Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?
Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.
Ja som veľký kritik inklúzie. Nevadí mi jej podstata, vadí mi, systémovo a personálne nie je vôbec zvládnutá. Hurá krok, ktorým sa niekto chcel zase zapáčiť bez ohľadu na dôsledky.
Pamatam si ked som bola este s malickym synom vo vacsom detskom centre kde prisli s mentalne postihnutymi detmi od 10 do 15r. Islo o neriadene 50 kilove strely ktore robili umyselne zle mensim detom ktorych rodicia si tukali v kaviarni vedla do mobilov. Jednemu dietcatu skocili na nohu a jedno babätko tam ohrozovali nastatie mamicka ho vzala prec ,velke kocky lega hadzali po detoch. Ja som stala tesne pri synovi a potom sme sa museli presunut mala som obavy.
Asi tu nedostanem samé pochvaly, ale ja som veľmi kritická na základe toho, čo som do tejto doby videla.
Pri fyzickom hendikepe som za najväčšiu mieru pomoci. Samozrejme v rámci toho, aby investované financie, čas a energia mali zmysel, teda maximálne podporovať u týchto detí čokoľvek, čo fyzicky dokážu zvládnuť.
Pri mentálnom hendikepe je to ale omnoho zložitejšie. Často sa hovorí, že integrácia iných detí obohacuje ostatných, že im to formuje empatiu a podobne. Bohužiaľ, kým pri fyzickom hendikepe to naozaj platí, pri mentálnom je to často naopak.
Ale inklúzia nie je len o nejakom velmi vážnom metálnom alebo fyzickom probléme. Inklúzia sa týka aj úplne bežných problémov ako sú poruchy učenia. Neviem teda či by sa Vam pacilo keby má vaše dieťa dyslexiu a odporučia Vam ho dať do špeciálnej školy kde sú deti so zníženým intelektom. Ano sú školy ktoré to nemajú personálne zvládnuté a potom sú školy ktoré to zvládajú prefektne
aku inkluziu myslis? v spolocnosti?! ci v skolstve?! to je velky rozdiel
Ak myslíš inklúziu v školstve, tak som za. No najskôr treba zabezpečiť personál - špeciálnych pedagógov, psychológov, dostatok pedagogických asistentov (nie matky so strednou školou po RD, ktoré sa nevedia zamestnať, ale ľudí na úrovni s VŠ v odbore). A tiež materiálne vybavenie v školách. A vzdelávanie pre učiteľov, menej byrokracie pre nich. Potom sa dá uvažovať o inklúzii.
Je to dobrá vec, ak ide o deti napr. s určitými poruchami učenia, ale s normálnym intelektom, či len s fyzickým handikepom, pri ktorých je predpoklad, že sa po ukončení vzdelávania dokážu začleniť do spoločnosti, pracovať a fungovať, napríklad zmyslové postihnutie, určité typy dmo. Predtým vyrastali takéto deti často na internátoch, dnes môžu byť doma a zdravý kolektív im môže pomôcť zaradiť sa do života. Ale inklúziu je úplná hlúposť a najhoršia vec v školstve, keď ide o mentálne postihnutie, ťažké psychické poruchy, rôzne aj nebezpečné poruchy správania, či genetické vady, ktoré ovplyvňujú aj správanie. Dospelí ľudia sa takýmto prípadom radšej vyhnú, nevyhľadávajú si medzí nimi partnerov a priateľov. Neviem si predstaviť, čo by robili, keby im ich dali napríklad v práci za kolegov, ale zdravým deťom ich dáme do tried a basta. Na základe toho, čo zažívali moje detí poviem, že integrácia a inklúzia je peklo a popretie práva na vzdelávanie zdravých detí. Postihnutých berieme ako rovných so zdravými, pričom učivo sa im uberá na maximum, pomaly nemusia nič, vo všetkom sú zvýhodnení a napriek tomu dostanú doklad o vzdelaní ako deti, ktoré sa učia, snažia a vedia. Ďalšia vec, ktorá mi vadí, je že na takéto deti dáva štát oveľa viac peňazí ako na zdravé deti, ktoré sú našou budúcnosťou. Ak má človek intelektuálne nadané dieťa, talentovaného športovca, umelca... všetko mu platí zo svojho, študijné pobyty, kurzy, tréningy, sústredenia. A ak je dieťa úspešne, štát sa na ňom hrdo priživí. Ak má niekto ťažkého autistu, dieťa s nízkym IQ, dieťa, ktoré nevie samé ani jestvovať, štát mu platí všetko a celý život - najskôr predĺžený rodičák, potom kadejaké príspevky počnúc hygienou a končiac autom, celý život invalidný dôchodok. A samozrejme, celé roky platí štát aj ďalších dospelých, ktorý sa oň starajú - matka už väčšinou nikdy pracovať nebude, veď načo, vstane a má zarobené. V školách platí asistentky, hoci tie deti sa aj tak nič poriadne nenaučia, pracovať nikdy nebudú, keďže z nich budú celoživotný invalidi, platí im zdravotnú starostlivosť, ktorá ich existenciu nezlepší, len predlžuje. Pre mňa sú to všetko zbytočne vyhodené peniaze, keďže už po narodení alebo v nízkom veku sa dá predpokladať, že z toho decka aj tak nič nebude, len bude neužitočne existovať a zaťažovať systém. Ja som racionálne zmýšľajúci človek, takže nechápem, že niekto toto považuje za pozitívny a obdivuhodný jav. Pre mňa je inklúzia v tejto podobe prejavom úpadku spoločnosti, zvýhodňovanie neschopných na úkor schopných.
Ja som za inkluziu vseobecne. Ale ludia su casto prilis obmedzeni a malomestiacki, takze je to v praxi tazke. Chcelo by to viac informacii pre verejnost… viete, keby sa v telke neriesili hlupe vyciny politikov, ale oni sami by budovali povedomie o tom, ze vsetci sme ludia, vsetci sme na jednej lodi, aj ked je kazdy z nas iny, mohlo by to pomoct prekonat stigmu ludi, ktori su akokolvek odlisni od priemeru. Stat absolutne nepomaha, rodicia to maju tazke, najma ak ide o vaznejsie diagnozy. Sami musia doslova zhanat peniaze na terapie, ktore deti (casto aj dospele) potrebuju pre napredovanie. Zazila som pripad, ked bol matke zamietnuty opatrovatelky, lebo vsak dieta je na tom uz celkom dobre. Lenze dietatu sa darilo zlepsit fyzicky stav len preto, ze s nim matka denne cvicila, vozila na rehabky a plavanie. Ak by ho odlozila niekam do denneho stavionara a isla do prace, dieta by upadalo…
Ak sa bavíme o školstve, tak inklúzia v našom školstve existuje len na papieri, nie v realite. To, čo sa deje v našich školách, je integrácia. A to je obrovský rozdiel. Práve tá integrácia je blbosť a je jasné, že nemôže fungovať, resp. môže fungovať s tým, že všetci zúčastnení budú mať nejaké obmedzenia. A práve tie obmedzenia vytvárajú napätie a v niektorých prípadoch až nenávisť. Takže netreba si mýliť inklúziu s integráciou. Stačí pre dobrý príklad ostať v rovine samotného prostredia. Integrácia je, keď škola namontuje na schodisko schodolez pre vozičkárov - schodolez síce umožní dieťaťu na vozíčku dostať sa na horné podlažie, ale zároveň obmedzuje komfort pohybu zdravých detí a pre toho vozickara to tiež nie je ideálne riešenie. Inklúzia by bola, ak by v škole existoval výťah. Nikoho neobmedzuje a umožňuje všetkým presun na horné podlažie. A takto isto to funguje aj v rovine učenia a samozrejme aj v rovine normálneho života. Inkluzívne riešenia sú super a sú prínosom pre všetkých.
@heleninamama ako to myslis ze matka vstane a ma zarobene? Myslis ze ta matka si vybrala takyto zivot dobrovolne? Ze nemoze pracovat? Socializovat sa? Ze cely zivot musi
zaspavat s tym ze ked sa rano nezobudi kto sa postara o jej tazko chore dieta? Ci jak si myslela zarobene? Tych par korun? Kde stat nehradi ani 1 terapiu na zlepsenie stavu ?...ano som za aby sa aj nadane deti podporovali to bez debaty..ale toto jak mozes napisat ze matka ma zarobene tym ze ma chore dieta...nepoviem keby pocas tehotenstva sa zisti ze dieta je poskodene a napriek tomu si ho necha..ale vela chorob sa zisti az pocas zivota dietata..nema potom ho dat utratit jak psa?
Najlepsie co moze byt za mna. Nas syn je nadany a prave benefituje z total zmiesanej skupiny. Som za to rada
@heleninamama a co potom s tymi detmi? Zhodime ich zo skaly, aby nezatazovali system? Lebo podla tvojho popisu vadi, ze vobec existuju, nielen to, ze su niektore integrovane. Ved mnohe tie diagnozy, co si popisala sa prejavia az v predskolskom a skolskom veku. Ak si teda narazala na to, ze by sa nemali vobec narodit. A co by si spravila so svojim dietatom, keby aj v nizkom veku zistis, ze bude mat pravdepodobne postihnutie?
@vreckovka2 zhodi zo skaly predsa 😂 co ine
@heleninamama prepáč, ale tvoj príspevok je poriadne necitlivý a veru som si ho musela 2 krát prečítať či vôbec dobre čítam...
vidno že si s takýmito deťmi NIKDY neprišla do styku. to si už mohla rovno napísať že ich treba odstreliť a spoločnosť bude mať o problém menej...
vieš aké majú rodičia trápenie s takýmito deťmi? neraz matky aj s VŠ vzdelaním sedia doma za min. mzdu, , lebo pre ich deti nie je miesto v špec. školách - zvýhodňované sú deti z detských domovov - deti asociálov ktorí nie sú ochotní a schopní sa postarať o deti... matka s vš vzdelaním by predsa zarobila viac v práci a keď je doma pri post. dieťati.
neviem či máš deti, ale je smutné že niečo takéto napíše žena, ktorá by mala mať súcit a s postihnutými deťmi...
@kiki68 vies co, mozno by bola toho schopna. Ja som sa veru s takou matkou uz stretla, mala 2 deti. A bola zhrozena, ze sa da studovat specialna pedagogika. Podla nej som mrhala svojim potencialom na zbytocne deti, ktore by ona zhodila zo skaly ako kedysi. A to som ju dovtedy povazovala za inteligentnu zenu.
@vreckovka2 no su rozne bestie by som povedala. Ja byt nimi by som si na tazku karmu nezarabala…
@deti95060810 takto sa to kedysi riešilo a bohužiaľ ešte sa nájdu ľudia čo by si to takto predstavovali aj dnes... Je to strašne ako ľudia dokážu nemať absolútne empatiu voči akýmkoľvek deťom...
@heleninamama ty tu presadzujes principy eugeniky, skus si o jej dejinach nieco precitat. Je mi ta az luto. Nevies si predstavit zivot rodin takych "neperspektivnych deti" ale mudra si ako radio
@lenka22031 ja chapem matky takych deti, sama mam surodenca s postihnutim. Ale ako matka zdraveho dietata som proti neriadenej inkluzii. Napriklad jedno dieta ma z 24 deti, 18 deti s dys-kami, adhd, 2x autizmus v tom!! A teda za mna jednoznacne nie takto. Vsak s tymi detmi nestihaju nic prebrat, ich vedomosti su uplne na minime (a znasob si to upadkom skolstva)- zdrave deti na totalku vymlete, unikaju im zakladne suvislosti, lebo nestihli prebrat....😬😬😬zatial co vsetky tie deti s dysk-ami ani poriadne nedokoncia zakladnu skolsku dochadzku. Konkretne v tejto triede az 2 s ulavami budu pojdu na vyssie vzdelanie (rozumej ss) ...
Takéto deti patria do špeciálnych škôl, prípadne denných stacionáruv a ústavov, nie medzí zdravé deti do bežných
škôl. A ich vzdelávanie má byť zamerané na samoobslužné činnosti a korigovanie správania. Ak raz nefunguje hlava, dieťa nikdy nebude plnohodnotným členom spoločnosti. To je celé. A ak si matky myslia, že lepšie je mať ich doma v osobnej starostlivosti, pretože ústavy sú strašne zlé, mali by prevziať aj finančnú zodpovednosť, nie čakať celý život len na dávky od štátu. Človek by nemal byť celý život dotovaný zo spoločného len kvôli tomu, že porodil postihnuté dieťa. To je postavené na hlavu. Na jednej strane tu každá píše, aké je to náročné s takýmto dieťaťom, čo všetko nevie, v čom mu musia pomáhať, ale na druhej strane by ho chcela dať do bežnej ZŠ, SŠ, či dokonca na VŠ a tam to zrazu zázračne zvládne rovnako ako zdravé deti.
@lenka22031 dieťa s normointelektom nikto nepošle do špeciálnej školy kde sú deti so zníženym intelektom, len kvôli tomu, že má dyslexiu. Aspoň nie odborník, ten naopak vie, že do takej triedy nepatrí.
Píšem ako niekto kto v tomto pracuje-pracoval, za mňa obrovské nie. Nie sme Nórsko, kde to funguje parádne. A žiaľ na Slovensku na to vždy skupina deti doplatí, či tie so znevyhodnenim alebo intaktne deti. 🙂 Z mojej praxe som proti, muselo by sa mnoho veci zmenit aby na to nedoplacali rodičia, deti, učitelia atd.
@heleninamama clovek s takym dietatom by velmi rad nebol odkazany na dotovanie statom, ak by existovali ine moznosti. Ale tie neexistuju. Ani pre deti. Ani pre rodicov.
@akvi istá miera nepohodlia je podľa mňa akceptovateľná a nikomu vo výsledku neublíži, asi skôr naopak. Problém je, že prax ukázala, že to schodisko je vďaka inklúzii často úplne zablokované.
Inklúzia priniesla myšlienku, že úspešne ukončiť školu je sväté právo každého. V súlade s tým sa dlhodobo a významne znižujú nároky. V konečnom dôsledku to má presne opačný efekt, nožnice medzi rôznymi triedami spoločnosti sa roztvárajú. Lebo to nie je len o tom, že špeciálne školy sa naozaj špecializovali na pomoc deťom, ktoré ju potrebujú. Je to aj o tom, čo ja vidím denne - v mojej sociálnej bubline je vzdelanie veľmi vysoko cenené a rodičia si môžu dovoliť doň investovať, nielen finančne, ale majú aj know-how. V podstate všetci títo ľudia riešia vzdelanie detí nad rámec bežných škôl po vlastnej osi. Zatiaľ čo mnohí ich bezproblémoví aj nadaní spolužiaci také šťastie na podporu od rodičov nemajú a s klesajúcimi nárokmi na školách klesá aj ich úroveň vzdelania.
@heleninamama lenze vies sama dobre, ze stat ako taky nie je schopny vytvorit podmienky pre tieto deti. Kde by ich tie matky mali dat, ked nie su ani stacionare, ani ustavy? Myslis si, ze taka rodina by nebola radsej ak by o jej dieta bolo celodenne postarane v stacionari a matky by mohla spokojne chodit do roboty a zarabat na seba, na starostlivost pre jej chore dieta a este by si aj setrila na dochodok? Lenze nie su ani tie stacionare, a uz vobec nie specializovane ustavy pre take deti. Stat ako taky sa zbavil zodpovednosti za zabezpecenie takych rodin a deti. Vyplati nejaku sumu a tym to povazuje za vybavene, starajte sa ako viete, na rehabilitacie pre svoje dieta zbierajte vrchnaky a 2% z dani (jedno aj druhe uz bude podla planov obmedzene, lebo PET sa budu povinne odovzdavat s vrchnakmi a 2% dani pre OZ a neziskovky chcu nasi starostlivi politici zrusit). Je to jednoduchsie a aj lacnejsie vyplatit nejake opatrovatelske ako keby mal veci riesit systemovo.
@heleninamama vies o tom ze ustavov je len par?Ze na ustav sa caka 10tky rokov a mozno sa ani nedockaju? Ja musim svojho syna zahlasit v 8mich rokoch do ustavu aby sa dostal ked bude mat 30-40 a ja mozno uz vtedy ani zit nebudem..aj to neni iste ci sa dostane..keby sa kazda jedna rozhodla dat do ustavu tak neviem do akych ? Vypis zoznam prosim ta..lebo ustavy a volne miesta nie su.
@heleninamama Prečo by dieťa na spektre autizmu, s dys rôzneho druhu, ADHD, ADD, emočnou poruchou, NKS, hraničným intelektom, mierne pod priemerom, atď. nemohlo byť v škole s intaktnými deťmi?
@heleninamama veľa deťom hlava funguje len potrebujú iný prístup, keby sa vzdelávali v iných štátoch tak by nepotrebovali ani inklúziu ani integráciu, nehovorím o všetkých deťom. pretože by neboli šikanovaní školstvom ako tu funguje pomaly aby dieťa čítalo, písalo keď ide do prvej triedy a samozrejme vedelo do 100, tu je šikana detí aj rodičov, školskými úlohami doma, zamestnávaním rodičov hlavne v nízkych ročníkoch je to tragédia
a presne inklúzia a integrácia sú dva rôzne pojmy

Ak by inkluzia bola uplne prirodzena tak sa tu ani nic nemusis pytat....cize nasa ludska povaha nam evolucne kaze byt ostrazity pred "nestandartom" . Ci sa nam to paci alebo nie. Matematika nepusti a ked sa s niecim nevies obohatit alebo sa s tym rozmozit alebo to zozrat tak je to evolucne strata casu a energie. A tam je problem ktory nikto nikdy naozaj nevyriesi