Môže sa chrupavka regenerovať pri artróze?
Ahojte. Mam 4 stupnovu artrozu v oboch kolenach,cize ziadna chrupavka.
Skolska medicina hovori, ze chrupavka sa neregeneruje, ze jedinym riesenim je vymena klbu.
V poslednej dobe som o tom viac citala a nachadzam vyskumy ktore hovoria, ze aj chrupavka sa regeneruje, avsak len za urcitych podmienok
1.strava ktora redukuje zapaly v organizme
2. Ziadna nadvaha
3. Pohyb/cvicenia
4. Doplnky vyzivy na chrupavku
Ma s tym niekto skusenosti?
@simsalabim skvely pristup
Z nicoho nic zistit, ze ma niekto 4 stupen bez potiazi, ja tu ludi beriem s “velkou nadsazkou” a pravdu tu povie tak 50% resp vela veci zamlci alebo nepovie alebo si mysli ze to je nepodstatny symptom pritom je to dolezita info t
@taktotedanie Mne keď niekto povie, že sa mu niečo stalo ,,z ničoho nič,” 😀😀😀 stačí pár otázok a hneď spolu zistíme, že to nebolo z ničoho nič.
@taktotedanie mne napr.zistili artozu pri operacii menisku v 22 rokoch a keby sa to nedocitam v papieroch, ani o tom neviem. Nik nic neriesil, nic mi neodporucil atd...
@aaadkaaa mne ked ju zistili, ortoped to riesil predpisanim vloziek a nic mi nepovedal, ani to, ze mam artrozu. To som si precitala na papieri az doma 😂 Musela som najst ineho, teda inu, ktora mi predpisala doplnky, injekcie, poslala k rehabilitacnej lekarke a ta na procedury a cvicenia. A sama som si k tomu musela vyhladat informacie...
@taktotedanie a co este?Mna to zaujima myslsi ze je to poskodena chrbtica?Co to ovolyvnuje?
@taktotedanie no spoetujem ale nejem vyzivove doplnky,ja moc tym preparatom neverim,ako kolagen ano vo vyvari ale vitaminy,ja osobne si myslim ze ak mas artrozu tak tieto sumaky je nic,alebo sa mylim?Ja skor si myslim ze rehabilitacia ale ak uz je to tak ako napr moja sestra ze sa jej dere kost o kost tak tam nieje co spekulovat ale menit mozno klby,i ked v 40tke to je tiez take,kebyze ro vysrzi aspon 40r ten klb.
@taktotedanie a u nas napr to moze mat subis z detstva ,tazka praca,zla strava,naozaj sme ako male seri uz od 10r dreli ako dospely,
@ktochytavzite 40 rokov klb? Clovek dnesnej doby sa uz 80 rokov dozivat nebude lebo staci co tu denne precitam ake problemy maju ludia
@taktotedanie nemusis sa citit urazena len preto, ze ti niekto napisal nieco co tebe nebolo po voli. Vobec nie som urazena, akurat tu nevysedavam cele dni a neodpovedam okamzite.
Ked si taka zdravotnicka a tolko si toho prezila tak urcite vies, ze ked ma clovek nohy x alebo o, tak sa vytvara tlak na chrupavku a poskodzuje to miesto.
V prispevku som sa zle vyjadrila, sorry, nemam artrozu 4 stupna, ale poskodenu chrupavku na jednom mieste (4 stupen).
K tvojmu komentaru o mojej vychove etc sa nejdem vyjadrovat, ked mas trochu chochmesu, porozmyslas nad tym aj sama.
A este chcem dodat, ze tie tvoje schopnosti, ako ty vies cloveka okamzite odhadnut ze je zly etc.. to vychadzas od seba ci ako si na to prisla? 🙂
@aurora33 zmalala som komentar, lebo chcem nieco doplnit.
X, 0 je postavenie kosti v nohach a je to vlastne od narodenia. Robit, pokial dobre viem, sa s tym da akurat, ze sa to operuje kde ti doktori takpovediac prestavia kosti. (infi: doktor) Ale ak k tomu vies ty nieco viac, budem rada ak napises. Inak neviem, co by som s tym mala robit.
@aurora33 pisala som vyssie, ze to chcem skorigovat cvicenim. Ver alebo never, nebolo to nejako extra vidno, ze nohy nie su rovne a povedal mi to az lekar po mrt ked som bola s tym pichanim v kolene u ortopeda. Ked chces, napis o tom tu, mozno to neskor pomoze aj ostatnym. Dik
@misa_3 prosim ta, to naozaj nám tu chceš nahovoriť, že si roky rokuce mala nohy buď do O alebo do X (ešte stále si neupresnila o ktorú deformitu ide) a nik si nič nevšimol?
To si sa naozaj mala spamätať oveľa skôr a nie teraz keď už máš z toho 4 artrozu. Tam si uz cvičením veľmi nepomozes. V takýchto stavoch je najlepším riešením operácia a následne sa cvičením naučiť správne pohybové stereotypy aby si sa vyhla ďalším problémom.
Neviem čo viac by som tu este mala napisat.
@misa_3 vidis , tak sa najskor nauc spravne vyjadrovat
Pekny vecer
@taktotedanie dobre, naucim sa spravne vyjadrovat. Apropo - ked si precitas moj prispevok, tak som sa pytala na uplne nieco ine ako to, k comu sa diskusia zvrhla.
Dufam, ze dnes uz mas lepsi den a uz nemas potrebu niekoho urazat 🙂 ciao
@taktotedanie
Vraj zdravotnícka...dovoľ nech sa zasmejem 😅🤣🤣🤣🤣🤣🤣moja zlata nečudujem sa, že zdravotníctvo je kde je, ak toto povie zdravotník. .. ze si za to môže pacient sam....si predstav ze ja mám juvenilnu idiopaticku artritídu... coxatroza 3.stupen , náznaky nekrozy. Celý život som v bolestiach. Čakám na operáciu. Ale ak zdravotník napíše, že si za to môže sama... tak Ti zo srdca prajem reumu a potom pokecame... 😅 ty odbornicka
Dobry drn,citam ze srtroza sa da zmiernit aj reha .cviceniami...viem niekde najst slebo.by ste mi vedeli poradit ake cviky cvicit..vyzera ze mam artrozu klbu palcov na nohach(dost sa mi to zhorsuje,klby vyzeraju vypukle su bolave aj na jemny dotyk,hybnost v klboch je zhorsena a v dosledku toho aj inak naslaoujem na chodidla a tym padom si to odnasa cely skelet a ostat.klby..uzivam doplnky,vitaminy,kolagen,cvicim,chodim,sportujem,snazim sa zdravo stravovat no i tak.mam pocit ze sa to zhorsuje uz aj po vizualnej stranke to na klboch vidno...nechcem ist fo hormonalnej liecby,tomu by som sa velmi rada vyhla sk sa to da..budem vdacna za kazdu radu
@lailaveve fyzioterapeut ti ukaze vhodne cviky, nech ta odosle ortoped. Aj ja mam artrozu palcov, vyssie dom pisala aj na ake procedury chodievam. Mna uz caka operacia.
@macka111 vies, ze taketo “priania “sa odrazia ako bumerang a vratia sa k tomu, co ich takto poslal?
Nemozes porovnat neporovnatelne, ja ti skor prajem viac stastia a pokory do zivota a menej zatrpknutosti pekny vecer
@simsalabim dakujem velmi pekne za info..a to co tam zoperuju na tych palcovych klbo😳
@taktotedanie ja už reumu mam. Ale za to Ty ľuďom neveríš.... tak si asi je na čase vyskúšať a uveriť. Drz sa
@taktotedanie a Ťa pokora je niečo co praješ každému, takže asi po nej neskutočne túžiš...takže aj Tebe veľa veľa pokory a vyskúšaj si aj tu druhu stranu ...mozno viac hlúposti písať nebudeš.
@macka111 ja hovorim o tej zlobe co siris, ta sa vrati ako bumerang, tak aby si nechytila nejaku dalsiu diagnozu, nikdy nevies… o joooj tej pokory mam ja dost, neboj sa 🙂 ty si v mojich topankach nechodila takze nic nevies, ty sa staral hlavne o svoje zdravie a nie o druhych a nic zle im nepraj
Lebo co das to sa ti vrati

@taktotedanie ved ja rozumiem, na co mieris. A ano, ja som toho vela musela zmenit, denne sa uz roky venujem tomu, aby som tie klby udrzala vo forme, atd., nehovoriac o tom, ze som uplne musela zmenit topankovy park a keby som tu postla topanky, ake nosim, hned by to bolo oznacene za modne peklo 😂 Sama som prekvapena, ako to autorka dotiahla az na 4. stupen a az teraz to riesi.
Ale zas viem si predstavit, ze ak naozaj - ako pise - nema bolesti, iba nejasny tlak a pukanie, ze mozno nemala co riesit doteraz. Ja sama som povodne isla na ortopediou s bolestou iba jednej nohy a prekvapivo nalez bol AJ na tej druhej, neboliacej, a este horsi a nakoniec je to prave tato noha, s ktorou idem teraz po 15 r. na prvu operaciu (a viem, ze casom bude dalsia). Takze si viem aj predstavit, ze ona iba zrazu mohla zistit, ze ma tu artrozu v takom zlom stave.