Lekarka ma nechce poslať na vyšetrenie štítnej žľazy

24. feb 2023

Ahojte, mali ste niekto skusenost, ze napriek dobrym hodnotam T3, T4 ( na preventivke u obvodnej) ste mali/mate problemy so stitnou zlazou? Lekarka mi povedala, ze vsetky priznaky napovedaju, ze mam problem so stitnou zlazou, ale ze hodnoty T3 a T4 su ok, takze to nebude riesit. Lenze to, ze ona povedala, ze je to ok moje problemy nevyriesilo. Som typ, ze nie som nikdy chora, k lekarke idem len v mega akutnom pripade, ale nepaci sa mi jej pristup, ze podla nej je vsetko v poriadku, ved som mlada, tak co chcem. Na preventivke som jej povedala, ake mam problemy a ona sa tvarila, ze "no je tam toho".

kp7333
24. feb 2023

ake mas priznaky? to si bola len u obvodnej? stitnu zlazu vysetruje endokrinolog, okrem odberu t3, t4 a tsh sa robi aj ultrazvuk a vystrenie hmatom.

loginexistuje
24. feb 2023

ultrazvuk mozes ist aj ako samoplatca stoji to 20€ ak tak

zmrzlinka2021
24. feb 2023

Otazne je, co je spravne.

Na jednej strane, ked vidi, ze nepotrebujes endo, moze ta "na tvoje zelanie" tam poslat, ale poistovna na teba da peniaze a s vysokou pravdepdoobnostou ti nic ine na endo nepovedia, len ze si OK. A tie peniaze mohli ist na starostlviost o cloveka, co ma naozaj vaznu diagnozu.

Tu na slovensku chodime na vysetrenia neraz od buka do buka. Co mame priatelov v ramci europy, mnohi su sokovani z toho, ze tolko toho tu absolvujeme... ze musime mat asi vela penazi v zdravotnictve.

autor
24. feb 2023

@kp7333 U obvodnej ano. Viem, ze sa chodi na endokrinologiu, len ma zaujima ci niekto mal T3, T4 v poriadku a napriek tomu sa lieci na stitnu zlazu. Ci je to jediny ukazovatel. Ci teda postupovala spravne, ze ma neposlala na endokrinologiu alebo mam ist ako samoplatca pre istotu, pretoze tam aj tak moze byt problem.

kp7333
24. feb 2023

ja som sledovana na endokrinologii, mam chronicke ochorenie stitnej zlazy. v 18-tich mi to zacalo ako struma, brala som rok lieky, kym sa hormony nepravili. ale zostal mi uzol, casom pribudol druhy a uz mi rastie treti. teraz mam hormony v norme, len kvoli tym uzlom som sledovana uz vyse 20 rokov. ale preco si myslis ze tvoje probemy suvisia so stitnou zlazou?

autor
24. feb 2023

@zmrzlinka2021 Ja si vysetrenie zaplatim aj ako samoplatca (napriek tomu, ze dlhe roky pracujem a platim si odvody a neviem sa domoct vysetrenia).

Ide mi o to ci je T3 a T4 jediny ukazovatel alebo to mam dalej riesit. V rodine mame problem so stitnou zlazou dedicny. Ako som pisala vyssie, tak ja nie som nikdy chora, takze lekarka ma vidi len na preventivke, takze odvody, ktore platim, idu inym ludom, ked uz chces ist tymto smerom a mas pocit, ze len tak zo srandy chcem ist na vysetrenie.

loginexistuje
24. feb 2023

su dva ukazovatele dva hormony z krvi a plus sono (to si bud vydup alebo zaplat sama
na endokrinologiu su niekolko mesacne cakacky aj pre ludi co maju zle krvne testy preto ta nechce poslat lebo je to nerelevantne

autor
24. feb 2023

@kp7333 Vdaka za info. Mozem sa spytat, ake si mala priznaky, ak ti to nevadi?

Ja som lekarke vravela, ze mam vysoky tep, velmi sa potim, vo vnutri som taka nepokojna aj ked nie je dovod...rychlo sa prehrejem, viac krat sa mi stalo, ze som v obchode skoro odpadla, tak mi bolo horuco, a to pod vetrovkou nosim len tricko s kratkym rukavom aj ked su tuhe mrazy...aj behavat chodim len v zime, lebo ma chladi studeny vzduch. A ona ze to su priznaky problemu so stitnou zlazou a tam to skoncilo.

loginexistuje
24. feb 2023

skus to sono si zaplatit ja som chodila s dcerou na endo od jej 10 rokov ma strumu a autoimunitne ochorenie musi brat euthyrox dozivotne

autor
24. feb 2023

@loginexistuje Chapem. Vdaka za info. V minulosti som bola na endokrinologii (to su uz roky) a podla ultrazvuku som mala velkost stitnej zlazy hranicnu, ale povedali, ze to nie je potrebne riesit. Potom som sa daleko prestahovala a tam som sa uz, teda nevratila (moja chyba). Tu mam vsetko novych lekarov. Tejto obvodnej som to samozrejme spomenula. Skusim to sono, fakt ma to zaujima ci som z tohto hladiska ok, lebo teda dost mi to ovplyvnuje kvalitu zivota.

sammy91
24. feb 2023

Ona ta ale s nejakymi vysledkami k endokrinologovi odoslat musi a pokial mas hormony v norme, tak viac menej nema ako dokazat na zaklade coho ta odosiela.
To, co popisujes, by uz bola slusna kriza pri hypertyreoze. Ja som si tym pred rokmi x-krat presla a ked som mala tieto stavy, tak moje hodnoty T3 a T4 boli 50-60 nasobne vyssie ako norma. Preto ma aj urgentne na endokrinologii vzali. Chcelo by to mozno komplexne vysetrit hormonalny profil, lebo za tymito stavmi v tvojom pripade nemusi byt len stitna zlaza.

sella38
24. feb 2023

moja mama mala zvysenu cinnost stitnej zlazy, na endokrinologiu prisla v hodine dvanastej, pred infarktom. Potili sa jej ruky, nevladala vyjst ani na prve poscgodie, ci z vane, tlacilo jej oci von z hlavy, srdce jej neskutocne bilo, uz nemohla ani lezat na lavej strane.

autor
24. feb 2023

@sammy91 Ano chystam sa aj na hormonalny profil, len som chcela vediet, ake maju ine zienky skusenosti s tou stitnou zlazou. Nech viem od coho sa odrazit, kedze problemy pretrvavaju a pekne slovo od lekarky ich nevyriesilo. Ty si mala tiez taketo podobne priznaky ako som popisovala?

maciatkolulu
24. feb 2023

Môžeš mat celkovo hirmknynrozhasene, gynekológ ti robil celkový hormonálny profil? Doktorka ta nemá na základe čoho odoslať...
@zmrzlinka2021 ja chodím v zahraničí. A poviem ti, že chodím na endo ako na klavír, čo som na sk nechodila Utz napriek uzlikom raz za 3 roky, tu mi hneď robili Scientographie, Utz pri každom vyšetrení a chodim už rok každé 3 mesiace Co na sk nebolo.

jamimo
24. feb 2023

a nemôžeš mať perimenopauzu? Skús prekonzultovať u gynekológa, odber krvi v určitých fázach cyklu a vyšetriť hormonálny profil.

autor
24. feb 2023

@sella38 Paanecky, nesranduj. Dufam, ze je uz v poriadku. Ja s tymto nemam problem, vladzem fungovat. Ale oci mam casto opochnute.

autor
24. feb 2023

@maciatkolulu Nerobil, ale chystam sa na preventivku, tak si to vypytam.

autor
24. feb 2023

@jamimo Vies, co len som narychlo pozrela na nete o co ide, ale nemyslim si, ze je to to. Ja nemam navaly tepla, ale rychlo sa prehrejem. Staci, ze povysavam a uz sa idem k oknu schladit.

1andrea111
24. feb 2023

Ja som bola v minulosti na sono ako samoplatca a mám uzle na štítnej zlaze, na základe toho som potom dostala doporučené na endokrinologiu napriek Tomu že krv som mala aj mávam ok. T3, T4 a iné. A dokonca som kvôli tým uzlom aj lieky dostala na endokrinologii

whatever1
24. feb 2023

Tie hodnoty mozes mat v norme napr pri autoimunitnom ochoreni stitnej zlazy.

maciatkolulu
24. feb 2023

@1andrea111 aké?

autor
24. feb 2023

@1andrea111 A tie uzly uvideli len na ultrazvuku alebo citili nieco aj pohmatom?

1andrea111
24. feb 2023

Len na sone, to som bola len preventívne lebo tiež máme v rodine ochorenie štítnej žľazy

rebekanr
24. feb 2023

No, ja ti poviem podľa seba.... Celý život som strašne chudá. Jem viac ako môj 100-kg-ový muž. Často sa potím . Stále mám teplotu okolo 37, -37,2. Menzes -na 25 deň. Vysoký tep. 2 hod po jedle nízky cukor,
Ako keby som mala zrýchlený celý metabolizmus, všetko mi rýchljšie spalovalo...
Celý život som sa pýtala od obvodnej na endo. Vravela mi to isté čo tebe. Nemá dôvod. Štandardné ukazovatele som mala ako z knižky. Pomohla mi náhoda. Bola som na CT kvôli bolestiam hlavy kde mi zistili zväcšenú hypofízu. Dali mi hneď odporúčanie na endo.Dr sa pýtala na moje problémy. Vravela že naozaj aj u nej mám výsledky ako z knižky. Už som bola oblečená, držala som klučku a potom povedala že ešte ma pozrie sonom. Pri sone sa zhrozila, hneď volala sestričku a vypísla listok na onko. štítnu som mala samý uzol, (velkých rozmerov), chvalabohu, neboli zhubné, ale hneď najbližší možný termín bola operácia. Vybrali mi ju celú, beriem lieky, už rok a pol, ale všetky horeuvedené príznaky mám aj naďalej. Takže štítna za to nemohla....

jamimo
24. feb 2023

len som skúsila, možno by bol gynekológ ochotný

1andrea111
24. feb 2023

@maciatkolulu euthyrox

danka56
24. feb 2023

Ja som si pre toto iste dala súkromné spraviť odbery (stalo ma to 5p eur) a iba jeden parameter vyšiel zvýšený. Následne ma už konečne poslala aj na endokrinológiu. Tam zistili extrémne zvýšenú štítnu.

autor
24. feb 2023

@danka56 To si si dala urobit na endokrinologii alebo v labakoch? Lebo videla som, ze aj labaky robia take komplexne odbery.

kp7333
24. feb 2023

ja si uz moc nespominam na priznaky. Mna na endokrinologiu poslala pediatricka, ked mi na preventivke v 18-ke nahmatala zvacsenu stitnu zlazu. Tam mi spravili sono a vzali krv, mala som zvysene hodnoty, tak mi nasadila euthyrox, ktory som uzivala cca rok, kym sa hodnoty neupravili.

danka56
24. feb 2023