icon

Ako prekonať strach z užívania antibiotík?

28. feb 2025

Je to so mnou tragické, akonáhle si prečítam príbalový leták a vidím, že spôsobuje liek arytmie, nevezmem ho. Mám predpísané atb, som chora, kašlem už tri týždne , crp 68.. dostala som predpísaný fromilid, no čítam v pribalovom letáku , že môže predlžovať QT interval a tým spôsobiť vážne arytmie. Tak teraz sa bojím liek vziať. Mám už z toho hrozne úzkosti, keďže po covide som mala silne arytmie a reagujem takto napríklad na injekčne podaný buscopan.. inak lieky na srdce neberiem a odstupom čase arytmie ustúpili na “raz za čas “ … ako prestať nahovárať si hlúposti a brat normálne lieky ? Viem, že si problémy spôsobujem aj sama úzkosťami. Je tu niekto, kto máva arytmie a berie normálne antibiotiká ?

Strana
z2
janai1
28. feb 2025

Vieš o tom, že neliečené zápaly sú ešte horšie?

kiki68
28. feb 2025

Vies ze nelieceny zapal moze poslat srdce do srotu? Ved si volaj internistovi, nech povie ci ano a ake atb.

lb1984
28. feb 2025

Osobne tiež trpnem keď mam brat ja alebo dcerka atb keď vidím ten leták. Ozaj to niesu lentilky. Avšak pozor na to ze crp 68 nieje malo, môže rast a tam to co sa ti môže stať je už iný odvar voči NU ATB 😒 mne pomohlo si uvedomiť ze niektorí ľudia ATB berú ako profilaxiu, dlhodobo pri návšteve niektorých krajín a skutočne je lepšie tie atb vziať ako si sposobit problém tým ze ich nevezmem. Tiež surfovanim po nete som pochopila ze sú lepšie a horšie atb. Formilid patrí k tým lepším. Ak ti pomôže prestuduj si mieru rizika dostať ten ktorý NU a zistíš ze niektorych atb sa absolútne nemusíš báť.

kiki68
28. feb 2025

Moj otec ma arytmie a berie atb, ved jeho lekari vedia co ma. Berie aj dva lieky na srdce

ivik4
28. feb 2025

Horsie pre telo ked si ich nedas

dadka1997
28. feb 2025

A vies co taky neliečený zapal môže znamenat pre srdce ?

januska12323
28. feb 2025

Horšie bude keď ti zápal sadne na srdce, potom už nejaké blbé arytmie nebudeš riešiť.

bejbypd
28. feb 2025

Z osobnej skúsenosti si tie antibiotiká nasad . Arytmie si spôsobujes prevažne sama týmto nezmyselným stresovanim . Na prechodene choroby bez potrebnej liečby som doplatila tak,že som v tridsiatke keby sa na to skoro nepríde takmer umrela. Na perikarditidu zápal osrdcovnika s tekutinou okolo srdca až do 3 CM . Po komplet vyšetreniach ,dlhej liečbe kortikoidmi ,sa to ustálilo a na noc závažné sa neprišlo ,len ,že som bola lajdak a pri chorobách sa neliečila. Neprišla by som celý ten cirkus a stavy ani najväčšiemu nepriateľovi . Zdravie je najdôležitejšie ,mysli na to

mijunik
28. feb 2025

Moja rada - nečitaj príbalové letáky. Informuj lekárov o Tvojich ťažkostiach, aby vedeli, ktoré lieky nesmieš, ale neštuduj nežiadúce účinky. To mi poradila moja teta - psychologička. Ja si vždy prečítam len kontraindikácie (pre istotu) a tiež užívanie v závislosti od jedla. A ak si aj čítam celý leták, časti o nežiadúcich účinkoch sa cielene vyhýbam. A ak sa vyskytne niečo neobvyklé, potom nazriem do nežiadúcich účinkov.

nyusika
28. feb 2025

moja rada - psychiater ti pomoze

pozdravujem anonymneho zakladatela diskusie

andreakotesova
28. feb 2025

A vieš, koľko NU ma napr. Ibuprofenum?

zuzks5
28. feb 2025

Ak si mala v minulosti arytmie, je normálne, že sa teraz bojíš liekov. Úzkosť z užívania liekov je častejšia, než si myslíš... Možno by ti pomohlo sa o tom porozprávať s lekárom, prípadne lekárnikom?

taktotedanie
28. feb 2025

Vies co ja by som sa bala ak ti zapal chyti osrdcovnik a mozes umriet alebo dostanes pyelonefritidu a skoncis mozno na dialyze takze daj vodu do pohara a zapi tabletu cim skor

martul
28. feb 2025

Tak si koleduj o zápal srdcového svalu, už si kludnejšia?

stanulienkat
28. feb 2025

Vies, ze tvoje reakcie nie su v poriadku?

janulik2008
28. feb 2025

Mne dal dr nejaky liek po zapale pluc a vzdy citam pribalovy letak ale prave kvoli tomu aby som vedela ze keby nieco tak to mam z toho. Ked som si precitala ze sposobuje zavislost tak mi tiez nebolo vsetko jedno 🫣

kiki68
28. feb 2025

@lb1984 kto to predpise ako profylaxiu? Lebo v Rakusku dostanes ATB az ked pomaly umieras. Neradi to predpisuju. Tu som mala ATB iba ked uz bol vazny zapal. To iste cela rodina. Oni tu velmi radi ibuprofen, tam zase nie som uplne nadsena ja. Ale preventivne je zbytocne nieco nasadzovat, ked nevies o aku bakteriu ide. Mas rozne druhy ATB a tiez rozne davkovanie. Ked lekar povie, ze su potrebne, tak su. Podobne ako antivirotika, ci kortikoidy.

anna777115
28. feb 2025

Prečo ti lekar predpisal makrolid, ktorym je prave fromilid? Maš alergiu na penicilin? Ja, osobne som ho po dvoch dňoch uživania musela vysadit, lebo som zacala od neho nenormalne zvracať, stavy na odpadnutie a zaludok som si musela davat do poriadku veĺmi dlho. Sumammed za mňa lepsia voĺba, keď sa jedná o makrolidy.

queen_mary
28. feb 2025

Dovzdelat sa postaci

kiki68
28. feb 2025

@anna777115 Mozno preto, lebo summamed sa tak casto predpisuje, az to neni najlepsie. Mne ho predpisovali na SK este a teraz mi uz vobec nezabera ( mam reakciu na Penicillin). Hoci teraz mi nasadili nieco uplne ine posledne. Vraj najvhodnejsie pre tehu.

nevenka
28. feb 2025

To vysoke CRP Ti skor poskodi srdce ako lieky.
Mne predposali Amoksiklav a drb, moze v kombinacii s Betalocom sposobit zastavu srdca. A co sa stalo? Nic. Len som sa vyliecila.

nevenka
28. feb 2025

@anna777115 no tak som skoro umrela od Summamedu, to nemozes takto porovnavat. Snad doktor vie, preco predpisal, co predpisal.

anna777115
28. feb 2025

@kiki68 No, tak vyskušaj teda ten fromilid, možni tebe sadne a zvládneš to uživat. Ja, mam tiež alergiu na penicilin, takze mi predpisuju makrolidy, ale tento fromilid sa bohužiaĺ, nedadal zvladnuť.

luliu
28. feb 2025

@anna777115 syn berie fromilid tretí týždeň a nič ho neboli, nič mu nie je, takže je to vysoko individuálne a netreba strašiť liekmi

anna777115
28. feb 2025

@nevenka Veď, písem že nech vyskuša. Ona už summamed uživala.

anna777115
28. feb 2025

@luliu Ono, je ešte otázne, ci syn berie sirupovu formu, alebo tabletovu. Ja, suhlasim, aj som to písala, že treba vyskúšat, lebo ATB potrebuje pri takom vysokom crp.

bielasovicka
28. feb 2025

Načo čítaš letáky? Lekár vie, co môže predpísať.

luliu
28. feb 2025

@anna777115 tabletky, klasika dávka ako pre dospelých

darinkaninka
28. feb 2025

@nevenka Prosím, prečo si mala problém so sumamedom? Tiež mi ho dr. predpísala... Ak nechceš tu, môžeš do správy. Ďakujem.

bg92
28. feb 2025

je potrebne sa obratit na psychiatra alebo psychologa ak mas z bratia antibiotik uzkosti

Strana
z2