icon

Môžem dcére obliecť do škôlky oblečenie po synovi?

5. sep 2025

Pekný deň, zaujímajú ma vaše skúsenosti, ak máte chlapca a dievča, či ste dcéram obliekali do škôlky veci po bratovi? mám plno zachovalých veci po synovi, niektoré typické chlapčenské s bagrami napr. ale aj plno neutrálnych napr. hnedé so zvieratkami a pod...ja osobne oblečenie neriešim, kľudne by som jej dala aj tričko s bagrami 😃 ale keďže ide o deti, tak ma zaujíma aj iný pohľad

biba_18
5. sep 2025

@edinka126 a presne tento príspevok čo si dala je plný predsudkov ...

edinka126
5. sep 2025
@jana_eyre_2

@edinka126 ak je nejake dieťa "zle" za oblečenie, tak tento predsudok má od rodičov, ktorí v Tom vidia niečo nevhodné..

@jana_eyre_2 deti vedia byť zle v tom zmysle že normálne veci ako napríklad dievča má byť dievčatom a chalan má byť chalanom a podla mna je normálne a logické ked rodič k tomu dieťa vedie....prečo by som mala byť ja k dietatu v tomto smere benevolentná? aby mi prišlo v 12 rokov že mami ja asi chcem byť chalan veď je to normálne aj v škole to tak funguje?? nieee určite!!!!ano deti su zle ked ich rodičia vedú k tomu s tym sa nebav ten nema také značkové onake.......ja som to hovorila v tom zmysle aby normálne veci ostali normálnymi..

lienka.7
5. sep 2025
@edinka126

@biba_18 proste za mna nie..deti vedia byť od mala zlé povedzme si tak ako to je....a tak ako písala @lienka.7 dnes su tie veci či už trička leginy teplaky sukne za bagatel.......nebudem dievčatu obliekať chlapčenske trička po bratovi len preto ze mi je to luto vyhodiť...darujem chlapcovi ktory využije..

@biba_18 a ja sa ta spýtam, ze ci k sviatku kúpiš chlapcovi auto alebo bábiku? Alebo dievčaťu radšej auto ako tu bábiku? Detto sa tyka aj oblečenia. A nie, nejde o nijaké predsudky, ale o uplne racionálne zmýšľanie. A ano, aj moja dcéra sa hrá doma s autami. Lego autami. Este pár don, na pieskovisku sa zahrá aj s "chlapcenskymi" hračkami, ale to je tak všetko.
@edinka126 presne tak. A nebudem chlapca obliekať do vyslovene dievčenských veci, len preto ze ich mam doma po staršej sestre.

biba_18
5. sep 2025

@lienka.7 ja kúpim to čo má dieťa rado ...

lienka.7
5. sep 2025
@biba_18

@edinka126 a presne tento príspevok čo si dala je plný predsudkov ...

@biba_18 aha, cize uplna normalnost sa teraz stáva predsudkom... no ok🤦‍♀️

edinka126
5. sep 2025
@biba_18

@lienka.7 ja kúpim to čo má dieťa rado ...

@biba_18 aha , takže keď tvoje dieťa -chlapec by chcelo bábíku BABYBORN s kočíkom tak mu ju kupiš lebo " dieťa to má rado" tak OK GRATULUJEM....

biba_18
5. sep 2025

@lienka.7 btw, svoju prvú bábiku som mala asi ako 9-ročná ... dovtedy som mala pištole, autíčka, bagre, všelijaké zvieratká - ale bábiku nie. pamatám keď mi doniesli nejaká rodina presne ako píšeš že dievča tak bábiku - a ja som sa s ňou nikdy nehrala - ako mi ju dali, tak sedela v kúte a mama ju potom dala preč...
a môžem ťa ubezpečiť - že ja teda ako chlapec nevyzerám, aj keď sa oblečiem do chlapčenských vecí ...
@edinka126 áno a nevidím na tom nič divné ...

lienka.7
5. sep 2025
@biba_18

@lienka.7 btw, svoju prvú bábiku som mala asi ako 9-ročná ... dovtedy som mala pištole, autíčka, bagre, všelijaké zvieratká - ale bábiku nie. pamatám keď mi doniesli nejaká rodina presne ako píšeš že dievča tak bábiku - a ja som sa s ňou nikdy nehrala - ako mi ju dali, tak sedela v kúte a mama ju potom dala preč...
a môžem ťa ubezpečiť - že ja teda ako chlapec nevyzerám, aj keď sa oblečiem do chlapčenských vecí ...
@edinka126 áno a nevidím na tom nič divné ...

@biba_18 pozri, nemienim sa tu s tebou hádať a rozoberať vaše rodinné zvyklosti. Pre mňa za mňa obuj svojmu synovi aj ružové barbie tenisky, ale potom sa neparpc na ostatných, ze maju nejaké predsudky, keď sa budú za vami na ulici otáčať.

biba_18
5. sep 2025

@lienka.7 veď ja ťa nepresviedčam že ty to máš robiť - ja poukazujem že áno, čo píšeš je tvoj predsudok 🙂

zltalienka
5. sep 2025
@lienka.7

@biba_18 a ja sa ta spýtam, ze ci k sviatku kúpiš chlapcovi auto alebo bábiku? Alebo dievčaťu radšej auto ako tu bábiku? Detto sa tyka aj oblečenia. A nie, nejde o nijaké predsudky, ale o uplne racionálne zmýšľanie. A ano, aj moja dcéra sa hrá doma s autami. Lego autami. Este pár don, na pieskovisku sa zahrá aj s "chlapcenskymi" hračkami, ale to je tak všetko.
@edinka126 presne tak. A nebudem chlapca obliekať do vyslovene dievčenských veci, len preto ze ich mam doma po staršej sestre.

@lienka.7 moja dcera si na vianoce pytala auto na dialkove ovladanie...a aj ho dostala...ved preco nie.
Ale oblecenie po bratoch nechce nosit, ona chce ruzove, fialove, s duhou, jednorozcom, vilou...a ja ju nutit nebudem nosit to, co nechce.

zltalienka
5. sep 2025
@edinka126

@biba_18 aha , takže keď tvoje dieťa -chlapec by chcelo bábíku BABYBORN s kočíkom tak mu ju kupiš lebo " dieťa to má rado" tak OK GRATULUJEM....

@edinka126 ako nekupovali sme babiky pre chlapcov, ale kocik po sesternici chceli kocikovat vsetci ....a vsetkym sme to aj dovolili....nevidim dovod im to zakazovat.

earlgrey
5. sep 2025
@anonym_e992c1

A z čoho máš obavu? Že ucitelka bude volať socialku? Alwbo že nejaká Emka či Tobias budú pohoršení?

@anonym_e992c1 Čudovala by si sa ako deti dokážu byť zlé, to isté som riešila v škôlke, keď mi moje dieťa prišlo domov s plačom, že ona už nikdy nechce žiadne tričko s obrázkami (pritom mala ružové s nejakým obrázkom), lebo že sa jej deti smiali a povedali jej, že nech ho hodí do koša lebo je škaredé. A poprosila ma, aby som jej kúpila len tričká bez obrázkov. Keď som to odkomunikovala s pani učiteľkou, tak spomenula, že áno, niečo také sa odohralo v triede, ale že poučila deti, že také vysmievanie nie je akceptovateľné.

kris_tin257
5. sep 2025

Všetky veci po synovi som odložila, mladšiu mám dcéru, začala chodiť do škôlky/jaslí v dvoch rokoch, ako ja by som nemala problém jej dať oblečenie po synovi keby ho ona chcela 😀 každé ráno si sama vyberá oblečenie a nikdy si nevyberá to čo je po bratovi 😀

edinka126
5. sep 2025
@zltalienka

@edinka126 ako nekupovali sme babiky pre chlapcov, ale kocik po sesternici chceli kocikovat vsetci ....a vsetkym sme to aj dovolili....nevidim dovod im to zakazovat.

@zltalienka písali sme si tu že ked si dieťa vyžiada kupit......jasne ze si môže pozičať pohrať aj moja sklada lego chodi s chalanmi hrá hry....o tom sa tu vôbec nepísalo..

jana_eyre_2
5. sep 2025
@edinka126

@jana_eyre_2 deti vedia byť zle v tom zmysle že normálne veci ako napríklad dievča má byť dievčatom a chalan má byť chalanom a podla mna je normálne a logické ked rodič k tomu dieťa vedie....prečo by som mala byť ja k dietatu v tomto smere benevolentná? aby mi prišlo v 12 rokov že mami ja asi chcem byť chalan veď je to normálne aj v škole to tak funguje?? nieee určite!!!!ano deti su zle ked ich rodičia vedú k tomu s tym sa nebav ten nema také značkové onake.......ja som to hovorila v tom zmysle aby normálne veci ostali normálnymi..

@edinka126 zaujímavé, že moje deti chodili všelijako obliekane po surodencoch s inými pohlaviami aj sa chlapci hrali s bábikami (a mali aj vlastné) aj dcéra s autami (mala aj vlastné) sú v puberte a nikto za mnou neprišiel že chce byť iným pohlavím.. nikdy nemali zle skúsenosti s tým, že by sa im niekto za akékoľvek oblečenie vysmieval, alebo súdil..

akurát druhá dcéra ktorá chodila v chlapcenskom ma teraz 12rokov.. moje deti mi prídu celkom normálne.. tieto názory, čo má byť striktne normalne sú premna veľmi zastarale.. 🤷🏻‍♀️

edinka126
5. sep 2025
@jana_eyre_2

@edinka126 zaujímavé, že moje deti chodili všelijako obliekane po surodencoch s inými pohlaviami aj sa chlapci hrali s bábikami (a mali aj vlastné) aj dcéra s autami (mala aj vlastné) sú v puberte a nikto za mnou neprišiel že chce byť iným pohlavím.. nikdy nemali zle skúsenosti s tým, že by sa im niekto za akékoľvek oblečenie vysmieval, alebo súdil..

akurát druhá dcéra ktorá chodila v chlapcenskom ma teraz 12rokov.. moje deti mi prídu celkom normálne.. tieto názory, čo má byť striktne normalne sú premna veľmi zastarale.. 🤷🏻‍♀️

@jana_eyre_2 ok pre Teba môžu byť zastaralné neberiem Ti názor..a ja si zase nechám ten svoj 🙂

katka533
5. sep 2025

@anonym_autor urcite nie, iba unisex veci. Dievcatka chodia v sukniach a satach, pre mna by to bola hanba.

anonym_9d867d
5. sep 2025

Kludne oblec, najhorsie si mozu pomysliet ze nemate peniaze a preto tak chodi oblecena

ivka21
5. sep 2025

@anonym_autor tak mi sme z malého mesta ale nie nedala. Teraz veľmi riešia čo majú deti oblečené. Keď už tak na doma na dvor.

anonym_9f1d4f
5. sep 2025

@anonym_autor minule sme boli v meste a bol tam dospely chlap v sukni… 🤷‍♀️ takze preco by nemohlo mat dievcatko veci po bratovi
Myslim si, ze deti to nebudu vobec riesit 🙂

kathhii
7. sep 2025

@anonym_autor kombinovala som také neutralnejšie veci ako zvieratká,alebo také tie chlapčenské farby ako tmavomodrá, zelená, hnedá a dievčenskými vecami - ružová, alebo dievčenské vzory. Také veci s autíčkami alebo bagrom som nechala na doma. Akurát jedno tričko realistickým športovým autom nosila aj do škôlky lebo sa jej veľmi páčilo...

dvanastka
7. sep 2025

@anonym_autor veľmi záleží od pridr.anosti deti, ktoré majú v triede. Ja som si raz dala šaty po mojej staršej sestre, na ktorých bola kravata. Bolo to v roku 1984, mala som 4 roky. Ale nikdy na to nezabudnem. Ešte som mame hovorila, že si ich nedám, lebo tak sprosté decka, aké boli vtedy to bol nonsens. Povedala som jej, že sú zaostalé a budú sa mi smiať. Aj tak bolo. Ona mi tvrdila že nebudú, lebo že to je moderné. No dala som si ich len raz a stačilo. Nebola som ani dve minúty v triede a už sa všetci smiali, prečo mám kravatu, či som chlapec.

maya_hi
7. sep 2025

@anonym_autor ja som dávala aj synovi po dcére 😁 Jasné že to nie je problém. Problém je, že sme už takí rozmaznaní, že to vôbec niekto rieši. Ak je oblečenie, topánky, o.k. a dizajnovo, farebne fakt nebude svietiť, prečo nie? 🙂 Je to ekonomické aj ekologické. Fast fashion nie je o.k. ani u detí.

deniiisia
7. sep 2025

Ja by som neobliekla. Iba to neutralne ale s bagrom a vyslovene chlapcenske nie. Mne by to soce nevadilo ale deticky vedia niekedy povedat noeco tak uprimne, ze by sa to tvojej dcerky mohlo dotknut. Lazdopadne nech si vyberie ona 🙂

zuzik1407
7. sep 2025

Nie,,,nikdy....

eternity24
7. sep 2025

@anonym_autor moja nosi dinosaurov, lebo ich ma rada. K tricku s dinom jej dam suknu. Ale uz sa v skolke stalo, ze sa jej smiali, ze nosi chlapcenske tricko - to s dinom. Doma som jej vysvetlila, ze pokial sa to paci jej, nezalezi na tom ci sa to paci aj oststnym a ze aj dievcata mozu nosit dinosaurov. Pokial ma tvoja rada bagre, dala by som jej take oblecenie. Pokial nie, vlolila by som neutralnejsie a to bagrove na doma alebo posunut…

adonish
8. sep 2025

@anonym_autor mam sice 2 dcery, ale obe nosili veci s dinosaurami a autickami. Jednoducho sa im pacili. V skolke im je absolútne jedno, co maju oblecene. Len nech to je ciste a bez dier (to, co sa zaspini/roztrhne pocas dna sa nerata) 😊

anonym_4ede1d
8. sep 2025

@anonym_autor po dome moze nosit aj bagre
Do skolky neutralne

anonym_6b7661
8. sep 2025

@anonym_autor Robím v škôlke a tam sa väčšina prezlieka a tým deťom he to fakt jedno. A dá sa samozrejme kombinovať všeličo. A keď kukám veľa krát rozmýšľať naopak či poniektorí chlapci nenosia po sestrách oblečká 😁

mircalla
8. sep 2025

Typicke chlapcenske len na doma. Daco bezove beriem za neutralne. Ale ako pises tricko s bagrami by som nedala