icon

V škôlke mi nevezmú dieťa cez prázdniny, lebo som na materskej

grety
7. jún 2013

Počuli ste prosim niekto o tom ?? Dcéra už končí škôlku, ja som na materske so synčekom a cez leto máme škôlku otvorenú v júli, ale nechcú mi ju zobrať, lebo že vraj som na materskej, tak nemôžem dcérku umiestniť. Existuje na to nejaký zákon alebo predpis, či nariadenie ?

koniarova
8. jún 2013

@aduskatt Nepreháňaj. Auto má dnes skoro každý. Keď malá tak hrozne prahne za kolektívom, tak by som jej ho dopriala aj za cenu hodinového cestovania. 😉

zuzanockamt
8. jún 2013

@aduskatt alebo zaplatit sukromnu skolku na pol dna aspon, ked je kolektiv nevyhnutny 🙂

aduskatt
8. jún 2013

@zuzanockamt nooo, z materskej isto🙂)
ale baby, inak, ja som to nepisala nejak vyryvacne, len proste si neviem predstavit rano sa trepat na druhy koniec mesta, nebodaj do ineho mesta z Petrzky

koniarova
8. jún 2013

@aduskatt Ja si to samozrejme neviem, tiež predstaviť. Ale len tu všetky nariekajú, ako majú deti nárok na kolektív, vzdelanie atď, čo nám je samozrejme všetkým jasné. Len hold treba žiť v realite. Keď je tých miest teraz tak málo, tak by som sa tešila aspoň, že môžem byť ešte z druhým na materskej a budem mať o malú postarané. A nikto ma nepresvedčí o tom, že keby tak hrozne chceli, že nenájdu niekde inde, aj keď za cenu cestovania. 😉 Tiež sa nechcem hádať, ale kde je vôľa, tam je aj cesta. 😉

aduskatt
8. jún 2013

@koniarova tak tu u nas v TT zrovna v jednej skolke miesto je, xixi

maznacik007
8. jún 2013

@koniarova a kam by ju zapisala v senci nevezmu do statnej skolky ani dieta co bude mat po 1.9. pat rokov a ma mamu na RD so surodencom ... a podobna situacia je v celom okrese ....

takze ono niekde su radi ze im vobec dieta do skolky vezmu aj ked obaja pracuju ... napr. sestre nevzali mala bude mat k septembru tri a tristvrte roka obaja pracuju a nedostali miesto ...

a do pezinka tiez absolutne neni sanca .... to sa ani nebavia ked nemas TP ...
@aduskatt

fakt treba byt v realite....
moj maly je viac doma ako v skolke tiez by sa mi hodilo keby ho vzali aspon na dva tyzdne a mohla byt so starsou ... mam nejake terminy s nou po lekaroch nemocniciach ... ale chapem riaditelku skolky ... a respektujem to ze aj oni si musia dovolenku vycerpat... maleho mam teraz mesiac doma konecne v pondelok ide na dva tyzdne do skolky ... predtym tiez tyzden a mesiac doma ... ale teda je to moje dieta tak hadam ich nejako zabavim ... stretneme sa s kamaratmi ... a tak ..

carodejnica
8. jún 2013

Typické modrokobylovské hádky... jasné, že dieťa v predškolskom veku potrebuje kolektív rovesníkov, do toho hneď spŕška kritiky supermatiek na zakladateľku ako sa nevenuje deťom... ako fakt sa spamätajte ženy...

@koniarova no len celá materská padne na benzín, či naftu, takže to nie je také jednoduché 🙂

@grety myslím, že je problém v tom, že učiteľky si musia vyčerpať dovolenky a môže sa stať, že obec nemá peniaze na to, aby im tie dovolenky preplatila, počet detí je tým pádom limitujúci a uprednostnia tie, ktorým rodičia pracujú pochopiteľne... 🙂
Moja je celé prázdniny doma, renovujú im škôlku, tak čosi vymyslíme, ale veruže by mi tiež bodli také 2 týždne v škôlke, má tam kamarátov, ktorí jej budú chýbať. 🙂

aduskatt
8. jún 2013

@maznacik007 ja som velmi v realite🙂 podporila som maminu, co chce dat dieta do skolky🙂

lubikan
8. jún 2013

@zuzanockamt situacia v nasom systeme sa stale meni...a planovat si dieta dopredu,koli nejakej "situacii" je nemozne

lubikan
8. jún 2013

@luna22 ano,plati za teba stat do dochodku,aj zdravotne,socialne...vsetko..ked si na predlzenej do 6 rokov dietata

cat
8. jún 2013

@grety nie neexistuje nato ani zákon ani nariadenie ani nič podobné,že by ti dieťa nemali vziať do školky počas prázdnin, to len učitelky využívajú to, že vedia, že si na materskej a teda doma a oni chcú mať v lete čo najmenej detí tam, vieš dovolenky a tak.. Oni vlastne vôbec sa nemajú starať do toho kde ty si, či pracuješ, či si na MD, do toho je ich prt, za /aj štátnu/ školku si platíš a nie málo, /ja napr. platím mesačne 30,40e stravu, 17,76 družinu a 6,60 ZRŠ/, čiže je to len o tej vôli a doslova nátlaku na teba.
Pozri ja som tiež doma, na invalidnom dôchodku po rakovine, a tiež sa ma pýtali či malá bude chodiť cez leto ale keby som povedala, že bude, tak bude, naša riaditelka je zlatá žena, každej mame dá na výber a na nikoho netlačí, že nechaj si decko doma.
K ženským , ktoré sa opovažujú ťa riešiť, že prečo chceš dať dieťa do školky sa nevyjadrujem... to je zloba v čistej podobe 😝 😝

mirkave
8. jún 2013

pokial nemaju nejake specialne nariadenie,ze nemozu brat deti,ktorych matka je na materskej s druhym dietatom,tak by nemal byt ziadny problem.ved ona chodi normalne do skolky.urcite vymyslaju,aby mali co najmenej deti.nedaj sa odbit a trvaj na tom,nech dcera chodi do skolky.ak s tym nebudu suhlasit,tak nech ti daju nejaky padny dovod.alebo sa popytaj u zriadovatela skolky,ze v com je problem.....

tinytina
8. jún 2013

no, nosit ju do Trnavy mi nepride realne, a neviem ani kde vobec beru deti bez trvaleho pobytu (v BA asi sotva). Auto nemame (v Petrzalke sa bez neho da slusne vyzit) a ja nemam ani vodicak. A 500 Euro za sukromnu skolku z rodicovskeho platit nebudem, my platime dane rovnako ako ostatni Petrzalcania a nevidim dovod preco by moje deti mali byt diskriminovane a platit za skolku 400E plus stravu ked ine mamicky ju maju za 13E plus stravu. Takze co sa kolektivu a aktivit tyka, sa nejako pretlcieme po materskych centrach (ale tam su tiez vacsinou programy len pre deti do 3 rokov). A budem dufat ze o rok mi ju vezmu aj keby som ju mala vozit na opacny koniec Petrzalky. Hlavne ze ma potom polka deti odlozeny nastup do ZS ked sa do skolky dostanu v 5tich rokoch, ze ano. A samozrejme blokuju potom miesta pre dalsie deti, takze stale dokola to iste. Ale to nikoho netrapi.

tinytina
8. jún 2013

teda baby sorry ze tak utocne, ale vytocil ma ten prispevok ako matka ktora chce dat dieta do MS a je doma to robi preto aby mala pokoj. To vobec nie je pravda, ja sa kludne budem starat o cudzie dieta ak mi pre moje uvolni miesto v MS 🙂 Ale to by ziadna mamicka nevymenila, lebo vie ze pri mladsom by sa to starsie polku casu nudilo a v skolke je proste lepsie.

danim
8. jún 2013

Ja budem mat cez leto tiez 2 deti doma, uz teraz mi je jasne, ze to bude zaberak, aby boli obe spokojne, no dat dieta cez prazdniny do skolky ked som na RD by ma ani nenapadlo. Deti maju radi prazdniny, zmenu po skolskom roku ( napriek tomu, ze skolku ma ozaj rada- sa po prazdninach tam spat bude tesit ). Beriem to tak, ze skolka je cez prazdniny pre deti, ktorych rodicia pracuju, je obmedzeny pocet tried ( za skolku sa zvlast plati - speci poplatky, nie bezne ), tak co tam budem otravovat a zaberat miesto ? Ja som so svojimi detmi rada, teraz na MD mam cas s nimi byt, tak si to uzijeme ( jasne, ze to bude pre mna narocnejsie... no hold zivot s detmi je taky 😉 aj vela povinnosti, aj starosti, aj iste obmedzenia aj kopa radosti ). Ked nastupim do prace, uz nebudem mat na deti tolko casu ako teraz, preto si to teraz uzijem kym sa da. Dcera rada chodi do skolky, no tesi sa, ze budeme viac spolu- mame spolu super vztah.

andrejka1974
8. jún 2013

ano je to tak, aj u nas co su mamicky na materskej narok na prazdniny nema, u nas boli deti doma aj vtedy ked jedna trieda bola zatopena 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ja budem mat cez leto doma 5 deti ci uz 4 alebo 5 uz rozdiel nie je 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ja by som si to uzivala 🙂 🙂 🙂 🙂 mne to vadit nebude , bude to sice tazsie , ale da sa to 🙂 🙂 🙂

sammy
8. jún 2013

Ja to beriem ako normalnu vec, ze cele leto budem mat dceru doma, ked su prazdniny a ja som na MD. Tiez ma 5,5 roka a je to narocnejsie dieta, ktore stale vyzaduje nejake aktivity, no ale deti mam na to, aby som sa o ne starala, robila im program a uzivala si ich, kym sa da, nemam v plane ju odkladat niekam, ked to nie je potrebne a nechodim do roboty. Ved do kolektivu aj do skoly sa este nachodi dlho, tak nech si uzije detstvo aj doma - budeme chodit na vylety, na ihriska tu pri dome a cez vikendy s manzelom aj dalej autom - ak bude pekne kupaliska, aquaparky, hrady, zamky, parky.... Neviem aky velky je tvoj syn, no da sa to zvladnut aj s babatkom - ja mam coskoro 5-mesacnu a nie je problem sadnut na bus s nou a dvoma starsimi a ideme 🙂
Jasne, ze je to narocne obdobie mat stale na starosti deti a nerobit mozno to co by som chcela niekedy radsej, ale beriem to tak, ze je to len take obdobie zivota a taketo male ako su teraz uz nikdy nebudu, uz sa mi to nikdy nevrati, kolko s nimi mozem travit casu.

sammy
8. jún 2013

@tinytina Kde byvate v Petrzalke? Mne tiez nevzali 3-rocnu do skolky, ak ste niekde z okolia Ovsista, mozme ich niekedy vziat spolu na ihrisko, ci by sa neskamaratili.

gaby21
8. jún 2013

Baby, ja by som len chcela reagovat, na tu situaciu v preplnencyh skolkach v mestach, a neskusili ste sa opytat aj v okolitych dedinach? napr. z mojej skusenosti viem, ze len par km od mesta su dedinske skolky takmer poloprazdne

danim
8. jún 2013

@sammy napisala si to iste co ja 😉 ( o 2 prispevky vyssie ) ja to tiez tak vnimam..

sammy
8. jún 2013

@danim 🙂

jadodka
8. jún 2013

@tinytina no tak pre záujímavosť mám dve deti, so 7ročným rozdielom, to preto aby som sa mohla každému 100% venovať, týmto ale nechcem NIČ vyčítať mamičkám ktoré majú detičky krátko po sebe, klobúk dole pred každou ktorá sa venuje obom deťom s plným nasadením a nemá extra potrebu jedno zo svojich detí umiestniť do MŠ s tým že NUTNE potrebuje spoločnosť iných detí, ako čítam si z BA keďže potrebuješ ísť s druhým dieťaťom cvičiť k fyzioterapeutke máš omnoho viac možností umiestniť svoje prvorodené ako píšeš neposedné dieťa, do materských alebo opatrovateľských centier ktorých je v BA určite viac ako v iných regiónoch, ale je určite pohodlnejšie dať dieťa do MŠ ktorá je za minimálny poplatok u nás to bolo pred 4rokmi cca 30€ mesačne,,, tam sa pohrajká, napapá, vyjaší a potom si ho o 16stej vyzdvihnem a šej háj, matka roka zo mňa lebo som zabezpečila zábavu pre svoje dieťa. Ale zober si mamu, ktorá musí nastúpiť do práce a miesto jej dieťaťa tam šupne mamina na MD svoje... keby bolo voľných miest nepoviem krivého slova ale takto je to total potiahnuté za vlasy.A čo sa týka toho že škôlka je vzdelávací inštitút... samozrejme JE, ale v prvom rade by to malo byť pre deti ktoré majú oboch rodičov zamestnaných, ktoré majú rok do nástupu do škôlky a nie pre rodiča ktorý je na MD s mladším súrodencom a je doma a nechodí do práce...

adulla2
8. jún 2013

@grety či na to existuje nejaký predpis to neviem ale skús sa popýtať aj v iných škôlkach vo vašom okolí, u nás viem o min. troch škôlkach čo sú otvorené aj cez prázdniny...

terina25
8. jún 2013

Skolka kde chodi moja dcera je zatvorena cele prazdniny a tiez mam problem,kde dam deti.v juli nastupujem do prace,takze to este len bude adrenalin,ked nebude mat kto s nimi byt.a este ani dovolenka...keby som bola na materskej tak to neriesim.ved su to predsa moje deti,tak by som si to uzila🙂

adka22
8. jún 2013

@grety myslm ze predpis na to nie je ale skor take nepisane pravidlo.aby si mohli ucitelky vybrat dovolenky tak sa vacsinou zuzuje prevadzka,pretoze cez rok si ich nemaju kedy vybrat, a pre maminu na materskej je to mensi problem ako pre pracujucu aj ja budem mat malu doma. 😉neboj urcite to zvladnete a dcerka sa bude potom o to viac tesit na kolektiv.

ale inak mam pocit ze ak chces navod na depresiu z toho aka si nanic a neschopna matka tak zaloz temu na konovi. 😀 😀

mamavera
8. jún 2013

@sammy si skutočná, alebo sa mi len snívaš? Dobrovoľne si chceš nechať dieťa cez prázdniny doma? A ešte si rozhodnutá si to so svojími deťmi užívať? No želám vám nádherné prázdniny a tvojím detičkám krásne spomienky na ne.

mamavera
8. jún 2013

maminy rozčuľujete sa na nesprávnom mieste, učiteľky ani riaditeľky v škôlkach nespôsobili, že je miest v materských školách nedostatok. A keby aj miest bol dostatok, tak by znovu vznikla táto situácia - dôvod čerpanie dovoleniek učiteľkami. Iným spôsobom to totiž vyriešiť nejde, len takým, ktorý sa vám nepáči, čo z jednej strany trošku chápem, ale inak sa mi z toho zastavuje rozum. Keď klesne počet učiteliek, musí logicky klesnúť aj počet detí. Niektoré sú síce s rodičmi na dovolenke, ale to nestačí, aby sa triedy mohli zlúčiť, takže sa to rieši spôsobom, ktorý tu kritizujete. Ak tu navrhnete spôsob iný, budem rada. A ak si niektorá z vás myslí, že to učiteľky robia preto, aby mali menej detí, nech sa páči, pozývam ju do materskej školy, môže si so mnou vyskúšať, aké je to leháro, keď mám v triede časť detí svojich, časť z inej triedy a časť z inej škôlky, ktorá je práve vtedy zatvorená, ktoré nepoznajú mňa a ja nepoznám ich. Aj mňa vytočí, keď na pošte v banke funguje polovica okienok, ale asi by sme mali byť všetci k sebe tolerantnejší. A úprimne - naše maminy, babičky nemali autá, tesco otvorené aj v noci, polotovary, pizzérie, jednorazové plienky....tak teraz nechápem, ako to s deťmi zvládli, keď tu mnohá z vás nariekajú, aké je to s dvomi deťmi strašné. Že sú dnes deti iné? Sú. Ale za to si tiež môžeme samé.

bubelko
8. jún 2013

@amadora co sa toho svajciarska tyka - tak sice mimo temu, ale aspon na okraj. ano, platy su urcite vacsie - ale - za najom zaplatis od 1800eur (2200chf) a vyssie za 3 izbovy byt. za zdravotne poistky das cca. 500eur (4-clenna rodina), pricom si dospelaci prvych 2200eur platia sami a detom 10% z ceny. za stravu mesacne minies 2000eur (cca.) ak nemas sancu ist nakupit do nemecka. tak si to skus preratat pomerovo a vyjde ti asi to, co na svk. plus - matky su s detmi vacsinou doma, pretoze za jasle zaplatis 2000eur mesacne za 1 dieta, a to miesto hladas hned, ak sa dozvies, ze si tehotna, inak mas po chlebe.
ano, kvalita zivota je dobra - ak zarobis nadpriemerne, ale ak zarabas priemerne - co vacsina cudzincov a dovezies si rodinu a nemas ju doma na svk a posielas peniaze a setris kazdu korunu, tak si velmi vyskakovat nemozes.
@irriss ma pravdu, kazdy vidi len to pozlatko, ale to, ze ludia zijuci v zahranici za zahranicnych podmienok a este k tomu bez blizkych, to nie je med lizat. stoji to kopec odriekania a kompromisov v partnerskom vztahu,

luciahromadkova
8. jún 2013

Odporucam skuste pozriet Školský poriadok MŠ, ako mate upravenú dochádzku do materskej školy v čase prázdnin. V našom školskom poriadku MŠ máme nasledovný text: " Materskú školu v čase prázdnin navštevujú spravidla deti zamestnaných rodičov. V čase prázdnin sa v MŠ realizuje väčšie upratovanie, je vykonávaná dezinfekcia priestorov, nábytku, hraciek a pomocok a taktiež si čerpajú zamestnanci školy dovolenky. Deti rodičov na materskej a rodičovskej dovolenke navštevujú MŠ v čase letných prázdnin v odôvodnených prípadoch na písomnú žiadosť rodiča, ktorú predložia riaditeľke školy. V odôvodnených prípadoch na žiadosť rodiča, môže povoliť riaditeľ školy dochádzku dieťaťa do MŠ v čase letných prázdnin i deťom z iných MŠ v rámci mestskej časti, ak ich kmeňová MŠ má prerušenú prevádzku. "
Ak máte vážny dôvod, prečo je potrebné, aby vaše dieťa chodilo do MŠ aj v čase letných prázdnin ak ste doma na MD môžete navštíviť riaditeľa MŠ, do ktorej chodíte a požiadať o dochádzku a upresniť kedy v akom čase, aby riaditeľka mohla zabezpečiť prevádzku MŠ.

mamavera
8. jún 2013

@cat musím ťa poopraviť, neplatíš škôlku, platíš len stravu, neviem, či dokážeš za tú sumu navariť, ja nie a nejaké nevyhnutné poplatky. Škôlka sú aj energie, opravy, platy a odvody na personál, nové hračky a to nezaplatia, ani rodičia v škôlkach súkromných, kde sú poplatky oveľa vyššie.
Inak aj tie učiteľky sú maminy, od detí v materskej škole idú na dovolenku, kde majú deti svoje. 😀 😀 😀 😀