Ako sa vyrovnať s kritikou oblečenia od žiakov?
Jsem mladá učitelka a musím se s vámi podělit o jednu věc, která mě poslední dobou trochu trápí. Do školy nosím pořád dokola pár jednoduchých outfitů. Mám ráda spíš základní barvy, klasiku, nic extra výrazného. Jenže děti si toho samozřejmě všímají. Jsem v oblékání velký mininalista, ale zároveň hodně dbám o to, aby oblečení bylo vždy čisté, vyžehlené a voňavé. Mám moc ráda jednoduché linie a střihy.
Nedávno jsem vešla do třídy a slyším od holčiček ze čtvrté třídy: "Zase to samé." Upřímně, nebylo to moc příjemné. Ne že bych kvůli nim chtěla každý den měnit šatník, ale člověka to prostě trochu bodne. Nemám z toho dobrý pocit a jsem z toho dost špatná...😔
Máte to někdo podobně?
Ja sa v práci (v škole) prezliekam. Keď sa nad tým zamýšľam, tiež nosím pár veci dookola. A vôbec mi to nevadí. Mňa zas zaujali moje dve kolegyne, ktoré neustále nariekajú, že si nemôžu dovoliť to, či ono, no každý deň majú inú bundu, sako, kabátik, k nim topánky a kabelu v každej sezóne. Všimla som si to v zime, keď som si kúpila bundu za 140€ a ony hneď začali lamentovať, aká drahá, že to by si nemohli kúpiť, že nakupujú len v číňaku. Nepotrebujem mať 6 či 7 vetroviek za dvacku, vsádzam na kvalitu. Mám jednu vetrovku a jeden kabátik a čo si myslí okolie, to mi je vážne fuk.
@atelou ale mnoho takých ľudí to robí z úplne iných dôvodov ako my bežní ľudia - ako sa aj píše v článku - majú dosť rozhodovania počas dňa - takto sa nemusia rozhodovať - lebo to rozhodnutie raz už prijali (či vedome alebo nevedome..). a robiť zo svojho oblečenia značku tiež nepripadá obyčajným ľuďom...
Ja nepracujem v školstve, ale tiež nám málo veci. Reálne teraz konkrétne na jesen,zimu mám dvojo riflí a dvojo nohavíc. K tomu nosím vždy čierne jednofarebné bavlnené tričká, úplne mi je jedno, že vyzerám stale rovnako. Na vrch mám svetrov/kardiganov 6 ks. Ja som si vytvorila takú pracovnú uniformu a vyhovuje mi to. Stále mám čo obliecť, nestojím pred skriňou pol hodiny, neprezliekam sa x krát ako niekedy, keď som mala plnú skriňu. Tiež mám kolegyne, čo dokážu mať celý mesiac komplet iný outfit. Mne je to jedno. Chodím čistá, mám sušičku, čiže mám hneď všetko po opratí znovu k dispozícii. Veľa známych a bohatých ľudí si vytvorilo pracovnú uniformu a chodia naoko v tom istom...
Nevieš si urobiť poriadky so štvrtákmi? Vysvetliť im, že také komentovanie je nevhodné, na príklade konkrétnemu žiakovi ukázať, ako by sa cítil on? Ako chceš učiť, keď ti skáču po hlave a ty im to dovolíš?
Ja nechcem byť zlá, ale ak nezvládaš toto, akým spôsobom budeš reagovať, keď na teba začne útočiť žiak kvôli známke alebo rodič, keď sa mu niečo nebude páčiť? Nech je učiteľ akýkoľvek dobrý, vždy je to učiteľ a nikdy nebudeš vyhovovať každému. A tie deti na tebe nenechajú nitku suchú. Najlepšie nevedieť, nepočuť, nebrať osobne 😉 a samozrejme, súhlasím s ostatnými dievčatami, dá sa to využiť ako krásna téma na hodinu ...
@anonym_autor Jednoduche linie su fajn, pokial maju smrc. Tazko hodnotit
@anonym_autor no hneď by som ich uzemnila. Povedz im, že kto nemá v hlave, má na hlave, prípadne sa upina na oblečenie. Trošku im treba ukázať, kde je sever.
@anonym_autor ostan verna svojmu stylu. Ony casom pochopia, ze trblietky na rifliach a 30 lacnych triciek nie je styl na cely zivot. A jedneho dna si aj ony najdu ten svoj styl. Tebe naozaj stvrtacka nemoze diktovat satnik. Verim, zaboli to, ale ich ta povrchnost prejde - najma ked nabuduce to iste zapocuje dana stvrtacka od svojej “bestie” spoza chrbta 😉
Ó šaty... M. Gombitová 🙂 ...nech idú do hája... pod nimi som JA.
@anonym_autor Absolutne by som to na tvojom mieste neriešila. To ,že sa ty v tom cítiš dobre je na tom to najdôležitejšie ľudia už od útleho veku maju nejaké predsudky teraz hovoria ,že sa obliekaš nudne a ,že stále nosiš dookola to isté ak by si každý deň mala iný outfit a obliekala sa výrazne povedali by ,že to zase preháňaš 😀 Je to o nich nie je to o tebe je len na tebe ako sa s tým popasuješ. Brala by som to z tej pozítivnej stránky ,že si odlišná.
@anonym_autor hlavne puberťaci majú čo hovoriť do tvojho obliekania... Veď oni sa tiež obliekajú stále rovnako... Rifle+ biele tričko+ mikina- všetko najlepšie o 5 čísel väčšie... A keď nie to, tak croptop, mini sukňa alebo gate s ktorých trčí zadok...
Moj sef tazko za vodou nosi cierne rifle a biele tricka, ako ma ich asi 10 ale v podstate vyzera stale rovnako a nikoho to netrapi. V skole od pubertakov? By som sa zasmiala, viete deti... ucte sa lebo v skole malo platia 😁mas problem v hlave nie v skrini
@anonym_autor Mnohé dnešné deti sú hrozné drzé a mnohokrát nevychované, treba sa Ti len s tým zmieriť. Musíš sa naučiť voči tomu len nejako obrniť a nevšímať si to, alebo skúsiť to formou, že najlepšia obrana je útok, čiže priamo osloviť tú žiačku a vyzvať ju, že nech to povie nahlas pred celou triedou. A keď sa bude zdráhať to zopakovať, tak by som jej povedala, že ak tým, čo povedala, myslela tvoje oblečenie, tak už by som jej nejako vysvetlila, že si nepotrpím na pestrý šatník a každý nosí to, čo sa páči jemu, nie druhým a v čom sa cíti dobre. Uvidíš, že to pomôže tvojmu sebavedomiu a aj sa budeš cítiť lepšie.
@anonym_autor rozmaznané deti, co ti povím..
@anonym_autor ostan verna svojmu stylu. Ony casom pochopia, ze trblietky na rifliach a 30 lacnych triciek nie je styl na cely zivot. A jedneho dna si aj ony najdu ten svoj styl. Tebe naozaj stvrtacka nemoze diktovat satnik. Verim, zaboli to, ale ich ta povrchnost prejde - najma ked nabuduce to iste zapocuje dana stvrtacka od svojej “bestie” spoza chrbta 😉
@janababana kamaráde, tebe by sa tá škola zišla na Slovenský Jazyk
@anonym_autor - ja nosim stale to iste tiez- lebo sa snazim o minimalizmus- a mam kapsulovy satnik. Ja by som to naopak otocila vychovne a by som pocas prirodovedy alebo vlastivedy spravila hodinu ekologie- rozprávala žiakom o tom, ako sa plytvanie a ako môže zjednodušenie života pomôcť životnému prostrediu aj vlastnému času- lebo výber oblečenia je ďalšia vec co musi mozog riešiť. Pustila by som im nejaké video od Natalie pazickej o tom ako sa šiju saty v Bangladéši a zneužívajú deto a ženy na otočku prácu, Koľko ton šatstva skončí ako odpady na skládkach. A ze riešenie je práve zredukovať satnik a nakupovať ďalšie handry a o to sá snažíš aj ty a takto ty svojou trochou pomôžeš živ.prostrediu. pripadne by sa dala úloha zamyslieť sa, ako by si zo zopár kúskov svojich veci vyskladali kapsulovy šatník žiaci a ziacky
Ja by som si kúpila dačo ako uniformu. Dala tam logo skoly a nosila to do skoly každý den. A basta. Normálna uniforma ako nosia deti v zahranici. Tak by som bola pani ucitelka v uniforme. A jedine co by som si menila okrem košele tak by boli satky na krk farebne🙂
@anonym_autor ja sa uz fakt nicomu necudujem.A ze oreco je na skolach sikana?Ako ma ziak doverovat a riesit problemy s ucitelom,ked ucitel nedokaze tu najjednoduchšie vec.Takýto ucitel nema co robit na skole.Ty máš byt prikladom toho,ako sa ubranit sikane A nie seba nechat sikanovat ziakmi.Ty si tu pytas radu a ani nevies,kolko mladych decak ti tu odpise.Na koniku ucitelkapyta radu ako umlcat ziaka.To ja uz naozaj zacnem verit tomu,ze zem je plocha
@anonym_autor ja sa uz fakt nicomu necudujem.A ze oreco je na skolach sikana?Ako ma ziak doverovat a riesit problemy s ucitelom,ked ucitel nedokaze tu najjednoduchšie vec.Takýto ucitel nema co robit na skole.Ty máš byt prikladom toho,ako sa ubranit sikane A nie seba nechat sikanovat ziakmi.Ty si tu pytas radu a ani nevies,kolko mladych decak ti tu odpise.Na koniku ucitelkapyta radu ako umlcat ziaka.To ja uz naozaj zacnem verit tomu,ze zem je plocha
@dariaaa Ty si teraz niekomu pomohla? Alebo po kritike oblečenia pridáš kritiku osobnosti. Radu si nedala, len mudruješ. Deti ale aj dospelí sú rovnako drzí a nepríjemní. Keď si taká teraz, asi si bola taká aj v škole.
@dariaaa Ty si teraz niekomu pomohla? Alebo po kritike oblečenia pridáš kritiku osobnosti. Radu si nedala, len mudruješ. Deti ale aj dospelí sú rovnako drzí a nepríjemní. Keď si taká teraz, asi si bola taká aj v škole.
@loliki Ma uplnu pravdu a myslim, ze je pomohla najviac zo vsetkym. Radu jej dala vybornu, staci citat medzi riadkami
Sa čudujem, že tie decká riešia handry na nejakej učke, čo sami dnes chodia oblečené jak z kontajnera.

@mameha7 len nie kazdemu sa takto vyzdobene (prezdobene?) zeny mozu pacit. Niekedy ani samy sebe. Prirodzenost je niekedy cennejsia ako "low-cost" budenie luxusneho dojmu.
@madeincssr my sa tu bavíme o móde 😃. To nemusí byť v súlade s prirodzenosťou. Autorka si môže nájsť svoj vlastný štýl. Princíp je rovnaký, proste to dolaď cez doplnky ak máš basic šatník.