Učiteľky v škôlke balia pokakané a pocikané veci dokopy
Ahojky - minuly rok v skolke sa nam stalo ( a aj inym samozrejme) ze sa deti pokakali a pocikali - normalka. Ale Ucitelky pokakane a pocikane veci z dietata zoblecu a zoblecu aj to co ma ciste - cize ak pokaka pocika len gate alebo gate a taplaky vyzlecu mu aj tricko ponozky - vsetko. Dieta prezlecu a tie spinave aj ciste zoblecene veci zbalia do jednej igelitky a strcia do SKRINKY ...AJ S HOVIENKOM!!! proste pokaka- pcika sa rano, tak to je so vsetkymi vecami do pol stvrtj v skrinke.... co som sa bavila s inymi mamickami udajne bezna prax vo vacsich skolka a mestach - JE TO NORMALNE??? sestra mi vravela - ona ma dceru v malom meste v skolke - ze tam im to preperu trochu a daju zvlast do sacka a nechaju v satni a pri prichode po dieta povedia. A ze by som mala to oznamit hygiene- nech si to skontroluju. Co je sice pekne, ale kedze som mala moznost v take sfere pracovat tak viem ze vedenie vzdy dopredu vie o navsteve hygieny cize vsetko je vzdy v poriadku ... neviem ako na nich "vyzret". lebo dohovorom to jak hrach na stenu - proste stylom ze ja mam blbe a nevychovane decko a som neschopna matka ked som ho nenaucila take veci ... a to mozem byt stastna ze moj mal len tri roky vtedy - ako sa useli citit matky tych 5 rocnych pri takom jednani :/ - neviem ako tento rok, lebo mame ine ucitelka, ale sama som zvedava
@hatsepset tak vies,nemaju cas obzerat,ci je niekde fliacik...prezlecu celeho a je. A do spolu,skrz to asi,aby sa to vsetko opralo...
@hatsepset ty si odmietla asistenta pre neho????? Dieta so specialnymi potrebami ako je tvoje a v triede s 22 inymi detmi tak to je masaker .. toto by som riesila a nie bobek v sacku ... ved to ho absolutne nemoze rozvijat ...
ja mam syna s ADHD v skolke bol integrovany aj mal asistentku a to dodrziaval hygienu bezchybne a rozpraval ... ale ked sme chceli aby sa rozvijal tak ako potrebuje tak proste jedna ucitelka pri tolko detoch sa nedalo vybavili sme v predskolskom veku integraciu a asistentku ...
pri jeho diagnoze ste mali hladat logopedicku skolku resp pre deti s poruchami reci ... aspon na pol dna a zvysok robit doma terapie a rozvoj..
@hatsepset Neber to v zlom, ale ked je toto skutocne top problem zo skolkou u tvojej pribuznej su stastni ludia. A ze isli s tym domov dlho lebo sa malemu nechcelo? Tak vynimocne proste pojde a nebude zdrzovat, ked sa nesie takyto naklad, dietu sa povie ze to tak bude, posluchne a je to. Fakt to neber v zlom, ale su z mojho pohladu uplne prkotiny, ktore sa daju pri troche dobrej vole laskavo prehliadnut a vyriesit. Chapem ze matke sa mozno nechce vyhadzovat hovienko svojho dietata (ucitelke sa tiez nemusi chciet, stoji ju to mmch presne tolko casu co tu matku), ale prezije to, ved je to jej dieta. Zacpe si nos, chvilu nebude dychat a hotovo..Ked je dieta zdrave, spokojne, ma rado skolku, papa - myslim ze je vsetko v poriadku. Nedavno tu riesila nejaka mamicka ze ucitelka doniesla do satne nejaku prirodninu z vonku a rozliezli sa z nej mravce, to je podobny "problem". Skratka ked nejde o zivot (psychiku, velke problemy)..ale to si skor uvedomuju ludia, ktorym osud uz nadelil nejaku fest tazsiu skusku, tak potom tieto kalibre uz pomaly ani nevnimaju...
@hatsepset my sme zacali tento rok chodit do skoky, prve dni ok, s usmevom...vcera otocka..mala nervy, hisaky ze ona tam neide....2x sa v skolke dovracala,nasla som to v saciku v skrinke, jasne ze to smrdelo ked som to chytila do ruky a otvorila, ale mikina aj teplaky boli akoby zaprate..len s vodou teda oplachnute, z tej najvacsej..hnn..spiny...ved zdravy rozum nedovoli aby to tam dali take ved to by smrdela celasatna....nechapem ako mozu dat do skriniek veci...v takom stave ako opisujes..na to, su tam aj upratovacky, aby tie veci dali..do poriadku
@loginexistuje no ver tomu ze som to skusala ale v PO mas asi tak jednu ci dve a cakacka je tam taka ze mozno o dav roky by ho vzali :/ a asistenta by nam nedali lebo nemame take posudky adhd nema lebo sa to uzatvara v piatom roku a ucitelka mi vravela teraz ze on je z tych poslusnejsich a ze sa zapaja len ho musia menom oslovovat a ze takych ako on co nerozpravaju ma 7 )chlapci len
@horana nebrala som to ako neveim co a jasne ze som vyprala ... nejdem tu teraz rozpisovat maly ma problemy hlavne z rozpravanim do speci skolky ho nevezmu asistenta nemame narok, ucitelky mali 12 deti a starsich a vyhchovanejsich (2 rok v skolke) on tam bol ako take babatko - proste sa im nechcelo - tento rok to vyzera lepsie
@hatsepset Mala som kamosku ucitelku v speci skolke, nepamatam si uz detaily, ale ich pracovna doba bola ofiaclne polovicna co v normal skolke, a aj tak chodila domov narobena ako z bane. Casom to pre vyhorenie nechala. Nedokazala to brat strojovo a nezucastnene ako tie ucitelky ktore to vydrzali. Sama im tento status vycitala, napriek tomu ze osobne nedokazala viac. Je to na velmi tazka praca. Pises ze nie ste v speci, ale akoby tam zcasti patril. Mat 12 deti so specialnymi potrebami a chybami, bars starsi su "vychovanejsi" isto tiez maju svoje muchy len v inej oblasti (vravi sa male deti male starosti, velke deti velke starosti), ani sa im necudujem ze nevladzu naviac. Chapem ze si ho beries ako najmladsieho ze mal dostat este viac pristupu, ale zaroven sa aj musi ucit. Mozno - fabulujem - je aj to sucast vychovy, aby videl ze ho nebudu vo vsetkom obskakovat, aj ked toto su lekcie pre rodica a nie pre dieta, casto to tak byva ze rodic si doplaca v istej forme na nestandartne chovanie svojho dietata. Ale prave rodicia deti ktore maju specificke problemy, zvacsa riesia este ine aspekty nez takto, ze toto su pre nich take "caje". Myslim ze aj ty kedy si mohla dosiahnut napravu reci, tak v porovnani s velkosotu tohto problemu by si aj za kamion pokakanych veci poprala. Chapem aj to ze je to mozno zastupny problem, vsetko sa vali a toto sa stalo vecou kde uz medza pretiekla a citis sa nepochopena skolkou. Ale ono je to cele skor subjektivne vnimanie, co mozes vidiet na to ze ked sa ti nechce prat raz za cas po jendom a to este vlastnom, tak keby si mala byt ucitelkou ci by sa ti roky chcelo pratat to po cudzich deckach...to je otazne...
Kočky učitelky maju naše deti vychovávať a učiť nie ešte prať pokakané a počúrané slipky -gaťky nekakať a nečúrať bola naša starosť a keď sa už stane tak ja to automaticky vyhodím počúrané vyperem pokakané vyhodím ešte to euro na nove gate mám Prepáčte ale sa mi zastavuje rozum nad niektorými reakciami 😠
Bola by som vďačná za to, že to zabalili do sáčku a vložili do skrinky...
Ich povinnosťou to vonkoncom nie je...
u nas tiež balia a ani vo sne ma nenapadlo aby hovienka učitelka prala nas to davaju pod umyvadlo do chodby sa chytam za hlavu jake fajnovky tu píšu 😠 😠 😠
terba si precitat o com je tato debata nie pisat bludy z precitania jedneho prispevku , fajnovky 🙂
rieši sa tu ....ale ani jedna sa nespytala tej druhej ako tomu predísť to je take mamičkovské zvaliť chybu na druheho
@zuzkabendikova faaakt? my sme boli ako na klavir u riaditelky. viec ake bolo jej riesenie? nechat ho doma . dieta ktore doma kaka a iba v skolke sa pokaka . ze nie je odplienkovane...prosim? uz rok nema plienky. takze take bolo nase riesenie , nechat ho doma. a s kym? ked vsetci robime ... len preto ze raz za tyzden sa pokaka? ano mali ineho na jeho miesto to bolo to jedine co oni chceli dosiahnut dat tam ine dieta. moj nech sedi doma lebo je "neodplienkovany". mali problem mu vysypat hovienko z gati.
prepač čítam vyššie tvoje príspevky odpovedala som si sama prajem pekný dník
@slivocka škôlkár by sa pokakávať nemal. Nehoda, ze sa pocika v spanku sa u mladsich deti sem tam stane, ale kakanie by malo byt naozaj zvladnute. Ak ma jej syncek NKS a ADHD mal byt jednoznacne v specialnej skolke. Nie preto, ako si ty pisala, ze nie je debil aby bol v speci skolke, ale preto, ze dieta dostane adekvatnejsiu edukaciu v ramci svojho problemu ako mu mozu poskytnut v beznej skolke. Dalsia vec je to, ze ak sa to stane par krat (ako pisala mamicka) a ucitelky zabalia ciste a spinave spolu nevidim dovod preco to riesi. Operem (vyhodim) a neriesim. Navyse ak je oblecenie v kope ako maminka vie, ze "toto tielko, tricko, ponozky" boli naozaj suche? Ak ma ucitelka v triede 20 deti naozaj nema cas triedit bielizen deti, ktore sa pocikaju, pokakaju... Co ak prave v tom momente si nejake dieta rozbije hlavu, privre prst, chce cikat....
@slivocka to, ze doma sa ti nepikakava a stáva sa mu to len v škôlke ti učiteľky a riaditeľka MÔŽU ale aj NEMUSIA veriť, tiez majú svoje skúsenosti s rodičmi ;)
Ak aj priamo s ľudmi komunikujes takým štýlom ako tu, teda dost útočne, asi si vela sympatií a tendencii skôr ti veriť nenazbieras ;(
@hatsepset s takou poruchou ho nebezmu do specky??? Sa zblaznili?jasne, ze ho musia vziat do specky. Moja kamoska je speckarka a ma tam bezne take deti. A ako ucitelka tiez nechapem tie vysoke naroky na ucitelky ms , ze si myslite, ze my naucime deti vsetko. Dobre , ty mas dietatko s vyssimi narokmi ,ale prave preto bud by malo mat asisenta (aj v ms ho maju) alebo by malo ist do specky. Je to neskutocne narocne, jednou nohou je ucitelka v base doslova. Kym zbehne s jednym dietatom na wc musi niekho poprosit z personalu , aby na deti dozrel. Neexistuje, ze ich spusti z oci. A predstav si, ze by tie deti sa pytali kazde ako chce. Oni uz musia nieco vydrzat. Na wc sa chodi spolu a dost casto cez den. A tie co uz fakt nevydrzia tak nemoze ist same. Asi si nevies ani predstavit len sa otocit chrbtom od deti na minutu, ze co za ten cas dokazu. Do ms by sa malo prijimat dieta so zakladnymi hyg navykmi a v ms sa len upevnuju. My nie sme sestricky v jasliach ani rodicia a ani uschovna..nemozme nahradit uplnu rodicovsku starostlivost. Zial takto ms beru ludia ako odkladovnu kde sa postaraju o vsetko. Lenze my sa mame postarat o vychovu a vzdelanie ako vzdelavacia institucia.
@pribinak tak mne to je fakt jedno co si kto mysli a nemysli ci mi veria ci neveria, bola tam aj psychologicka a nevidela ziaden problem z jeho strany . a ako reagujem no mozu byt radi ze som taka aka som , aj mi povedali ked maly odchadzal ze su radi ze som bola taka ustretova aka som bola lebo ine mamicky by ani prstom nepohli a kamosky co som hovorila by to davno riesili na inych miestach. takze neosudzuj ak nepoznas cloveka a nevies co zazil... chvala bohu ze je odtial prec a tam kde je nema ziaden problem od prveho dna.
@slivocka Pokakavanie a pocikavanie u dietata ktore to uz doma nerobi suvisi so stresom zo skolkoveho prostredia, vnutornou neistotou vybudenou danym prostredim. Su dve moznosti, vydrzat alebo prelozit. My sme vydrzali, tiez sa obcas pritrafilo, s tym rozdielom ze u nas boli casto take hardcore ucitelky ze si to akoze nevsimli (tazko bolo uverit, "oder" okolo nej bol dost silny) a kedze nase dieta nebolo az taka huba, nepovedalo, samo sa hanbilo, a cusalo, tak som ju tak par krat nasla poobede uz totalne cervenu pisulu od moci aj kakanice, vystipanu, z coho dokonva par krat ako citliva baba schytala aj zapal mocovych ciest, nakolko tie fekalne bakterie sa rychlo rozsiria hlavne u dievcatiek. Ale zase par krat si to aj vsimli, aj vzorne prezliekli, raz dokonca, ked bola nehoda vacsia a stolica redsia komplet vysprchovali. Nikdy z toho vsak nerobili tragediu a ani vedu a mozno je to ten najlepsi postoj. Viem ze v tom case si dcera riesila nejake veci, ale tak povzbudzovali sme ju a drzali jej palce. Po case to samo uplne ustalo, bolo jasne vidiet ze to bolo v obdobi kedy nabrala dalsi level sebavedomia. Sama si to vybojovala zmenou nahladu a pochopenia a na skolku ma po rokoch vyhradne pozitivne spomienky.
@pribinak tolko krat som uz tu pisala cely rok co mame za problem co sa deje co zazivame, proste kazdy den sme to rok riesili. chodili sme k psychologickam aj chodime proste ja uz nemam chut niekedy o tom ani hovorit a ked nieco take clovek zazije ze nepravom je dieta odsudzovane ktore zato nemoze, tak neviem ci by sa to teba nedotklo, ci by si milo pisala a chvalila kadzdu skolku. to ze som rozdelila dvojicky , ze misko nevojde ani do arealu skolky kde chodil asi svedci o tom , ze tam nebolo vsekto v poriadku. ale tak mas pravdu asi som velmi zaujata voci tej skolke no viem preco... kto nezazil nevie ake to je.
spinave zabalia a zavesia na skrinku, suche nechaju oblecene . Stolicu by asi odprali, neviem dcerka tento problem nemala, ale ked napr padla do blata, tak to bolo preprate tak zhruba a vonalo to od ich mydla aj rukavice im preplachnu ked ich velmi zblatia.....mame skvele ucitelky v triede.
@horana ide o to ze oni nechceli vydrzat proste hned zo dna na den , vylucime ho . o to prave ide . stacilo vydrzat , lebo po pol roku sa uz sam chodil pytat ucitelkam. a uz nebol problem. len trebalo vydrzat. to ze to mal zo stresu to je jasne to nam povedal kazdy kazda doktorka ale pre nich to tak nebolo - bolo to neodplienkovane dieta.

@hatsepset vsetko je o komunikacii..treba si to vykomunikovat s rodicom...