icon

Zodpovednosť rodičov za škody detí v škôlke

monulkaaaa
12. máj 2025

Ahojte, riesime taku delikatnu zalezitost. V piatok sa mi maly 5,5 roka priznal, ze nieco urobil s hasicakom v skolke, rozplakal sa a nevedel to ani dopovedat, no kedze p. ucitelka nehovorila nic, isli sme domov. Ked som sa ho na to viackrat pytala cez vikend, bolo vidiet ze ho to mrzi, nechcel aby som to niekomu povedala (pritom ani neviem co konkretne). Dnes rano povedala ucitelka mojmu muzovi, ze v satni kde je aj hasicak, este s jednym chlapcom vytiahli poistku a tym padom ho musia dat znova skontrolovat a naplnit. Od nas bude pozadovat zaplatit naplnenie. Je tento postup spravny? O nas konkretne sa nejedna, mame poistku na toto, ale ci je ten postup spravny? Ze sme za to zodpovedni my? Samozrejme urcite ich niekedy na to upozornovali aby ten pristroj nechytali

januska12323
12. máj 2025
@vevesh

@lukbe ako, toto mi nevadi, nech si behaju ako chcu. A nech si aj ucitelky kvakaju, ale s ocami na stopkach. To, ze si 2 tyzdne (!!) nevsimli ako deti kopu tunel popod plot (boli 4 deti na tomto plane zasvatene), je dost zle a mali dost z toho opletacky a aj stastie, ze im zdrhlo iba jedno dieta (ostatne boli pritucne na ten tunel, preslo iba moje🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️), lebo to zistili az po pol hodine, ked mi uz dieta doslo domov a ja som rozmyslala, ze im nechyba a odkial doslo....

@vevesh ja viem, že to nie je vtipné mohlo sa stať všeličo keď zdrhol ale sa tu rehocem. Útek z väznice šuvix 😁

luccija
12. máj 2025
@vevesh

@lukbe ako, toto mi nevadi, nech si behaju ako chcu. A nech si aj ucitelky kvakaju, ale s ocami na stopkach. To, ze si 2 tyzdne (!!) nevsimli ako deti kopu tunel popod plot (boli 4 deti na tomto plane zasvatene), je dost zle a mali dost z toho opletacky a aj stastie, ze im zdrhlo iba jedno dieta (ostatne boli pritucne na ten tunel, preslo iba moje🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️), lebo to zistili az po pol hodine, ked mi uz dieta doslo domov a ja som rozmyslala, ze im nechyba a odkial doslo....

@vevesh to je dobrý vymyselnik nechcela by som byť v koži učiteľky🙂ako ďaleko to bolo domov?
@monulkaaaa porozprávala by som sa s riaditeľkou

vevesh
12. máj 2025
@januska12323

@vevesh ja viem, že to nie je vtipné mohlo sa stať všeličo keď zdrhol ale sa tu rehocem. Útek z väznice šuvix 😁

@januska12323 teraz uz po par rokoch, ked sa deti dotahuju, tak hadku koncia vzdy "aspon som nezdrhol/a zo skolky podkopanim plota /vykopanim tunela"🤪🤪 ale vtedy mi to nebolo jedno, a to este v tom momente som vravela muzovi, nech neotvara dvere, to nebude pre nas (kurier nam vtedy denno denne vyzvanal, ci nevezmeme susede balik...)🙃

vevesh
12. máj 2025
@luccija

@vevesh to je dobrý vymyselnik nechcela by som byť v koži učiteľky🙂ako ďaleko to bolo domov?
@monulkaaaa porozprávala by som sa s riaditeľkou

@luccija okolo kilometra bola cesta domov...najvacsi problem bol, ze oni to zistili az po pol hodine pri zratavani deti, ze im chyba...

vevesh
12. máj 2025
@biba_18

@vevesh lukáško a čo vy tam robíte s adamkom? kopeme tunel. no dobre moji, ale dávajte pozor aby ste sa neporezali lopatkou ... a zoberte aj tomáška, nemá sa teraz s kým hrať ...

@biba_18 az na to, ze to bol babsky plan a vsetko dievky🙃ale tak nevenovali pozornost tomu, co pri tom plote robia - doteraz maju deti zakazane hrat sa pri plote🤫🤫

taktotedanie
12. máj 2025

@monulkaaaa jedna vec je ze ho dali k dosahu deti dalsia vec je vsak to ze to poskodil vas syn cize ano zaplatite to a normalne ma udivuje, ze sa oytas ci je tento poszup spravny

kuggis
12. máj 2025

Podľa školského zákona má zákonný zástupca povinnosť nahradiť škodu, ktorú spôsobil žiak úmyselne (§ 144 ods. 7 písm. f/ školského zákona č. 245/2008 Z.z.).
Už to tu bolo ale akosi to všetci prehliadli, aj ten zdrap papiera v škôlke, ktorý sa volá školský poriadok má takéto veci ustanovené, takže
@monulkaaaa si zober ten zdrap , ktorý je tiež uložený na viditeľnom mieste a prečítaj si ho , hneď budeš múdrejšia .
BTW ako dá s kamarátom nechtiac odistiť hasiaci prístroj? Mladý dobre vedel čo robí...Pri takýchto veľkých deťoch je zväčša jedna učiteľka počas pobytu vonku , deti majú učiteľku poslúchať, chudera tá sa nemôže podľa vás ani obliecť ani vyzliecť ,keď ide na pobyt von, aby mala stále na očiach vyše 20 detí, nedajboh aby niektoré potrebovalo individuálny prístup

1gramofon
12. máj 2025
@kuggis

Podľa školského zákona má zákonný zástupca povinnosť nahradiť škodu, ktorú spôsobil žiak úmyselne (§ 144 ods. 7 písm. f/ školského zákona č. 245/2008 Z.z.).
Už to tu bolo ale akosi to všetci prehliadli, aj ten zdrap papiera v škôlke, ktorý sa volá školský poriadok má takéto veci ustanovené, takže
@monulkaaaa si zober ten zdrap , ktorý je tiež uložený na viditeľnom mieste a prečítaj si ho , hneď budeš múdrejšia .
BTW ako dá s kamarátom nechtiac odistiť hasiaci prístroj? Mladý dobre vedel čo robí...Pri takýchto veľkých deťoch je zväčša jedna učiteľka počas pobytu vonku , deti majú učiteľku poslúchať, chudera tá sa nemôže podľa vás ani obliecť ani vyzliecť ,keď ide na pobyt von, aby mala stále na očiach vyše 20 detí, nedajboh aby niektoré potrebovalo individuálny prístup

@kuggis inak rodičom sa tiež stane ,že sa na chvíľu otočia a to jedno dieťa niečo vyparati. Učiteľka nemá len jedno alebo dva, ona má 15 deti.

kuggis
12. máj 2025
@1gramofon

@kuggis inak rodičom sa tiež stane ,že sa na chvíľu otočia a to jedno dieťa niečo vyparati. Učiteľka nemá len jedno alebo dva, ona má 15 deti.

@1gramofon keby len 15, niekedy 20 inokedy 22 , aj 24 z toho najmenej 5 sa a nevie vpratať do kože

1gramofon
12. máj 2025
@kuggis

@1gramofon keby len 15, niekedy 20 inokedy 22 , aj 24 z toho najmenej 5 sa a nevie vpratať do kože

@kuggis a ešte ich musí naučiť číslice, ako držať nožnice, poďme robiť niečom kreatívne, poďme cvičiť, poďme von... Na niektorých deťoch je vidieť, že sa im rodičia nevenujú v istých veciach a čakajú, že jedna pani učiteľka to predsa zvládne. Naučí aj to, aj tamto. hlavne že rodič to nestihne s jedným decko za niekoľko hodín denne a ešte je nezodpovedná lebo si odbehla alebo riešila iné deti...

1gramofon
12. máj 2025
@kuggis

@kuggis a väčšina mamičiek by to šla hneď riešiť s riaditeľom a dohadovať sa, ale nedochadza im, že potom ma učiteľka nervy aj na rodičov a aj na dieťa. Dieťa tam musí byť niekoľko hodín, rodič len pár min. To viem z vlastnej skúsenosti. Nevyplatí sa vždy len bojovať za svoju pravdu

maialeo
12. máj 2025

@monulkaaaa zavolat BOZP a az po ich vyjadreni to riesit. Neplatila by som skor.

jana_eyre_2
12. máj 2025

Takto.. obrátila by som sa na zriaďovatela aby si zabezpečili BOZP, pretože zrejme niečo nie je úplne ok.. to že niečo dieťa poškodí je jedna vec - vec druhá však je že prítomný dospely ma zabrániť tomu aby sa dostalo k nebezpečnej veci.. šokuje ma koľko žien to berie ako zodpovednosť rodičov . Keby vypil savo v škôlke lebo ho pani upratovačka nechala vonku zo skrinky ktorá má byť uzamknuta, tiež by boli na vine rodičia? Sú jednoducho záležitosti ktoré je jasné že dieťa sa k nebezpečným veciam nesmie dostať..

vikes
12. máj 2025

Môžete rozpútať vojnu (bojovať za svoju pravdu)s riaditeľom, učiteľom, ale ako dobre vieme v konečnom dôsledku na to doplatí dieťa, ktoré v tej škôlke trávy najviac času ( pani učiteľka sa na neho už nebude tak milo usmievať, už ho nebude vyzdvihovať, že aký je šikovný,zmení sa jej správanie voči nemu) a Vy budete voči tomu bezmocná. To je realita dnešných dní.

procrastique
12. máj 2025
@jana_eyre_2

Takto.. obrátila by som sa na zriaďovatela aby si zabezpečili BOZP, pretože zrejme niečo nie je úplne ok.. to že niečo dieťa poškodí je jedna vec - vec druhá však je že prítomný dospely ma zabrániť tomu aby sa dostalo k nebezpečnej veci.. šokuje ma koľko žien to berie ako zodpovednosť rodičov . Keby vypil savo v škôlke lebo ho pani upratovačka nechala vonku zo skrinky ktorá má byť uzamknuta, tiež by boli na vine rodičia? Sú jednoducho záležitosti ktoré je jasné že dieťa sa k nebezpečným veciam nesmie dostať..

@jana_eyre_2 Je rozdiel zdrunčať savo a rozdiel pokaziť vec, ktorá je tam zo zákona ochranu toho decka.

procrastique
12. máj 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 Inak, my sme mali uzamknutý hasiaci prístroj a vyšlo nás to na 1500 eur pokutka.

jana_eyre_2
12. máj 2025
@procrastique

@jana_eyre_2 Inak, my sme mali uzamknutý hasiaci prístroj a vyšlo nás to na 1500 eur pokutka.

@procrastique nie, nie je to rozdiel - Savo aj has.pristroj ma byt zabezpečené tak, aby sa k nemu deti nedostali.. v práci máš určite aspon raz za dva roky BOZP, tam bežne hovoria ako má byť has.prisrroj zabezpečený - ak má byť zamknutý, má byť v presklennej skrinke s prístupným kľúčom, má byť 1.5m od zeme.. ak 5r dieťa vytiahlo poistku tak určite to nebolo jeden a pol metra od zeme - také dieta má maximálne meter.. tak ako píšem, Has.pristroj nebol dobre zabezpečený, BOZP zrejme neurobene a vína sa hádže na dieťa, ktoré nemôže byť právne zodpovedne a nemôžu byť zodpovedni ani rodičia keďže neboli prítomní.. bolo by iné ak by to spravil v prítomnosti rodičov..

tundra
12. máj 2025

Pouzitie has.pristroja s CO2,môze mat v uzavretej miestnosti fatalne nasledky.Predstavte si,ze by sa detom podarilo has.pristroj aktivovat...

maxik24
Autor odpoveď zmazal
maialeo
12. máj 2025
@maxik24
Odpoveď bola zmazaná

@maxik24 tak ja som videla hasiace aj v sklennej skrinke a normalne tam bol napis, ze v pripade pouzitia rozbit. Ano... svet ide do prdele. A co? Nam to nevadi...

jana_eyre_2
12. máj 2025
@maxik24
Odpoveď bola zmazaná

@maxik24 vieš mňa vždy zaskočí že ak si zlahcim argument chatgpt tak ma tu začnú urážať, pritom mas to normálne vo vyhláške, len sa mi to nechcelo pracne hľadať ako dôkaz.. ale normálne to najdes, keď sa tak ideš bit, tak si daj tú prácu a pohľadaj si to..

Ty mi tu budeš kázať o Tom ako ľudstvo ide do prdele a pritom má tu urážas len preto že nepoznáš vyhlášku a si urazna/urazeny že som použila chatgpt? To myslíš vážne? Áno, ľudstvo ide do prdele ale nie preto žez pouzije printscreen, ale preto, lebo ľudia nedokážu normálne komunikovať bez toho aby museli druhého uraziť a ponížiť.. a stihla som si prečítať aj pred zmazanim napísané..

oliolijanka
12. máj 2025

Autorkin chlapec tu vec neposkodil zamerne. Bol zvedavy. On nemohol vediet, ze ten "hasicak" znefunkcni vytiahnutim poistky. Ta poistka si pyta, aby ju niekto vytiahol. Je tak oznacena aj tvarovana, aby bola intuitivne vytiahnuta aj v panike.

Ak by bolo v dosahu deti umiestnene cervene tlacitko, ktore by stlacenim napriklad odpililo jeden strom v lese. Po tyzdni by bol vyrubany les. Mali by skodu zaplatit rodicia, lebo deti umyselne poskodili les?

Skodu za hasiaci pristroj by mali rodicia uhradit jedine vtedy, ak bol chlapec ucitelmi pouceny o tom, ze vytiahnutim poistky sa hasiaci pristroj znefunkcni...a bolo to pisomne zdokumentovane a rodicmi podpisane.

iwesska
12. máj 2025

No takto,uz ked isli deti do skolky v prirode uz vtedy sme boli oboznameni s tym,ze ak dieta nieco znici,uhradit to musia rodicia, je to tak roky. Plati to aj pre priestory skolky. To nebolo omylom,to bolo umyselne. Urcite mali robit nieco ine a chlapci si robili svoje. Pri 20 detoch sa ani necudujem,ze nema oci aj na chrbte. Myslim,ze je spravne,ze vam to dali uhradit. V septembri pojde asi do skoly, nahodou rozbije cez prestavku okno a bude to hradit ucitelka???

mircalla
12. máj 2025

5,5 rocne dieta uz ma chapat a urcite chape, ze ten hasicak nie je nic na hranie. Bodka. Nebolo to ani nahodne, ani omylom, bolo to preto, ze sa hrali s niecim, s cim sa hrat nemali. Jedine ze ano. nemal tam byt umiestneny.
Ale je to uz pomaly skolak a takto veci mu musia byt jasne, ze to nie je nic na hranie, ani to nebudem skusat

dennissa16
12. máj 2025

Žasnem ako tu niektoré považujete 5,5 ročne dieťa, že ma byt uvedomelé pomaly ako 10 ročne….lebo sak isto sa denne stretáva s informáciou, že “ dráhy chlapček, toto na hasiacom prístroji je poistka a nikdy ju nesmieš vytiahnuť, lebo znehodnotis prístroj…”
Bože 🤦🏼‍♀️

vevesh
12. máj 2025
@iwesska

No takto,uz ked isli deti do skolky v prirode uz vtedy sme boli oboznameni s tym,ze ak dieta nieco znici,uhradit to musia rodicia, je to tak roky. Plati to aj pre priestory skolky. To nebolo omylom,to bolo umyselne. Urcite mali robit nieco ine a chlapci si robili svoje. Pri 20 detoch sa ani necudujem,ze nema oci aj na chrbte. Myslim,ze je spravne,ze vam to dali uhradit. V septembri pojde asi do skoly, nahodou rozbije cez prestavku okno a bude to hradit ucitelka???

@iwesska stalo sa ti take? U nas ano, okno sa neplatilo, lebo sa rozbilo nahodou (zlym zavrenim). Ked sa rozbilo loptou, samozrejme hradili rodicia. Ja som plot nemusela platit, takisto ani vylomene dvere (ktore ostali v ruke dietata) ci otacavy kruh na ihrisku, ktory sa odlomil s mojim dalsim dietatom. Ale ked niekto vyvrtal dieru do lavice, ci prelomil elektronicku tabulu perom alebo poskodil kabel, ktory pouzil ako svihadlo, musel sam zaplatit. Je to pekne definovane slovom "umysel".

mircalla
12. máj 2025
@dennissa16

Žasnem ako tu niektoré považujete 5,5 ročne dieťa, že ma byt uvedomelé pomaly ako 10 ročne….lebo sak isto sa denne stretáva s informáciou, že “ dráhy chlapček, toto na hasiacom prístroji je poistka a nikdy ju nesmieš vytiahnuť, lebo znehodnotis prístroj…”
Bože 🤦🏼‍♀️

@dennissa16 Ja zasnem nad klasickym slovenskym pristupom, peklo su ti druhi, len ja som lietadlo a nech sa nik neopovazi odo mna chciet prevziat nejaku zodpovednost za dieta. Potom ked bude starsie, uz pridem rovno s pravnikmi, ak nahodou bude daky problem.
Bez mihnutia oka by som to zaplatila a neriesila to na fore.
Uplna blbost. U nas tiez nejaky ziak daco pokazil a rodicia to zaplatili a neriesili to s polkou Slovenska. Vzdy tu budu nazory 50/50, ak tak sa nic nedozvie

maranco
12. máj 2025

@monulkaaaa keď len vytiahol poistku a nevypúšťal z neho nič, tak netreba ho naplniť a natlakovať, len dať nazad poistku a zablombovať
Veď aj ten čo plní ho najprv odváži a zistí že nič nechýba tak nič neplní.

javiemneviem
12. máj 2025

@monulkaaaa keď som chodila na základnú školu, boli sme piataci. Takže malé deti. Spolužiak mal v škole zapaľovač, netuším prečo a odkiaľ. Mali sme na nástenke zimnú výzdobu - sama vata. Spolužiaci to zapálili a začala horieť nástenka. V takom prípade je zodpovedný rodič. Ale teda vo vašom prípade neviem. Čo vlastne robili sami bez dozoru niekde v šatni? Neviem ako to máte, ale veď v mnohých škôlkach je šatňa úplne mimo triedy.

jana_eyre_2
12. máj 2025

@mircalla ja by som to tiež zaplatila, lenže fakt je, že pre bezpečnosť majú byť hasiace prístroje zabezpečené tak aby deti nemohli nič poškodiť, najmä aby si nepoškodili zdravie a to už je na triku a zodpovednosti škôlky.. ja mám zase dojem, že typicky slovenské je nedodrzovat zákony a pravidlá a všetko nechať tak..