Ako zvládnuť koliky u novorodenca?
Ahojte, som 4 tyzdne po pôrode odkedy sme doma maly ma koliky, najprv to zacalo pozvolna a teraz je to uz hardcore. reve nonstop, ked sa zobudí na jedlo tak place dalsiu hodinu. červený, kope, krici az mu odchádza hlas. masírujem pupíkom, mali sme zmenu mlieka na Neocate co je fakt najsetrnejsie mlieko, kojím ale nestací mu. aj to je cista nocna mora, mam vpáčene bradavky , kojim s klobucikom no kym sa prisaje tak je to obcas nocna mora, kope ma jeduje za bucha ma. Masirujem pupíkom, skusam teplu kúpel, koža na kožu, cvicenie s nohami, ma youtubr som pozerala rozne druhy masazov na uvolnenie prdov, má coliprev, probiofix, sub simplex, devit. skúsam biely šum, spev, rektalnu rúrku, hojdanie na rukách, vibrujúce kresielko. toto vsetko pisem preto aby ste mi to uz ani neradili. posledné 3 dni sa mam chut zabiť už, nenormálne ako plače zakazdym ked je hore 90% plač, zvysok jedenie alebo je ticho ked je namne po papaní. ja ho milujem je to moje bábätko ale uz to nedavam. kazdy den rovnaky, nevyspatá k tomu rev a kopec mudrujucich clenov rodiny. prestala som jest mliecne vyrobky a vajcia a pecivo na odporucanie pedoatricky kvoli kojeniu takze nejem uz absolutne nic, niekedy 24 hodin som na vode jednom radlery a kusku cokolady. priatel mi pomaha tak ze bol tyzdne doma a staral sa o domacnost nakupy varenie vencenie upratovanie ale nie s malým. prosim je alebo bol tu este niekto tak ako ja ? co mam robit ako mu mam pomoct, ako prekonat seba aby mi nedrblo v hlave ,lebo dnez po 1 hodine kricania. mi do tváre mi ruply nervy a najprv som sa zacala smiat a potom ale ze taky rev plač som spustila ze som nespoznala vlastny hlas ktory zomna vysiel.
Úplne ti rozumiem,mam troch synov,vsetky deti boli narocne ale pri tretom som si to skoro hodila.nonstop plač,rev,max 30min denne spanky,koliky,reflux,nechcel sa dojcit,nechcel byt na rukach,kocik bola smrt,nosic detto,auto ani vidiet......naozaj kto nezazil nepochopi,starsi synovia sa schovavali pod paplon aby nepoculi tie place a revy,bola som zufala,velmi pomohol manzel ktory to bral tak pragmaticky a vzdy mi pripominal ze je to len obdobie.
Zazili sme, prezili sme a nie raz. Mne kazde dieta kolikovalo, ale druhe bol masaker.
V prvom rade sa dobre musis najest. To co je za strava, ze radler a cokolada??? Ved obycajny morcaci vyvar napriklad. Ved potrebujes energiu.
Mne mala revala, ci som jedla mlieko, lepok alebo nejedla, uplne rovnako tak som sa na to vybodla a jedla normalne.
Pri stvrtom dietati nam pomahalo paradoxne dat dieta spat na brusko, rozcapene ako zabka a jemne hojdat s kocikom. Ked potrebovala grgnut, tak si aj grgla a grcla. To bola mala grcka, doslova. Teraz zje aj slona.
Mozno ma oslabene brusne svalstvo, ak ma pupocny pruh a diastazu, tak to ma pravdepodobne z toho. U nas pomohlo to nejak len prezit a vyrast. Inu radu nemam.
S tym druhym dietatom som pochodila lekarov, gastro, vsetko, nic nezistili. Dnes ma 9 rokov presne a nic jej nie je.
Drzim palce.
Je to hrozne obdobie. Môj starší syn mal silné koliky. My sme skončili na gastre,kde mu zistovali,či nemá reflux. U nás pomohol čas a ja som postupne výsledovala co mu pomáha. Nam fenikel,rasca zhorsovali koliky. A ja som kojila asi 5 týždňov, prestala som na radu maminy, vraj by sme všetci skončili v blázinci. Naozaj každým týždňom to bude lepsie a lepšie, primi pomoc mamky. Ak nie v noci tak jej ho daj kocikovat, kľudne aj večer a aj do hlbokej noci ak to mamina zvládne a malý pospi v kociari. Ty si za ten čas oddychnes,pospis ... Veľa síl, trpezlivosti a kľudne si poplac a pokric ... ja keď som už nemohla tak som malého dala do postieľky a vyplakala a vykricala sa do osušky v kupelni, potom nádych výdych a zvládla znova ďalších pár hodín.
Skús sa vykašľať na kojenie a funguj len na UM. Známa to takto mala keď odstavila kojenie prešla čisto na um zrazu sa vyspala prešli koliky všetko sa zlepšilo.
A ked pises, ze spi na Tebe na brusku, tak tipujem, ze si v polosede a tak, moze mat reflux. Je nedozrety. Nasa bola skor o 2 tyzdne a aj to bolo poznat. Oni ten cas s mamou potrebuju dobehnut, nervova sustava. Chuda dieta a chuda mama, je to tazke hrozne. A poznam aj maly byt. Ja som nemohla od malej odist. To prve dieta bolo take, ze aj ked plakalo, tak normalne, tak mama ho vedela ukludnit, velmi mi to pomohlo. Ale pri dalsich detoch to neslo, to boli moje zvonceky, ani na krok a ked sme skusili, aj tak som nespala, lebo ten plac bol neznesitelny.
Tak skus sa dat do tej polohy, aby Ti bolo relativne dobre a nech spi na Tebe, asi sa potrebuje ukludnovat, ked Ti pocuje bit srdce.
A jedz ako clovek, ci uz kojis, ci nie. Ja som sialenec, co sa kojenia tyka, ale nemusis ani dojcit, ja som to musela sama pre seba, ja som taka. Ale fakt nemusis. Kazda sme ina. Ako to citis. Ja osobne si ale myslim, ze babo bude ok, ak aj budes normalne jest a dojcit. Vyhod aj tie kvapky vsetky, nedavaj to, okrem toho decka. Ja som cim viac toho davala, tym horsie bolo, som sa na to vyprdla. Ked to nefunguje, tak naco?
Nečítala som všetky odpovede od báb ale napíšem ti svoju skúsenosť. V prvom rade sa normálne najedz ako človek za stolom , nie v behu ani na stojáka ako na stanici .
Za druhé prijmi pomoc , keď ho chce mama postrazit , aj hodina s tebou spraví divy, ver mi. Hod sa na hodinu do vane , zrelaxuj. Mama na pokraji kolapsu dieťaťu neprospeje . Tým mu nijako nepomáhas.
Ak mu dávaš déčko vigantol , rovno ho hod do kosa a náhrad devitkom alebo jamiesonom. My sme mali z toho také problémy, že som vážne zvažovala ,že sa zbalím a sama sa odveziem do blazinca. A to nezartujem.
Nikdy nezaraduj viac kvapiek naraz , niekedy je menej viac. Možnosti si espumisan , coliprev, biogaia pozri si ktoré sú od akého veku , už si nepamätám.
Za mňa takto extra urevane dieťa neexistuje a vždy je za tým nejaký problém alebo ho niečo bolí. Reflux , alergia na bielkovinu kravského mlieka , alergia na niečo v tvojej strave , prosím ťa ten radler a čokoládu vyhod z okna.
Dojčenie ber takto , aj kvapka materského mlieka je pre dieťa plus. Kľudne dokrm umelym po dojceni a vôbec sa z toho nestresuj ak od teba vypije malo.
A v prvom rade zavolaj doktorke , vysvetlí situáciu a spolu dohodnete ďalší postup , prípadne nejaký odber krvi na abkm alebo antirefluxne mlieko ak veľa zvracia.
Dieťa odsleduj , pri ťažkých pôrodoch sa všeličo stáva, hýbe oboma rucickami aj nožičkami rovnako?
Tak som to dočítala a preteleportovala si ma späť v čase o päť rokov. Čo som si vtedy povedala, že urobím ináč? Toto:
1. Osteopatka. Ak si z východu, odporucam obrátiť sa na Milotu Mihalíkovu.
2. Žiadne kojenie kombo fľaša. Fľaša. UM. Kľudne daj.len UM. Dáš si do poriadku hormóny. Neješ, ani nemáš chuť, ani nemáš kedy variť, milión obmedzení, 5000 mudrovani a ty si na pokraji nervového zrútenia. Zabite ma tu, ale ja by som už toto ešte raz nerobila. Buď kojím, alebo UM, a žiadne výčitky. ZIADNE. Potrebuješ sa dať do kopy. Aj v lietadle si najprv dáva masku sebe matka.
3. Na druhej strane: naozaj je to stav, ktorý potrvá ešte. Ale naozaj netrvá večne. Ani sa nenazdas, a tato nočná mora skončí. Viem, že teraz si myslia, že to bude vždy tak. Zrazu si uvedomis, že uz netreba fľašu. Netreba mixovať jedlo. Variť zvlášť. Ani plienky, ani nočník.
4. Drž sa!
Nezabite ma, ale ja by som nekojila v takychto stavoch. Daj mu UM... Ty sa aspon bez vycitiek najes, budes kludnejsia.. lebo ono aj ked nejes tak to tiez ovplyvnuje pekne psychiku, nehovoriac ak ani nespis, taktiez ta aspon bude moct viac ludi pri drobcovi prestriedat...no a mna inak osobne zachranila satka. Ako som si malu uviazala a parkrat sa s nou ,,ponatriasala,, mala som zrazu spokojne dieta ...skus urcite...drzim ti palce.
Ahoj, je mi úplne ľúto aké to máš ťažké,ver ze viem na milión percent ako sa cítiš...prvá dcéra bola mega náročná ale to co ma čakalo s teraz 16mes.synom to som necakala ani v najhoršom sne....okrem muza mi nepomohol nikdy nikto..tiež som skúšala úplne všetko,neexistuje rada ktorú by som neskúšala, reval proste nonstop, spal asi 4 hod denne,až teraz mi začal spat lepšie ale aj to sa od neho nemôžem pohnúť a s mužom doteraz spíme oddelene a striedame sa pri ňom, inak sa proste nedá...ja som na tom bola psychicky fakt zle,nie raz som to chcela skončiť, kto nezažil tu únavu a zúfalstvo nepochopí...aj keď to dieťa človek miluje nadovšetko na svete to telo a hlava to už niekedy nedáva...ale hovorila som si fakt, zvládneme deň za dňom,hodina po hodine..urobím všetko aby sme to zvládli...raz to prejde...keď vidím staršiu dcéru aká je už veľká samostatná a ze uz ju cez den pomaly ani nevidím a ako to rýchlo prešlo, tak si vravím musím to zvládnuť aj s malým...rád tu bolo dosť tak ja len ze veľmi s tebou sucitim a prajem aby si našla v sebe silu bojovat ďalej ❤️
.. prestat kojit, len UM ..odovzdat na celu noc oteckovi..dobre sa vyspat..hoc aj so stuplami v usiach ..a pomalicky odsledovat co babu vadi ..drzim palce..
Mali sme to iste. Stale som si opakovala, je to ken obdobie.Prijmo od maminy pomoc. To, ze nie si pri dietatku aby si sa vysoala z teba nerobi zlu matku. Prave naopak. Ja ti poradim to coho sa mnohi boja. Rektalnu rurku. Vobec si na nu nezvykol. Pouzivali sme ju mesiac, mozno trosku dlhsie. Velmi mu ulavovals pri bolestiach. A poznam vela deti, ktore ju pouzivali a ani jedno ju nepouzivalo neviem ako dlho.Ziadna zavislodt na rurke.
Zazila som si toto iste, pred 3 mes sa mi narodila mala... kojenie sa mi nerozbehlo napriek navstevou laktacnej, mala s velkou porodnou vahou, jedla od zaciatku 60 ml na supu, ja som si vedela vytlacit rukami asi 20 kvapiek denne a snazila som sa o kojenie, hormonalne zrutenie, ze to nejde, ze som neschopna nakrmit vlastne dieta... do toho trauma z porodu, rozsiahle poporodne rany, idem zrejme na dalsiu operaciu, aby to dali dokopy, od tehotenstva som mala zapal platnicky, nevedela som niekolko mesiacov ani chodit, max od PC k wc a aby malo nebolo zabudla - som slobodna mama.. a ano, presli sme si kolikami a aj tichym refluxom, plakala po kazdom jedle aj 2 - 3 hodiny, prehybanie sa, spavala mi asi tak 3 hodiny z 24 hodinoveho dna, stale som ju len nosila a ako bonus, musiela som ju nosit na rukach v stoji a len v 1 polohe, ziadne ze sadnut si k tomu, opriet sa alebi si ju dat na seba a lahnut si....ruky mam odpalene uz riadne, ma 7 kg....uzivala sab simplex, coliprev a biogaiu. Kojit som ani nezacala, lebo nebolo z coho, presla som na um. Zmenila som v 2.mesiaci mlieko a po par dnoch sa vsetko dalo do normalu.... na chvilu, teraz mame spankovu regresiu.. nespava pocas dna vobec, je po ockovani, tak je placliva dost? stale bude nieco... viem co prezivas, skus to brat, ze je to len docasne a ono to prejde najneskor v 3. mes, mozno aj skor. Ja spavam uz 3 mesiace max 3-4 hodiny a len v noci, uz som chodiaca mrtvola, cakam kedy ma vypne, migreny mam stale z toho nedostatku spanku, dopujem sa ibacom casto. Drzim ti velmi palce, zvladli to ine, zvladnes aj ty. 🧡
Nám pomohol na kolíky balonix med
Prestan kojit uplne (nechapem zeny, ktorym deti maju koliky a furt nadalej koja, ked ocividne to mlieko a cely proces kojenia to dieta neznasa), zameraj sa na UM, ktore mu bude robit dobre.. otecka viac zamestnaj a ked pride z prace chod si pospat na 2-3h ;)
Prestan kojit.bez srandy
Baby inak tie čo radíte prestať kojit úplne a kolíky prejdú, to tak vôbec nemusí byť, ja som syna nekojila vôbec, už v pôrodnici bol na UM a bol to rovnaký masaker ako opisuje autorka.Niekolkokrat sme aj na radu pediatričky zmenili mlieko a bez zmeny, pomohol až cas
@nikha2809 ja som tiez kojila kratko...rada preco ma prestat kojit je hlavne preto, ze ona uz nutne musi spat a jest...teraz uz mesiac nerobi ani jedno lebo ma v hlave, ze musi kojit a boji sa, ze dietatu vsetko ublizuje v jej strave, tak prestala jest a nespi lebo ved ona musi nakrmit placuce dieta...doslova je v zacarovanom.kruhu... UM umozni rozdelit sily pri takom narocnom dietati medzi vaic rodinnych prislusnikov a ona si oddychne ...inak jej fakt hrozi, ze skolabuje
@nikha2809 kojenie ju vycerpava, dieta to neznasa - to je dostatocny dovod prestat.
Z vacsej casti staci najst spravne UM , sorry, ale ked existuje xxx druhov, tak treba len skusat. To, ze si to ty vzdala a kukala ako tvoje dieta trpi je smutne, ja som sa nemohla pozerat na to ako sa mala skruca a place od bolesti, chcelo to len trpezlivost a odhodlanie. Kto iny, ked nie matka ma dojst na to, co urobit pre dieta, aby bolo spokojne?…
@cyberk kde prosím ťa píšem že ja som to vzdala?My sme menili UM žiaľ až 5x už to bolo veľa, pre to malé dieťa, ja aj muž sme plakali s ním, boli sme zúfalí a veru nepomáhalo nič, ani len tá zmena um.Kazde jedno mlieko som konzultovala s pediatrickou, ani ona už nevedela že čo, pretože takto veľakrát meniť mlieko nieje tiež dobre.Mali sme hypoalergénne, bwzlaktozove, antikolikove a jedno horšie ako druhé...kvapky od výmyslu sveta a aj tak nič...to bolo asi najhoršie obdobie môjho života nevedieť pomôcť vlastnému dieťaťu tak tu nepíš bludy že ja som niečo vzdala a pozerala sa ako moje dieťa trpi
1. Prestaň kojiť
2. Výmen vigantol za iné D
3. Prijími pomoc
4. Poriadne sa nsjedz a skús situáciu prijať aká je
5. Ak nepoužívaš skús zavinovacku
6. skús fizio alebo aj už spomenuté iné masáže pre babo
@nikha2809 no vidis, zatial, co ty si to preberala s pediatrickou, ja som pouzila svoju hlavu a robila si statistiky, ktore UM a kvapky pomohli ostatnym mamickam s kolikou a zoradila top 5.. ale ja by som aj dalej skusala, keby trebalo… cuduj sa svete ani jedno v tej topke nebolo antikolikove a podobne speci mlieko.. preco asi 😅 ked si videla, ze pedi ti odporuca same blbosti, mohlo ta trknut, ze tudy cesta nevede… co som sa ja nacitala realnych skusenosti…cas sice lieci, ale zdroj tych ran si bola ty. A odporucat nadalej kojit, ked je autorka na dne je samovrazda 🙈
@cyberk jasne mala som vyskúšať každé mlieko nech dieťaťu už načisto dokafrem trávenie no nie 🤦 a ja neodporúčam autorke aby kojila naďalej, napísala som svoju skúsenosť že nám ani um nepomohlo aby dieťa nemalo koliky.Ved ak chce kľudne môže kojit ďalej, odsaje si mlieko, dieťa dá mužovi nech sa poriadne vyspí.Ak kojit chce, ak nechce nech dá um, ja absolutne niesom nejaký zástanca kojenia, sama som to nerobila.Len to, že ak mlieko nesadne aby to nebolo ešte horšie, kým nájde mlieko s ktorým už bude bábu dobre.
Posielam objatie 🥰
Skus si pozriet KISS syndrom, kedze ste mali tazky porod
Úplne ťa chápem, tiež sme si týmto prešli. Už tu odzneli rady, ku ktorým sa pridávam - jedz normálne, keďže evidentne nič nepomáha, tiež som skončila na suchej ryži a prd to bolo platné, akurát som bola vyčerpaná ešte viac. Reflux - môže byť skrytý, takže spraviť opatrenia. Kraniosakralna terapia môže pomôcť. Ja ti nebudem radiť, aby si prestala kojit, pretože si myslím, že je to dôležité, obzvlášť pri nedonosenom bábätku. A čo u nás zabralo takmer vždy, aby dieťa zaspalo, voziť v aute. Vlastne môj muž mi pomáhal s malým jedine takto, pretože ja som nemala nervy počúvať revúce dieťa z druhej izby, úplne zbytočne sme sa obaja ničili. Takže jediná pomoc bola, voziť, kým nezaspal, lebo v aute nereval. A čo mi veľmi pomohlo ešte k uspavaniu, bol hojdací vak, bohužiaľ sme ho kúpili pomerne neskoro, ale aj tak mi ušetril kopu nervov. A ešte skús zabezpečiť minimum stimulov, moje dieťa je AS, čo sa ale zistilo až oveľa oveľa neskôr, ale vtedy mi docvaklo, prečo toľko reval, bol prestimulovany. Takže vypnúť tv, rádio a pod.., zrušiť kolotoče a pod somariny nad postieľkou, v posteli, vlastne kdekoľvek, kde ho práve ukludnujes.
V prvom rade, ten radler a cokolady vyrazit ked kojis, to moze robit Problem s bruskom. Normalne da najedz, potrebujes energiu. Kojit by som kojila tak, ze to nerobi problem, inak flasa a dovi. Tie koliky to len prezit, tam to clovek musi brat tak, ze ked to dieta reve, tak reve. Ako skusat tie ulavove polohy na tigrika napriklad, ale nie vzdy to zabera. Skus nasadit probiotika dietatu aj sebe. Ale tie prve tri mesiace su tazke v tomto. Hlavne sa z toho nezblaznit.
Cesta je vždy,naši tak revali od hladu,dala som fľašu a odrazu to boli spokojné deti...podľa mňa je hladné🤷
mala som tiez takeho .. na mne bol kludny alebo na rukach na "tigrika" ale nosieval mi ho aj manzel po dome normalne s nim hodinu chodil a drzal ho na brusku .. lebo ved to je na psychiku... musis sa dat do kludu trochu aby si mohla jest normalne lebo ved kojenie ta vyciciava a ked nic nebudes jest to je dost desive.. drzim palce.. a ak na tebe po papani nereve tak si ho skus nechat na sebe co najdlhsie a oddychnut si tak.... ♥
@nikha2809 My to radíme kvôli nej. Ja som totiž presne týmto prešla, a vôbec nepomohlo, že som minimum jedla, škvarila zo seba tých pár kvapiek a do toho riešila AJ umelé mlieko. Zbavila som sa aspoň časti výčitiek a skôr som sa dala dokopy. Dieťa ešte plakalo, ale aspoň ja som už bola príčetná.

Ahoj, riešili sme niečo podobné pred rokom...prosím ta nefixuj sa na tie časové úseky ze to bude trvať x mesiacov aj nam hovorili ze tri mesiace a tiez som myslela,ze ma porazi...u nás presne do toho mesiaca/okolo mesiaca boli najhoršie stavy, áno reval aj potom ale isto nie toľko, aj som sa napr v kľude naranajkovala..naozaj ono to bude už len lepšie (niektoré dni sú nahovno áno ale z dlhodobého hľadiska to bude už len lepšie)..držím ti veľmi palce
Nám pomohla (okrem vyssie spomenuteho) taka poloha ze som.si ho oprela chrbatikom o moju hruď a pritlačila kolienka ku brade a hojdala sa s ním z boka na bok a tak sa vyprdel..ja som mala tiež náročný pôrod ono aj ta adaptácia je pre nich náročná aj ten tráviaci systém potrebuje ešte dozrieť..
Ale neboj bude lepšie.. držím palce🙂