Ako riešiť nespavosť spôsobenú hlučnými susedmi?
Ahojte, primárna pointa tohto príspevku je, že nevie niekto poradiť niečo na spanie. Ale vysvetlím aj trochu okolnosti: kúpili sme s partnerom byt a je to katastrofa. Nad nami býva rodina, ktorá sa v kuse háda, hulákajú po sebe a vyvádzajú. Plus aj v pokojnom stave trieskajú dverami, lebo to očividne ináč nevedia. Prvých pár mesiacov bol problém len cez deň (pracujem z domu a hrozne ma to ruší) pričom v noci som dokázala spať normálne - bola zima a jar, takže nebolo skoro ráno hneď svetlo a nebolo teplo. Podotýkam, že spávam so štupľami do uší a spávam s nimi už dlho, ešte než sme sa presťahovali. Začiatkom leta sa z ničoho nič všetko pokazilo a zrazu som týždeň skoro vôbec nespala. Úplne prvú noc ma zobudil priateľ, ktorý bol námesačný a potriasol ma zo spánku, potom už som nevedela zaspať. Ďalšie noci som sa už budila sama a nemohla som zaspať buď lebo priateľ chrápal, alebo lebo nad nami stále rachotili alebo búchali dverami (sú schopní byť hore aj do štvrtej rána a potom vstať o ôsmej). Plus okolo piatej vstáva sused, ktorý býva ešte o poschodie vyššie nad tou hlučnou rodinou, a ten tak neskutočne dupoce, že to počuť až k nám (aj so štupľami v ušiach). Odvtedy je to stále rovnaké, Zobudím sa okolo tretej v noci a niekedy sa mi podarí aspoň plytko a trhane zadriemať, ale často už nezaspím vôbec a prevaľujem sa do rána. A nemusí nikto ani robiť hluk, ani priateľ chrápať, už z princípu neviem zaspať. Na víkendy sa chodím vyspať k rodičom, bola som tam aj na 5 dní, keď bol priateľ pracovne z domu, tam som sa síce tiež zobudila v noci, ale hneď som zaspala. Mám to už psychicky zafixované, že doma keď sa zobudím, už nezaspím. Nech sa presviedčam, koľko chcem. Skúšala som aj viac sa pred spaním unaviť, skúšala som melatonín. Nič. Pretože obe tie veci vyvolávajú len únavu, ktorú ale cítim aj bez toho. Môj problém je asi skôr psychologický, že kvôli prehnane hlučným susedom sa mi v byte vôbec nezapáčilo a necítim sa tu ako doma.
@pat_kov súhlasím so psychológom, ak by aj nepomohol priamo, predpíše ti tabletky presne na tvoj problém.
Pochybujem, ze psychológovia predpisujú tbl, to skor obvodný, neurológ, psychiater. Ja zalahem o pol jedenástej a o jednej ešte nespim. Budím sa každú hodinu. Poznám to. Som rada, keď zaspím potom. Aj to nie stale. Fungujem takto uz roky, magnezium, melatonin, štople, cbd, občas, keď je to neúnosné, vypýtam si od neurologa tbl. Vtedy je to lepšie. Deje sa mi to aj v tichu. Naučila som sa s tým žiť. Ja unavená nebývam. Ale takíto susedia sú nafigu. Možno im povedať, ze predsa len veľa vydržíš, ale nočný klud treba dodržiavať.
@pat_kov aj pokojne lezanie (bez spanku), odpocivanie bez urputnej snahy zaspat, sa aspon z polovice vyrovna spanku (skusit sa uvolnit, nenutit sa zaspat, nepozerat na hodinky, mat v spalni chladnejsie (pred spanim dobre vyklimovat hoci aj prenosnou klimou)). Skusit zohnat kvalitne stuple do usi (lekaren alebo pracovne odevy). Vacsia fyzicka unava na cerstvom vzduchu (nie len interierove cvicenie), hoci aj velmi velke zasportovanie cez vikend/y (bajk/ebajk, vacsia turistika, dlhe plavanie, vonkajsie termaly (v nich aspon lahke otuzovanie))...
Aj ja som veľmi citlivá na hluk, napriek tomu spím bez štupľov, aby som počula deti. Preto ma zaujali tvoje štuple, keď s nimi počuješ hádky susedov a dupot suseda ešte o poschode vyššie. Ja som so štupľami nepočula ani budík. Neskúšala si tých susedov osloviť? skôr ako lieky skús ešte čaje typu medovka, ľubovník, levanduľa, valeriána.
Pochybujem, ze psychológovia predpisujú tbl, to skor obvodný, neurológ, psychiater. Ja zalahem o pol jedenástej a o jednej ešte nespim. Budím sa každú hodinu. Poznám to. Som rada, keď zaspím potom. Aj to nie stale. Fungujem takto uz roky, magnezium, melatonin, štople, cbd, občas, keď je to neúnosné, vypýtam si od neurologa tbl. Vtedy je to lepšie. Deje sa mi to aj v tichu. Naučila som sa s tým žiť. Ja unavená nebývam. Ale takíto susedia sú nafigu. Možno im povedať, ze predsa len veľa vydržíš, ale nočný klud treba dodržiavať.
@lukbe rozpravala som sa s nimi, ale je to zbytocne, ich (dospela) dcera ma psychopaticke sklony, na zaklade ktorych ma stavy amoku a vo vsetkom ju musia obskakovat, ked nie je po jej, tak robi sceny. nemozno jej nic povedat lebo vsetko berie ako utok, cize realne ja sa stazovat ani nemozem inak zacne robit naschvaly, vraj natierala exrementy susedom na klucky a podobne.
Na spanie je toho cela veda.
Chod aj do spankoveho cdntra, nech ta zdiagnostikuju. Inak vstavanie o 2, 3, rano je aj cosi o kortizole, takze je treba odburat stres. Kedy si bola na poslednej preventivke? Povedz to svojmu doktorovi, nespanie vedie k vaznym problemom.
K veciam, co mozes spravit:
Lepsie stuple do usi.
Pripadne pridaj biely sum, alebo zvuk mora, alebo sustanie listov, ako podmaz pre spanie. Uplne ticho zvyraznuje hluky okolia, takze trochu sumu ti moze pomoct.
Oddelene spalne s partnerom, ak ta budi jeho chrapanie
Praca s psychikou, nech ta nerozculuju susedia a odburat to zacyklenie, ze ked sa zobudis, uz nezaspis
Nesnazit sa zaspat za kazdu cenu, skor si lahnut a oddychovat so zatvorenymi ocami, bez nutnosti spat. Niekedy brani spanku ten stres, ze "musim spat".
Urcite ziadny melatonin!! Ten nie je na toto urceny.
Vecerny predspankovy ritual: meditacia, alebo jemna joga, teply bylinny caj alebo teple mlieko, vypisat stresove situacie do dennika...proste vsetko aby si mysel uvolnila od napatia.
Aj ja som veľmi citlivá na hluk, napriek tomu spím bez štupľov, aby som počula deti. Preto ma zaujali tvoje štuple, keď s nimi počuješ hádky susedov a dupot suseda ešte o poschode vyššie. Ja som so štupľami nepočula ani budík. Neskúšala si tých susedov osloviť? skôr ako lieky skús ešte čaje typu medovka, ľubovník, levanduľa, valeriána.
@nikaeli ja som clovek, ktory bol bohuzial obdareny vysokou vnimavostou, co sa prejavuje tym, ze velmi dobre pocujem a mam plytky spanok. ked mi zvoni budik, tak ho pocujem pri prvom zavibrovani. plus nas panelak ma velmi tenke steny, nad nami nimi trieskaju velmi silno a sused je kus chlapa a tymi pätami ide rovno do zeme, co sa nesie po celej kostre panelaka.
@nikaeli ja som clovek, ktory bol bohuzial obdareny vysokou vnimavostou, co sa prejavuje tym, ze velmi dobre pocujem a mam plytky spanok. ked mi zvoni budik, tak ho pocujem pri prvom zavibrovani. plus nas panelak ma velmi tenke steny, nad nami nimi trieskaju velmi silno a sused je kus chlapa a tymi pätami ide rovno do zeme, co sa nesie po celej kostre panelaka.
@pat_kov ano, to chápem, ja to mam také isté. No a so susedmi teda nič nenarobis. Ak sa dá, kupit byt na najvyššom poschodí alebo dom.
Na spanie je toho cela veda.
Chod aj do spankoveho cdntra, nech ta zdiagnostikuju. Inak vstavanie o 2, 3, rano je aj cosi o kortizole, takze je treba odburat stres. Kedy si bola na poslednej preventivke? Povedz to svojmu doktorovi, nespanie vedie k vaznym problemom.
K veciam, co mozes spravit:
Lepsie stuple do usi.
Pripadne pridaj biely sum, alebo zvuk mora, alebo sustanie listov, ako podmaz pre spanie. Uplne ticho zvyraznuje hluky okolia, takze trochu sumu ti moze pomoct.
Oddelene spalne s partnerom, ak ta budi jeho chrapanie
Praca s psychikou, nech ta nerozculuju susedia a odburat to zacyklenie, ze ked sa zobudis, uz nezaspis
Nesnazit sa zaspat za kazdu cenu, skor si lahnut a oddychovat so zatvorenymi ocami, bez nutnosti spat. Niekedy brani spanku ten stres, ze "musim spat".
Urcite ziadny melatonin!! Ten nie je na toto urceny.
Vecerny predspankovy ritual: meditacia, alebo jemna joga, teply bylinny caj alebo teple mlieko, vypisat stresove situacie do dennika...proste vsetko aby si mysel uvolnila od napatia.
@veselo_neveselo dakujem za rady, zaujalo ma, ze melatonin nie je na to urceny. mne to odporucili v lekarni. ale teda pytala som len nieco na spanie.
@pat_kov och, poznam to. Tiez som to v byte zazivala. Az ked som sa s tym vnutorne vyrovnala, ze v byte to takto skratka je, tak som isty cas spavala aj bez stuplov. Ked som to psychicky nedavala, tak ani tie stuple na spanie nepomohli. Stuple najviac tlmili take penove. A mne najviac pomohlo prestahovat sa do domu. Aj tu ak zacujem vibracie z hudby z auta, tak ma uplne zachvati taky uzkostny pocit. Nad nami mali domace kino.
zažila som podobne. suseda nad nami trpela bludmi a zvykla v noci vykrikovat, až ziapat na svojho muza, ktory casto ani nebol doma - to sme az neskor zistili.
mne to sposobilo busenie srdca, zachvaty uzkosti pred spanim, zacala som brat dokonca lieky na spanie, bola som v hroznom psychickom stave, pri predstave, ze ide vecer som mala normalne stresy, cele zle
nepomohlo mi vobec nic, az ked sme sa po kratkej dobe odstahovali
ale dodnes si to viem vcelku vybavit a to je viac ako 20 rokov odvtedy
nikdy viac by som to uz netolerovala
byt tebou, predam byt hned ako to bude mozne
@pat_kov och, poznam to. Tiez som to v byte zazivala. Az ked som sa s tym vnutorne vyrovnala, ze v byte to takto skratka je, tak som isty cas spavala aj bez stuplov. Ked som to psychicky nedavala, tak ani tie stuple na spanie nepomohli. Stuple najviac tlmili take penove. A mne najviac pomohlo prestahovat sa do domu. Aj tu ak zacujem vibracie z hudby z auta, tak ma uplne zachvati taky uzkostny pocit. Nad nami mali domace kino.
@anonym_f38973 joj kebyze mame financie na dom, tak to ani nerozmyslam ist do bytu. Ale v bratislave mat na dom peniaze, by som musela byt mafian 😢 ked sme sa rozhodovali tak jasne bola moznost kupit dom niekde v okoli ale zasa dochadzat hodinu do prace... byvali sme 3 roky v prenajme v bratislave a to nebolo ani zdaleka taketo, tam maximalne obcas niekto chvilu dupotal alebo fajcil na balkone, ale taky cirkus co je tu, po pol roku som z toho stale v soku.
Mám niečo podobné, tiež bývajú nad nami blbci, spavam so stuplami, ale oni robia hluk aj cez deň, normálne sa chcem odsťahovať... Človek sa neteší ani domov z práce...
@anonym_ae013b možno by som skúsila odizolovať to zhora - paneláky sú v tomto veľmi poddimenzované, resp. to vôbec neriešili ...
@pat_kov súhlasím so psychológom, ak by aj nepomohol priamo, predpíše ti tabletky presne na tvoj problém.
@anonym_3b7fa4 psycholog nieje lekar a nema opravnenie predpisovat lieky
nedalo by sa to stavebne riesit? izolaciu stien proti hluku? ak je tam hluk, tak proste nic s tym neurobis a ak je byt vas, tak to za to stoji ak to pomoze. Ty uz mozes mat aj averziu k spaniu doma, a celkovo spanku, ze nejak podvedome cakas ze ta nieco zobudi. Spat v rovnaky cas, bez modreho svetla, citat mne pomaha pred spankom, a stuple do usi. Ja som mala take silikonove, treskot dverami by som pocula, ale urcite nic ine, posledne ked tu bola party velda nas som si normalne dala sluchatka s podcastom do usi a nechala som si to zapnute, mozno s nejakym sumom by to bolo lepsie. V tych nepocujem v podstate nic z vonku.
Na domovej schodzy by som teda poprosila osadenstvo, nech sa naucia pouzivat klucky na dverach a nedupu, existuju aj veci ako koberce, behune a tlmia zvuk. A to mozu robit aj susedia s chorou dcerou, to ich nic nestoji a vadit sa nemusia za to. A ak je chora, nech ju daju na lieky, lebo proste ludia okolo zit musia a nie cele dni a noci tam pocuvat krik a treskot. je to hnusne a chapem, nie kazdemu sa to paci, ale vsetci okolo mate kupene byty, a proste si zasluzite pokoj. Pochybujem ze to pomoze, ale vyslovit to tam treba... a nech sa trochu zamyslia. nam takto hukal sused za spalnovou stenou v kuse, chodil tam aj na hodiny telefonovat do izby... a prost emusela som si usta otvorit, lebo to sa nedalo pocuvat :D
Moja, utec! Tiez sme mali podobnych susedov. Spavala som len par hodin denne, prerusovane. Myslela som si, ze to dam, vsak som mlada, zdrava... Budila som sa so stiahnutym zaludkom, po case mi zacalo byt zle len pri pomysleni na spalnu ci vecer. Teraz riesim obrovske zdravotne problemy, prislo to postupne, tak si to clovek tak neuvedomi, ale ked na to pozeram spatne, keby sa to dalo vratit, utekam hned. Ziadne byvanie za to nestoji znicit si zdravie. Taketo situacie su neriesitelne, ked druha strana nechce.

tak potom smer psychológ ... je dobre že vieš pomenovať problém, možno by ti pomohlo to ešte viac rozobrať s niekym ...