icon

Stačia pri predaji mobilu továrenské nastavenie na vymazanie dát?

1. sep 2026

ahojte chcem predať starý telefón a mám v ňom roky fotiek, správy, bankové appky, proste všetko možné. samozrejme ho dám do továrenských nastavení, ale trochu ma straší, či sa z neho potom nedajú nejakým spôsobom vytiahnuť staré dáta. robíte pred predajom ešte niečo navyše alebo toto úplne stačí?

anonym_5340d7
1. sep 2026

Ja len poznámku - na mnohých novších generáciách mobilov sa nový majiteľ mobilu neprihlási/nevytvorí si svoje konto (u Androidov google konto) na vyresetovanom mobile (do továrenských nastavení), ak z neho nebolo odstránené pôvodné google konto, bez znalosti mena/hesla pôvodného konta. Alebo bude musieť dať mobil "hacknúť" znalému človeku (odstrániť túto ochranu pred kradnutím mobilov).
Reset do továrenského nastavenia nevymazáva prípadnú vloženú pamäťovú kartu (napr. MicroSD).

anonym_879186
1. sep 2026

Odstráň Google účet
Daj továrenské nastavenie
Ak chceš mať pokojný spánok nakopíruj do neho cez kábel veľké nepotrebné súbory, napríklad videá, tak aby si úplne zaplnila miesto v mobile, tým sa naozaj prepíše to čo si tam mala predtým.
Potom znovu továrenský reset a mobil je pripravený na predaj

aalt
1. sep 2026

Nepises aky telefon ... uz od tusim verzie 10 ma android default sifrovany filesystem, takze reset do tovarenskych nastaveni staci. Ak je v nom nebodaj este sd karta, tak tu treba vymazat zvlast.

jimmyy128
1. sep 2026

aalt to napisal spravne a este by som to doplnil. Na Androide od verzie 10 je uzivatelska cast pamate sifrovana a tovarensky reset zmaze sifrovaci kluc - data tam fyzicky este chvilu su, ale bez kluca su to nahodne bajty. Preto to zapinanie velkymi videami uz netreba. Navyse sa na tom neda stavat: radic flash pamate zapisuje na volne bloky a nie presne tam, kde boli stare data, takze nikdy nemas istotu, ze si prepisala prave to svoje.

Na com ale zalezi je poradie. Najprv sa odhlas z Google uctu a az potom daj reset. Ked to spravis naopak, ostane na telefone FRP zamok a kupujuci ho nerozbehne, kym mu nedas svoje prihlasovacie udaje - to uz tu spominal anonym_5340d7.

Ak by nahodou islo o iPhone, plati to iste, len sa to vola inak: Nastavenia, hore tvoje meno, Odhlasit sa, a az potom Vymazat obsah a nastavenia. A ak prechadzas na Android, este predtym zrus registraciu iMessage, inak ti spravy od ludi s iPhonom budu chodit do prazdna. Dve veci, na ktore sa zabuda: pri resete sa telefon pyta, ci ma eSIM nechat alebo zmazat - ak ju zmazes, novy QR kod ti musi vystavit operator. A SD kartu aj SIM vyber fyzicky von, reset ich nemaze.

Ak by sa ti do toho nechcelo, firmy co robia vykup to riesia za teba - napriklad iguru.sk pise, ze zariadenie mozes poslat tak ako je a reset spravia oni, zvoz Packetou maju zdarma a plati sa az po diagnostike. Ale ak si to chces spravit sama, tie kroky vyssie uplne stacia.