icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

karinkaeich
6. nov 2012

ahojte mamicky? tak ako sa mate? deticky su v skolke spokojne? my sme nastup po prazdninach nezvladli (od stredy bol doma, a este aj vcera kvoli usku, co mal bolave). rano sice ako vzdy v pohode, isiel pekne, rozpraval, tesil sa, dokonca aj odovzdany bol bez placu. no o 10-tej mi volali, ze len poplakava, a ak mozem, nech teda pridem pre neho, lebo ze sa nechcel ani hrat, ani nijako zabavit. ach. predtym boli uz uplne dobre dni, tak som sa z toho tesila. este stale tam chodi len na doobedie, v ramci adaptacie, aj tym, ze sme isli az v polovici oktobra.
este jedna vec, u vas tiez ucitelky odhaduju kazde dieta? tym myslim, ze na nasho len povedia, ze je este malicky, musi si zvyknut a pod. ja by som ho uz od buduceho tyzdna davala aj spinkat, no mam pocit, ze ta co bola dnes, nejako moc s tym nesuhlasi. zas nechcem, aby tam chodil pol roka len na doobedie. ked viem, ze inych skolkach ta adaptacia prebieha aj dost rychlo. toto je fajn, ze si sam rodic urcuje. mne to extra nevadi, zatial som doma, ale ked bude uz aj male na svete, tak to bude asi zbytocne komplikovane. teraz zacal 4 tyzden, chory nebol, iba tie prazdniny. asi dame este tomu cas a uvidime, ako sa to vyvinie

rainee
6. nov 2012

@nefertitka my mame vsetky povinne ockovania + dala som aj tu zltacku. ale po zltacke sme mali trochu reakciu zvys.teplotu a opuch tvaricky takze 2.davku sme ockovali v nemocke ale to uz bolo v pohode. jeden fakt nevie ako lepsie spravit ci zaockovat alebo nie, problem moze nastat pri oboch variantoch 😒

m.i.r.i
6. nov 2012

my sme tiez dali vsetky povinne plus zltacka A..jedine co som zvazovala bola MMR, prave kvoli tomu, ze neziaduce ucinky su velke a choroby zas nie tak nebezpecne..ja som mala aj rubeolu aj mumps aj kiahne a vsetky tie vyrazky a nic hrozne to nebolo..a clovek ma celozivotnu imunitu..ta vakcina mi stale pripada nezmyselna..
zltacku nam praveze lekarka odporucla pred nastupom do kolektivu a ja som rada, ze som dala, pretoze ja som ju sama prekonala ako 7 rocna..a ci to dieta tak lahko zvladne, no neviem..zvladnut to zvladne, ale je to zataz na pecen, sranda to nie je..okrem toho to znamenalo 2 tyzdne v nemocnici, bez kontaktu s rodinou..okna zamrezovane, uplna dezinfekcia a izolacia..kazde rano chodila upratovacka vsetko drhnut v izbach hnusnym smradlavym savom alebo cim, sme to dychali cele dni..rodicov som si nakreslila na papier a rozpravala sa s nimi ☹ prisna dieta...ziadne tazke jedla, na Vianoce som jedla len zemiaky..a troska ryby..ziadne vyprazane, majonezy, nic..co moze zatazit pecen..v nemocnici som musela nechat vsetko co som tam doniesla, to slo hned do kosa..doma po mojej hospitalizacii museli zaockovat celu rodinu a celu triedu v skole, vsetci na mna nadavali☹ a pritom kde som to mohla dostat? asi len niekde v skole...doma musel inasi vyhodit vsetko co bolo z papiera napriklad, moje vystrihovacie babiky, kresby z detstva, niektore fotky...ostatne veci museli vyprat v dezinfekcnych prostriedkoch a dezinfikovat cely byt..po navrate s nemocnice som bola este 6 tyzdnov doma, ziadna skola, ani prechadzka vonku..chodila ku mne babka, bola byvala ucitelka na 1-4, tak ma ucila doma..inak by posielali asi ucietelku...takze asi tak..jasne, dalo sa to prekonat, nemam ziadne nasledky a tiez celozivotnu imunitu..a 7 rocna som uz nastastie bola trosku vacsia, v nemocnici som si poplakala iba vecer za nasimi a sestrou..inak som to zvladala statocne..ale ako to znasali moji rodicia, ked ma 2 tyzdne nemohli ani navstivit a iba ma videli z asi 50m cez zamrezovane okno, ked som im zakyvat mohla? keby to dostal moj maly 3-4 rocny, bolo by to ovela ovela tazsie..tak ja som ho radsej dala zaockovat po vlastnej skusenosti

bulva6
6. nov 2012

ahojte maminy.dcerka nastupila do skolky v septembri,vsetko bolo ok,tesila sa,neplakala...no po mesiaci ochorela rovno na mesiac.bola som s nou doma,vychadzky sme mali povolene kazdy den...no minuly tyzden nastupila do skolky po mesiaci a zacala plakavat cez spanok.. a dnes plakala rano v skolke,ze nechce ist do skolky...uplakanu som ju dala p.ucitelke a isla prec...
predtym sa do skolky tesila,pekne sme jej vsetko povysvetlovali...no a teraz toto...poradte mi prosim,co robit??nemoze to byt z toho,ze bola mesiac chora a ja som s nou bola doma a odvykla si?

rainee
6. nov 2012

@m.i.r.i veru zltacka je riadne svinstvo s moznymi celozivotnymi nasledkami 😒

rainee
6. nov 2012

inak sa chcem spytat ci ste pred nastupom vypisovali taky dotaznik o dietati - urazy, emoc.problemy (ci je bojazlive, placlive...), ci je samostatne v obliekani (teda neviem ale ktore 2-3r.dieta si vie obliect tricko, snurky zaviazat?) pride mi to take trosku zvlastne.

mima595
6. nov 2012

@rainee - my sme vypisovali..ako ho maju volat, co ma rad...jedlo, hracku, ake ma alergie, nieco, na co treba upozornit...myslim, ze dotazniky maju pre vsetky deti, lebo my to vypisujeme kazdy rok..aj pre starsich..preto ta samostatnost 😉

nefertitka
6. nov 2012

@m.i.r.i o si si uzila, ja neviem, uz 2x som sa na to pytala lekarky a ona ze nie...tak neviem, ci robim dobre, ale riadim sa jej radami. Ina dr. by ockovala hned a vsetko. To je tiez ako loteria, ja som na to ockovana nebola, ani moja sestra a zltacku sme v zivote nemali a tiez sme chodili cely zivot do kolektivu. Zato moja mama ju ako dieta tiez mala.

m.i.r.i
6. nov 2012

@rainee my sme nic nevypisovali

@nefertitka zltacka nie je choroba, co kazdy dostane..alebo teda nie tak rozsirena ako kiahne ci rubeola, ze to prekona takmer kazde dieta v podstate..a ked nie, tak v dospelosti podom s problemami..zltacku mava urcite ovela mensie mnozstvo populacie a nie je to zas take bezne..
Hovori sa jej choroba spinavych ruk..kedze sa prenasa "rukami"..ale nie je pravda, ze ak sa stale umyvas tak ju nedostanes🙂 ale klasika MHD, verejne miesta..kde niekto so zltackou pochytal kadeco...u nas je velmi rozsirena medzi nasimi spoluobcanmi, ved preco asi..a tak staci, ze ciganik sa prevezie nacierno v autobuse, obchytka vsetko a nikdy nevies co za pliagu roznasa..my sme sli teraz na vychod, odkial som aj ja.. a tu je spoluobcanov pozehnane, tak preventivne sme obe so sestrou dali deti zaockovat..ale napriklad ja som mala zltacku v detsve a sestra nie a bola so mnou denno denne..takze ja to neberiem tak, ze kazdy ju raz dostane.to urcite nie..🙂 ja vo svojom okoli nepoznam vela ludi co by mali v detstve zltacku...

rainee
6. nov 2012

@m.i.r.i to je tiez pravda ale zas nahoda je blbec. ja som normalne uvazovala aj nad mojim ockovanim zltacky ked som citala ze sa to da lahko dostat napr.aj na dovolenke pri mori 😉 u dcery mi pediatricka ockovanie na zltacku odporucala lebo male decka daju hocico do pusy, na ihriskach sa to tiez cistotou nehemzi, ale je pravda ze to nie je bezna detska choroba. trosku sa obavam aj rotavirusov, predsa len v kolektive je to castejsie, ale zas nechcela som do nej vsetko nacpat kedze dnes je tazko povedat ci je lepsie (ne)ockovat.

nefertitka
6. nov 2012

@m.i.r.i mi hovor o MHD este chvilu, z nej mam az priam hrozu, svoje dieta ked nemusim, v MHD nevozim, alebo aj ked, tak jej tam nedovolim nic chytat. A ked uz obchyta, dezinfekcny gel to isti. Inak nie som akoze nejak prehnane cistotna, ale mhd a nakupne voziky v obchodoch mi vadia, teda nie ze vadia, ale to su najviac obchytane veci kadekym. Ja sa na tom nemozem pozerat ako da niekto svoje dieta do vozika, ono ho cele obchyta a potom mu este daju papat roztek. Ja vyzeram sice ako sprosta, ale vzdy jej tu tycku, za kt. sa drzi snazim utriet , teda pouzijem vlhcenu servitku s dezinf. gelom.
Sranda ale je, ze kedysi ma taketo veci ani nenapadli, brala som to normalne, ale odkedy mam dieta a vsade citam, kde co moze dostat a kde je najviac bacilov a tak, tak sa snazim davat si pozor uz aj ja.
Ale inak nie som vadna a neumyvam jej ruky zas na kazdom kroku, ale toto su dve veci, kt. sa snazim proste aby ich moc neobchytavala.
A pravda je, ze v skolke moze byt barskde brasjaky bacil a tam to neodsledujem. Ja by som ju na tu zltacku aj dala ockovat, ale ked mojmu muzovi povedala dr. ze nie, tak ani keby som sa na hlavu postavila, tak to nedovoli, lebo co ona povie, to je svate a koniec. Napr. teraz nam povedala, ze prevenar ano, tak s tym suhlasi, aj ked ma obavy. On je odporca ockovania.
A inak
@m.i.r.i ak mm nezmeni nazor, tak od dalsieho mesiaca sa ideme snazit o druhe 😉

nefertitka
6. nov 2012

Minule mi stacilo v MHD, ked vedla mna sedel bezdomovec, cely posiaty chrastami a odlupoval si ich a pekne papkal. Fuj a smrdel strasne, rovno som sla na opacny koniec autobusu. A toto sa tam vozi denne, hlavne v zime, ked mrznu vonku. Este teraz mam ten obraz pred ocami a je mi z toho zle.

m.i.r.i
6. nov 2012

@nefertitka no my tiez MHD nepouzivame..v BA sme boli do maleho 5 mesiacov a tam som len chodila kocikovat peso a k lekarke sme to mali tiez peso na poradnu..takze nikam inam MHD ani nahodou..potom sme zili cez 2 roky na dedine, to autobus poznal len z obrazkov a ked presiel okolo nas nejaky medzimestsky...vsade sme chodili autom ak bolo treba zajst do mesta k lekarke alebo niekam..prvy krat som ho vzala na trolejbus tu v PO ked mal nieco cez 2 roky..tohto roku na jar..mal obrovsky zazitok, sedel ako pat penazi..ale to som ho vyslovene brala, ze idema sa previezt, ziadne casovo ohranicene terminy, vybrala som nedelu s minimalnym mnozstvom ludi..a tak ked sme sa sem v septembri nastahovali, tak 2x isiel trolejbusom k mojej babke a dedkovi 5 zastavok🙂 inak nic..ja som ho ako malinkeho vobec nechcela vozit v tom humuse..a aj teraz len velmi vynimocne, raz za mesiac kvoli velkemu zazitku🙂

m.i.r.i
6. nov 2012

@nefertitka a jeeej..super spravicka..tak uz sa tesim ked sa budes tesit z tehulkovania 😉 super..

nefertitka
6. nov 2012

@m.i.r.i no ved dufam, ze si to nerozmysli, ale keby si pocula stale tie reci okolo toho, pri kadejakej situacii hned..."a co spravis, ked budesmat dve deti?" a bla bla a furt, tak som minule uz nanho nahucala, ze keby to nechcel, tak neprivoli a nech s tym uz prestane. Ale tvari sa ako panboh co konecne zvolil 😀 ..ale kludne sa moze stat, ze si to rozmysli, tak dufam, ze nie. A dakujem😉
aj my sme sa uz boli vozit pre zabavu, strasne rada sa vozi ale tiez sa snazim v lete a ked je menej ludi

m.i.r.i
6. nov 2012

jooj babule..tak maly dosiel zas zo skolky so soplami..ze spal cez obed 15 minut a len fukat sa pytal..a uz mu chrapci v nose..a je to tam ☹ no ale jasne, ze je ako neriadena strela..tak marodka zas bude zabijak ☹ a zajtra maju v skolke imatrikulaciu, to robia taku slavnost, prijimanie novacikov..aj rodicia, program..kupila som mu kvoli tomu oblecenie co vyzadovali..a jasne, ze tam nebudeme☹ aj som si hovorila, ze keby tak vydrzal aspon do stredy..no tak len do utorka..
samozrejme, ze mu nic nie je, len sople..skace ako najaty, vystraja....to bude zase noc a dalsie marodovacie dni..porazi ma

mima595
6. nov 2012

@m.i.r.i - a kde chodi maly do skolky?? myslim v PO....

nefertitka
6. nov 2012

@m.i.r.i no pekne, a takych bude stale dookola:( to je na tom to hrozne...a toto vie fakt potesit, ked ma byt nejaky program a zrovna vtedy ochorie...ach jaj...skore uzdravenie prajem a nech to neni nic vazne

sofinka333
6. nov 2012

@nefertitka tak to naozaj neviem... a to sme vychod- Presov .... asi zalezi od toho aka aktivna je riaditelka, a ,,ako v tom vie chodit, vybavit, zrealizovat"

sofinka333
6. nov 2012

@mima595
@m.i.r.i ceskoslovenska armada , sidl2

mima595
6. nov 2012

@sofinka333 - tak tto ano, o vas ide vyborny chyr..dokonca tam chodil moj skoro synovec..teda bratrancov syn 😉

sofinka333
6. nov 2012

@mima595 waw vdaka 🙂 ano ano snazime sa 🙂

slavka1307
6. nov 2012

Milé mamičky. Ja by som sa chcela opýtať - môžem dávať dcérke do škôlky kratšie tepláky ? Myslím, keď ich má kúsok nad členok. Jedna mamička bola z toho "chorá" a hneď utekala kupovať nové - aby ich mala po pätu, keď dala jeden deň dcére také do škôlky. A tiež by ma zaujímalo, či môžem dieťaťu obliecť pančušky s vydratými pätami a prštekmi - nie sú deravé, len také bledé miesta majú. Ďakujem. A prosím nepohoršite sa na mne ☹

dievcinka
6. nov 2012

@karinkaeich ahoj.môj začal tiež plakávať, keď bol skoro dva týždne doma so soplom a kaslom - a to som bola taká šťastná,že už je v pohode 😒 Hneď keď vstane,tak sa opýta,že či ideme do školky a začne mrnčať. Tam ho odovzdám učiteľke s plačom a keď zavriem dvere, tak je za chvíľu dobre. A to teraz máme ísť na operáciu,takže vymeškáme veľa. Asi si budeme zvykať dlho 😝 , ale dúfam,že sa to zlepší.

milka1978
7. nov 2012

ahojte maminky ..... chcem sa niečo opýtať .... synček mi nastúpil do škôlky v septembri .... zo začiatku plakal no potom už prestal a všetko bolo O.K. do škôlky sa doslova tešil ..... minulý týždeň keď boli dušičky tak mali aj u nás v škôlke jesenné prazdniny .... no ako na potvoru sme ochoreli .... takže celý minulý týždeň nešiel drobec do škôlky ..... dnes mi učiteľka povedala, že synček je od pondelka nejaký strašne uplakaný ..... ráno poplače, keď sa zobudí poplače a stále sa na mňa pýta ..... môže to byť tým, že bol doma vyše týždňa? alebo si začal viacej uvedomovať, že mam zachvíľu porodí bábo (termín mám v sobotu) a nebude už sám a preto za mnou tak plače? čo mám robiť? ďakujem za rady

karinkaeich
7. nov 2012

@dievcinka no ono je to asi u kazdeho, nejako si to musia v tych malych hlavickach "upratat" a vyrovnat sa s tym, ze je to len zvyk. ved koniec-koncov im tam je dobre. dufam, ze coskoro bude malo takychto dni. najhorsie asi po vacsich prazdninach alebo chorobe. uvidime, co dnes, povedala som mu poobedny program, nech sa ma na co tesit, tak hadam sa bude drzat s minimalnym placom a otazkou, kde je maminka. v triede su od neho iba starsie deti, este maju nejeke nastupit v januari, aj dvaja jeho rovesnici. tie su uz zvyknute, tak asi moc neplacu, nasmu to bude asi trvat trosku dlhsie. vzdy si poviem, hlavu hore, zvladneme to 🙂 pekny den

karinkaeich
7. nov 2012

@milka1978 ahoj, mame skoro rovnaky pribeh. len my chodime este len 4-ty tyzden, a aj to tam boli tie prazdniny. a este nespinkavame. vcera som bola pre neho uz o 10:30, volali mi, lebo vraj sa cely cas len na mna pytal a poplakaval. hadam to dnes bude lepsie. rano vstava v pohode, tesi sa na hranie s detickami. no je mensi (2 roky 2 mesiace), tak asi chce viac casu, kym to spracuje, hlavne po dlhsom volne. to ze pride medzi vas bracek, tak si uvedomi asi az, ked to naozaj nastane. ale neboj, hlavu hore, zvladli ini, tak aj vy. nehovorim, ze to bude zo zaciatku lahke, ale prezijete. nas to caka na prelome rokov alebo zaciatkom januara. drzim palceky a hlavne, nech ste zdravi a maly sa coskoro vysporiada s novou situaciou. skolka mu pomoze, najde si kamaratov a bude v kolektive medzi detmi, lebo ty by si na neho ani zdaleka nemala tolko casu. pochopi to a zacne sa tesit 🙂

rebecca2006
7. nov 2012

ahojte. tak sme jasní,dnes som bola za riaditeľkou a prerušujeme na celú zimu, dám ho najskr v marci-. alebo apríli. Prerušiť sa dalo na základe papiera od lekára- dal mi len na mesiac- ale budem nolsiť každý mesiac a predlžovať, až kým sa nerozhodneme, že yasa skúsime škôlku. Miesto nám yrušiť nemôžu, lne som sa dohodla s riaditeľkou, že mámzavlať aspoŇ mesiac pred očakávaným nástupom- aby stihla "upatať" decká- aktuálne totiž na Maťkove miesto už vyala jedno dieťa a to potom bude musieť preradiť do inej triedy.... Riediteľka nesúhlasla s tým, že buem platiť a tváriť sa, že chodí do šklkz- predpokladám, že presne kvôli tomu, že už chcela miesto ponúknuť ďalej. Je ki to v zásade jedno, lavne nech h veym naspäť, keď bude treba. Ta tak.

babulka123
7. nov 2012

@rebecca2006 ja som teraz riesila tuto otazku tiez.. dr. mi odporucila nedat ninku na dlho do skolky..
stale je chora { bez teploty len sople - teda ked nepocitam zapal pluc co mala } mala som ju treeaz 2 tt doma a velmi som zvazovala co spravim .. a skusila som ju tam teraz dat od pondelka.. zatial je ok.. dufam ze aspon tyzden tam bude..
vies bavila som sa o tom aj s maminou aj lekarkou druhou aj s ucitelkou .. bojim sa toho ze ked ju necham teraz doma tak si na tie baiciy bude musiet zvykat neskor , ked pojdem do roboty { zatial som doma} a co potom .. neviem .. 13.11 ideme na kontrolu na plucne tak som zvedava co nam povedia tam ci som sa dobre rozhodla alebo nie.. ale dufam ze mi nevynadaju ..

rebecca2006
7. nov 2012

@babulka123 ja ťa chápem... u mňa mení situáciu len to,že somho dala preklepnúť imunologom a nemá normálne výsledky, má otvrdený imunodeficit....keby ho dám teraz, tak skončíme do týždňa zasa....a u mna je iné to, že som na MD s dcérkou, takže môžem byť doma aj s nm, síce mi preskočí, ale čo už, a potrebujem ho dať do poriadku kým nenastúpim.. ymslím, že pre neho z pohľadu chorobnosti je lepšie štartovať na jar, jasné že nie do chrípok, ale ke´d budú "epšie" mesiace. Ale aj to očakávam, že yasa bude furt chorý...