icon

V škôlke mi nevezmú dieťa cez prázdniny, lebo som na materskej

grety
7. jún 2013

Počuli ste prosim niekto o tom ?? Dcéra už končí škôlku, ja som na materske so synčekom a cez leto máme škôlku otvorenú v júli, ale nechcú mi ju zobrať, lebo že vraj som na materskej, tak nemôžem dcérku umiestniť. Existuje na to nejaký zákon alebo predpis, či nariadenie ?

Strana
z5
aniko82
8. jún 2013

ja mám dcéruku 6 mes, syna 5ročného, bývame na dedine, skôlku budeme mat otvorenu v juli. Je jasné, ze aj ucitelky musia cerpat dovolenku, ale kým som pracovala, vzdy som dávala syna na 4 týzdne. Stačilo poriešit ten august...teraz som na materskej, pýtala som sa v skôlke, ci aj takto ho zoberu aspon na pár tyzdnov, s tým, ze ak bude vela deti pracujúcich rodičov, tak samozrejme, nepôjdeme. Tak sme sa dohodli, ze prvý týzden je zapísaných najviac detí, vtedy budeme doma, a potom ho bezproblémov môzem brat, však im je to jedno, koho dieta tam majú🙂 Je to určite individuálne, niekedy sa dá dohodnut.
Grety, uplne ta chápem, ja chcem skôlku z rovankého dôvodu., nie preto, ze by som nezvládla 2 deti naraz. Môj syn potrebuje kolektív a to môzem vymysliet hocico, po týzdni mu uz kamosi chýbaju:(

tintinka
8. jún 2013

@grety mne ucitelka povedala, ze kedze je pripravkar a ide do skoly, v lete uz nema narok na skolku, takze ho nemozu zobrat.
neviem teraz najst link, ale v Ke je nejaka skolka co robi akoze "denny tabor" aj pre deti v nasom veku..vacsinou beru deti vyssieho veku ale tam maju aj skolkarov

abbey1
8. jún 2013

Det-i predškoláci by nemali cez prázdniny chodiť do škôlky aj kvôli tzv psychohygiene. Preto sú vlastne aj školské prázdniny.
A naozaj si myslím, že vlastnej matke by nemalo byť zaťažko venovať sa svojim deťom a vymyslieť im plnohodnotný program v čase prázdnin. Chápem problémy zamestnaných rodičov, ale matky na Md?

kika112
8. jún 2013

Chyba je v systeme - stat chce aby sme sa rozrastali, ale neda k tomu podmienky. Je malo skolok, malo ucitelov, malo prostriedkov... pomozte si ako viete. Moje deti skolku zboznovali. Dcera cela natesena rano vstavala /uz pred 6:00/ ze ide do skolky, ked som pre nu prisla skor ako inokedy, zazerala ze ona chce este zostat. Teraz sa im zase paci v druzine. A nie je to preto, zeby som sa im nevenovala. Jednoducho deti potrebuju rovesnikov. Nevidim nic zle na tom, ked chce mamicka na materskej dieta nechat v skolke o mesiac dlhsie. Aj moje deti chodili cez prazdniny v juli do skolky. Boli sme obaja zamestnani, ale no a co? Sice ked uz boli zapisani do skoly, v juli uz nechodili. Syn je o 2 rocniky vyssie ako dcera, a ked nesiel v juli do skolky on, nesla ani ona. Nam pomohli aj babky, ale nie kazdy ma tu moznost.
Nie sme tu na to aby sme sudili, ale aby sme pomohli. V skutocnosti, pokial viem, nie je ziadne nariadenie ktore by urcovalo ktore dieta ma a ktore nema narok na letnu skolku. Skor to urcuju interne pravidla, zalezi to od velkosti skolky a hlavne od pristupu jej vedenia.

cat
8. jún 2013

@mamavera neviem v čom ma chceš poopraviť, tie čo som vymenovala poplatky ja musím uhradiť, či je zima, či je leto.... to je jedno, taxa je rovnaká..už pomlčím o tom kolko % z daní dala moja rodina do našej školky a že tam moj muž chodí kosiť trávu s našou kosačkou a za náš benzín, lebo nik iný sa k tomu nemá... btw.

mamavera
9. jún 2013

@cat chcela som ťa poopraviť v tom, že náklady na škôlku sú mnohonásobne vyššie, ako si uviedla. Platy personálu, odvody, zariadenie, energie, nákup nových učebných pomôcok....hradí to štát. Treba hradiť aj nevyhnutné opravy. stále dopĺňať riad do kuchyne, hračky...Neplatíš ani za to, že tvoje dieťa prechádza výchovno-vzdelávacím procesom. To, čo so uviedla je len zlomok skutočných nákladov na tvoje dieťa v materskej škole, rodičia, ktorí majú dieťa v súkromnej materskej škole, vedia, o čom píšem. A je to len zlomok toho, čo bude stáť stredná a vysoká škola. To, že vaša rodina dala % z daní materskej škole je vaše dobrovolné rozhodnutie, kosenie trávy tiež. Je chválihodné, že to robíte, ale je to vecou zriaďovateľa a riaditeľky.

yukki
9. jún 2013

@mamavera vo všetkom súhlas.

Čo sa ale týka našich babičiek napríklad...vtedy aj interiér aj vonkajšie prostredie...celá ves...boli uspôsobené na to, aby sa po nich bez problémov a každominútového rizika úrazu mohlo pohybovať už trojročné dieťa samé.....ešte moja mama ako dieťa nemali ani len elektriku zavedenú, prvé auto videli už ako veľké deti a potom dlho dlho nič...detí mali ako tu ktosi už písal aj 12-áno, tie staršie vypiplali tých mladších, kľudne sa dalo 6 ročnému decku zveriť už dvoch mladších súrodencov, vo vsi každý každého poznal atď...
Takisto ešte za našich čias-keď som ja bola dieťa-bolo úplne bežné, že 6 ročné dieťa malo na krku kľúčik a samé prišlo z družiny domov a trávilo veľa času aj bez rodičov, kým sa vrátili z práce.....dnes už to také bežné nie je a do určitého veku tuším aj nejakým spôsobom trestné?....že ako mamy nás vypustili na sídlisko v tom veku-vtedy tam tiež pred 72bytovou jednotkou stálo maximálne 15 áut, tak si to asi teraz moc nedovolia, dnes je tam križovatka bez semaforov na ktorej si ani ja netrúfam odbočiť do ľava čo sa tam tak nepretržite a besno jazdí......takže povedzme si na rovinu, že o veľa to mali vtedy ťažšie, o mnoho....ale tých nebezpečenstiev dnešnej doby boli ušetrené a tým aj toho neustáleho "stráženia"

mamavera
9. jún 2013

@yukki podobne to bolo, keď som bol malá ja, ale ja som už "stará korčuľa", beriem to tak dvadsať - dvadsať päť rokov dozadu. To sa už dieťa nemohlo pohybovať samé ani po dedine, väčšina rodín mala automatickú pračku, ale nie jednorazové plienky, takže prať, vešať, žehliť 😠 😠 😠 😠 , obchod otvorený do šiestej a v ňom dokopy nič...keď si nekúpila pečivo ráno - smola. Ženy si to museli oveľa lepšie zorganizovať. Ale, neboli ani terasy, obchodné centrá v meste vo všedný deň zaplnené mamičkami, ktoré okrikujú svoje deti, lebo si chcú pokecať s kamoškou 😎 . To nie je nejaký útok na maminy, to by som si nedovolila, môj syn so spolužiačkyným vysťahovali všetky hračky do predsiene, že nešli ani dvere otvoriť, keď sme my dve rapotali pri káve....ide o to, že keď dnes mamina povie, že materskej dovolenke nestíha s jedným, dvomi deťmi, tak to beriem tak, že si nevie zorganizovať čas. Očakávam búrlivé reakcie, ale stojím si za tým. Nemyslela som teraz ženy, ktoré ešte pri deťoch študujú (ja by som to nedokázala), ani maminy s dieťatkom, s ktorým treba denne viac krát cvičiť, má nejaké zdravotné problémy, či už dieťa, alebo ona, myslím maminu na MD, ktorá má na starosti len domácnosť a deti. Takže už ani moja generácia nemohla vypustiť deti za panelák, aspoň do veku takých desať rokov určite nie. Môj syn by bol prvý v potoku, ktorý tadiaľ tiekol 😀 😀 😀 😀 .

yukki
9. jún 2013

No mňa by ináč zaujímalo, aj ako je to zo zákona...či je nejaká právna norma, ktorá to upravuje, že do koľkých rokov nesmieš nechať dieťa samé doma...resp.ak by sa niečo stalo a bolo samé doma...abo samé vonku....hm? Neviete niekto? kdeis som čítala, že do 12 rokov sa to berie ako trestné? či to len nejaký blud?

kika112
9. jún 2013

@yukki Tak to by zaujimalo aj mna. Co mam akoze robit ked som sama s dvomi detmi? Zo skoly pridu same, ak je to nutne, ze musim ist do prace uz pred 6:00, tak aj do skoly - s telefonickym budenim a kontrolou. Pre mna to bolo v detstve samozrejme, ze som bola doma aj sama. Dnes sa vsetko berie inak. Ale trochu samostatnosti deti treba naucit. Tie moje tiez chodia s klucom na krku. Sice je to kluc od skrinky v skole, ale syn /je starsi/ ma aj kluc od vchodu a bytu. Skola je kusok, takze nevidim problem. Von chodia sami len teraz od jari, mame ihrisko pod oknom, tak som ich presvedcila ze ma tam nepotrebuju.

yukki
9. jún 2013

@kika112 moje deti o tom presvedčené sú furt keď zdrhajú niekde k susedom.....že ma vonku nepotrebujú... Ale fakt by som chcela vedieť, ako je to právne ošetrené, či to ja ich vôbec môžem nechať na desať minút samé doma.....abo na polhodinu pustiť von samé.....

terina25
9. jún 2013

@mamavera ked uz tu spominas tu minulost.tak napr.moja mama mi akurat spominala,ze ked som bola ja dieta,tak take nieco neexistovalo,zeby boli matske skolky cez prazdniny zatvorene.a pokial viem,tak bola len materska a ta trvala tusim 6 mesiace a potom maminy davali deti do jasiel a potom do skolok.neviem,kde by inam dali potom deti cez prazdniny.a take ze opatrovatelkz predtym neboli,len skolky-statne.ako si vtedy ucitelky cerpali dovolenky?napr.podla mna nie je normalne,ze skolky maju stale prazdniny-aspon ta nasa. Napr.jarna prazdniny,zimne,jesenne,velkonocne,letne,v pripade nutnosti aj chripkove-je to rovnake ako v skole.ize vlastne vtedy cerpaju ucitelky dovolenky.a pokial viem,tak aj na skole ucifelky nemaju dovolenku dva mesiace v kuse,ale musia chodif do prace aj ked deti maju prazdniny,pretoze ucitelky tolko dovolenky nemaju.maju 5 tyzdne.neviem presne.a tie 5 tyzdne maju rozdelene aj pocas skol.roka.inak moja sestra tiez pracuje v skolke a v juli maju normalne skolku otvorenu,v auguste je zavreta,ale 2 tyzdne chodia do prace a robia ,,poriadky,,a len posledne dva tyzdne maju dovolenku.a za ten mesiac,co je skolka zavreta je otvorena vedlajsia,kde mozu deti chodit.takze rodicia nemaju ziaden problem co bude s detmi.

terina25
9. jún 2013

Ospravedlnujem sa za chyby-pisem z tabletu...

sisaha
9. jún 2013

@mamavera ale to, kedy si maju cerpat ucitelky dovolenky nie je problem ich, rodicov, ale zriadovatela. Tak ako si musia dovolenky vycerpat aj pracujuci rodicia. Skolky sa vacsinou striedaju, ktora bude otvorena. Nemyslim, ze je nejaky problem prave v cerpani dovoleniek. Problem je v tomto systeme..

mamavera
9. jún 2013

@terina25 učiteľky v škôlke majú 8-9 týždňov dovolenky a ja robím už vyše dvadsať rokov, pred tými rokmi to fungovalo tak ako teraz, aspoň, čo ja viem, teda v tých MŠ, kde som pracovala. V júli sme mali škôlku otvorenú, v auguste pre deti zatvorenú. Tri týždne prebiehalo maľovanie, čistenie, upratovanie, nutné opravy, posledný týždeň, alebo týždeň aj niečo, ako to vychádzalo, učiteľky pripravovali triedy. Mala som bežne cez leto dovolenku šesť týždňov, zbytok cez prázdniny, ktoré si spomínala. Ale my sme boli s výnimkou zimných otvorení non-stop, aj cez jesenné, jarné....pred tým sme si zisťovali záujem od rodičov, vždy bolo detí aspoň na jednu triedu, lebo oni nemajú toľko dovolenky a polovica učiteliek mala voľno, polovica pracovala. Tiež som nechápala a nechápem, ako na niektorých škôlkach môžu mať zatvorené celé leto, aj cez ostatné prázdniny, že by sa im nazberalo málo detí? Môže sa stať, pre päť detí škôlka nemôže fungovať, aj keď ja to považujem za nátlak na rodičov. A som zvedavá, kde tie učiteľky naberú toľko dovolenky, pochybujem, že si berú neplatené voľno...my keď sme mali v auguste škôlku zatvorenú, tak sme boli povinní zabezpečiť deťom, ktoré rodičia nemali kam dať miesto v inej materskej škole. Tak to bolo pred vyše dvadsiatimi rokmi a tak je to aj teraz, ak je to niekde inak, asi to nebude celkom OK. Ale tým, že škôlka išla len na jednu triedu, tak tiež zostávali doma deti mamičiek na MD, to rodičia vedeli už na začiatku šk. roka a odsúhlasili si to. Samozrejme, sme ľudia, keď mala mamina u nás dve deti - dvojičky a s tretím bola na MD, k tomu mala mamu po mozgovej príhode na posteli, tak tie deti chodili aj cez prázdniny. Ja som z koníka šokovaná, že rodičia sú tak málo informovaní o chode MŠ, veď ide o ich deti! A pochybujem, že sú tu len také maminy, ktoré nechodia na ZRPŠ. Je vecou riaditeľky, aby rodičia boli presne o všetkom informovaní, potom nedochádza k zbytočným nedorozumeniam. A rodičia majú právo pýtať sa a dostať odpoveď. Mne to občas pre prečítaní niektorých tém, aj z osobnej skúsenosti pripadá, ako keby sa zopár riaditeliek MŠ tvárilo, ako keby všetka moc bola iba v ich rukách a rodičia museli všetko slepo tolerovať....potom to vrhá zlé svetlo na tie, ktoré sa snažia vyjsť rodičom v ústrety. Len na okraj , nie som riaditeľka, ani som nikdy nebola

terina25
9. jún 2013

@mamavera no veru,skolka kde chodi moja dcera je cele leto zavreta.a maju stale nejake prazdniny,rovnake ako v skole.otvaracia doba je od 6.30.moja prac.doba je od 7.00.a cesta do prace mi trva hodinu cca.takze kvoli tomu si musim podat ziadost o zmenu prac.doby...takze je to cele na figu.a nikoho nezaujima,ze kde dam deti cez prazdniny.este nastupujem do roboty po rodicovskej dovolenke so synom,takze ani narok na dovolenku mat nebudem.takze toto je uplne ,,parada,,inak podotykam je to cirkevna skolka

mamavera
9. jún 2013

@sisaha máš pravdu, najväčší problémom je nedostatok peňazí...kedysi to bolo tak, ako som písala vyššie, potom sa to upravilo pre mesto síce prijateľným, ale čo na tom, že pre rodičov, deti, aj učiteľky neprijateľným spôsobom. Kedysi bola otvorená polovica škôlok v júli, druhá v auguste, učiteľky si v pohode čerpali dovolenky, rodičia mali kde dať svoje deti, áno, pracujúci rodičia, pretože polovica učiteliek mala dovolenku. Potom niekto dostal úžasný nápad, že budú cez leto fungovať len dve škôlky v meste 😠 ., že sa tým ušetrí. Všimnite si , že VŽDY sú na provom mieste prachy a nie deti. Tak rodičia vláčili deti do prepchatých tried, medzi deti, ktoré nepoznali, do neznámeho prostredia, dieťa chúďa malo každý týždeň dve nové učiteľky, ktoré nepoznalo, lebo sa tam striedali, občas sa mu podarilo stretnúť tú svoju....aký to má dopad na malé dieťa, si domyslíte....ale nikoho to nezaujímalo, dôležité je, aký to má dopad na pokladnicu....

rolak
9. jún 2013

@terina25 od veci,ale kam ti chodia deti? nechcela si skolku zmenit? ja hkadam nejake info o ke-skolkach na buduci rok.

dadka28
9. jún 2013

@grety existuje na to zakon ze ta nemozu donutit,ja som to tiez riesila...som im doniesla prefoteny papier so zakonom /pisany zo skolstva.../a tak doteraz mi nic uz nepovedali..tiez nam to robia ze ked som na materskej tak ma ostat doma...v ziadnom pripade...v tomto ti nemozu rozkazovat,len musis byt arogantnejsia a nedat sa...
a tam je aj konkretne napisane ze hoc si na materskej a pod moze dieta navstevovat skolku...skusim pohladat,ci to najdem ...

luna22
9. jún 2013

@lubikan aj keď budem len tak doma bez zdravotnej dôvodu dieťaťa?

mamavera
9. jún 2013

toto som našla, o nejakom zákone neviem, je to vecou zriaďovateľa a MŠ, ak sa mýlim, opravte ma -Je na to nejaká vyhláška alebo predpis, na základe ktorého mi to dieťa do škôlky cez prázdniny nedovoľuje prijať, lebo som na MD? Odpoveď som dostala od vedúcej odboru školstva v Galante, p. Lívie Geškovej: „Neexistuje na to žiadna vyhláška ani predpis, ale škôlka to môže mať vo svojom vnútornom kódexe.“ Mnoho mamičiek hovorí tiež aj o „nepísanom pravidle“, ktoré na svoju obhajobu používajú škôlky.

Takže: tip navyše – keď pôjdete na zápis do škôlky, opýtajte sa na vnútorný kódex materskej školy a dobre si ho preštudujte. Ak už do škôlky chodíte a objavíte tam podobnú klauzulu, ostávajú len dve možnosti – zmieriť sa s tým, alebo nájsť viac mám v škôlke, ktoré s tým nesúhlasia a prostredníctvom rodičovskej rady sa usilovať o jej zrušenie.

Isté je, že treba mať oči otvorené, veľa sa pýtať a nebáť sa povedať svoj názor – ani v materskej škole nie ste bez šancí na zmenu.

terina25
9. jún 2013

@rolak so skolkou ako takou sme spokojni.dcera si uz konecne zvykla,mame ju relativne blizko bydliska.ostatne skolky sudost daleko a to by som uz vobec nestihala do prace☹ takze aj preto sme skolku ponechali.dost dlho si dcera na nu zvykala a nechceli sme ju zase davat inam.a aj ta vzdialenost pre nas vela robi.

Dcera mi chodi na furcu do cirk.skolky sv.bernadety.a syn zacina od septembra.

eeffka
10. jún 2013

@tintinka ucitelka ta sprosto oklamala,predskolakom je do 31.8.

eeffka
10. jún 2013

a este tak vseobecne, v skolke starsej dcery som zazila 2 riaditelky. pri prvej: skolka otvorena doslova nonstop, ze nejake jarne, zimne, uholne prazdniny...??? nehrozilo, ked boli nejake volna pisali sme kto chce chodit ale otvoene bolo!!!
Takisto nahradna skolka, mesiac my/mesiac oni, vsetko bez problemov.
Potom zrazu riaditelka cislo 2. a uz to islo, prazdniny take onake, volno take onake, v lete malo tried zlucovanie....
ked som sa ozvala s hundranimmi dali za pravdu a najlepsie potisku pani nech preboha aj ostatne matky nezistia ze s nimi kyveme.
To co niektore maminy pisu ze deti maju ine ucitelky... no a? moja dcera chodila do zbernej triedy ( po 15,00) lebo robim do 16,30 a skolka bola do 17,00. Raz si na mna upratovacka otvorila usta ze co chodim tak neskoro ( 16,45) a to bolo prvy aj posledny krat. Vytmavila som jej tam rovno na plnu hubu aj pred ucitelkou, nech sa zorganizuje ze je platena do 17,00 tak nech drzi usta a metlu. Potom uz som bola "ta problemova matka" ale jednali so mnou slusne. Detom ucitelky nevadia a neviem preco by nemali spoznat nove zeny, ved na dvore ich aj tak stretaju, v nasej skolke bolo 80deti co sa hravali aj tak spolu vsetci. Dcera mala len za 1.rosnik to mala 2,5az 3,5roka 5uciteliek...( umrela, otehotnela, ochoreli, dochodok a poslednu nepamatam...) a pohoda.deti neriesia. Poznala po mene vsetky v skolke, ja doteraz mam v nich gulas.

ta ista skolka, to iste mesto... je to o ludoch.Kto chce hlada sposob ako sa da, kto nechce...

rodinnevikendy2
10. feb 2014

Ahojte maminky, pridavam pre vas mozno zaujimavy tip na rozpravkovy vikend pocas jarnych prazdnin

https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...

studentka777
15. feb 2014

Dobrý deň, prosím Vás o pomoc pri výskume, ktorý sa síce týka primárne mamičiek autistov, ale kontrolná, porovnávacia skupina sú mamičky zdravých detí do 18 rokov. Vyplnenie trvá cca 15 minút. Potrebujem zozbierať ešte 20 dotazníkov za týždeň preto Vám budem veľmi vďačná za preposlanie či vyplnenie 🙂 . Dotazník je na tomto linku
https://docs.google.com/forms/d/1P1T3YBy5NZLOAc...

Ďakujem, ďakujem a ešte raz ďakujem 🙂

gabriela75
6. okt 2019

Ok tak vymyslite program 5 ročnému dieťaťu na dva mesiace keď doma mate 3mesacne bábo...veď to je na hlavu...5 ročnému ako poviem ze nemôžeme ísť cez deň s bábätkom vonku lebo je 35 stupňov a bábätko v horúčave nemôže von...

mim23
16. máj 2025
@dadka28

@grety existuje na to zakon ze ta nemozu donutit,ja som to tiez riesila...som im doniesla prefoteny papier so zakonom /pisany zo skolstva.../a tak doteraz mi nic uz nepovedali..tiez nam to robia ze ked som na materskej tak ma ostat doma...v ziadnom pripade...v tomto ti nemozu rozkazovat,len musis byt arogantnejsia a nedat sa...
a tam je aj konkretne napisane ze hoc si na materskej a pod moze dieta navstevovat skolku...skusim pohladat,ci to najdem ...

@dadka28 dobrý deň. Neviete aj mne to nájsť?. Neviem to nikde pohľadať

Strana
z5