icon

Ako riešiť nákupy oblečenia pre pubertiakov?

23. feb 2024

Ahojte! Ako je to u Vas, co sa tyka nakupov oblecenia pre Vasich pubertiakov (15 - 16 rokov)? Ide jar, zo vsetkych prechodnych deti uz vyrastli, treba spravit nakupy. A tu je kamen urazu. Sme priemerna rodina, co sa tyka financii, ziadnu velku financnu rezervu nemame. Dcera vsak ma specificky vkus, nosi len znackove tenisky typu jordan a pod, t.j.od 150 vyssie, aj to som povedala malo...oblecenie - roztrhane a bezdomovecke oblecenie z bershky a podobne. Nas vkus sa aleze absolutne mina. Nakupy oblecenia jej vsak samozrejme financujeme my, rodicia. Ma asi trojo polorozpadnutych znackovych tenisiek, ja jej milerada kupim dalsie, cokolvek funkcne, ale to tu prichadza. Ona si obuje len znackove, ziadny deichmann ani nic podobne. Len air force, balance, jordan...Bundy len skratene riflovky a spol....proste drahe a nevkusne. Cokolvek ine si ale odmieta obut/obliect. Ako to riesite v takychto pripadoch? Doplacaju si deti zo svojho, ustupia, alebo im skratka kupite to, co sa im paci? Ak jej kupim cokolvek ine, nebude to nosit. Radsej bude chodit v polorozpadnutej premokajucej teniske. Inak uci sa dobre, pomoc v domacnosti nic moc, ale ma nejake svoje povinnosti, ktore si pri troche tlaku splni.

maminkadeticiek
23. feb 2024

Tenisky pre pubertacku za 150eur a viac???Tu nejde o to ci nanto mam ale o zdravy rozum a hranice.Vela by som sa s nou o tom rozpravala,vysvetlovala a vysvetlovala a vysvetlovala.Ty si kupis tenisky za vyse 150 eur?Manzel?Ak ani,no tak do toho,kup jej ich.Slecna coakoro zacne zarabat a brigadovat sama,budes mat argument ze si musi najprv zarobit.Ale ak ty a manzel nekupujete take drahe veci fakt nevidim ziaden dovod preco by ste to mali kupovat dcere.Tvoja dcera takto bola zrejme vychovavana,veci jej padaju do narucia same,nepozna hodnotu penazi.Ako si clovek vychova,tak ma.3 drahe jej kupis a pri stvrtych cakas ze si uvedomi ze je to moc?Ale no tak!

kleopatra114
23. feb 2024

Mladej by som dala 50-80 eur ( kolko stoja priemerne značkové tenisky ) a ak chce iné drahsie módne , bizarne “nechutnosti “ , nech si dáma doplatí z vreckového .

seahorse27
23. feb 2024

Ako keby som o mojej 15-ke citala 🙈 Moja dostane budget na sezonu (podla uvazenia a moznosti rodiny), odporucanie odo mna, co by si za to zhruba mohla kupit a nechavam to na nu. Ked si chce kupit nieco nad limit, tak si to musi zaplatit zo svojho - vreckove, financne dary k sviatkom a pod. Chodime na nakupy aj spolu, obcas da na moje doporucenie, ale chodi si nakupovat aj sama alebo objedna online - vtedy som vacsinou zhrozena, ale respektujem 🙈 Mojou podmienkou je, aby nechodila prilis odhalena a spinava/roztrhana…zatial dodrzuje

benit
23. feb 2024

Nemate rovnaky vkus, to je vas prvy problem. To by som neriesila, nech nosi co sa jej paci. Druhy problem su drahe topanky a oblecenie. Biedu netrieme, mame aj uspory, dokazem kazdy mesiac pekne odlozit , ale ked to boli drahe veci, tak si bud doplatili alebo si kupovali aj z vreckoveho, dostali od babky peniaze na sviatok. Kupujeme aj my drahe jordany, moj ma vzdy minimalne dvojo na bezne nosenie, dvojo na basket, ale ked prekrocia urcitu sumu co si vyberie, doplaca si. Vkus neriesim, nie vzdy sa mi pacia tie siroke haby, ale nekomentujem. Moj ale ponosi aj co mu kupim ja, aj ked v zlave, hlavne ze je tam skakajuci panak. 🙈 s nim moze byt cokolvek, je spokojny.

zuzana76
23. feb 2024

tak ja mam deti uplne mimo prudu, moji nechcu vobec nic, teda nejaka ta kniha na vianoce, ano, chceli pocitac, mikrofon, dalekohlad, take veci, co sa tyka ich konickov. Saty by si navliekli, co im kupim, takze nakupujem ja, vyblbnem sa ja, priznavam, posledny rok som investovala dost do synovho oblecenia, narastol dost, takze komplet vsetko nove, znacky oblecenia bezne dostupne ako fila, puma, nike, este on mna brzdil, ze naco tolko vela.

zuzana76
23. feb 2024

a inak ano, ja si kupujem topanky za 150 eur, aj lacnejsie samozrejme, ale tuto sumu nepovazujem pri kvalitnych topankach za nejako premrstenu

selenka7
Odpoveď bola odstránená
rebeka25
23. feb 2024

U nas to iste. Mladý pan by chodil najradsej v znackovom od hlavy po päty. A presne iba o týchto drahých topankach snival. Dala som mu normalne 50e co je klasika a zvyšok si doplacal sam. Ale napríklad potom uz si sam rozmyslel, ci si kúpi tie za 150€ alebo tie v akcii za 100€.

44janica44
23. feb 2024

Mame skoro 12 rocnu pubertacku.jordany dostala pod stromček... prakticky drahšie veci dostáva iba tak (aj ked v pohode si môžeme dovoliť kúpiť, drahe veci su iba na sviatok)
V rámci dnešnej pubertalnej módy riešime oblečenie iba vo výpredaji. Minule som ju zobrala na vypredaj do sekaca 2 tašky veci co sa jej páčili a vyšlo to cca 20 eur. A to všetko vyzeralo ako nove a nosí to do školy. Už sa pýtala kedy pôjdeme znova - za mna super voľba , super cena a ma toho kopu a značky co bežne pubertaci nosia, dokonca par aj lepších.

skeblicka777
23. feb 2024

@44janica44 inak sama som bola prekvapená, keď aj môj puberťák chcel ísť do sekáča so mnou. A my sme tam naposledy nechali 60e, ale to bol oblečený už aj na lyžiarsky. A také gate si vybral 🙏🤯. Jedny som mu zakázala nosiť do školy 🤣, môže len na jazdenie na BMX, ale je spokojný

ivangeline
23. feb 2024

Ja by som bola za doplacanie. 🙂

44janica44
23. feb 2024

@skeblicka777 aj chalan? no super. Ako je to ekologicke aj ekonomické. A pri dnešnej móde kde tie veci vyzerajú ako po staršom súrodencovi alebo mesiac nosene na stavbu je fajn kúpiť ich za pár centov. Ja sekace milujem mam odtiaľ plno kvalitných krásnych veci. Aj chlapa tam obliekam...minule nove adidas teplaky za 2e no nekup to 🙂

skeblicka777
23. feb 2024

@44janica44 veď ja tiež pre seba a pubertákom málokedy, sám sa pýtal, že on tam chce ísť. No niektoré si vybral, že nie po staršom súrodencovi, ale hádam aj po dedovi 😱. Tak ale on spokojný, moja peňaženka tiež 🤣

klotildabazarik
23. feb 2024

Určite tie 200eurove tenisky ktoré nosia sú aj "kvalitné" kúpila ich predpokladám na sk alebo ceuz internet dnešné decka nemajú šajnu o finančnej gramotnosti, za našich čias nič také "značkové" nebolo a sme tu, teraz nekúpiš im to a "chudáci budú sikanovani" za naši čias žiadne takéto veci sa neriešili ani šikana nebola, ale čo už, narobíš je taka doba

sissy27
23. feb 2024

@mamutka no nemyslím si, že je to len dnešná generácia detí, ktorá ako hovoríš "žije stupiditami čo im blbé influencerky natlačia do hlavy". Ty si v ich veku netúžila po niečom nedostupnom alebo drahšom? ja som vyrastala za socíku, kedy neboli ani poriadne programy v tv a nie ešte internet, ale tiež som túžila po kadečom, čo by možno ani nebolo mimo rozpočet, ale jednoducho v československu sa nedalo zohnať. Pamätám si nemecký katalóg čo sme mali doma, tam som si dokázala hodiny listovať a pozerať, čo všetko by som chcela a otravovať s tým mamu do aleluja... Takže na tú dobu som tiež "žila stupiditami, čo mi západné nemecko natlačilo do hlavy" ako by povedal nejeden súdruh...

@klotildabazarik ja som teda "stará korytnačka" (40+) a veru šikana bola aj za našich čias a niektorí šťastlivci mali aj zahraničné značkové veci, nad ktorými sme my ostatní len híkali od úžasu a snívali o nich... takže nie, nie je to "taká doba" ...

mamutka
23. feb 2024

@kikushaa tak či chalan, či baba, či rastie, či už nie, rozdiely to sú, ale značkové tenisky pre deti na flakanie sa považujem za totálnu somarinu každopádne. Ked v nich mieni trénovať a pretekať, nech sa páči, ak sú také kvalitne, že pomôžu pri výkone, ma to význam. Ak je to len značka pre značku, wtf, nemá zmysel to kupovať. Podporovať kraviny nemienim

anjelicek26
23. feb 2024

@marcellka32 zalando lounge alebo boozt/boozlet alebo Best secret akcie... niekedy aj na oficiálnom eshope.. limango ich máva tiež raz za čas jordan akciu... len si to musím sledovať..

mamutka
23. feb 2024

@sissy27 nie, netúžila som po handrách a topánkach. Potešili by, ale viac ma to netrápilo. Chcela som mať viac kníh, psa, kona a pod.

sissy27
23. feb 2024

@mamutka tak predsa si po niečom túžila - a zrejme to nedostala. A tipujem, že si nevyhrávala preteky na koňoch, aby si mala seriózny dôvod túžiť po vlastnom. Nie je v tom žiadny rozdiel, niekoho bavia handry, niekoho knihy, niekoho elektronika.

kp7333
23. feb 2024

Dala by som jej max 50 eur na tenisky, ak nestaci, zvysok nech si doplati z vlastnej sporkasy. Nekupujem detom tak drahe oblecenie a obuv, nevidim v tom zmysel. Aj tak z toho rychlo vyrastu, plus moda sa meni.

mamutka
23. feb 2024

@sissy27 píšeš o niečom úplne inom. Toto je téma o deťoch, ktoré od rodičov vyžadujú extrémne drahe zbytočnosti a len veľmi ťažko si nechajú vysvetliť, že je to somarina. Sny sa mi splnili, o to sa neboj. Ale nebudem tu predsa porovnávať psa a topánky. Asi som mala dost rozumu v tom veku, aby som videla aka je hodnota peňazí a nepistala som doma ako soplave decko, že vsetci majú to a to a ja chcem tiež. Ako vidíš, aj dnes je dosť deti, ktoré chápu že drahe tenisky aj drahe telefóny sú kraviny

andrejka2424
Autor odpoveď zmazal
autor
23. feb 2024

Tuto temu som zalozila tesne pred nakupmi. Takze, skutkovy stav...vzala som so sebou stovku. Dcere som oznamila, ze je taky limit, ze je na nej, ci si vyberie tenisky za 70 a bundu za 30, alebo tenisky za 30 a tricka....nech si to v pokoji premysli, ale vyssie s rozpoctom nepojdeme. Tak prvu hodinu hystericky chodila po obchodaku a rozhadzovala rukami, ze ja ju nechapem, ona chce len jedny konkretne tenisky, co stoja 130 eur. Reku v poriadku, rozumiem, ze sa jej pacia, ale ona asi nerozumie, ze mame rozpocet 100 eur. Ze si kludne moze vybrat tie jedny tenisky a doplatit 30 eur zo svojich, ale tym sme uz teda nakupy skoncili a nic ine nebude. Trvalo to dlllho, nedala som sa stiahnut jej hysteriou, bez kriku a s pokojom v hlase som opakovala svoje. Az napokon usudila ze ok, momentalne sa zaobide bez tenisiek. A v limite sme spolocne nakupili kopec veci, dokonca ani nie su roztrhane, ani kropnute, ani extremne siroke 🤣 zvysne drahe tenisky, ktore ma, dostala na Vianoce, narodeniny a minule Vianoce, cize ziadne len tak. Ale ano, je impulzivna a detinska...chodime aj k psychologicke. Charakterizovala ju ako velmi nezrelu osobnost s podozrenim na adhd, takze ano, je to s nou tazke. Preto ma zaujimalo, ako je to u Vasich pubertiakov a pubertiacok.

kp7333
23. feb 2024

Deti skusaju, kolko si. mozu dovolit. Rodicia su na to, aby nastavili hranice. Aj mne doma dcera obcas spomenie, ze ten a ten si kupil Jordany. Ale vie, ze nema zmysel za to otravovat. Lebo moju odpoved vopred pozna - nech sa paci, nasetri si a potom si kup, co chces. A vlastne peniaze sa najtazsie utracaju.

letfenixa
23. feb 2024

Tak preto 1 osmak sa odmietal prezut so slovami, že "ale to sú Jordany!"

summer23456
23. feb 2024

Bože ja ani moja 12- ročná dcéra ani nevieme,o akých teniskách sa ti hovorí🤣🤣🤣 zatiaľ neprosi o značkové oblečenie, kupujeme bežne v sekaci a v bežných obchodoch. Tiež chce moderné veci,ale to vieme nájsť aj v sekaci a ešte kvalitnejšie. Teraz mala narodky,dostala peniaze od starkých,chce si za to kúpiť rifle. To kupujeme tak cca za 20€ Max,drahšie ani v skrini nemá. Ja mám rifle z lidla a tu som. A to myslím že chodíme pekné moderné oblecene.

luccija
23. feb 2024

@mamutka ale to si ty🙂ja súhlasím so
@sissy27 aj ja, keď som bola v puberte som chodila do mesta kupovať turecké rifle, riflové bundy.Aj vtedy bol IN kto mal pekne tenisky, sustakovu súpravu😂
Autorka už, keď ste jej kúpili prvé drahé tenisky ste si podpísali ortiel.Ja kúpim max do 100 eur má jedny Jordany kúpené z best Secret, za bundy a zimné topánky nebanujem dať peniaze, ale tenisky nekupujem drahe.Ma pár značkových tričiek, mikiny, alebo nepotrpí si na to.

janulik2008
23. feb 2024

Viete mi prosím niekto povedať čo je na tých Jordan také úžasné? 😁
U nás dnes mala hovorila že chce Niké botasky lebo sa jej v nich dobre chodi 😁😁😁

kp7333
23. feb 2024

@letfenixa 😂

dada4
23. feb 2024

Ja mám 15r. syna. A najväčší kameň úrazu sú u nás topánky. Oblečko vôbec nepotrebuje značkové,ale tie ich Nike Air force atď...🤦‍♀️v cene na jeho nohu za 150minimalne,no konečná...Ja mu dám Max polku a buď si doplatí alebo bohuzel🤷🏻‍♀️...