icon

Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?

11. jan 2025

Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.

zuzuliennka1
11. jan 2025

@simca06022011 pani zitnanska sa na fb angazuje uz dlho, oz. akcne rodiny, riesi sa aktualny zakon o kompenzaciach… riesi sa to, ale kedze beznych ludi ako teba sa to netyka - tak o tom nevies. nemas preco si tieto veci hladat.
ozyvame sa, dozadujeme. ale ako aj sama pises - pre tento stat su dolezitejsie uplne ine nepodstatne veci, takze nas ani nepocut
a teda bud stat vytvori zariadenia, specialne skoly, nebude ich rusit, zatraktivni ucitelske povolanie,.. a ano, budu pre tieto deti a rodiny moznosti - veelmi rada pojdem do normalnej prace.
ale takto to tu bohuzial nefunguje. takze ano - potom je to na prispevkoch.
po 6rokoch dietata sa zo zdravot. dovodov, teda ztp dieta - pobera opatrovatelsky. 615€. kedze ide o malolete dieta, 715€.
taketo deti bud chodia do skol desiatky km mimo domov, alebo ostavaju doma. matka normalne pracovat nemoze. cize robi otec a matka “zaraba” 615.
casto ide o vs vzdelane zeny, ktore by zarabali aj 1500, keby mohli . nemozu. pretoze pri opatrovatelskom je zakonom dane, ze pracovat sa sice moze, ale je urceny max. mozny zarobok. cca 600€. a odvody na dochodok matke idu zo 600€. roky rokuce.

luxus10
11. jan 2025

@jana_eyre_2 ale nie utocit...vela dievcat je velmi ublizenych...vseobecne...alebo prisudzuju inym svoje nazory , ako ty...to tvoje-na to si snáď nezabudla..

zuzuliennka1
11. jan 2025

@simca06022011 a priklad ktory pises na konci - je rovnaky. nemame kam dat deti, kam ist do prace. a co presne je na tvojom pripade dlhotrvajucejsie?
lebo normotyp. dieta raz do skolky pojde, lebo musi (povinna dochadzka) a matka do normalnej prace tiez. nic dlhotrvajucejsie. naopak - ztp deti ostanu ztp na cely zivot, stanu sa z nich ztp dospeli a matky sa mozno do normalnej prace nikdy v zivote nedostanu

simca06022011
11. jan 2025

@zuzuliennka1 len ked o tom nepocuju davy, tak sa nemozu k tomu ani davy vyjadrovat niekde.. vidis, ze nie nepoculi sme a rada by som o tom pocula. Viac ako tie nezmysly, co sa vsade riesia.
O tom, ci je 600eur ok albeo nie, nejdem pisat.. ja si osobne myslim, ze nemoze ist vsetko na triko statu... ale malo by byt napr. vycislene, kolko stoji skola pre bezne deti a rovnko spravodlivo nadelit aj hendikepovanym detom a s tymito cislami pracovat, pomoct so zariadeniami atd. Ale ako pises = nevidim do toho, nebudem sa starat/mudrovat viac o tom. Celkovo to je taka dvojsecna zbran, mne sa napr nepaci ani to ako sa funguje s chorymi tu, nedavaju sa napr IDcka spravodlivo atd...
Ako dlhotrvajuce som myslela, ze kym pre matku zdraveho dietata, je ta skolka kratkodoby problem, pri detoch "specialnych" je to dlhodoby problem, nie len na obdobie jasle/skolka, ktore chybaju, ale chybaju specialne zariadenai, skoly, ...

subartic
11. jan 2025

@annm81 takýto ľudia neskôr pracujú vo výskumných ústavoch, napr. v CERNE , alebo v iných výskumných inštitúciach, kde je potrebná tá genialita a sú pre nich vytvorené podmienky.
Je všeobecne známe že čím vyšší intelekt , tým klesá schopnosť pozerať na svet ako " normálny človek ". Tu sa nebavíme o nadaní a že im to páli , ale IQ v pásme geniality.
Napríklad môj syn chodil na vysokú školu s chlapcom ktorý bol práve v tomto pásme geniality ,ale leto zima , teplo, mráz chodil do školy v kraťasoch a tričku , bez topánok . Vonku - 10 , sneh a on si vykračoval do školy bosí , kraťase a tričko . Keby mi nepošle video ako kráča pred ním , neverím . Zhodou okolností to bol aj jeho spolužiak na základke , keď mali kresliť niečo na výtvarke napr.ovocie on kreslil elektrické obvody, prepojenia , prierez traktorom, kombajnom s neskutočnými detailmi.
No len pre takéto deti nie sú vytvorené špeciálne školy , potom jedine školy pre mimoriadne nadané deti ktoré by to mali zohľadňovať.

zuzuliennka1
11. jan 2025

@simca06022011 podpisuju sa peticie, riesi sa to aj v spravach…. ale ako pisem - beznych ludi ktori tieto veci neriesia, to nezaujima. tak o tom nepocut.
mozes to zmenit. najdi si na fb stranku akcne rodiny a zdielaj peticiu, medzi svojich kamosov. o zakone o kompenzaciach

simca06022011
11. jan 2025

@zuzuliennka1 najdem! a zazdielam a vyplnim ;) ja som to v spravach naozaj nezaregistrovala...

lapersefona
11. jan 2025

@heleninamama ty si dobra eugenika. To isté by si napísala ak by jedno z tvojich deti malo vážne postihnutie? Tiež by si ho mala za nič? Také matky s takýmito deťmi stat nema podporovať? Lebo sa te neoplatí? A ani nemajú nárok dostať auto? Myslíš ze môžu chodiť len tak ľahko si roboty ako ty a robiť si kariéru?
Taky chladnokrvny komentár som tu už dávno nečítala. 🤢 Budme už trošku ludskejsi otvorme svoje srdcia lebo táto spoločnosť upadá a bude iba horšie keď sa nezmenime

zuzuliennka1
11. jan 2025

@simca06022011 a opakujem, vsetko ide na triko statu, pretoze bohuzial inak to tu nefunguje. nie su podmienky na patricne vzdelavanie ani pre normotyp. deti, dostat 3rocne do skolky - skor zazrak.
ale tam su moznosti: jasle, sukromne, ano, je to drahe, ale kedze sa musi - tak sa to da.
ale so ztp dietatom sa bohuzial neda. spec. skolok a skol je malo, su daleko, moznosti prace pre matky ziadne. pises o protestoch - zobrat napr. autistu do davu ludi - nemozne.
dajme tomu ze muz chodi na tyzdnovky, aby sa o rodinu postaral - cize kde mam nechat dieta a ist na prostest? nemam.
niektore deti su pripady, ze nezvladnu proste byt s nikym inym len s matkou. ani na obyc. nakup do ptravin sa nedostane.
fakt si to nevies predstavit

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
annm81
11. jan 2025

@subartic to je riadne skreslená predstava z amerických filmov. Aj keď poznám vedcov, ktorí sú trocha divní, ani jeden z mojich kolegov (a že som ich poznala za tie roky desiatky a desiatky) nemá extrémne problémy so správaním - žiadne záchvaty hnevu, plaču, amoku, rozhadzovanie vecí, vydávanie podivných zvukov. Áno, často sú to introverti (sama som), často môžu byť neohrabaní pri spoločenských udalostiach, ale neviem o jedinom, ktorý by musel mať v škole akékoľvek úľavy, alebo ktorý by mal v práci akokoľvek špeciálne vytvorené podmienky.

zuzuliennka1
11. jan 2025

@simca06022011 napisala som ti spravu

lapersefona
11. jan 2025

@loo2 👋☝️👍 súhlasím s vami.

subartic
11. jan 2025

@annm81 to nie je predstava z amerických filmov . V Cerne robia ľudia v pásme geniality. Alebo často sú to IT sektor , či už etický hakeri alebo opačne. Učitelia matematiky na prestížnych vysokých školách atď.
Ale ja nehovorím o agresivite , ale napríklad aj o tom čudáctve, stereotypoch , neohrabanom správaní . Moja otázka znie čo s takýmito deťmi na Slovensku ?

annm81
11. jan 2025

@subartic Ja sa v tom prostredí pohybujem a opakujem, že tam žiadne špeciálne podmienky pre zamestnancov nie sú. Doktorandov je 3x toľko ako voľných pozícii. Nikto, kto nie je v absolútnej núdzi, si nevezme do tímu človeka, s ktorým sa nedá normálne pracovať.

zuzanockamt
11. jan 2025

@annm81 Určite ale nemáš kolegov v pásme geniality s IQ takým, že tá hranica sa nedá ani zmerať.

subartic
11. jan 2025

@annm81 v takom prostredí sa nepohybuješ ak bývaš na Slovensku . Máš určite šikovných kolegov , o tom nepochybujem . Tá skutočná mentálna špička pracuje ale úplne niekde inde.

annm81
11. jan 2025

@zuzanockamt Úprimne? Nepoznám ich IQ a ani som si ho sama nikdy nezisťovala. Nemám pocit, že by v tejto sfére bolo nejako populárne chodiť na podobné testy. Áno, samozrejme, že sú medzi nimi aj géniovia - to ale nezmanemá, že nezvládali bežnú školu a potrebovali špeciálne podmienky v práci.

annm81
11. jan 2025

@subartic ak teda o tejto oblasti vieš viac, daj mi príklad, ako vyzerajú tie úľavy, lebo som ich nevidela ani v jednej jedinej krajine, kde som kedy, krátko,
či dlhodobo pôsobila.

subartic
11. jan 2025

@annm81 o úľavách v učení a vzdelávaní asi nemôže byť reč že ? Keď mentálne tieto deti sú úplne niekde inde ako ich spolužiaci . Ide skôr o tolerovateľnosť prejavov ich správania , ktoré však nie je agresívne, len je iné, často menej akceptovateľné. Kde takéto deti umiestňovať do akých škôl na Slovensku aby neboli rušené priemerné deti a deti šikovnejšie ? Aké podmienky vytvoriť takýmto deťom aby ich nebrzdili tieto priemerné a šikovné deti ?

eliska13
11. jan 2025

@heleninamama keď som čítala čo robia na letnej dovolenke pri bazéne tvoje normo deti chvíľu som si myslela, že sú postihnuté a nezvládnuteľné.
---Pre mňa sú to všetko zbytočne vyhodené peniaze, keďže už po narodení alebo v nízkom veku sa dá predpokladať, že z toho decka aj tak nič nebude, len bude neužitočne existovať a zaťažovať systém. --- toto nemôže napísať jedna žena, ktorá má deti a trocha rozumu a lásky.Nikto nevie aké dieťa, vnúča sa mu narodi.Si úbohá.Keby si teraz ochorela a do konca života nič neprinesies pre spoločnosť čo s tebou?

annm81
11. jan 2025

@subartic tolerovať sa dá to, čo extrémne nezasahuje do vyučovania. Ak dieťa nezvláda bežnú triedu, bez ohľadu na to, či ide o učivo, alebo o emócie a vzťahy s okolím, malo by sa poobzerať po špeciálnej škole. Pre deti s nadpriemerným intelektom predsa tiež existujú školy. Iná vec je tá, že namiesto toho, aby sa v nich deti učili čo najlepšie zvládať reálny svet, tak v nich skôr podporujú pocit nadradenosti... to je ale už iná téma.

Inak, ja som vyššie písala o tom, že práve moji kolegovia, ktorí sú aj rodičmi, majú hlavu v smútku z toho, že úroveň vzdelávania v školách klesá, okrem iného preto, že sa presadilo presvedčenie, že do normálnej školy môže chodiť prakticky ktokoľvek. Neviem, či poznám jediného, ktorí by deti nedoučoval sám, alebo doučovanie neplatil.

1mina
11. jan 2025

Fúha no ja len napíšem ako matka dieťaťa s autizmom - celý deň to tu čítam a niektoré komentáre má celkom zamrazili a zamrzeli. A to som poslednú dobu bola optimistická že malý sa dostane nakoniec do bežnej školy možno keďže sa zlepšuje, ale teraz mám pocit že keby aj polka rodičov má bude nenávidieť. A to naozaj není absolútne agresívny ani neruší, skôr iné deti mu iblizia. Nehovorím ešte o poznámke žeby nemali chodit na ihriská. Ja ani neviem posúdiť či to na mojom nejak vidno - není ťažký prípad možno keď má radosť. O práci sa ani nejdem rozpisovať. Presne moja fóbia že si každý myslí že si doma pijm kávu a mám zarobené. Tiež mám VS vzdelanie, robím v zdravotníctve keďže to bolo že veľa mam vyhovuje príspevok lebo inak by do práce nechodili. Platíme terapie ktoré samozrejme štát neprepláca, do škôlky nastúpil najprv na tri dni v týždni - takže áno chodila som len na brigádu a to poobedne keď prišiel muž domov. Teraz je už na celý týždeň v škôlke, ktorá ale nemá otvorené tak dlho ako bežná škôlka - plus je v inom meste na opačnej strane ako mám druhé dieťa v normálnej škole. V mojej práci dali skrátený úväzok mamám ktoré to stihli predo mnou a mne už odmietli že to už ohrozí prevádzku. Takže som si našla iné zariadenie kde boli ochotný mi dať polovičný úväzok chvalabohu. V konečnom dôsledku mám pocit že vkuse lietam hore dole, do špeciálnej škôlky do jedného mesta, do školy do druhého mesta, do roboty, na terapie, logopedie atď. Aj po ťažkom začiatku keď sme zistili diagnózu a depky som poslednú dobu bola šťastná že všetko smeruje k lepšiemu aj so synom, ale teda musím povedať že niekedy keď si prečítam takéto komentáre má to hneď územni 🙈

777januska777
11. jan 2025

@luxus10 tak ako ona napísala svoj názor na matky, ktoré majú postihnuté dieťa, ze žijú zo štátu a príspevkov, tak jej môžu ine ženy napísať, že je necitliva trúba. Nazor ako nazor nevidím problém.

lapersefona
11. jan 2025

@eliska13 povie to dlzravy človek co ma ľahký a šťastný život a nemusel riešiť vážne veci preto ma minimum empatie

medea2003
11. jan 2025

@heleninamama Nehanbis sa? Matka vstane a ma zarobene? Rozne priplatky? nepozeras spravy? Kde matky musia medializovat pripady, ked im beru vsetky priplatky, ale pomoc ziadna? Ze dostanu od statu par stoviek, z ktorych by sme vyzili tak na par dni, ale terapie sa platia aj v tisickach? Ty si myslies, ze tie rodiny nemaju rovnake naklady na zivot ako my? hypoteky, pozicky a do toho potreby dietata, ktore si xnasobne financne nakladnejsie ako pri zdravom dietati? Namiesto toho, aby si dakovala, ze mas zdrave dieta, ides vycitat matkam, ktore obetuju cely svoj zivot, ze rano vstanu a maju zarobene? Ideme si zavidiet chore deti??? Az mi zle prislo z tvojho prispevku, trosku pokory zena.

777januska777
11. jan 2025

@heleninamama ano deti sa delili v minulom režime a z deti co boli v špeciálnych školách boli ešte väčší blázni a z deti co boli v normálnych školách boli často šikantori, stačilo dieta s okuliarmi a už bolo terčom posmechu. Treba si uvedomiť, že svet sa mení (nastastie) a doba sa mení a konečne nemusíme byť všetci rovnakí ale začíname sa pozerať na každého individuálne. Btw. Kvôli zlej skúsenosti odsúdiť všetko ako zle? Presne toto je problém, ze sa na veci nepozeras individuálne, ale v tabuľkách a co nezapadá je problém.

tululu
11. jan 2025

@annm81 Ak si precitas zivotopisy prikopnikov vedy, umelcov a vynalezcov, ktori pohli vyvoj sveta dopredu, spoznas skupinku ludi s extremne zvlastnymi prejavmi od socialnych fobii, OCD, az po selektivny mutizmus a totalnu financnu naivitu,cudactvo a kopec ineho, na co si v rychlosti neviem spomenut. Vysoky intelekt, inovativne myslenie alebo hyper kreativita je velmi casto spojena s mnozstvom atypickych prejavov.

tetapetra
11. jan 2025

Niečo som prečítala,niečo nie. Píšu tu ľudia, ktorí dali deti do jednej kopy a pritom si neuvedomujú koľko "druhov" deti s inkluzuziou existuje. Hlavne v kuse sa tu píše ako keby inkluzia boli len PAS. Aj deti s PAS je neskutočne veľa "podruhov" a deti s dys. Deti s mentálnou retardaciou do normou škôl nechodia. Je mi ľúto žien, ktoré sa obúvajú do žien, ktoré majú deti s ťažkým PAS alebo s mentálnou retardaciou. Zo ❤️ im prajem,aby si to vyskúšali na vlastnej koži.