my sme vstavali 6,15hod a to mame do skolky tak 7-8min. mozno aj menej. aj tak sme mali vzdy problem vyrazit vcas z domu.
ked som isla rano do prce a mm tiez, tak sme sa museli pochystat ryhclo, boli to nervy. musela som dlho dceru obleikat. nebol cas na hry ani na nic. vstavali sme po 5hod. skor som ju budit nechcela. no ona kolkokrat ani za mnou nechcela prist. mi utekala. nastastie toto uz mame za sebou.
vysvetlovanie dosledkov, casovy limit, nevyuzitie casu a teda zmeskanie niecoho, to s dcerou tiez nic nerobilo. nepohla si, ale potom plakala, ked k tomu doslo. uz je to ine, ale stale to obcas robi. minule som ju nevzala k babicke, lebo sme koli nej nestihli bus. ja som isla na dalsi,a le kedze ma opat zdrziavala, tak som ho nestihla. tak som sla peso k babicke, po kolajniciach 1hod. svalovicu som mala poriadnu.
no co ti poviem, treba len vydrzat, raz to bude lepsie, aj ked zrejme k tomu bude mat tendencie vzdy.,ja som skusala vselico, vysvetlovat, vydiera, kricat, byt v klude, nechat to na dceru, ale ziadny efekt. tieto deti maju proste taku povahu, moc toho nenarobis. deti vedia byt mimoriadne vytrvale v tom co robia.
Môj mladsi je taký (ma uz 6) a inak on je extrémne sikovny, ale len keď chce a keď ma motiváciu. Ale povinnosti nie sú o motivácii že 🤷🏻♀️ Takze za mna - treba len trpezlivost a nepodlahnut jeho “manierom”, ako si to nazvala. U nás celkom slušne občas funguje zapájať ho do pomoci - “prosim ta, vypni pracku. Prosim ta, odnes nieco na chodbu. Si sikovny a som rada, že mi takto vieš už pomôcť.” Potom keď príde na obliekanie, pripomeniem mu, že mi to vždy velmi pomoze, keď to zvladne sám a rychlo. A snazim sa nemať nervy, lebo potom chytí nervy aj on a sme došli. Ale keď nadhodim, ze uz je riadny budúci skolak, proste akýsi viac “nabudený” urobiť to. Ale takýto problém mame len doma rano a večer, v skolke funguje úplne ok. Podotýkam, mam ešte starsieho syna a to je úplne iný typ - ten je práve zas extrémne rýchly a takéto “blaboly” okolo nie sú potrebne 😂
Viac sa mu venuj?
Ja ťa chápem, mám takú dcéru ....bola jedináčik vyše 4 roky, ale viedla som ju k samostatnosti. Tiež to je extrém, na obede v škole nezje druhé jedlo lebo nestihne, pri prezliekaní na telesnú je vždy posledná. Takže nepomohol ani kolektív ani súťaže ani to že bude hladná. Izbu upratať keď si má to je boj na dva dni. Po jednej hračke jej hovoriť čo má kam dať atď....všetko sa snaží prekrútiť aby sme to spravili za ňu. Zatiaľ sa nevzdávam a snažím sa ju viesť k tomu aby sa to zlepšilo, dúfam že keď bude väčšia bude to lepšie. Aj keď jasne že je taký typ a úplne sa nezmení. Zato je šikovná, chodí do triedy pre nadané deti ...takže ....každý má nejaké svetle a tmavé stránky čo už 🤷
@naobedbuduspagety s tým obliekaním sme tiež mali problém ale prišla som na spôsob, aspoň u nás to zaberá, povedala som dcére že jej neverím aká je rýchla tak som jej na každý kus oblečenia dala 10 sekúnd či to stihne a počítala som jej to a ver že je oblečená za 1 minútu 🤣
@naobedbuduspagety za mňa bežne stvorrocne dieťa
Neviem, ci sa smiem verejne priznat, dcera je riadna tvrdohlavka, ponozky som jej obliekala do 9 rokov 🙂 Vsetko ostatne zvladla rychlo, ale ponozky vzdy dosla a natrcila nohu, ze aby som jej ich ja nazula, ze ona to neznasa. Pytala som sa jej vzdy zartom, ze dokedy to tak bude robit, je odpoved bola ze do 30tky 🙂 Neznasa ponozky, doteraz pri prvej prilezitosti ako je doma hned ich dava dolu a chodi bosa.
Az potom raz bola u nas jej kamoska a chceli ist von a ona mi uplne automaticky nastrcila nohu a ja uplne automaticky nazula ponozky - ta kamoska len pobavene zdvihla obocie ze "coze, to fakt?" a asi jej to vychovne stacilo viac ako akekolvek moje dohovarania, presviedcania, motivacie, odmeny, boje ba aj obcasne hnevy, lebo odvtedy si ponozky nazuje sama. A kedze je to uz riadna pubiska, tak obcas mi to aj zachyba, lebo prestala byt tak detsky pritulna 🙂 Clovek si zrazu uvedomi, ako to utieklo, ze uz nema to male babo. Viem, 9 rocne dieta nie je babo, ale stale je to dieta, co ma svoje citove potreby.... Nie nie je to navod, samozrejme 🙂
Ak si vsimnete, vase dietatko vas ku vsetkemu vola. Mozno potrebuje vasu blizkost pocitit. Mozno ak ste na blizku, zvladne veci lepsie, vyskusajte to. sama vidite, ze ak mu svoju pritomnost odmietate, nevedie to k zlepsovaniu.
Lajkla som vyssie prispevok o adhd preto, lebo podstatou adhd je, ze v spolocnosti vztahovej osoby sa dieta citi uvolnenejsie a veci robi rychlejsie, ako ked je rozrusene, ponechane na seba, potom mu ta mysel zabludi hocikam. A vam sa zda, ze to robi schvalne, ze vas natahuje, ze robi doslova az naprotiven niekedy, ze ved to zvladne, vie. Krasna kniha je o tom Gabor Mate - Roztekana mysl, kde je presne popisane, ako funguje mozok dietata s ADHD, resp. ADD. ADD je porucha pozornosti - deticky su spomalene, zasnene, akoby obcas tak hlboko ponorene do uvah, ze su akoby duchom nepritomne.
Samozrejme, clovek nechce nalepkovat na zaklade nejakeho prispevku, ja vzdy knihy tohoto typu beriem ako inspiraciu, ako si poradit v roznych situaciach, lebo rozne triky mozu fungovat nielen na ADD alebo ADHD deti, ale na vsetky.
Moze to bytkludne len tak, ze mate citlivejsie dietatko, ktore potrebuje trochu viac citit vasu blizkost.
moj bude mat 4r a obcas skusa podobne veci. u nas platilo, ze cim viac som tlacila, tym to bolo horsie. ked som povolila (pomohla, vysla v ustrety), tak ho to prestalo bavit a teraz uz vacsinou nie je problem (obcas ano, ked je unaveny, vtedy zasa vyjdem v ustrety). cize u nas platilo, ze cim mensi tlak z mojej strany, tym mensi protitlak z jeho strany. samozrejme, u vas to zabrat moze a nemusi, kazde dieta je ine 🙂
@andrea_prestastna pochybujem moj 11 rocny bol a stale je presne taký istý. Vsetky psychologicke, psychiatrické a pedopsychologicke vysetrenia ma uplne vporiadku
Moj 4r by bol schopny ist do skolky bosy v pyzame. Ked rano treba ist do skolky, vychovne-nevychovne, obleciem ho ja a sup sup ideme. Po skolke a cez vikendy ho nechame viac sa prdkat sameho, no tiez pomahame. Verim, ze dozreje. Nenapadko mu podsuvame drobnosti, co ma spravit sam
@naobedbuduspagety ale veď ma len 4 roky🙂moja bola taká spomalena, komotna a zostalo jej to dodnes už puberta.Na všetko má čas, pomaly, popremýšľať...kým všetky deti v škôlke, družine v pohybe ona sa motkala po svojom.Je to taký temperament, povaha...
Pomôž mu s obliekaním možno práve to potrebuje viac pozornosti, jednu ponožku navlec ty druhu on...pochváliť ho...deti to strašné potrebujú a nie pocut si pomaly, všetci Ta predbehnú.ucitelka v škôlke mu mala pomôcť a nie povedať takú blbost...mňa brucho bolelo, keď mala ísť do školy či si stihne zjesť desiatu, vybrať zošity...učiteľka tvrdila, že stíha, ale má vlastné tempo🙂)
@naobedbuduspagety a ver never ja som mojej obliekala mikinu snáď do 8 r neznášala dávať niečo cez hlavu a pod...ale tvoj je ešte malý moja nechcela ísť po tme na záchod snáď do 9 r vždy niekto musel zasvietit po chodbe a čakať.S vekom pribúda aj fantázia a strachy...
@naobedbuduspagety so synom to mám podobne, 4r v júni, má podozrenie na adhd

@naobedbuduspagety adhd?