icon

Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?

11. jan 2025

Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.

alenka58
11. jan 2025

a ešte k tomu nemám také dieťa len to pozorujem, lebo aj v práci si rodičia sťažujú

nikpa
11. jan 2025

@heleninamama na úvod poviem, že v mnohých veciach máš pravdu. Ale nie vo všetkom a absentuje u teba empatia. Nie je vôbec pravda, že o ťažko postihnuté deti sa štát stará, ved takmer každá rodina, kde je takýto člen je vo finančnej tiesni, keďže tam chýba druhy plnohodnotný príjem. Pretože jeden z rodičov musí zostať doma. A pokiaľ si myslíš ze v tých stacionaroch sa o nich postarajú, si na omyle, sedia tam 4 hod. vo vlastnych šťankach a ledva čakajú kým ich prídu zobrať a doma ich aspoň prebalia. Tak mi povedz ako by si to riešil ty ako rodič? Čo by si robil keby tvoje dieťa bolo postihnuté a potrebuje celodennú opateru?? Naozaj ma zaujíma ci aj vtedy by si toto popísal.
Súhlasím, že určité druhy postihnutia už nepatria do bežných škôl lebo je to potom na úkor zdravých detí ale bohužiaľ, je to cena za to, kde žijeme a že tu veľa vecí nefunguje.

anika
11. jan 2025

Dufam, ze sa ozvu aj ucitelky a specialne peg, budem rada, ja si zatial pockam, co sa tu napise, mba tato tema zaujima, aj ako matku, ale aj preto, ze si dorabam dpš na umb na inkluzivne vzdelavanie( inak som zdravotnik)
Len ta na okraj, najmladsi syn chodi do triedy, kde integracov je pozehnane, ja osone by som dysky ani neriesila, ale autisti, agresivne dieta s adhd, to je drina, aj pre pedagogov, aj pre ostatne deti, syn sa casto stazoval, ze ho to vyrusuje, vadi, on to vnima ako ze maju " vyhody", ze to vyuzivaju, toto mame cely prvy stupen, mam co robit s vysvetlovanim

Mozno by volo lepsie urobit specialne triedy vramci zš a tam specialne pedagogicky, ked uz, aj tak casto koncia tieto deti v kabinete s pga

mimka1402
11. jan 2025

@heleninamama Ty si úplne mimo, ale že šialene. Netuším ako môžeš toto reálne myslieť vážne a desí ma koľko žien pomaly hitlerovsky spôsob myslenia rovnako. Ja som roky v tomto svete a toto môže povedať človek, ktorý nezažil realitu. Nevravím, že inklúzia na sk je ok. Ale problém je tvoje mylne myslenie o príspevkoch a bohvie čoho. Neustále riešila som s rodičmi a riešim ako nemajú peniaze na terapiu, ktorá je v zahraničí platena, u nás každá terapie stoji často stoviek peňazí... Áno poďme ich dať úplne na okraj spoločnosti rovno do tajných centier ako počas vojny. Fakt som v šoku, že dospelá žena toto napíše.
Ako potom môžeme od deti chcieť aby nikoho nešikanovali, keď ty "slušným" spôsobom dokážeš napísať a myslieť seriózne vážne, že všetko máju preplacane. Ach. Ale dávam ti ponuku ísť so mnou do práce. Či ťa zoznámim s reálnymi rodičmi detí, možno budeš prekvapená ... 🙂

zuzanockamt
11. jan 2025

@mimka1402 Ja som tu na MK zažila v diskusii ženu pedagogičku, dokonca špeciálnu, ktorá tvrdí, že deti s postihnutím do bežných škôl nepatria, ani deti s PAS atď. Len dúfam, že v školstve tá dotyčná pani nepôsobí.

kristina2412
11. jan 2025

Myšlienka je to dobrá, ale žiaľ naše už bez tak nefungujúce školstvo nieje na to zatiaľ pripravené...chýba personál ,ktorý by bol adekvátne ohodnotený. Bola som svedkom ako celá "obslužná" starostlivosť o zdravotne znevýhodneného spolužiaka bola prenesená na spolužiakov , áno je dobré že sa učia empatii, pomoci atď ale po pol roku to začalo byť naozaj zaťažujúce a samotné deti ho prestávali mať radi . Ďalšiu situáciu sme zažili v dcérinej triede , kde boli dvaja žiaci s poruchami učenia atď , všetko sa prispôsobovalo im , napríklad bola písomka , 2-3 žiaci dostali jednotku,drvivá väčšina 2 a títo chlapci 4. Žiaci s jednotkou sa mali rozhodnúť, či sa vzdajú jednotky a známka nebude zapísaná nikomu, aby nedostali 4. Matky neustále tlačili na to, aby sa anglický jazyk učil pomalšie , aby sa stále opakovalo. Výsledok bol taký , že pol triedy chodilo mimo školy na anglické kurzy lebo nevedeli prakticky nič.

akvi
11. jan 2025

@annm81 schodisko je zapchate kvoli INTEGRACII. Este raz, inkluzia je nieco uplne ine. Vacsina ludi tieto pojmy nerozlisuje. Snazim sa ich vysvetlit, ale malokto pochopi. A odmedzenia su ok vramci nejakej miery - kvoli vozickarovi si vsetci v triede budeme tasky davat mimo ulicky. Toto je obmedzenie, ktore je v poriadku a vychovava k toleranci. Ale to, ze vsetci cakame, kym autistu prejde hystericky zachvat a cakame takto kazdy bozi den, to v poriadku nie je. To je uz na ukor ostatnych deti a ich pocitu pohody a vhodneho prostredia na vzdelavanie.. V prostredi integracie sa presne toto deje, kvoli par jedincom sa obmedzuje majorita. V prostredi inkluzie sa toto nedeje, pretoze vsetky deti maju vytvorene vhodne podmienky, aby sa mohli vzdelavat. Nic sa nedeje na ukor niekoho.. Zaroven sa vsetci ucia existovat spolu. To ale neznamena, ze maju vsetci spolu aj trpiet.

snowflakenel
11. jan 2025

@tiezjedna plne suhlasim

heleninamama
11. jan 2025

@annm81 Presne toto mi vadí. Doslova som s mojimi deťmi musela pretrpieť prvé roky ZŠ a venovať sa im nadštandardne, jednému platiť súkromnú školu, kým sa dostali na 8- ročné gymnázia, pretože bežné základné školy sú dnes odkladiskom detí s poruchami. Takéto nastavenie je dehonestácia vzdelávania aj zdravých detí. Je to predovšetkým základná škola, nie špeciálna! Deti sa v nej majú učiť. Syn mal v triede napríklad autistu s amokmi, sebapoškodzovaním, agresiou... Kým doslova neublížil jednej spolužiačke, rodičia ho odmietali dať do ZŠ pre autistov a smiali sa nám si tváre, pričom v meste sú dve takéto školy. Hneď po incidente, keď otec dievčatá podal trestné oznámenie, zrazu chalan z triedy zmizol a všetci sme si vydýchli. V tej triede sa totiž nedalo učiť, všetko mu vadilo, dokonca zvonenie, hádzal sa, vydával zvuky ako zviera, občas cez vyučovanie naopak zaspal po liekoch, deti vtedy museli byť ticho a čakať, kým po neho prišli rodičia. V kuse ho musel mať niekto na očiach, trieda ako kolektív nikde nemohla ísť, 80% času sa riešil len tento jeden žiak. Aké tam boli benefity pre ostatné deti a čo ich to naučilo?

snowflakenel
11. jan 2025

@akvi dcerka ma v triede chlapca s epilepsiou, plus autista. Na jeho vykyvy nalad, vykrokovanie atd. si uz deti zvykli. No minule pohryzol spoluziaka. Nedavno zas dostal epilepticky zachvat a to uz bolo moc...deti cele vystrasene.

jana_eyre_2
11. jan 2025

Inak ja neviem fakt či mám také divné deti alebo čo, ale každé z nich má v triede niekoľko integrovaných deti (od autizmu po rôzne iné dg) a ani jeden z nich nemá absolútne žiaden problém ich brať, akceptovať a učiť sa popri nich... Normálne sa o týchto veciach bavíme, majú vysvetlené všetko a rozumejú prečo ten a ten sa učí iným spôsobom ako oni sami.. mám ich tri, rôzne ročníky a fakt ani raz nebol problém s takýmito detmi.. a to mal syn napríklad aj kamaráta autistu v triede čo si umýval peračník pod vodou, lebo špina, alebo kričal lebo nervy..

Ale s čím bol problém?
S "normodetmi" ktoré si myslia že si môžu dovoliť všetko, s deťmi, ktoré ostatných šikanujú lebo si zrejme riešia frustráciu z nedostatku pozornosti..

Vôbec nevidím ako problém integrované deti.. vidím ako problém deti ktoré rodičia nevedú k skutočnosti, že nie sú na svete samé a nie každý je ich poddany..
(Ale teda každý rodič by mal sebakriticky pozrieť na svoje akékoľvek dieťa či neovplyvňuje jeho správanie celu triedu . To sa však netýka len integrovaných, ale všetkých detí)

nikpa
11. jan 2025

@kristina2412 toto je ukážkový príklad toho, ako to nezvládol pedagogický zamestnanec. A ja len dúfam, že takto ,,fungujuca,, trieda je len zlá výnimka.

akvi
11. jan 2025

@snowflakenel toto presne nie je v poriadku. To dieta by potrebovalo celodennu asistenciu niekym, kto dokaze ustriehnut tie jeho vykyvy. Nie je normalne ani to, ze deti si "zvykli" na jeho vykrikovanie. Toto ja povazujem uz za obmedzujuce. Ani nehovoriac o tom, ze niekoho pohryzol. Ak by tam mal plne k dispozicii kompetentneho dopeleho, nic take sa nestane. Lenze to je presne to zlyhanie systemu. Inkluzia na papieri.

akvi
11. jan 2025

@jana_eyre_2 tu ale nejde o to, ze by nebolo v poriadku, aby taketo deti boli v klasickych skolach, prave naopak, je fajn, ze sa deti stretnu s roznymi ludmi. Co nie je fajn, tak presne to, ze nie su na to vytvorene podmienky. A to vravim ako matka AS dietata, ktore napriklad v klasickej skole trpelo. A len preto, lebo neboli vytovrene podmienky. V alternativnej skole zrazu nebol problem vytvorit podmienky. A to ich v triede bolo s diagnozami podstatne viac. Ale kazdy dostal presne to, co potreboval. Napriklad konkretne moje decko potrebovalo uplnu malickost - moznost stiahnut sa do ticha a samoty, ked toho na neho bolo vela. Uplna banalita, ktora dokazala zabranit jeho pretazeniu. V klasickej skole utopia. Ostatne deti to brali ako fakt, ze proste kamarat teraz potrebuje klud. A paradoxne, presne tuto moznost vyuzivali aj deti bez dg. Nie kazdy je happy v spolocnosti 30 deti vkuse 8 hodin.. A takto mozeme pokracovat. Do alternativnej skoly s mojim synom prestupilo aj dievca, ktore napriklad nedavalo odpovedat pri tabuli. Mala z toho taky des, ze sa pocikala. Psychologicka dorazne ziadala skolu, aby ju nevystavovala tejto situacii. Myslis, ze to skola dodrziavala? Ani omylom. A je uplne jedno, ci to bolo dieta s dg. alebo bez. Inkuzivne prostredie je vhodne pre kazdeho a kazdy v nom ma vytvorene podmienky, ake potrebuje. A bohuzial vacsina skol taketo prostreie vytvorit nedokaze, niekde su to objektivne dovody, niekde je to neochota. Ale celkovo system klasickej skoly je prudko neinkluzivny, takze je to velmi tazke spravit dobre. A preto to v drvivej vacsine pripadov proste nefunguje a niekto si to bohuzial ods..ie.

paulina291
11. jan 2025

@martinmmartin ja rozumiem plne čo si chcel popísať ale nie úplne súhlasím. V tomto sa ako ľudia odlišujeme od zvierat. Nejde nám iba o zachovanie nášho druhu a neovládajú nás iba naše “evolučné pudy”. Nevyhodíme predčasniatko z balkóna nemocnice aby naše zdravé deti mali lepší život ako bocian hádže z hniezda svoje nedozreté mláďatá, aby mali dozreté väčšie šance na prežitie. Nerozvedieme sa s manželom v sekunde, ako zistíme, že je neplodný, lebo jediné čo nás trápi a prečo sme si ho vybrali je s ním splodiť čo najviac detí.
Opäť- chápem, čo si chcel povedať, aj keď nemám extra názor na túto tému, to by som musela viac porozmýšlať, tak zrejme súhlasím s tebou že inklúzia z evolučného hladiska nie je 100% prirodzená, no nesúhlasím úplne s tým že evolučne je toto celé pre nás strata času. Ľudí z nejakeho dôvodu robí šťastným dať peniaze na charitu, pomôcť starej babke s taškou, adoptovať si dieťa… ten pocit šťastia z takýchto vecí je pre nich viac ako porodiť s čo najplodnejším partnerom čo najviac detí.

jesenzima
11. jan 2025

@heleninamama 👍👍👍

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
mimka1402
11. jan 2025

@zuzanockamt Vieš čo z časti súhlasím, možno to nie je populárny názor, lebo nie každé dieťa patrí do bežnej školy a naozaj v dnešnej dobe, kedy to nefunguje by som radšej dávala deti do špeciálnych škôl, ktoré sú na to vhodné. Takže síce to znie kruto, ale áno je to z časti často najlepšie pre všetky strany aby rodičia dokázali uznať na čo dieťa má a nemá. Takže je možno, že si vychádzala z môjho názoru, lebo som to sama v minulosti niekde vysvetľovala. A stojím si za tým. Je v bežných školách naozaj mnoho deti, ktoré nemajú na to zvládať bežnú školu a nemá to výhody pre nikoho. Takže áno, z tohto hľadiska je lepšie pre decká s postihnutím aby každý bol tam kde vedia ako s ním pracovať. Lebo zatiaľ sa to v bežnej skole nezvláda. Mnoho rodičov fakt silou mocou dá dieťa do bežnej školy, kde dieťa nič nezvláda je šikanovane, namiesto toho aby bolo v škole ktorá ho pripraví aj do života. Žiaľ inklúzia nefunguje a asi tak skoro nebude, integrácia taktiež.
Ale s tým že rodičia s deťmi s dg majú výhody, či dokonca preplacane nadmieru je hlúposť a na to som reagovala..m

jana_eyre_2
11. jan 2025

@akvi ja viem že sú takéto problémy, mám kamarátku čo toto rieši denne a viem o všetkých problémoch s čím sa stretávajú..

môj príspevok sa skôr týkal toho, ako tu niektoré ženy pisu, že bežné deti trpia tým, že majú v triede integrované deti.. moje deti také v triede majú a nijako ich to nezaťažuje.. to že tym integrovaným často kladú polená pod nohy systémové chyby, resp. Nedodržiavanie toho čo by im učenie uľahčilo je úplne iná vec ku ktorej som sa nevyjadrovala, lebo to považujem za také obsiahle že som to chcela rozpísat neskôr.. keby sa na každý prípad vedeli ľudia pozrieť individuálne a bol by aj naozaj taký prístup ku každému dieťaťu, mnohé by to uľahčilo.. bežným deťom, alebo aj deťom s diagnózami...

jesenzima
11. jan 2025

Ženy, @heleninamama to napísala tak, ako to napísala, ale ona má pravdu . Zato, že sa nehrá na chrumkavú a napíše veci tak, ako sú, tak ju nemusíte ukamenovat (a teraz ani mňa) ...

mimka1402
11. jan 2025

@nikaeli Ďakujem, teba som chcela tu označiť, len nikdy neviem presný nick. Do bodky súhlasím, ale to človek musí byť v tejto praxi, aby videl prečo sú špeciálne školy naozaj dobré a majú stále svoj účel..

anika
11. jan 2025

@nikaeli som rada, ze si napisala

mimka1402
11. jan 2025

@jesenzima poprosím aby si mi ukázala ako a kde rodič môže žiadať o preplacanie terapii. Ďakujem. Lebo očividne všetci to robia zle, keď nie sú bohatí od štátu. 🙂
To co napísala nedáva dokopy zmysel, stačilo napísať že nefunguje inklúzia, ok to by mnoho ľudí súhlasilo aj ja z praxe súhlasím. Ale napísať mnoho nezmyslov k tomu? Z čoho, z kadiaľ? To ako je to napísané je diskriminačné a absurdné keďže ak sa chceme dostať do 21. storočia musíme sa aj tak správať a to nebude, keď budeme segredovať ľudí, ktorí nám nevyhovujú.

jesenzima
11. jan 2025

Dcéra má v triede spolužiaka s diagnózou, s asistentkou. Jeden jediný chlapec "brzdí" celú triedu, vyrušuje, nespolupracuje, kričí, behá, rozbíja a ničí veci. Nezúčastňujú sa kvôli nemu rôznych akcií, pretože, čo s ním? Na jedno dieťa dopláca celá trieda ... Mala by existovať hranica, kedy ešte dieťa zaradiť, a kedy už by malo by niekde inde ...

benit
11. jan 2025

Ja som za pokial je prospesna pre obe strany. Stava sa vsak v skole, ze je na ukor beznych deti. Toto uz ok nie je.
A teda to zabexpecenie personalne a financne to uz ani nehovorim. Rychlo nieco zbuchat na papier lebo unia nam nepusti peniaze.
Pre tento stat je dolezite mat vsetko len na papieri, dodrziavat nemusia nic.

jesenzima
11. jan 2025

@mimka1402 áno, to prestrelila, ale tá podstata príspevku ostáva, jednoducho to tu nefunguje. Neviem, či niekde áno, ale naozaj sú deti, ktoré nepatria do bežnej školy, k bežným deťom ...

nikaeli
Autor odpoveď zmazal
annm81
11. jan 2025

@akvi Toto je len slovíčkarenie. Vzťah medI tými slovami je rovnaký ako medzi komunistickým režimom a jeho utópiou. V praxi sa jednoducho pojem inklúzia používa úplne bežne práve pre ten druhý príklad so záchvatom. A to nehovorim špecificky len o Slovensku, ono to proste nefunguje ani inde.

Ak to má fungovať a byť prospešné pre všetkých, je nutné významne obmedziť skupinu detí, ktorým umožníme vzdelávať sa na bežných školách a namiesto úľav a miernejšieho hodnotenia im poskytnúť prostriedky, aby boli s vynaložením vlastnej námahy schopné dosahovať čo najlepšie výsledky.

annm81
11. jan 2025

@heleninamama Áno, toto je najmä problém rôznych porúch učenia a správania, lebo to brutálne zasahuje do vyučovania. Bohužiaľ, rodičia takýchto detí dnes často ignorujú realitu a majú pocit, že ich práva sú nekonečné, zatiaľčo povinnosti a zodpovednosť žiadna.

Dcérka má v škôlke učiteľku na vozíčku! Je obmedzená v niektorých činnostiach, nemôže byť sama s mladšími deťmi, ale inak to v pohode funguje, deti sa pri nej naozaj veľa naučili, pomáhajú jej, vidia a chápu veci z iného uhla pohľadu. Syn má v škole deti "len" s PAS a poruchou učenia. Ale aj to tak komplikuje situáciu, že celá trieda je brzdená a rušená ich prejavmi (podotýkam, že to nie je na Slovensku).

akvi
11. jan 2025

@annm81 nefunguje to práve preto, že to nie je inklúzia. A je to tak preto, lebo väčšina systémov, ktoré tu bežne v školách máme, nie je inkluzívna už zo svojej podstaty. Jediná inkluzívna škola je škola slobodná a tých je príliš málo.