Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?
Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.
ahojte mamicky, aj mne diagnostikovali tetanicky syndrom a zachvaty sa mi spustaju ked som vo velkom strese alebo pred menstruaciou. mam to od svojich 11-tich rokov a este sa nestalo ani raz, zeby sa zachvat nedostavil. skusala som vselilenake lieky a figle no nic nezabera, okrem migrenovych cipkov ktore mam na predpis od neurologa. avsak cipok si dam az ked je to drasticke a neviem to vydrzat. ide mi to az do stavu, kedy mam pocit ze dostanem porazku aj infarkt zaroven a k tomu sa este predtym dobre povraciam a po.a.m :( jeden cas som byvala s dcerkou sama v byte a musela som ist naspat k rodicom lebo som zvykla aj odpadnut a pri tak malom dietati to nie je sranda. pomahaju mi trosku ulavit teple obklady na zatylok a chladiva mast na celo a spanky a tiez vana tepla a celkovo voda na hlavu. mne to trva tak tri dni vkuse minimalne a zavtedy ledva daco zjem. neviem si predstavit aky by bol zivot bez toho nakolko prvotne stavy su cez dva dni a tie drasticke dalsie tri dni a potom dozvuky minimalne den. v noci sa vobec nevyspim a som taka oslabena a "vysusena" ze nevladzem nic. najviac mi je luto deti ze sa im neviem venovat a byt taka ako ked mi nic nie je :(
@duhovavila a lieky vôbec nepomôžu?
@adriankabalaz vobec ziadne a to som ich skusila uz hodne a dokonca aj take co s tym nemali nic spolocne. vystreidala som styroch neurologov. a bojim sa ze cim budem starsia tym a toho prida este viac. moja mamka to mava od mladosti tiez a teraz po klimakteriu ledva chodi, ma kolena v haji a ruky jej vykruca, ledva daco normalne uchopi a mava priserne bolesti kosti a klbov. nic tazke nesmie nosit ani dlho chodit a to ju chceli liecit na DNU no ta sa nepotvrdila a neurolog jej povedal ze su to spirevodne priznaky tetanie a klimakteria.
dobrý deň, mám tiež tetániu a tiež je to pre mňa už neúnosné. Stále sa snažím nájsť niečo čo by mi pomohlo. Naposledy som sa rozhodla pre akupunktúru a mám pocit, že mi pomohla. Aspoň od vtedy som zatiaľ neskončila na pohotovosti.
@tetanka a ako casto prosim chodite alebo kolkokrat ste uz boli?ja som skusala masaze ale ako neziaduci ucinok sa vzdy dostavilo zvracanie. Vraj mam zablokovany nervovy system. Este som uvazovala o mediacii a cisteni cakier ale malo o tom viem a vskutku mam aj malo casu na tieto veci.
@duhovavila dobrý deň prajem 🙂. na akupunktúru som chodila 3x do týždňa - 3 týždne. Dobre,že spomínate čistenie čakier,aj to som absolvovala. Nech nezakríknem, ale mne je fakt lepšie. Myslím, že je to aj preto, že som začala veľa čítať o tetání, začala som sa viac pozorovať a som pripravená ( lieky) na vzniknuté problémy - to ma tiež upokojuje. Akupunktúru chcem ešte raz absolvovať. Ja ráno vstanem, prvé čo dám si magnesoft , zacičím 5 tibeťanov , najem sa a zoberiem xanax. V poslednom čase mi stačí už len 1 tabletka. Doobedu sa snažím zobrať vitamíny a vápnik s K2 . ( B6, Ca,K2 a cé-čko). Keby mi bolo tak ako v posledých dňoch - konečne, tak by som bola celkom spokojná. No uvidím ako to pôjde ďalej. Som však stále v strehu 🙂. Snáď som Vám trošku pomohla.
ja neviem ja som tiež mala aj vykrúcanie rúk, tiež kŕče nonstop , a tiež som musela dýchať do sáčku ale odkedy beriem Magne B 6 dvakrát denne, tak nič. Všetko prešlo ale je pravda, že ak vynechám deň, dva už je zle.
ja som začala užívať makový olej a tiež cvičím 5 tibeťanov🙂 zatiaľ nebadám zmeny, ale som dosť vyťažená rodinou a psychicky som na tom tak mimo normu, čiže aj to má určite vplyv..
Ahojte dievčatá, tak od vcčera mám aj ja potvrdenú tetániu. Najviac ma štve a stresuje to preskakovanie srdca a následné krátkodobé búšenie. Zajtra idem na holter a potom hádam uvidím, či je to fakt zo srdca alebo mi už prešibáva 🙂 Tie, čo máte tetániu dlhšie, ako dlho a koľko magnezka beriete? Mne odporučila neurologička 2 tbl. denne, len neviem, či to brať mesiac, rok či na celý život ☹
@zuzike123 ja beriem 2 denne, už trištvrte roka a vďaka tomu som v pohode... iba keď vynechám ma chytajú kŕče
myslím, že netreba sa báť magnézia, ten by nám nemal uškodiť. Ja sa skôr obávam xanaxu,kt.beriem. Skúšala som ho vysadiť, ale skončilo to zle. To búšenie srdca-zrýchlený tep mi ide tiež poriadne na nervy a hlavne neistota či to nie je niečo vážnejšie. ☹
@tetanka xanax ti dali prečo? ten by mal byt kratkodobym riesenim urcite nie dlhodobym..
ja som vsade citala, ze tko ma tetaniu by mal ist aj ku psychologovi ale mna napr.ku ziadnemu neposlali a vyslovene len magne B 6 na tetaniu beriem.
@tetanka To busenie mas aj ked beries ten xanax? Mne zatial obvodacka dala neurol, ale hned po nom zaspavam, tak ho moc neberiem. S nim by som nedokazala normalne existovat. A kardio vysetrenie mas ok? Pred holterom mam dost zmiesane pocity, bud tam nieco zle vyjde a je dost na figu v 30ke mat chore srdce alebo nevyjde a budem stresovat dalej, ze preco mi to tak preskakuje a busi. V kazdom pripade fajn alternativy ☹
@tomiholula Zavisi asi od doktora. Moja vseobecna by ma tiez najradsej videla u psychosa 🙂 ale na internom a neurologicka nic take nepomenuli. Neurologicka sa praveze vcera tvarila, ze nech si dam dokopy ostatne vysetrnia a ked sa nic nezisti a nezlepsi sa to, tak mi daco predpise ona.
@zuzike123 asi to ozaj závisí do lekárov. Mne to tiež zistila neurologička a popritom zistili aj iné diagnózy.
Ale na tetániu mi dali len B6. Ja som aj rada, aj tak do seba musím kvôli iným diagnózam dávať iné lieky, takže..
no xanax mo dal neurológ, lebo som už mala tetanické záchvaty a končila som na pohotovosti. Inák,tak ako píšete veľmi veľa závisí od lekára a ja mám také skúsennosti v poslednom čase, že čo si nenaštudujem sama tak to neviem. Xanax viem, že nie je riešenie a snažím sa ho znižovať. Aj preto som sa rozhodla sama navštíviť psychologa -zajtra idem prvý krát. Ked som si študovala aké všetky vitamíny by trebalo na tetániu ,tak som sa zhrozila toho množstva. V jednej lekárni mi však poradili aby som skúsila tabletky centrum pre ženy - vyzerá to tak, že v jednej tabletke je všetko potrebné. To B6 ma dosť prekvapuje. Pomáha Vám to naozaj?
Ano predtým som mavala kazdu noc neznesitelne krce do lytok a nevedela som spat.. ak som sa ocitla v strese dostala som hyperventilacny zachvata nemohla som dychat a vykrucalo mi vsetky prsty na rukach, busilo mi v hlave a no cele zle.. a teraz beriem magne B 6 rano a vecer a odvtedy nic. V lekarni varveli, ze to mozem brat dlhodobo takze ja vidim len plusy 🙂 ale tak vsetci sme ini a na kazdeho zabera nieco ine. Ja beriem aj Gingio a Detralex kvôli iným problémom nôh tak bohvie ci aj to nejak na to neposobi.
Ďakujem za radu. Kúpim si aj ja B6. Všetko dobre prajem všetkým , nech tá "naša hnusná tetánia" nás čím skôr opustí a ide do čerta 🙂
@tomiholula ahoj,a odporučili Ti 2x denne?
Lebo je písané 1tableta odporúčaná denná davka,tak teraz neviem,či môžem 2😒
Dik
@rondicka Ahoj, áno mne predpísala lekárka 2 x denne.
Keď si si nie istá tak sa spýtaj v lekárni, oni vedia dobre poradiť. Veľakrát keď som si chcela iniciatívne nejaký iný vitamín kúpiť a povedala som, čo ešte užívam tak ma zabrzdili, že si ďalší nesmiem kúpiť. Takže vždy treba povedať čo užívate a či si môžete k tomu to dané čo potrebujete kúpiť 🙂
...ahojte dievčatá, ja našťastie tetániou netrpím, ale zato môj priateľ áno. Mravčenie polovice tela, závraty, búšenie srdca, vysoký tep....dôverne to poznám. Tetánia je vlastne fyzické a psychické vyčerpanie organizmu. Niekto má depku...a tý čo nevedia kričať a hádať sa- dostanú tetániu. Známi neurológ sa vyjadril, že ide vlastne o preťaženie organizmu a následnú záťaž na obnažené nervové zakončenia. Zrejme aj kvôli tomu predpisujú na túto chorobu antidepresíva, keďže nervové zakončenia sú po celom tele. Tiež mal predpísaný magnefort, stav sa mu stabilizoval, ale určite mu to výrazne nepomohlo. Dokonca s tým skončil v nemocnici na infúzkach. Úplnou náhodou som pre seba kúpila vitamíny- Vitaflorín (nie sú chemické, ale čisto prírodné, na báze homeopatickej liečby, naozaj je ich spektrum široké), dala som z nich aj priateľovi a on si veľmi pochvaľuje. Dokonca sa mi zdá, že mu je po nich lepšie ako po tom magneforte. Nasadila som aj chlorellu na detoxikáciu organizmu a zdá sa, že pomalinky zaberá. Mne to príde, že všetky tie ataky začínajú vtedy, keď človek zo seba vydá viac ako príjme.
trošku som sklamaná,a smutná,už vyše mesiac som bola ok.A dneška v noci,zase ...Také to bolo čudné,nevedela som zaspať,o 3 som ešte po byte chodila.Keď som ľahla,bolo zlé,neviem identifikovať ako,mierny tlak hlave,nepokojnost,celé zlé.Jaj som smutná,už som myslela ze ta choroba je preč.7 mesiac trápenie,všetko bolo,mesiac dobre a zase v noci zlé.Uz týždeň som chorá,kašlem,a nádcha.Možno ze preto to vrátil??čo myslíte?
@adriankabalaz určite aj nádcha k tomu stavu dopomohla. ☹ Netreba klesať na duchu a poddávať sa tomu. Ja momentálne som tiež na tom podobne. U mňa to však rátam nie na mesiace, ale už na roky. Uvedomila som si, že najviac mi pomáha ked si poviem " zase tá blbá tetánia, alebo ked mi je zle tak asi takto: to je len tetánia - prejde". A nejak sa to ukludni samo 🙂
@tetanka 🙂ďakujem za milé slová.❤
Ahojte, už som mala chvíľu pokoj a zase to prišlo, tým že beriem mg, nemám kŕče (ja som mala iba na vnútorných orgánoch), ale zase zle spím, vnútorné chvenie, búšenie srdca, tak chodím v noci po dome. Potom zase zaspím, ale nadránom už som hore.
Jasné, že potom som cez deň unavená. Ešte ísť do práce, popritom študujem, rodina, deti, domácnosť. Nie je sa čo čudovať ☹
Kvôli kŕčom ma tiež už brala záchranka. Tie kr´če v bruchu boli hrozné, myslela som že mi v bruchu niečo prasklo, neskutečné.
Mg beriem ráno a večer. Keď mi je horšie dám si aj lexaurin 1,5 mg.
@prekvapenie samotné magnézium nestačí ☹. treba aj iné doplnky ako napr. B6... máte dosť ostatných minerálov v tele? ja som bola na vyšetrení,kde mi povedali čoho mám nedostatok. Zariadila som sa podľa toho a pomohlo 🙂
pri všade spomínanom magneziu nikto nespomenul že NUTNÁ denná dávka je 250-300 mg + B6 vit., takže je potrebné si preratať podľa typu tabletiek, kolko je potrebné zobrať . napr. klasické MagneB6 to číni 5-6 tabletiek na den, Magne forte 2-3 tbl, atd
je neučínné zobrať napr. 1 tbl Stopkrčom 100 mg - to nedoplní chýbajúcu dávku magnezia a zlý stav pokračuje. samozrejme je nutný dobrý režm- nedostatok spánku, hladovanie, aj zlý typ diety, alkohol, STRES - všetko kladie zvýšené naroky na magneziovo -kalciovú bilanciu o tele, treba vyskúšať aj rozne preparáty, lebo vstrebávanie je velmi rozdielne

@lentuska poprosila by som kontakt na spominane vysetrenie. Byvam v kosiciach. Vopred dakujem za skoru odpoved 🙂