Korona a prílišná úzkostlivosť
Ahojte. Mozno som az privelmi uzkostliva, mozno az trochu paranoidna co sa tyka strachu z koronavirusu.
Stale rozmyslam, ci sme ho nemohli niekde chytit, vsetko dezinfikujem, dokonca aj cely nakup ked prideme z obchodu, obale od produktov, aj ked si uvedomujem, ze napr taky rozok neviem ci predomnou niekto neochytal..
Prehanam to, az velmi to prezivam? Ako to mate vy? Dezinfikujete vsetko od ruk az po nakup?
@philis10 situacia, do ktorej sme sa pandemiou dostali moze spustit depresiu uzskost ci obsedantno kompulzivnu poruchu ci ine poruchy. Lazdy "pacient" ma nieco, co mu pomaha tieto uzkostne stavy potlacat. Kedze vacsina obyvatelov sa s pandemiou nestretla (mimo vycviku vurc. profesiach) nestretla a preto su a budu sa podla odbornikov zrejme rozsirovat rady tych, ktorych rozpolozenie si bude vyzadovat aleaspon telefonicku konzultaciu s odbornikom. Mnohi odbornici nam laikom radia si tieto veci racinalizovat co je rozumne, vytvorit si v dennej rutine "barlicky", ktore nam v situaciach pomahaju fungovat "normalne"ale neobtazuju okolie a neohrozuju nas ani nikoho. Niekomu pomoze nastudovat si o koronaviruse odbornu literaturu z doveryhodneho zdroja svsak tu hrozi vela dezinformacii kedze mnoho o viruse odbornici este nevedia ale primarne standardy o hygiene a spravani sa na eliminaciu ohrozenia vieme a pocuvame a vidime v tv ci rozhlase. Ja osobne som prvych par dni vsetko dezinfikovala (podlahy, kupelnu, klucky) v domacnosti s 2 malymi detmi ale velmi rychlo ma to preslo. Snazim sa zdrziavat s detmi doma, chodime sa na dvor vyvetrat ci na prechadzku v mieste bydliska, travime cas doma a kupuje msnzel len nevyhnutne potraviny ci drogeriu. Ucim a hram sa s detmi, snazim sa im veci vysvetlit aj ked moji su pre dg.specificke je to zlozitejsie. Skuste si veci zracionslizovat. Dat si na chladnicku ci ine viditelne miesto povzbudzujuce citaty a skuste si kazdy den dopriat drobnu radost ktora minimalizuje strach i uzskost uplne a planovite.
@pieksamaki ano upokoji. Ale vacsinou mi potom napadne nieco co som nemusela podchytit, ako si pisala a uz potom nad tym premyslam. Ale neda sa to ustriehnut. To by som asi nemohla robit nic a zit v sterilizatore🙂
Obávam sa, že nás ani tak nezabije korona ako samotný strach z nej. Bojujeme proti jednému nepriateľovi, no na tých iných zabúdame. Baby tu už písali, že z rúšiek na tvári sa im vyhadzujú vyrážky. Cez rúška nevedia riadne dýchať. Ďalším sa v rukaviciach potia ruky. Neustály kontakt s chémiou tiež tak zhruba ešte pred mesiacom nebol dobrý. Sterilný svet prispieval k alergiám. Chápem, že korona udiera na psychiku, ale úplné vákuum si kvôli nej netreba okolo seba vytvárať.
Vírus sa šíri kvapôčkami, vo vzduchu vraj určitý čas dokáže prežiť... Včera sa niekto niekde na základe týchto informácií pýtal, či by sme radšej nemali sedieť všetci zadebnení doma. Stačí totiž vietor a ani nevieme, z ktorej strany k nám čo privanie. A teraz čo? Zadebníme sa preventívne všetci na pár mesiacov?
Určite treba aspoň tie základné odporúčania dodržiavať. A hlavne nepozerať do online covid tabuliek, v ideálnom prípade sa vyhýbať načas aj médiám... Nevieme, čo je za nimi a za ich katastrofickými správami. No sveta žiť teraz bez týchto novodobých elektronických informačných vymožeností :D
@philis10
Ja to mam jednoduchsie...ja na to nemyslim...dokonca nadavam zo zartu....ze co mi uz len pomoze....kedze som bola stale doma...pre mna to je ako vymyslene...lebo ja nemam ziaden rozdiel....chlieb...pecivo si viem upiect doma.na nakupy chodi muz..jasne ze nie vzdy..ale ja karantenu nepocitujem....som doma..uz 10 rokov.pre mna to nie je zmena...
my televizor nemame zapojeny uz 4 roky....a to z toho dovodu, aby nam nepohlcoval cas .deti by urcite nerobili ulohy.nehrali by sa....a ja by som tiez podvedome pocuvala veci co tam hovoria....radsej nech sme takto bez neho....
Zazila som si uz vselico...ale tym ze sme nikdy nikde necestovali...tak ma to az tak nevystrasilo...predsa len je ina doba...cestuje sa uz aj s babatkami v lietadle...tak chapem..ze strach moze byt opodstatneny...a podobne.
Je jasne ze bh som inak hovorila keby sme inak zili.my to mame ale takto.
Vsetkeho treba s mierou....postupne aj ty mozno mozes eliminovat to umyvanie ruk alebo dezinfekciu....vsetkeho tak rozumne...a bude to pre teba ako praca na seba...pre teba boj..ale zaroven pokrok.
@philis10 prosím Ta upokoj sa. Ja chodím každý deň do roboty, z času na čas aj do obchodu. Nákup teda rozhodne nedezinfikujem. Samozrejme tiež ma napadne ci tam nestriehne niekde na obale korona, ale zaženiem myšlienku a nepremyslam o tom. V domácnosti dodržujeme hygienu. Ja som bola napr. na umývanie rúk po návrate domov vždy predant.. Nosíme ruska, sedíme doma. Ja som nedezinfikovala nič okrem rúk v práci a v obchode. Som rada, že stihnem upratať, navariť a nejaké úlohy, keďže chodím do práce, nemám čas stále premýšľať nad koronu. I keď myšlienka občas napadne. Uvoľni sa 🙂
@philis10 nie zamestmavam mozog inak, vedome inym sa zaoberam, bojim sa hlavne ze by som spustila obsedantno kompulzivnu poruchu, z praxe o tom svoje viem a mam dcerku autistku a jej by to mohlo este zduplovat uzskostne stavy, ktore "prirodzene" autisti maju. Uzskostne stavy poznam z praxe v tretom sektore a teoriu ovladam dost dobre. Dolezite je si veci zracionalizovat a plne vedome si stanovit co povazujeme za prijatelne a odmenit sa za to, ked tak urobime. S pandemiou som sa nestretla, ale musim s dvoma malymi detmi existovat konecne uz 1.5r v rodinnom dome a tak sa zamestnavame hrami, ergo a reha cviceniami, po sebe sice upraceme do umyvadla ci umyvacky, umyjem dlazku ci castejsie periem a na vyssom stupni, ked idem povozit dvojicky po obci cyklovozikom ci na dvor dam si rusku ale vedome a racionalne odmietam donekonecna vsetko dezinfikovat a cistit, lebo to by som v bungalove nic ine nerobila, kedze mam akcne deti so speci potrebami. Treba si racionalne stanovit hranicu co je prijatelne a zamestnavat sa inymi cinnostami. Mnohi sa venuju citaniu, rucnym pracam, remeslam a mnohi si nakupili bylinky ci semienka cez eshopy a bazos, aby sa venovali zmysluplnejsej cinnosti....
Mňa najviac desí to, že sa nebude dať cestovať . Nad ostatným moc nerozmýšľam, lebo mi to príde ako boj s veternymi mlynmi. Robím, čo kážu a ostatné neovplyvnim. To by som sa zbláznila. Riešim veci aj s deťmi aj s pracou na dennej báze a uvidíme, čo bude. V každom prípade, je to blbá situácia.....
Dajú sa dezinfikovať aj rožky 😉 ja by som sa tiež zbláznila všetko dezinfikovať, chodím do práce, aj do obchodu musím, poobede treba deti trochu vyvetrať, navariť, upratať nutné a je večer...
Ak nie si rizikova skupina, nezdrziavas sa pravidelne na miestach s veľkou koncentráciou ludi, tak sa obávať nemusíš. Navyše ak nosíš rusko, môžeš byt v kľude. Viac ako 70% ľudí v produktívnom veku, ak aj ochoreli, prešli ako bežné prechladnutie. Netreba o tom tak veľa čítať, navyše si nemyslím, ze potrebné väčšia dezinfekcia domácnosti, ako bežne.
Robím čo sa ,ale nie z paniky,len teraz treba robiť aj niečo naviac,aby človek ochránil svoju rodinu.Nákup umývam čo sa dá jarovou vodou,čo sa nedá to presýpam z obalov,ozaj na toto dávam pozor,tašku nakupnú vždy periem alebo jednorazovu vyhadzujem.Dezinfikujem čo môžem,kým ešte mám s čím....sme obaja zdravotníci,uniformy si perieme doma,tak samozrejme že musím dezinfikovať,inak to nejde.A ak bývaš v paneláku,tak určite treba dez. aj výťah,spoločné klučky,pošt. schránky,kto na to celkom kašle,tak robí chybu.A rožky ani nič nezabalené nekupujem,tie rožky mohli byť 100x okašlané koronou,korona dokonca prejde aj cez sáčok,chlieb v sačku čerstvo kúpený putuje do mrazničky,nie doma na linku.
nedezinfikujem ani nákup, ani kľučky, ani podlahu... v domácnosti používam len ocot a na umývanie rúk obyčajné mydlo
bojím sa ako všetci, nosím rúško a rukavice do MHD a obchodu, ale odmietam sa stresovať drobnosťami, ak ochoriem tak s tým budem bojovať, ale nezničím si psychiku ešte predtým
Ja teraz neviem, ci ta upokojim alebo znervoznim 🙂 nemam doma ani jeden dezinfekcny prostriedok, len klasicke ekologicke ako aj predtym. Na nakup si dam rusku a rukavice, doma umyjem ruky a tym to konci. Ja sa snazim skor posilovat imunitu, rano cvicit, byt vela na vzduchu (ano, mame dom nastastie) varit zdrave jedla, jest vela ovocia a zeleniny, to ma zrejme vacsi zmysel ako sa ochranit a este ti to aj prirodzene zlepsuje naladu
Nedezinfikujem všetko ani náhodou. Keď prídem z vonku domov umyjem si tvár aj ruky prezehlim rúško a nechám prevetrať šaty. To je všetko. Doma upratujem často tak viem že mám čisto .. je mi nepríjemné keď sú pri mne ľudia ale nebojím sa už ničoho .. už ma téma korona skôr obťažuje
Ved vy niektoré si tu imunitu same nicite tou prehnanou dezinfekciou. Ved to nie je zdravé dýchať stále výpary zo sava a takisto chémia na pokožku xkrat denne. Radšej prírodné vitamíny, slnko, čerstvý vzduch, smiech a pozit.myslenie. Co sa ma stat sa stane.
Ako vidím čoskoro budú kožné a psychiatrické ambulancie praskať vo švíkoch 👏 👏👏
@tslobik tiez si to hovorim ze ved vsetkeho vela skodi, ak ked sa naucim mat vsetko dokonale vydezinfikovane, potom nebodaj pridem do kontaktu s niecim nevycistenim a hned zareagujem aftami napr. A ako pises, co sa ma stat sa stane. Mozem dokladne vsetko cistit a staci chvilka nepozornosti a prilepi sa to na cloveka aj tak. Ved aj v mojom okoli poznam ludi co si mozno nanajvys umyju ruky ked pridu domov a jasne ze su potom odolnejsi.
az take opatrenia nerobim. avsak na opatreniach samotnych nic nie je zle.. skor ide o to ako sa citis.. ak mas v suvislosti s pandemiou uzkosti, na jednej strane je to tiez vporiadku, je to prirodzene, strach z takychto veci je normalny... ale zas by to malo siahat do urcitej miery, aby ta to nejak neobmedzovalo v normalnom zivote (nespavost, uzkostne stavy a podobne).. v tom pripade je na zvazeni, ake kroky podniknut (psycholog, psychiater, alebo moze stacit nejaka forma psychohygieny). Realita je taka ze skor ci neskor sa kazdy z nas dostane do styku s tymto virusom. Ide len o to aby sme neochoreli vsetci naraz. Ak mas moznost, skus ist do prirody, citat knihy, pozerat komedie a podobne.. nieco podniknut s rodinou nejake hry... cokolvek..
@philis10 a čoho sa tak bojíš? máš viac ako 65 rokov a 5 dalších diagnoz ako cukrovka, vysoký tlak, problémy so srdcom? ak nie, tak aj keby si koronu dostala, tak to zvládneš ako chrípku, ja okrem umývania rúk a nosenia rúška do obchodu nerobím absolútne nič, upratujem normálne ako bežne, nákup nedezinfikujem, načo? jediný, o koho sa bojím je moj otec, ktorý má po 70tke a x diagnoz, preto ho nenavštevujem
@philis10 strašne sa tým stresujes.Ak celý deň myslíš na to, že čo si ešte mohla a zabudla vyčistiť je už trocha za hranou.Stres, strach oslabuje imunitu.A to ja som tiež úzkostlivy clovek, ale v tomto som dosť racionálna.Nerobim nič extra iba tašku s ktorou idem na nákup vyhodíme, rukavice tiež, rusko prezehlim.Nakup nečistim, doma nedezinfikujem.Ale tak každý máme iné prežívanie len puntickari to majú teraz ťažké.
@janickacrazy nebojim sa ani tak o seba ako o starkych s ktorymi zijem v jednej domacnosti.
@philis10 no tak to chápem, ale zase netreba to s tou dezinfekciou prehánať, vírus sa šíri aj vzduchom a ten asi nevydezinfikuješ

@philis10
Ano..to uz je dost prehnane....ale kazdy to svoje prezivanie mame inak. Bud sama sebou..ak ta to upokoji ze to poutieras...tak si to kludne rob.nie je na tom nic zle...
Ja si vsak myslim ze by som aj tak nedokazala vsetko podchytit....