icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

puklica13
18. okt 2016

@trisp mozno "nespolupracoval".. Aj ja som zo synom bola 1x ked nemal este 3rocmy..ale realne zacal chodit az ked mal 4 a zacal spolupracovat

philipha22
18. okt 2016

ja mam skor pocit, ze dotycna ma v tom celom chaos.... precitaj si prispevky od vrchu az po spodoch....a zamysli sa nad tym.... este aj nazov temy je zavadzajuci,....

sardinka336
18. okt 2016

@puklica13 ja som v špecke pracovala takze tvoje tvrdenia čo je mimo su naozaj mimo. Ale v podstate je mi jedno čo si myslíš, ja určite nepotrebujem nikomu nič dokazovat, je mi to jedno kto si čo myslí.

trisp
18. okt 2016

@puklica13 Ani môj zo začiatku nespolupracoval, ale treba skúšať mesiac čo mesiac, u nás sa to každým sedením zlepšovalo, a okrem toho mi veľa logopedička ukazovala, čo s ním mám robiť doma, dávala nám úlohy-aj keď priamo s ním veľa nerobila. Ale tu mamička píše, že chodí od 4,5 roka, mne sa to zdá neskoro, na to, že to jeho hlavný dôvod - reč - prečo nemôže byť v škôlke. Preto sa pýtam, či tú reč vlastne riešila. Keby som ja videla, že syn má taký oneskorený vývoj reči, ja by som sa nedala odradiť ani tým, že logopedička povie, že syn nespolupracuje, išla by som k inej, hľadala by som spôsoby, ako tú reč zlepšiť. Lebo veď o rok má ísť do školy, a zdá sa, že do normálnej, lebo iné problémy nemá, a ako tam nastúpi, keď nerozpráva?

belasy_motylik
18. okt 2016

Pokiaľ máš kompletné vyšetrenia syna, kde je uvedené, že nie je mentálne postihnutie, ani oneskorenie vývinu a pod., ani nijaká forma retardácie okrem oneskoreného vývinu verbálneho prejavu, ale napr. porozumenie hovorovej reči či neverbálne reakcie a pod. sú v poriadku, tak nijaká špeciálna MŠ hádam nemá právo ani dôvod takéto dieťa prijať. Nezdá sa mi ale dostatočné vysvetlenie, že syna chcú vylúčiť len pre "nerozprávanie", pokiaľ je všetko ostatné v poriadku, nie sú prítomné napr. poruchy správania, jednoducho nejaké problémy s bežným fungovaním dieťaťa v kolektívnom procese. Na druhej strane, predškolská dochádzka nie je už roky povinná a ani predškolské zariadenia nie sú povinné dieťa v predškolskom veku prijať. Majú na to právo. A píšeš, že syn bol prijatý len na 2 mesačný diagn. pobyt, takže tam ukončenie jeho docházky po tomto čase je zo strany MŠ podľa mňa oprávnené, nie je tam čo ďalej riešiť. Každopádne, pokiaľ bude tvoje dieťa napr. prijaté do inej škôlky odporúčam najskôr riaditeľa zariadenia a ideálne aj učiteľku dôsledne vopred oboznámiť so špecifikami tvojho dieťatka a ak by to bolo možné, dohodnúť sa napr. na tom, že prvý týždeň tam budeš 2 hodiny s ním, aby si videla ako sa adaptuje a či nie sú problémy nielen z jeho strany, ale aj zo strany detí či pedagóga, príp. pomohla učiteľke s prístupom k tvojmu dieťaťu. A počas škol. roka byť v čo najužšom kontakte s učiteľkou, aby sa predišlo dezinformáciam či neinformovanosti z oboch strán.

lucinocka
18. okt 2016

@trisp a ako mam na to pozerat ja, ked je moja dvojazycna? jazyky miesa, slova miesa..R a L nevie zatial povedat , ma 4 :-/ v skolke ani pred cudzimi rozpravat nechce..nepovie ani za slaka, ked na nu tlacime, podakuj, popros, pozdrav tak sa rozplace...ked je s nami sa jej usta nezatvoria, kym nezaspi

vejula
18. okt 2016

@lilly0812 s mojim synom chodil do predškolskej triedy tiež jeden chlapček, ktorý vôbec nevedel rozprávať. Nerozumela som mu ani slovo. Na besiedkach recitoval, samozrejme, len rodičia asi vedeli čo rozpráva, ale napriek tomu, ho pani učitelky zapajali aj do takýchto aktivít, čo sa mi velmi páčilo. Nemal žiadnu asistentku. Tak asi to bude fakt o vôli riaditela. My sme mali na škôlke skutočne velmi dobru riaditelku, tak asi to bolo aj tým. Nemam pocit, že by moje dieťa nejako strádalo tým, že maju v triede dieťa, ktoré nevie rozprávať.

trisp
18. okt 2016

@lucinocka Aha, no to je iný prípad trochu, ak je bilingválna. To sa posudzuje inak, a viem, že veľa takýchto detí má nástup reči neskôr. Nás na univerzite učili, že najdôležitejšie je pravidlo jedna osoba = jeden jazyk, teda ty by si mala hovoriť len slovenčinou na ňu, nemala by si jazyky miešať - teda ak hovoríš s mužom, môžeš iným, ale s ňou len v jednom jazyku. Ale to asi vieš. Neboj sa, to príde.

lucinocka
18. okt 2016

@trisp snazim sa hovorit len slovencinou, odkedy sa narodila..len vies , jak to je, ked zijes v zahranici uz ani tvoja slovencina neni uplne slovenska :D hlavne to L a R keby sa naucila lepsie, lebo jej tazko rozumiet a potom chyti nervy🙂

esther03
18. okt 2016

@lilly0812 no ja teraz uprimne, ako matka dietata s NKS, ktore vo veku 3 rokov nepovedalo ani slovo, neukazovalo, proste nic. Ja si neviem predstavit taketo dieta v beznej materskej skole ani z podhladu dietata, ani rodica ani pedagoga. Ad1 dieta potrebuje cieleny pristup na rozvoj komunikacnych zrucnosti DENNE nie navstevou u logopedicky 1 x mesacena a podobne. Ad2 ucitel v nebzemj MS mu nic taketo nemoze poskytnut vzhladom na to, ze dieta potrebuje ine aktivity na svoj rozvoj a zaroven ma tam dalsich 20 deti o ktore sa musi postarat. Ad3 Ako mama som volila speci skolku, aj ked moje dieta nie je autista, ale tie dva roky v tejto skolke nas posunuli neuveritelne. Plus sme ho vozili na jednomesacny pobyt (od 8-16) do logo skolky zameranej na deti s NKS. Az vo veku 5 rokov po cielenej priprave je schopny navstevovat MS. A to sme sa integrovali do beznej skoly postupne. Samozrejme, stale nie je recovo na urovni vrstovnikov, ale uz je to pre vsetky zucastnene strany prijatelne. Mam pocit, ze problem svojho syna zlahcujes, ale uvedom si, ze tvoje dieta potrebuje iny pristup, ktory bezna ucitelka nie je vzhladom na vzdelanie a prax schopna zvladnut za beznej prevadzky v skolke. Ja by som hladala ine riesenia...

marcelatje
18. okt 2016

@vejula a čo to dieťa samotné? Nestráda tým že sa mu nedostáva špeciálnej pozornosti ktorú zjavne potrebuje?

tykat
18. okt 2016

@vejula ...ked ono to asi nebude len o rozprávaní...keď si tak pospomínam tak sme v školke mali a moje deti tiež mali decká, ktoré mlčali pomaly celú školku ale inak rozumeli, robili čo boli treba, sem tam aj niečo povedali (potichu alebo nezrozumiteľne).

A ono je veľký rozdiel či dieťa zle vyslovuje ale rozumie a vie čo chce povedať, a rozumie čo sa od neho chce, alebo dieťa ktoré rozprávať nevie a ani nerozumie čo od neho chcú...kamarátka má 6r. dieťa (ten druhý prípad) a tiež by sa zdalo že "len nerozpráva" ...ale porucha je niekde inde, lebo ani nerozpráva (len svojou rečou) a ani nerozumie, žije si vo svojom svete (už je skoro istá diagnóza - autizmus). Chodil do špeciálnej školky a teraz chodí do špeciálnej školy.

marcelatje
18. okt 2016

A teraz zo života. Poznám tiež jedno dieťa ktoré "len" nerozpráva. Zatiaľ to vyzerá tak obyčajne. Budem teda pokračovať. Frustrácie z nepochopenia a neschopnosti vyjadriť toho čo potrebuje viedli k odporúčaniu odborníkov nezačleniť dieťa do škôlkárskeho kolektívu pretože v dôsledku amokov ktoré kvôli nepochopeniu máva a zjavne fyzickej prevahe je hrozbou pre iné deti. Učiteľ nemôže v snahe predchádzať konfliktom popri dvadsiatich ďalších deťoch sledovať len to jedno.

Netvrdím že je to zakladateľkin prípad, uvádzam to len ako ilustráciu že nejaký na prvý pohľad nepodstatný problém sa môže po hlbšej analýze javiť úplne inak a riaditeľka asi nejaký dôvod na vylúčenie mala.

tykat
18. okt 2016

@marcelatje ...tak tej kamarátky syn tiež následkom stresu (nie je po jeho a nechápe prečo) chytá amoky, v podstate nemá pud sebazáchovy a bolesť takmer necíti resp. nevie čo mu ju spôsobuje takže sa kľudne bude biť do krvi a nevie odhadnúť silu úderu resp. nič ho nebrzdí keďže sa nevie vcítiť do toho druhého.
Toto je tiež problém zvládnuť ho vo veľkom kolektíve, teraz sú v triede 4 žiaci takže naozaj minikolektív.

esther03
18. okt 2016

@marcelatje uplny suhlas, moj ked nerozumel tak sa rozplakal (niektore deti maju hnev, ine placu...) a to aj pri beznych veciach ak nerozumel, nevedel odpovedat... Neviem si predstavit, ze by v tom case bol v beznej MS lebo by sa stalo, ze bude by sa jemu venovala ucitelka a zistovala pricinu, utesovala a 20 deti by bolo bez dozoru, aktivit atd. alebo by to ignorovala a venovala sa tym 2 detom, co by mojho zas frustrovala, trapilo, bol by smutny, ze nik neriesi jeho problem atd. Inak az na NKS je moje dieta napriemerne inteligentne, vo veku 5 rokov ma zmapovany vesmir (planety atd.) vznik zeme, dinosaury, podmorsky svet a co ja viem co este. Podla neurologicky mu dvojrocnemu pracoval mozog ako u 7-8 rocneho dietata 🙂

marcelatje
18. okt 2016

Áno, veď NKS predsa nie je "diagnóza" ktoré dieťa odsúdi na večnú závislosť a nesamostatnosť. A práve včasná diagnostika a správny prístup v skorom štádiu dieťaťu do veľkej miery uľahčia život. Preto by som za každú cenu netlačila na integráciu. Pozerala by som hlavne na prínos pre dieťa.
Menšie deti nemajú predsudky a čím skôr sa problém vyrieši tým menšia šanca že si ho budú deti doberať.

janickacrazy
18. okt 2016

@trisp Ja len trošku na obhajobu autorky, nie všetky logopedičky berú také malé deti, moja sestra bola so synom u logopedičky, ked mal 2 roky a nerozprával nič zrozumiteľné a tá ju doslova vysmiala, že také malé deti neberie a hotovo. Nech príde, ked bude mať aspon 3roky, najlepšie 3,5roka a stále bude problém. Bola aj u inej, reakcia podobná. No viem, že v Blave kamoška chodila už s 2ročným normálne a nikto ju nevysmial.

bosoriak
18. okt 2016

@marcelatje 18 a v skole 25. Ale tu je ta integracia niekde uplne inde, kazde "ine" dieta tu ma asistenta Ti s lahsimi poruchami par hodin do tyzdna, ti s tazsimi kazdy den. A pocas toho ako tam asistent nie je, sa prisposobuju striedavo aktivity zdravym ako aj tym specialnym detom.
A ja hlboko chapem, ze jedna ucitelka nema sancu ustriehnut 25 deti + ADHD, ale tu sa bavime o dietati, ktore nerozprava pre kristoverany. Len kvoli tomu, ze ma problem s vyjadrenim sa predsa nepatri do specialnej skoly. Namiesto toho, aby sa vsetci naucili, ze slabsim treba pomahat, tak sa naucime, ze slabsich a znevyhodnenych treba odsunut. Potom to tak aj vyzera v spolocnosti. Tym nenarazam na teba ani na tvoje prispevky, ale na vseobecnu naladu v spolocnosti ako takej.

Je mi z toho len smutno, ze sa hladaju dovody, preco to nejde, nie sposoby ako sa to da.

trisp
18. okt 2016

@janickacrazy No nám logopedičku odporučil priamo pediater, on sám odporúča malé deti na logopédiu, a dal nám výmenný lístok, nebol žiadny problém, naopak logopedička mala presne toto vyvesené na nástenke, že deti od dvoch rokov ak nehovoria toľko a toľko slov, patria na logopédiu. Možno to boli staršie ročníky tie logopedičky, dnes je už úplne iný prístup.

trisp
18. okt 2016

@janickacrazy Okrem toho sú aj súkromné centrá v každom väčšom meste, kde sú ústretovejší, síce sa platí, ale tých 10€ na hodinu zas nie je tak veľa, ak má dieťa naozaj problémy.

natalym
18. okt 2016

@trisp 10 € na hodinu nie je veľa? Tá baba má príjem 100 €????????? Myslíš ako žijú?

marcelatje
18. okt 2016

@bosoriak úplne súhlasím s pomocou v prípade ak ide len o rečový problém, no k tým sa často pridruží aj niečo iné, stačí aj obyčajná frustrácia. A popravde neviem prečo by riaditeľka dobrovoľne prišla o peniaze za bezproblémové dieťa ktoré je úplne v pohode len je rečovo pozadu. Bude tam niečo iné.

Mamička dieťaťa ktoré som opísala napriek všetkým odporúčaniam dieťa do škôlky dala. Z jej pohľadu nie je dôvod aby tam nebola. Uhol pohľadu robí divy.

vejula
18. okt 2016

@marcelatje no to skutočne neviem povedať, ja niesom odborník v tom. Myslím, že to dieťa nebolo nejako postihnuté, prejavoval sa celkom normálne, len proste nevedel rozprávať. Možno tak na urovni mojej dvojročnej dcerky (a to veru ona nieje priliš šikovná v reči zatial 🙂) Ale tak ťažko zhodnotiť, či v niečom tento chlapček postrádal. KAždopádne si myslím, že kolektív deti, zapajanie do neho (v rámci možnosti) mu bol určite prospešnejší, ako by mal sedieť doma, izolovaný od kolektívu. Chlapec vyzeral medzi deťmi spokojne, nevyzeralo to, že by ho pobyt v škôlke nejako frustroval.

janickacrazy
18. okt 2016

@trisp No nie každý býva vo vačšom meste, u nás teda nie sú žiadne súkromné centrá a najbližšie vačšie mesto je 50km, čo si napr. moja sestra, ktorá je na RD a má 4 deti nemože dovoliť tam dochádzať a platiť 10 eur na hodinu, lebo chodí k niekoľkým dalším lekárom s malým. Tiež pre autorku to je asi absolútne nemožné, kedže je na sociálnych dávkach.

vejula
18. okt 2016

@tykat samozrejme že je rozdiel v tom, či ma dieťa len rečový problem, alebo je rečový problem len pridružený k niečomu inému. Mala som pocit, že v tomto prípade ide o ten prvý prípad. Ale chlapca nepoznam, takže nehadam sa.

marcelatje
18. okt 2016

@vejula určite nie izolovať, len zvoliť správny prístup. Nie integrovať za každú cenu.

vejula
18. okt 2016

@marcelatje tak zakladatelka píše, že jej bolo jasne na základe testov povedané, že do osobitnej školky jej dieťa nieje vhodné. Ale zároven do normálnej školky ho zobrať nechcu. Tak čo je potom pre to dieťa lepšie?

janickacrazy
18. okt 2016

@vejula V správe je uvedené: znížená úroveň kognitívnych schopností, čiže bude tam aj nejaký iný problém ako reč. Možno by nebolo od veci ho dať do nižšej triedy školky, lebo v predškolskej triede robia už pracovné zošity a prípravu do školy. Len ked riaditeľka nechce, tak ťažko s tým mamička dačo urobí. Jedine zohnať toho asistenta podľa mna. U nás v školke tiež bolo také dievčatko, čo vobec nerozprávalo, rodičia neriešili, ved je ešte malá, bla bla. Nechápala som to. Teraz má 5 rokov a preradili ju do špeciálnej MŠ. Až teraz zistili, že malá dobre nepočuje.

sheila72
18. okt 2016

Ja to vidim len na sukromnu MŠ :(

janickacrazy
18. okt 2016

@sheila72 Mamička má príjem 100 eur, takže na súkromnú može tak zabudnúť. Ved umrie hladom.