icon

Čo je skutočne nevyhnutné mať v šatníku?

4. okt 2024

Co je podla vas nevyhnutne mat satniku?

Pytam sa, lebo su tu castokrat temy typu su tieto saty vhodne na svadbu, za svedka, na stuzkovu, na skusku, na stanice, na pohreb, na pohovor. Vidim, ze zeny maju problem sa obliect a vo vacsine pripadov ide podla fotky o odev, ktory je uplne nevhodny. Bud nesedi na postave alebo je nevhodny na danu prilezitost.
Rovnako ako u muzov. Moze mat moj muz na svadbe kratku koselu? Vestu? Musi mat sako, kravatu atd.?
Vidim aj na stene alebo v modnych skupinach, ze zeny su ochotne kupovat akekolvek rychlokvasene nekvalitne produkty vo fast fashion shopoch, kde teda bud ide o nieco gycove prvoplanove alebo strasne nekvalitne umele. Alebo ide o nieco "modne" v tomto obdobi a potom sa to zahodi do spodku skrine, lebo tato oranzova alebo ruzova uz nebude in. Vidim veci s logom, napismi, monogramove veci a veci vo vseobecnosti od elegancie velmi daleko.
Fakt malokedy tu vidim fotku, kde ma zena dobre padnute klasicke cierne alebo tmavomodre sako, alebo dobre padnute nohavice ci suknu. Nerozumiem, preco su niektore zeny ochotne vyhadzovat kazdy mesiac peniaze na nejake prvoplanove smejdy a potom ked je treba ist na nejaku prilezitost, tak je problem zohnat sako na pohovor, cierny kabat na pohreb, minimalisticke univerzalne saty na svadbu a podobne.
Preto sa pytam - co je podla vas zeny nevyhnutne mat v satniku? Pre zenu ale aj pre muza.

Ja osobne si myslim: Minimalne jedno cierne kvalitne dobre padnute sako, aspon 2 kvalitne nepriesvitne biele kosele, jeden par ciernych kvalitnych topanoch idealne kvalitne lodicky bez vselijakych ozdob a gycovyn, nohavice alebo sukna ktora sedi na postave, nie je kratka ale aspon po kolena alebo pencil sukna, jeden kvalitny vlneny kabat v univerzalnej farbe, tmavomodry,camel,cierny,odtien sivej. V idealnom pripade este nejake jednoduche univerzalne saty ktore sa daju nosit ako business so sakom, ale daju sa obliect aj na svadbu ako host s nejakym vyraznejsim sperkom napriklad.

Co sa tyka muzov, kazdy jeden by podla mna mal mat dobre padnuci tmavy oblek a tiez aspon 2 kosele s dlhym rukavom v neutralnych farbach a aspon 2 klasicke kravaty a poltopanky.
Potom by sa nemuseli zakladat temy ci mozem mat bielu vetrovku na pohrebe. Alebo ci nemoze manzel mat koselu s kratkym rukavom na svadbe. Uff nic horsie neexistuje ako kosele s kratkym rukavom.

Takze otazka: Co je podla vas nevyhnutne mat satniku? Alebo aky kusok vlastnite vy, ktory vas uz dostal z problemov a necakanych situacii?

A nie nemam co na praci, ano zavidim, ano aj ja by som chcela mat kazdy den taky nudny ako je dnesny a k tomu prezidentsky plat. Dakujem

betulinka1
4. okt 2024

Tak ja mam šatník na 90% iba slusne oblecenie, Cize man záchrani ani vsetko co mam. Ale zase chapem, ze niektori ludia, co nosia iba sportove, tak ich to nenapadne mat nieco slusne v šatníku a kupia si iba ak je prilezitost. Potom priberú a schudnúť a zase nejaka prilezitost. Tu sa poradia a za mna je to v poriadku. Nahodou ja mam tie prispevky rada, lebo aspon vidim aj ine typy oblecenia ako si kupujem ja. Ja napriklad vobec nenosím rifle, mna to tlaci a cely den v tom byt , neeee. Cize kazdy nech sa oblečie ako chce a v com mu je pohodlne. A ci ide nejaky hosť na svadbu bez kravaty alebo motylika…nikdy som to neriesila, za mna nemusi….

heln
4. okt 2024

na jednej strane chapem co chces povedat, ale na druhej strane sama pises, ze si drzis konfekcnu velkost uz cele roky a davas si zalezat na kvalite oblecenia a to su individualne parametre, ktore nesplna kazdy a tiez to nepovazuje za priority. mnoho zien aj muzov casom priberu/schudnu aj viac krat za sebou, postava sa meni, co sa hodilo, sa uz po rokoch tej postave nehodi. ano, mala by platit nejaka kultura oblecenia, ale kazdy ma iny zivotny standard. ked je zena na rodicaku, tak tazko bude mysliet na sako za 200 eur a bielu bluzku, ked jej rozpocet dovoli kupit tak tricko v lidli, ci sinsaji. a preto aj must have je pre kazdeho nieco ine.

owecka
4. okt 2024

Ja ti poviem za seba: ja mam 2 mody oblecenia:sportovy typ, kde mam sportovu bundu, mikinu, vibramy (tie mam 2 kusy), viac bund a mikin proste znackovych sportovych dynafit, mammut, scarpa a podobne 😅 a potom mam rada taky britsky styl: tam mam saka, kosele, rifle modre, cierne, plus mam v satniku aj lodicky na prilezitost a to Mulierky ( stali ma pol kralovstva, nelutujem). A zatazena som na kabelky 😆 tie mam hlavne kozenne, najradsej mam znacku Cocodrillo, ale teraz pokukujem aj po jednej znacke zo Slovenska. Nemam vela veci, skor mam par ale kvalitnych a tie nosim kym ich neznosim

sashabb
4. okt 2024

citujem "Jednoducho nechapem, preco si niekto nakupi haraburdy, miesto toho aby investoval do nadcasovych jednoduchych kuskov."

Žeby to bolo skrz financie? vieš, nie všetci majú na to aby si kúpili jedno sako za 200€. Možno majú túto sumu na oblečenie na pol roka.

autor
4. okt 2024

Neviem dat like ale super prispevky 👍 zaujimave citat, ake ine kusky oblecenia povazujete vy osobne za nevyhnutnost.

autor
4. okt 2024

@heln ja uplne suhlasim s tym co pisete. Ja som tu sumu dala len ako priklad. Ze ja si kupim nieco poriadne namiesto 10 takych, co sa oprati musi zahodit. Je mi jasne, ze suma je relativna, ale to som uz pisala.
@sashabb

lusiza
4. okt 2024

čierne a telové lodičky, saká, jednofarebné šaty, kožená bunda, Basic kúsky - biela košeľa/blúzka/ tričko s dlhým a krátkym rukávom, modré rifle (bez dier)

kikazoe
4. okt 2024

mám kapsulový šatník a oblečenie na každú príležitosť... budovala som ho cez 8 rokov, všetko je kvalitné, na mieru upravené, koža a originálne šperky. k tomu dobrý dáždnik, gumáky, pršiplášť a na leto kimoná a slnečník. základnú inšpiráciu mám od Lady Di a zbytok je niečo zaujímavé, niečo dobové a zbierky LBD.
pracujem v personalistike a je smutné vidieť v čom prídu ľudia na pohovor- teplaky, odhalené prsia, špinaví... nie len na nižšie pracovné posty ale aj za riaditeľa!
nevlastním legíny, potrhané- či trička, rifle alebo nový hit- tenisky, a nič v kriklavej farbe

aurora33
4. okt 2024

Tiež som za: radšej menej ale kvalitne veci, jednofarebne čo sa ľahko zladia. Napríklad ja zbožňujem kombináciu: pekne modré rifle bez dier, biela kosela a tenisky. A idem tak napríklad aj na nákup potravín.

hankab
4. okt 2024

Obycajne slim fit cierne tricko s dlhym rukavom, body v neutralnych farbach (cierna, biela, telova), cierne + modre slim fit rifle, basic pulovre v pastelovych farbach, dlhe sukne na leto do kanclu, cinanky, jednoduche sandale, zimne workery a cierne poltopanky. Viac by mi nebolo treba. Ak idem veelmi vynimocne na nejaku udalost ako svadba (nebola som 15r), tak si kludne v sekaci kupim saty za 10€, ktore potom posuniem dalej. Na pohreb mam tony cierneho oblecenia v skrini, nic specialne nepotrebujem dokupovat. Sako, kabat, lodicky, rolaky nemam doma ani 1ks, lebo by som ich nevynosila.

haraburdova
4. okt 2024

Ja si viac potrpím na materiáli ako na konkrétnom kúsku. Na leto preferujem ľan a hodváb, na zimu vlnu, ideálne kašmír. Obuv celoročne koženú a tašku tiež. Ale ak by som si už mala vybrať, tak rozhodne kvalitné pančuchy/silonky. Keď mi zabezpečia pančuchy alebo silonky pohodlie pri sukni a šatách, nemám problém s ničím :D Keď sa naopak zvliekajú alebo nejako sa krútia, tak môžem mať na sebe aj najlepšie veci na svete a bude to celé na figu.

sashabb
4. okt 2024

Autorka ešte to môže byť aj tzv. nákupným ošialom. Teraz je veľmi veľa vecí, obrovský výber hlavne teda nekvalitného oblečenia, ženy rady nakupujú, ALE jednoduchšie sa im kúpi kabelka za 30€ lebo si neskôr kúpia novú, ďalšiu, inakšiu, lebo jednoducho stále chcú niečo nové a nemajú peniaze na to kvalitnejšie/drahšie. Ja si tiež radšej kúpim kvalitnú kabelku za viac €€ a teda tiež už som počula na to "ty sa máš, lebo máš také a onaké" ALE už nevidia, že ja mám napr. tú kabelku jednu a ony ich majú doma 20ks, a tá cena za moju a ich viac kusov je rovnaká.

diamand2326
4. okt 2024

@haraburdova Prosím, daj tip, kde kúpiť takého pančuchy či silonky 🙂. Presne tento problém mám.

haraburdova
4. okt 2024

@diamand2326 kupujem next alebo lindex, ale pod 20den nejdem. Next kupujem cez zalando. Lindexácke sú za mňa najlepšie aj keď tie ceny sú horšie jak calzedonia.

diamand2326
4. okt 2024

@haraburdova Ďakujem, ukladám 🙂 Lindex som ešte neskúšala, inšpirujem sa.

smajliica
4. okt 2024

@diamand2326 pripájam sa k Lindex. Sú super. Pár krát za rok majú akciu 3 za cenu 2, vtedy sú tie ceny ok. 😊

rakywanda
4. okt 2024

Čo fakt že musím mať je kvalitná podprsenka. A potom milión šiat mnohých farieb, vzorov, materiálov, strihov...a pančúch farebných, vzorovaných... Mňa keď uvidia v nohaviciach, vedia, že je zle 🙂

avicii18
4. okt 2024

Môj pokus o "vylepšenie" dámskeho šatníka 🙂 Nedopadlo až tak zle, viď fotka na ktorej má ten sveter priekazne na sebe oblečený. Napr. také lodičky som od ich kúpy už nikdy viac v živote nevidel...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzidr
4. okt 2024

tie čo píšete, že máte doma len legíny, tepláky a tenisky, naozaj nechodíte na rodinné oslavy, krst, prijímanie, birmovka, nerýpem, naozaj ma to zaujíma...prípadne nejaké besiedky vianočné v škole, alebo iná "spoločenská" udalosť?

sashabb
4. okt 2024

@zuzidr ja teda mám rôzne oblečenie čiže sa ma v podstate tvoja otázka ani netýka, ale tieto podujatia čo si vymenovala oslavy-nič, krsty-nič, prijímanie/birmovky-nič, v škole-nič. Čiže určite je to u viacerých rovnako 🙈

minenkak
4. okt 2024

@zuzidr ja som napríklad na oslave a tých ostatných veciach nebola roky,posledný bol pohreb starkeho pred dvadsiatimi rokmi a určite som mala tenisky,ale zas v legínach a ani teplákoch nechodím

minenkak
4. okt 2024

Nik tu nenosí klobúky?Cez leto,v týchto dažďoch,aké pokrývky hlavy nosite

katulkagajdos
4. okt 2024

@autor mna by inak celkom zaujímali nejaké tvoje bežný outfity, v com je to iné, že sa Ti v poslednej dobe nepodarilo natrafiť na inú dobre a primerane oblečenú ženu- inak tomu osobne neverím, pokial teda nebývaš niekde na lazoch, Panu bohu za chrbtom.

autor
4. okt 2024

@katulkagajdos to bola poznamka mierena hlavne na MK. Lebo realne je v mojej brandzi nemyslitelne chodit v leginach a teplakoch na verejnost.

basullinka
4. okt 2024

Pre mňa sú základom šaty a kardigany. Ja nenosím skoro vôbec nohavice a rifle. Z topánok sú must have čierne a béžové lodičky, sandálky a biele tenisky. Saka, puzdrové sukne a košele nenosím skoro vôbec, ale k mojej práci sa to ani moc nehodí. Sako mám jedno, kdyby čosi.

lenkakravcova
4. okt 2024

Pre mňa je to, čo musím mať v šatníku:
- dlhé nepriehľadné šaty s A sukňou
- Ačková dlhá saténová a bavlnená sukňa
- rebrované tričká s dlhým rukávom a biele nepriehľadné blúzky
- dlhý kardigan, vrchný dlhý plašť a predĺžená bunda
- nepriehľadné pančuchy, balerínky a tenisky k šatám
A potom po dome velurove hebké tepláky 😄
A teda čiernych veci mám minimum. Možno len tie pančuchy.

0silvia0
4. okt 2024

U mna je este must have kozenkova cierna a cervena bunda a dobre rifle. Sukne a saty nosim len v lete.

mima73
4. okt 2024

Za mňa must have v šatníku pre bežnú ženu sú určite jedne čierne šaty,kvalitný kabát,biela blúzka a čierne dobre padnúce nohavice. 🙂
Dnes je ale doba,kedy si každý nosí čo chce a ľudia sú schopní prísť aj na svadbu či do divadla v teniskách a rifliach.Je to samozrejme každého vec,čo si nosí,ale nejaká etiketa obliekania by sa mala dodržiavať aspoň na spoločenských udalostiach ako je svadba a divadlo.
A ďalšia vec,čo si poslednú dobu všímam je to,že ak je niečo trendy,ľudia si to hneď kúpia aj keď to nie vždy človeku pristane. Napr. teraz sa nosia len široké nohavice,baggy a neviem aké názvy,crop topy,leopardie vzory,rôzne baleríny atď. no ak vidím,že mi to nesedí a necítim sa v tom dobre tak si to nekúpim,aj keď je to teraz trendy a radšej si dám skinny jeans,lebo mojej postave viac lichotia ako tie baggy 😀 hoci som v očiach pubertiakov nemoderná. 😅
Ja sa snažím kupovať si hlavne také oblečenie,ktoré mojej postave sedí,cítim sa v tom dobre a pohodlne a taktiež oblečenie,ktoré viem využiť na rôzne príležitosti a aj o 2 roky,keď si to oblečiem sa mi to bude páčiť 🙂

kristiii
4. okt 2024

"Fakt tomu nerozumiem, ze je to problem uskladnit aj s jednym sakom a parom slusnych ciernych lodiciek alebo klasickych elegantnych topanok. To preto potom vidime tie prispevky, kde sa narychlo kupuju umelohmotne saty zo Sheinu a na rande si zena oblecenie neonove nevkusne saty z trickoviny."
K tomuto ti napíšem, že mám čierne sako a sukňu, mám aj čierne lodičky, mala som dokonca aj čierny kabát a vieš čo? Trčia mi niekde v skrini či pod posteľou už asi 15+ rokov, lebo čo ak...no ale ak sa aj niečo stalo, obliekla alebo zadovážila som si niečo iné, lebo ako už niekto spomínal, mi nesedela veľkosť (aj keď si držím roky plus mínus rovnakú váhu, nebolo to vhodné kvôli počasiu alebo už sa mi to proste nepáčilo). A nie, neznamená to, že keď niečo potrebujem, nakupujem zo Shein, toto naopak vôbec nepodporujem, nemám odtiaľ jedinú vec, ani že chodím len v teplákoch či v legínach (tepláky mám len na doma a legíny na sebe neznášam). Tebou vymenované veci proste nemám kam nosiť a keďže sa uberam smerom k minimalizmu, zrovna toto nie sú pri mojom štýle života must have kúsky.
Pre mňa sú to čierne skinny nohavice, tmavé a svetlé jednoduché rifle, čierne, biele a pásikavé modro biele + čierno biele tričká (ktoré má aspoň trochu rozšíria 😅), čierne a biele tenisky, biele platenky, čierne teplejšie kotníčky, čierno biela flanelka, zimná zateplená parka či bunda podľa vkusu, riflovka a koženka (tu musím dokúpiť), na leto padnuce kraťasy. Keď to čítam, vyznieva to, akoby som chodila len v čiernej a bielej, pritom to vôbec nie je pravda, ale práve tieto spomínané kúsky sa dobré kombinujú aj s niečím farebným.