icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

martula56
18. okt 2016

Moj syn ma tiez specificky naruseny vyvin reci + adhd. Poviem ti takto, kazdy jeden odbornik povedal patri do beznej ms, nie je to mozne v nasich podmienkach. Dietatu sa treba venovat individualne a to sa v beznej ms neda. Ty to mozno nechces vidiet, ale je to tak, aj ty sa cely den venujes urcite synovi, tak ako ja, takze vies kolko prace je stym spojenej. Moj syn chodil do beznej Ms minuly rok, mal to vybavene cez rodinnu znamu, ktora bola jeho ucitelka. Hovorila mi je zlaty, zapaja sa, ale musim sa mu aj individualne venovat. Tento rok uz isla do dochodku, takze syn tam uz nechodi lebo ziadna ucitelka ho nechcela. Dala som ho do specialnej, konzultovala som to aj so psychologickou. Povedala, ze problem to nieje, ale len rok max. dva a potom zase bezna ms.Teraz vidim, ze som ho tam mohla dat aj minuly rok. Taky pokrok, co ten chlapec urobil by v beznej skolke nespravil a o to ide, aby sme ich pripravili, aby sa osamostatnovali, aby sme ich pripravili do bezneho zivota krok po kroku nie skokmy. Ak sa bojis, ze tam prestane komunikovat, neprestane dokonca maju kazdy den logopediu hravou formou. Bojis sa ze obkuka nejake stereotypy? Neobkuka, iba sa ti pochvali, pozri toto robi janko mrkvicka a to je vsetko. Ano idealne by boli logopedicke skolky, ale tych je tak malo, ze ti ich zratam na jednej ruke. Verim, ze sa rozhodnes spravne lebo len ty najlepsie poznas svoje dieta. Ja som ti len povedala nas pribeh, ktory nekonci.

hanelka1
18. okt 2016

@lilly0812 ahoj,,,mrzi ma, ze mas taketo starosti,,,to je len dokaz toho, ze vsetko je o ludoch...u nas v skolke je integrovany chlapcek, ktory ma velmi vaznu onkologicku diagnozu, berie lieky, ktore zapricinuju, ze je velmi agresivny, je to rodina, ktora v ziadnom pripade nema prostriedky na sukromnu skolku ani opatrovatelku, chlapec je teraz predskolak, cize POVINNA dochadzka,,,nasa pani starostka (zriadovatel)to vyriesila tak, (hoci s tym mali vsetci veeelky problem), ze k chlapcovi prijali asistentku na cas, ktory je chlapec cez den v skolke,,,doobeda, ktora sa venuje len jemu,,,vyhodnotili situaciu tak, ze chlapec je mentalne zdravy a preto nema ziadnu prekazku riadne navstevovat skolku, naco to komplikovat rodine a dietatu, ktora ma aj bez toho dost tazke obdobie_?....cize ako vidis, da sa vsetko, ale ide o ludi na akych natrafis, tvoj syn ma len vadu reci, nie je neprisposobily ani mentalne zaostaly, postoj riaditelky je velmi zvlastny a v takom pripade by podla mna mal zasiahnut zriadovatel, teda mesto,,,skus poziadat o to, ci by nebolo mozne mat asistentku k synovi,,,napr.aj studentku VS, ale v tvojom pripade je problem skor riaditelka...zaujimalo by ma , ako je mozne , ze dieta s povinnou predskolskou dochádzkou,,,t.j. po dovrsení 5 rokov, nemá kam navstevovat skolku, hoci je do skolky prijaty???? to je nelogicke a myslim aj protipravne.Dieta je zo zakona povinne po dovrsení 5 roka zivota navstevovat MS v mieste bydliska....no obratila by som sa asi na odbor socialnych veci a rodiny, napisala staznost a tiez to iste, staznost na mestsky urad. zaroven poziadaj o priradenie MS podla miesta trvaleho bydliska dietata, zhodnoť v nej, ze dieťa ma zdravy intelekt, ze ide len o vadu reci co asi predpokladam, ze riesite cestou klinickeho logopeda, co treba tiez podotknut. priloz lekarske spravy....to je moj nazor. velmi ti drzim palce,,,ludia sa radi a casto zbavuju zodpovednosti, zial, taky je stav v nasom skolstve a state. a nebudem radsej rozoberat v tomto smere pani riaditelku, ktora myslim nema co hladat na mieste, na ktorom je :(

timea7
18. okt 2016

@bosoriak môžeš prosím ťa napísať, koľko detí má tá učiteľka v zahraničí v triede a či je v tej triede sama? Lebo moja kolegyňa robila roky v zahraničí, aj s deťmi s rôznym postihom, mali ich v triede najviac dvanásť a boli tam tri!!!! Takže porovnávaš neporovnateľné.
@staronova pozývam ťa k nám do materskej školy medzi dvadsať zdravých detí na dva týždne, potom tu nebudeš písať sprostosti. A nemusí byť medzi nimi ani jedno so špeciálnymi potrebami. Mimochodom akýmkoľvek spôsobom iné deti som v triede mala veľa krát, písala som o tom vyššie, ešte by som doplnila - dieťa s veľmi silnou alergiou, lieky som mala stále pri sebe v malej taštičke, dieťa ktoré malo hydrocefalus, telesný a zrakový postih zároveň, všetko v bežnej materskej škole a nie je to o zapnutí kabátika. A tvoja poznámka o platoch bola primitívna. Dokážem uživiť aj iným spôsobom, nie som na tom plate závislá, lebo tie platy sú výsmechom, ale som asi šibnutá, že ma to aj po rokoch stále baví.
Prepáčte, som mimo tému.

janickacrazy
18. okt 2016

@hanelka1 Len malý detail, predškolská dochádzka NIE JE POVINNA.

hanelka1
18. okt 2016

po dovrseni 5. roku zivota je povinna 🙂 nastuduj si zakon

hanelka1
18. okt 2016

@janickacrazy dolu pod tvojim prispevkom je pre teba

timea7
18. okt 2016

@hanelka1 to kde si našla taký zákon, že päťročné dieťa je povinné navštevovať materskú školu? Ty si učiteľka?

hanelka1
18. okt 2016

@janickacrazy a myslim, ze o to aj riaditelke v prispevku autorky ide, vylucit ho skor, ako bude mat 5 rokov.

janickacrazy
18. okt 2016

@hanelka1 Mýliš sa, už sa to tu na MK preberalo, nie je povinná.

hanelka1
18. okt 2016

@janickacrazy ...
na modrom koniku sa kadeco popise... 🙂

senta_sofia
18. okt 2016

@lilly0812 podla mna problem je prave v tom, ze syn je prijaty len na diagnosticky pobyt, aj v zakone o vychove a vzdelavani sa uvadza, ze tento pobyt nesmie byt dlhsi ako 3 mesiace. Skusala si centrum pedagogickeho a psychologickeho poradenstva, aby ho posudili?

senta_sofia
18. okt 2016

@hanelka1 materska skola nie je povinna, povinny je iba riaditel skolky prednostne prijat dieta, ktore v nasledujucom skolskom roku dovrsi vek pre plnenie povinnej skolskej dochadzky

hanelka1
18. okt 2016

@senta_sofia ano dobry postreh,,,aj v tom to je , ze ho dalej nechcu riesit....ze nebol riadne prijaty,,,,

timea7
18. okt 2016

@hanelka1 predprimárne vzdelávanie na Slovensku nie je od piateho roku povinné, len je od piateho roku bezplatné, nemýľ si to. Ak rodič nechce dať dieťa do materskej školy, tak ho tam dať nemusí, pôjde rovno na zápis do základnej školy, je tu na MK takých mamičiek veľa.

timea7
18. okt 2016

@martula56 napísala si to veľmi rozumne, tiež som toho názoru, že materská škola síce dieťa "potiahne" vpred, ale nikdy mu nedá to, čo by mu dal špeciálny pedagóg. Že je sieť špeciálnych materských škôl na SK taká, aká je, my bohužiaľ nezmeníme a nešťastnej mamičke to nijako nepomôže.

puklica13
18. okt 2016

@timea7 a nie je to tak ze povinne sice nie je, ale ms musi povinne prijat prednostne dieta v predskolskom veku pred ostatnymi? Ak je teda nadpocet deti?...

timea7
18. okt 2016

@puklica13 veď to sa navzájom nevylučuje. Ak rodič nemá o materskú školu pre svoje dieťa záujem, dieťa ju navštevovať nemusí. Ide rovno do základnej školy, rodičom žiadny postih nehrozí, predprimárne vzdelávanie nie je povinné. Prednostne majú byť prijímané deti päťročné, samozrejme, ak je voľných miest deväť (len deväť detí odišlo do školy), a hlási sa päťročných 22, tak sa nedá nič robiť, ak nie sú podmienky na zriadenie ďalšej triedy, niektoré deti prijaté do tejto materskej školy nebudú. Ale v tejto téme ide o niečo celkom iné.

janaalzbeta
18. okt 2016

@loginexistuje Ahoj z tvojej odpovedi ma zamrazilo......... to,že to višlo tebe neznamená,že aj jej.
Vieš nie každý zriaďovateľ je naklonený k asistentovi,kt. bude v triede...
Prečo individuálne? Však malý nerozpráva - narušená komun.schopnosť......
áno špec.trieda ale nie je to riešenie......môj syn tam nenapredoval a chodil 3 roky...ťahal horšie detičky a on upadal.. každá matka chce mať zdravé dieťa...tam, kde žijem si každý na nás ukazuje a berú nás ako za nakazených lebo syn má DMO + iné diag. je chodiaci...no komunikačná schopnosť sa narušila pri výbere mandlí......áno rozpráva zle, kokce....atď ale nie o mojom synovi.
Prečo? riešiť však zdravé deti ho môžu potiahnúť. Mám kamošku jej dcéra má 5 rokov vôbec nerozpráva a chodí do triedy bez asistenta a bez integrácie. A riaditeľka ich nevylúčila....
Môjho som po x rokoch dostala do bežnej triedy...chodí na 4 hod. atď zatím si nesťažujú..............
Chcela som asistenta ale riad.ho nechcela,že to zvládnu je to aj o učiteľkách v MŠ či im to prekáža ako sa tým vedia popasovať....je to o ochote mne tieto slová povedala riaditeľka a aj na odbore školstva..Nikoho nemožno prinútiť k niečomu čo nechcú....
Mamka to asi rieši, podľa odp.čo som čítala..ale tvoja nepekná odpoveď by mňa dostala do kolien a do depky....a asi zvážim účasť na MK lebo sme tu preto, aby sme si pomáhali ani nie odsudzovali a hanili...
to je to isté, ako keď mi švagriná povedala,že by som si mala začať byť malého lebo je občas živší..halóóó...tieto múdre reči nie....
som rada,boli tu aj pozitívne veci....Mamke treba poradiť, uchlácholiť nakoľko je asi psych. na dne....je náročné vychovávať dieťa,kt. má akýkoľvek problém či je to reč či iný postich......ja som si prešla mnohým a viem,že aj ku mne sa niektoré správali takto ako píšeš ty....
áno majú v triede 22 či 24 detičiek.....ale dá sa dohodnúť.. v zahraničí je to trošku iné...áno v špec. triedach je ich 13 a 3 učiteľky...môj syn nechodil na dvor, na terasu ale bo občas na vychádzku..v škôlke krásne veľké ihrisko za 3 roky tam nebol ani raz....

puklica13
18. okt 2016

@timea7 ano,len som nemala uplne jasno v pojmoch...
Na druhej strane nie je pre take dieta lepsia aspon nejaka skolka ak z roznych dovodov logopedicka nie je k dispozicii...podlana ano

katinka71
18. okt 2016

@timea7 syn chodi v rakusku do skoly kde je 20 deti pomiesanych od 3 do 6 rokov,je tam jedna ucitelka a jedna pomocna ,ktora pomaha s obliekanim,pripravou desiatej,presuny do telocvicne,ked sa hlavna ucitelka zaobera s predskolakmi tak pomocna zoberie ostatne deti do kniznice,pracovna doba je od 7.30 do 13 h poobede nieje ziadne vyucovanie ,ani deti nejdu na spolocny obed a desiate sa balia z domu,moj chodi normalne do skolky aj ked ma dg nespecificke vyvojove poruchy,chodi skolkarskym autobusom,je samostatny vyplaca si vylety,cize dam mu peniaze poviem mu co ma vyplatit,mimo skolky sa snim zaobera tim odbornikov (logpped,ergoterapeut,)specialny pedagog chodi ku nam domov tyzdenne na 2 hod,pripravuju ho na skolu a jasne my rodicia tiez podla pokynov odbrnikov snim pracujeme

timea7
18. okt 2016

@puklica13 ťažko povedať, je to veľmi, veľmi individuálne, ale treba si položiť otázku, či to je dobré aj pre ostatné deti v triede. Nepíšem teraz o problémoch s komunikáciou, to je problém najmenší. Ale ak sú tam aj problémy iné a učiteľka 85% času venuje tomuto dieťaťu, potom to už Ok nie je. Bolo by úžasné, keby každé takéto dieťa malo nárok na asistentku, alebo aby bola v každom okresnom meste materská škola pre deti so špeciálnymi potrebami, ale to je utópia.

janaalzbeta
18. okt 2016

@lilly0812 skús požiadať riaditeľku o predĺženie diagnostického pobytu z 2 mesiacov na 4 či 5..............aj tak sa dá....

timea7
18. okt 2016

@katinka71 to je fajn, čo píšeš, veľmi by sa tu zišla pomocná sila v každej triede. Deti vekovo pomiešané nie je problém, pracovala som aj v takých triedach, aj keď z mojich skúseností majú viac nevýhod, ako výhod. Nech sa malému darí aj naďalej. 🙂

timea7
18. okt 2016

@janaalzbeta pochybujem, že mu ho predĺži, keď ešte ani dva mesiace neprebehli a už chce dochádzku ukončiť. 😒

janaalzbeta
18. okt 2016

@timea7 vieš aj to je riešenie a ochote, to je to........viem čím si prechádza mamka podobným som si prešla.....by som išla na odbor školstva urgovala a poprípade aj písala sťažnosť..

timea7
18. okt 2016

@janaalzbeta ja ju chápem, je mi jej ľúto, písala som to tu viac krát, ale ak je ozaj problém v hyperaktivite a poruche pozornosti, v spojení s tým, že dieťa nekomunikuje, tak to môže veľmi narúšať všetko, čo sa v triede robí. Opakujem sa, mala som už viac krát v triede deti, ktoré potrebovali iný prístup, ale niekedy to proste nejde. Nemôže byť zvyšok triedy denne odsúvaný na vedľajšiu koľaj. Ale to vôbec nemusí byť prípad toho chlapčeka, ak by to bolo skutočne len v komunikácii, tak by som sa ako mama bila ako levica. Možno by som na jej mieste skúsila súkromnú škôlku a zamestnať sa na plný úväzok. V konečnom dôsledku by mala viac, ako má teraz, ak by zarobila aspoň 500 eur. A ešte by mohla niečo robiť po večeroch pomimo - piecť, šiť..len či je schopná taký plat dosiahnuť a či jej má kto dieťa postrážiť, keď bude choré. To, že má teraz dieťa tri hodiny v bežnej škôlke, jej situáciu nijako nerieši - ani finančnú, ani problémy jej syna, aj keď sa prirodzene posunul, ale nie tak, ako by napredoval, keby sa mu venoval špeciálny pedagóg, logopéd. Má to veľmi, veľmi zložité.

moni244
18. okt 2016

Ja neviem, ci tu niektore neviete citat, alebo proste len mate dovod na nadavanie na skolstvo a ucitelky, ale treba citat, ze dieta bolo prijate na dvojmesacny diagnosticky pobyt, nie je to o tom, ze bolo prijate a riaditelka sa ho chce zbavit, asi sa zistilo, ze autorkine dieta ma aj ine problemy a preto sa rozhodli pobyt nepredlzit, preco ju asi ostatne skolky odmietli? Bude tam este nieco ine, ako len to, ze nerozprava

janaalzbeta
18. okt 2016

@timea7 áno, tvoje odp. beriem.....ja mám zlú skúsenosť s asistentmi v špeciálnej triede....a na špec.pedag. svoj názor....lebo som mala zlé skúsenosti...ja by som ostala na jej mieste MS na 4 hod. a práca na skrátený uväzok....ja som chodila do práce pri synovi s DMO a už by som to neurobila, mala som 2 až 3 práce a k čomu mi to viedlo len k stresu a úrazu,z kt. sa neviem vylýzať.....a teraz sa mu venujem naplno....a aj myseľ sa mi ukľudnila...spoznala som plno úžasných ľudí, kt. ma posunuli na pred....a aj to robí veľa NIE JE PEDAGÓG ako PEDAGÓG...........
Myslím v dobrom....ja som za 3 roky na to slovo dostala alergiu....všetko je o ľuďoch a jednaní

janaalzbeta
18. okt 2016

@moni244 áno možno máš pravdu....ale, ak tam bol posudok z diagnostického centra tak ten by sa mal brať do úvahy....aj to tam bolo.....

6mia6
18. okt 2016

@hanelka1 predskolska dochadzka nie je povinna. My sme sa prestahovali ked mal syn 5 rokov a do skolky ho nezobrali pre nedostatok miesta.