Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?
Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede
@katka1981 s alergiami a ekzemami sa trapim do teraz....nosim sosovky , a chrbticu rovnu uz mat nikdy nebudem....ale dakujem🙂)
@lulistek nie, nemaju. ani ja ani moj brat sme nedostavali MM, v zivote sme chori neboli, moj manzel a jeho dve sestry boli kojeni, furt su chori. moje dieta bolo kojene necele dva tyzdne, ma dva a pol roka, nemal este ani teplotu /klop-klop/. to su moje skusenosti. myslim, ze, ci je dieta chorlave alebo nie, ovplyvnuju uplne ine faktory ako je UM ci MM
Moja mala bola od porodnice na UM,a nepocitujem ze by bola nejak extre viac chorlava ako ostatne deti,skor naopak...urcite je dobre dietatko kojit pretoze je to prirodzene dane od prirody,ale nemyslim,ze ak zena kojit z nejakych dovodov nechce ci nemoze je to koniec sveta.
Myslim,ze predispozicia na chorobnost a alergie je skor v genoch a v prostredi ,v akom babo vyrasta
Aj my sme boli na umelom mliečku skoro od narodenia,už v nemocnici sme dokrmovali a kým sme nešli do škôlky nevedeli sme to,čo je byť chorí.Samozrejme škôlkárske choroby na nás prišli,ale naozaj len v čase najväčšej decembrovej zimy,ale to by prišli asi aj tak,lebo to stále vyzliekanie,obliekanie z overalov,niekedy možno trochu premočených - tomu sa nedá vyhnúť.Keďže niekomu robilo problém preváranie Lucky,fliaš,vždy na UM frflali,ale ja som bola spokojná.Keďže máme len jednu slečnu nemám s čím porovnávať,ale aj tak verím,že to nie je o tom či mliečko také,alebo onaké.
@sonice Vies co, neviem ci biele rozky, rafinovany cukor, striekana zelenina, ovocie, vajcia od sliepok v klietkovom chove, kurata odchovane na mucke, farbiva v cukrikoch a sladenych napojoch je zdrava strava. Jasne, ze sa da v 21.storoci jest aj kvalitne, ale ja som reagovala na to, ze VACSINA to nerobi. Staci ist do obchodu a vsimat si, co si tam ti ludia davaju do tych kosikov, cista katastrofa! Tu moja diskusia s tebou konci, pretoze kazda z nas ma inu skusenost. Preto nema vyznam o tomto diskutovat. 😉
Ahoj ja mám obe decká od 5 dňa na umelom mlieku starší bol chorľavejší ale to myslím že bežný kašeľ a tak do cca 6 rokov odvtedy mal chrípku 2 krát má 11 mladší bude mať 4 chorý zatiaľ nebol ani raz okrem kiahni a mal šiestu nemoc ale nemyslím žeby to bolo UM. Celkovo si nemyslím žeby UM nejak zásadne ovplyvnilo vývin dieťaťa skôr je to jeho imunitou. Rovnako choré môže byť dieťa ktoré je dojčené aj dieťa ktoré je na UM.
pridám len moju skúsenosť, nečítala som diskusiu ani sa nemienim hádať na túto tému......
Marek papal prve týždne moje odsávané mliečko / denne len pár ml / pil aj Nutrilon.
dnes ma 23 mes a nebol ani raz chorý.. maximálne soplík v zime. Papal aj bebu teraz už rok papa sunar.
osobne si myslím, že toto nie je relevantná otazka... k chorobám detí prispievaju aj mnohe ine faktory, ako je genetika, prostredie, strava matky v tehotenstve, psychika .......
dieta moze byt dojcene aj do 5 rokov a moze mat milion chorob ak matka nedodrzuje spravnu zivotospravu, zije v nevyhovujucom prostredi a ma rodinnu predispoziciu byt nachylne na iste chorby...
a smaozrejme plati to ja naopak ....
@anjelicek26 nehovorim ze zidne mileko ale mm je stale rovnake kde v um su zvysovane hodnoty vitaminov a probiotik.
@mami21 - MM NIKDY nie je rovnake. Meni sa zo dna na den, dokonca z hodiny na hodinu, nocne mlieko je inak kaloricke ako to, co sa tvori cez den, podla vonkajsej teploty sa tiez zmeni a podla stravy samozrejme tiez... ako by mohlo byt rovnake z inych "vstupnych surovin" - teda toho, co matka zje? Umele mlieko je vzdy rovnake.
@lulistek
diky za tuto temu 😀
tiez som malu vyhradne len kojila po dobu pol roka z dovodu obrovskej kampane okolo kojenia. mala som vycitky, ze nevladzem dlhsie, ale isto som nevladala. dcerka malo priberala a dodnes nepapa bohvieako vela. mala malo zeleza, atd., problemy s vyprazdnovanim, ktore taktiez trvaju dodnes, hoci sa to omnoho zlepsilo. nuz, myslim, ze som mohla kojit v noci a cez den davat normalne mlieko plus kojenie. nejako to skombinovat. ale kampan nedala, to nie. trebalo vyhradne kojit 😒
@emma_932 😀
@pasteleria co su to problemy s vyprazdnovanim.dojcene dieta moze kakat 10x za den aj raz za 10dni.obe je ok.moja dostala kvapky na anemiu. Davky od dr som znizila na polovicu a ja som si dala zelezo.do 6tyzdnov bola ok,dr sa cudovala ako je to mozne. Dieta moze pribrat aj 1 kilo aj 100g obe je ok hlavne ze pribera. Tvoj prispevok poukazuje na absolutnu neznalost veci okolo dojcenia,ale to je to tvoj vyber.a pokial bola v okoli teba kampan za dojcenie tak patris medzi tych stastnych.okolo mna vsade same um.
V UM su predovsetkym zvysovane hodnoty umelych vitaminov. Probiotika musi pridavat lebo inak by deti z neho zapekalo, co z MM nie.
Kazdy vyrobca UM sa snazi o jedine - PRIBLIZIT sa co najviac zlozenim MM. Nemoze ho nielen presiahnut ale ani dosiahnut, moze sa vsak priblizit.
Ako posobia vsetky zlozky MM navzajom este nebolo rozklucovane, tak ako nevieme urobit umelu krv napr. musime brat od inych, studie ze MM chrani pred hnackami, infektami dych. ciest, hemofilom bolo dokazane. Dokonca som niedke videla ze statistiku ze deti na UM spadaju pod vyssie riziko SIDS.
Akoze stale plati, ak to inak nejde, je nasa spolocnost na urovni kedy dieta netrpi hladom a vacsinou (nie vsak vzdy) ani nema z UM problemy, vyvija sa plnohodnotne. Nerobila by som takymto mamam zle svedomie, konieckoncov kazdy sudny clovek ktory vie ze to inak neslo to prirodzene akceptuje, aj u seba aj u inych. Taka mama nie je v ziadnom pripade horsia. To by bolo treba razne vyhlasit.
Ale robit opacny extrem - reklamy typu aky vedec, sportovec vyrastie VDAKA UM, ako bazli kamprane kde dokazovali ze aha tato vyznamna osobnost bola na Sunare a co z neho je, pokladam za dost nestastny alibizmus. Oni skor vyrastli navzdory UM dalo by sa prenesene povedat, nakolko mali tak silny korienok.
Rovnako ako vyhlasenia ze skoro cela nasa generacia bola na umeline a sme tu a nic nam nie je. No ze sme tu suhlasim, ale s tym dalsim ze nic nam nie je uz menej, ja si totiz zdravotny stav sucasnej populacie zdaleka neidealizujem, po fyzickej aj psychickej stranke to nie je nic moc statisticky. Jednako si myslim ze aj omnoho lepsie na tom mohli byt.
@zuzkat1
no presne toto, co rozpravas: vyprazdnovala raz za desat dni-dr na to, ze to je ok. ale ona ma tieto starosti doteraz, len raz za tri dni, to je malo. a vyprazdnovanie ju stresuje.
a takisto dostala aktiferin na anemiu, papa dodnes malo. ale neviem, ci je to z dojcenia, fakt nemozem to tvrdit, len myslim, ze sme si to dojcenie obe velmi neuzivali. jednoducho, u nas by asi seklo UM viac. a kampan teda bola neskutocna, vycitky by mi nedali dat jej UM pocas prvych siestich mesiacoch.
ja vravim: vyskusat aj UM aj MM a popripade to aj skombinovat. a nedat na plane reci, ze dieta bude po cely zivot chore.
a este jedna vec: podla mna dojcenie a alergie spolu vobec nesuvisia, ako to vravi kampan na MM. poznam ludi, co neboli dojceni (moj manzel-svokra vobec nemala mlieko ani pri jednom dietati a vsetci su zdravi) no a ja som bola dojcena a mam alergiu takmer na vsetko. mala dufam nebude mat alergiu. to zalezi podla mna len od genov
@pasteleria dojcenie moze pomoct alergiu obmedzit ci ju odstavit uplne. Moze ale nemusi.um to nedokaze vobec. Tvoj nazor ti neberiem. Ale pekne prosim maminam v tvojom okoli nerad skusat um ze co im sadne. Aj moja kaka raz za 3dni.kamoskin maly s tym ma velke problemy a nikdy mm nevidel.ja mam pocit ze tebe dojcenie vadilo a teda si proti nemu zaujata.
@pasteleria co sa jedenia tyka.moja zje za tyzden tolko co ine deti za den. Kamoskin na um tiez slaby jedak.
@zuzkat1
mne to nevadilo, ale nebola som s tym velmi ok. ale mala som vycitky s tym prestat, nechapes? maminam len radim, aby nemali vycitky, nech sa netrapia ako som ja trapila malu aj seba. uplne som bola cely ten polrok v jednom kuse unavena, ja neviem. teraz by som to uz spravila inac: kombinovala by som to s UM a prikrmami. ved z MM sa predsa neda dieta zasytit. ja som bola v kuse na nej, asi kazdu hodinu. to sa nedalo zvladat fyzicky
@pasteleria koncim.ze s um sa dieta nenasyti. Nechapem. Nerad tym co chcu kojit.prosim.ja som do 2rokov kojila v noci 10x. A ako babo kazdu hodinu v lete aj castejsie. Ked chces dieta tak s tym ze budes unavena treba ratat. MM Je aj na smad. Jasne ze sa dieta zasyti,len nie na pol dna. Nezalahne mu zaludok lebo je lahko stravitelne. Co um a prikrmy nie su.
@zuzkat1
ok, vidim, ze len ty jedina mozes mat nazor.
@pasteleria tvoj nazor ze radsej svojmu dietatu das um respektujem.ale veci co tu pisej o mm a dojceni respektovat nemozem lebo to nie je o nazore ale o znalostiach z oblasti dojcenia-a tie nemas. Nic v zlom.
@pasteleria je to akoby si vravela ze trava je modra a ja to mam respektovat ako nazor. Nazor to je ale pravda nie.

@sonice Ved ked chces, kludne dojci deti do ich dospelosti, to je na tebe. Kazda to mame inac, ja som reagovala na nieco ine.