PN počas materskej a po materskej
Ahojte, vraj ked pojdem na PN do 7 dni od skoncenia materskej, tak budem dostavat rodicovsky + peniaze za PNku vyratanu na zaklade materskej. Neviete ci mozem ist na PN skor ako mi zacne rodicovsky a bude to platit aj na rodicovskom? Zatial som na materskej ale od februara prechadzam na rodicovsku dovolenku, lenze mam zdravotny problem uz teraz a neviem ako to riesit… mate niekto skusenosti?
iD dochodky? tim co maju, neuznaju, a poznam vela alkoholikov a sibnutych, co trcia doma na zadku a slopu, maju psycho diagnozy ( prevazne z alkoholizmu) a cirhozy pecene, ale nerobia :/ a takim co chyba oko ci ruka, musia makat
skupina zien - co riadne ani nerobila - a este tazi so systemu plateny predlzeny rodicak napriklad dobrych par rokov - take by som rovno posielala na nutene prace, aby si to pekne odmakala. to uz je totalny nonsense !!! a viem ze Predlzene rodicaky co zdavorntych dovodov davaju hala bala tiez....
ja nikomu neprajem chorobu, ale naozaj ked sa vsetci nastavime tak ze podme ojebavat stat, tak sa potom necudujme ze sme v srackach....a ukazuje Slovak na Slovaka aky sme jebnuty narod.
naozaj nie je nad to byt zdravy a normalne zit !!!
@snipa ako si nakoniec dopadla.
@bublinka1426 ved to. ja sa o tychto ludi staram. neustale chce neikto kontrolovat ich ludske prava, neustale sa niekto z nich stazuje, priapdne ich pribuzni, co robili pribuzni ked tito ludia chlastali? a mnohi su chodiaci, sebestacni, supnu ich k nam, lebo doma im lezu na nervy koli tomu, ze piju a su protivni. kedze su u nas "doma" a paltia si, tak im alkohol zakazat nemozeme. cele zle.
vcera som mala akurat problem s jednym takymto pribuznym. som znechutena s tychto ludi. akoze nevyburujem sa na nich v praci ( niekto by si to mohol mysliet ), vychadzam s nimi vacsinou dobre, dokonca lepsie ako ostatni,a le ide mi o prncip ako su spolocnost a stat nadstvany.
@majamat najjednoduchšie, je sa sťažovať....🙈
@bublinka1426 a niektori vyciciavaci systemu si zariadia invalidny na hlavu + nikdy nepracovali a maju inv. dochodcok skoro 2x vyssi,a k moja mama dostala starobny.
mam pracovala od 15r, zarabala vtedy nadpriemerne, aj za socializmu bola chvilu nezamestnana. neviem ako to fungovalo, ale teda to trvalo asi 6m. mimo to pracovala. po pade socializmu samozrejme prestal zamestnavat stat, ale vznikali firmy. tam, kde robila musela urobit tu istu pracu, ale za polovicny uvazok a aj samozrejme za polovicny plat tak odisla. zial zacali problemy zamestnat sa. ona chcela robi, nikdy nemala socialnu podporu, lebo otec zarabal. no vdaka tymto zamestnaniam - na dohodu, pripade nacierno ( nedobrovolne ), dostala slaby dochodok.
ako chapem, ez sa na cierno nema robit, ale mam nemala ziadny prijem. otec nezarabal vlemi zle,a le aj minul - alkoholik, fajciar. no nepatril medzi tych flakacov. ona realne robil. mal sem tam nejaky uraz,a le vacsinu zivota odrobil. robil v bani, mal teda skor dochodok a zacal robit na povrchu, ale v om case mu zistili rakovinu, po par rokoch zomrel. keby amma nema vdovksy, tak ma ubohy dochodok.
na zaciatku 70rokov mala plat 3000Kcs, co bolo velky peniaz. no to sa uz nerata, kolko vtedy statu dala. a teda mala dost odpracovanych rokov, kedze pracovala skoro.
@majamat ludia mali ine zmyslenie. vzdy sa nasli vychytralci, co chceli nerobit a zarobit...ale toto co sa teraz deje vo svete je totalne na hlavu 😔
@majamat ked si len tak bajočko nahodou prejdeš tu diskusie, tak zistíš, ze ojebabrat v drvivej väčšine chcú len socky, ktoré majú odrobene nula nula nic, prijem ziadny alebo na úrovni minimálny, ale sú erudovane po zaplatení si rad od p.Mihala. cize svoje práva (rozumej co a ako najviac vyciciat a ojeb...stat) poznajú teda dokonale, ale svoje povinnosti (platit odvody v primeranej výške zodpovedajúcej peňažného naroku) to uz nejako nie...
A najlepšie este potom ostat doma najmenej do 6 rokov dietata (lebo vsak len ony sa vedia postarat, škôlka je pomaly ako detský domov a pod).
A samozrejme to všetko im plat stat 👌
Detto na PN pomaly uz od oplodnenia lebo vsak co keby sa niečo náhodou stalo...
No a potom sa tu budu rozčuľovať ze ich vyhodia/resp.nikto nechce zamestnať a vyhodia ich medzi prvými. Sama som zena, ale u mňa by takáto spekulantka letela ako prvá. 👌
@lienka.7 potom nas stat vyzera ako vyzera, ROZKRADNUTY🙈
@bublinka1426 náš štát je rozkradnutý od úplne iných ľudí, ktorí si hrabú rok čo rok tie peniaze a vy tu idete odsudzovať ženskú, ktorá tu svoju nekresťanskú PN ktorá jej dokonca vyjde možno o 100e väčšia ako rodičák môže mať maximálne rok, tak sa tu maminky prosím vás z toho nepokakaje, toto môže vadiť iba zakomplexovaným ľuďom a chleba lacnejší z tých vašich výlevov určite nebude
@evka226 neber to že závidím. Mám úplne všetko. A teraz to neber že sa chválim. Píšem to preto že takýto ľudia ma neskutočne vytacaju. Ja som dokázala každé ráno vstať ísť do práce a zabezpečiť si aby obe moje deti mali stráženie aj všetko čo k tomu patrí. Takéto jedincé ako je autorka rozmýšľajú iba o tom ako nerobiť, lebo stratili pracovné návyky ( ak vôbec dáke mali) a ešte budú frflat, že dostávajú malo🤦. A v konečnom dôsledku tie eura dostavajú z mojich odvodov. Škoda že tu nie je systém ako v iných európskych krajinách ,po pár mesiacoch a hybaj ho do roboty. To by sa tu veľa žien zrútilo. Mať dieťa znamená zodpovednosť...a hlavne ho materiálne zabezpečiť a nie na ňom profitovať a vyhovárať sa ako od neho nemôžeš odísť. A máš pravdu tento štát je už rozkradnuty no to je iná diskusia.Ale keď si každý povieme tak neviem kde to týmto zmýšľaním dovedieme.
pozor, neviem ci sme sa nepochopili...
ked ''Zenska''podla vas, ani nerobi a uz premyslat ako odrbat stat na Penke, si myslim ze je vychcanost. ja som bola vazne chora pocas rodicaku, pocas materskej, a ani ma nenapadlo este riesit ''akoze nastup do prace'' a cerpanie PN popri rodicaku. ja som ho mimochodom mala 225 eurovy a prezila som. lebo ked si robim dieta, mam peniaze na ucte a nie som zavisla od vychcaneho zmyslania. a ano viem, situacie v zivote su rozne. nejdem konkretizovat. ale zivot ma naucil obracat mincu z jednej strany na druhu a premyslat, ako mozem usetrit pri kazdej kupe tak aby to bolo pre mna vyhodne.
Prosim , ked pani ( podla vas zenska) nastupi REALNE do prace poproi RD a ide na PN je vsetko OK.
kebyze kazdy takto zmyslame, naozaj , kam by sme sa dostali....
a ano , svine pri korytku kradnu najviac, tak je to asi vsade....
a dakujem za tvoj vylev, urcite ma to dakam posunulo, mozno je naozaj lepsie ojebavat systemn ako ferovo zit.
a prosim ucte to aj vase deti, a potom uz uplne vsetci padneme na hubu
@bublinka1426 v poriadku ale netreba všetky maminy hádzať do jedného vreca, možno ma odrobené viac ako vy, polovica ste sa tu do nej obuli ako keby vám z účtu išla ukradnúť 10000, možno ma naozaj nejaký vážny zdravotný problém tak je pochopiteľné že pôjde na PN, a prečo by nešla platí dane presne tak ako aj vy, či sociálne poistenie ci zdravotné, napísala niekde že nikdy nepracovala alebo z čoho ste to vydedukovala? Ja tu výlevy nemám, tie tu máte vy a myslím, že ani ten váš nikde neposunul mamu, ktorá mala otázku takže pekný deň
@kamatopo v poriadku ale je to trošku cez, ja som po skončení školy hneď šla makať za celý čas dokým som ostala tehotná som na PN vôbec nebola. Tie eurá dostávajú aj z mojich odvodov a z odvodov ďalších, neviem koľko tisíc ľudí, mne to napríklad absolútne žily netrhá ani ma to neznepokojuje. A napríklad v akých iných EK? Rakúsko, Nemecko atď.?? Tak sa pozerajte aké majú platy, aké majú materské a aké majú dôchodky, mám tam sestru tak viem o čom hovorím to absolútne nemôžete porovnávať zo zaostalým Slovenskom
@snipa ja som chcela riešiť niečo podobné ale preto, ze by som mala ísť do kúpeľov a na rehabilitácie a nemal by kto ostať s deťmi doma. Chcela som zrušiť RD a muž by išiel na materskú a ja by som išla na PN. Samozrejme zamestnávateľ s tým nesúhlasí lebo by mi musel zaplatiť dovolenku a následne 10 dní PN. Takže ziadne kúpele sa nekonajú a na rehabky si musí manžel brať paragraf alebo dovolenku. A nepáči sa to samozrejme ani jeho zamestnávateľovi. Staršie dieťa je skolkar a neustále nám nosí domov choroby takže ani jasle by sa nám neoplatili pre mladsieho (okrem faktu, ze by sme to financne neutiahli keďže vieme aká je výška PN). OCR ti tiež nikto na mesiac nedá. Problém bol vybaviť OCR na týžden pri pobyte matky v nemocnici. Proste celé zle. 🤷
@marlent ja rozmýšľam, ze ako to robia v zahraničí, na sk sú deti chorlacejsie, alebo ako, sú krajiny, kde je materská par mesiacov a nie pomaly 6 rokov. Systen sa drbat nedá.... Tak ja neviem, čím to je...
ja som pracovala od 16 rokov :D takze viem co je to Makat.
vy ste zjavne inac pochopili celu situaciu. ze? vysvetlim Vam to takto:
''že nikdy nepracovala alebo z čoho ste to vydedukovala?'' ---> nie nie zle chapete.
na to aby mala platene PN pocas rodicaku musi mat obnovene nemocenske poistenie v zamestnani ( rozumej normalne pracovat teda kebyze aspon dake dni odpracuje pocas rodicaku......OK) , autorka to dobre vie, jej plan bol akoze nastupit ( akoze) a hned ist na PN....to znamena ze urcite by kvoli zdraviu zjavne ani 1 den neodpracovala...to znamena ==> ucelovo byt hned sla PN...a dostavala by PN aj rodicak. ( ved krasa).....mozno si ale mamina ani neuvedomuje ze pocas PN nemoze behat hore dole..kedze chodia kontroly...
a mimochodom, ked ma naozaj vazny stav, tak sa idem informovat do socialky a opytam sa ake mam moznosti. ale kedze nema cistu mysel, pise to sem na MK .....
mne je jedno koho moj vylev posunie, mam iny zmysel dna 🙂 aj Vam pekny den
@evka226 90% tu chce len ojebabarat systém. Ešte raz, pokial si na RD, dostávaš rodicak, si doma, naco okrem zvýšenia si prijmu potrebuješ dostavat este aj PNku, hm? Odhliadnuc od toho, že navymyslat diagnózy nie je problém, keď máš známeho lekara. A ano, presme chrbtica je krásny príklad, lebo ty keď povieš ze boli, nikto ti nedokáže, ze klameš, pekne si ideš na rehabilitáciu a je to. Mala som susedu, co to takto ťahala rok, a nič jej nebolo! A prečo to robila? No lebo sa starala o vnuka.
Máš 400€ rodicak, 200€ bonus (tvoj muz snáď robi) plus 60€ pridavky. To znamená ze mas 660€ od statu len tak. Kolko ešte potrebuješ, aby si mala dosť, hm?
@aknamorka22 sorry, ale ani ja by som nesúhlasila, si na RD, môžeš pokojne ist do kúpeľov tak ci tak aj bez PN. stráženie k deťom by si musela zháňať tak ci tak, cize sú to len tvoje výmysly ako prísť k PNke. A podakuj za to tým, ktoré sú doma pomaly od oplodnenia až pokial nema decko pomaly 18.
btw a tema zahranicie: (🙂
ano a vies kolko sa napr plati zakladna poistka za auto ci cestna dan v takom Nemecku ci Rakusku za auto? viete ake su poplatky za notara pri overovani podpisu? ake su poplatky za pohreb pri kremacii? ake su poplatky sa servisne sluzby? za obedy v skole a skolke ?
ja viem a necudujem sa ze tam maju take pridavky na dieta a dane a platy...
a hold nase slovensko sa v zivote nedostane na uroven zapadnych statov takze porovnavat SVK so zahranicim sa naozaj neda.
@lienka.7 dakujem za normalne zmyslajuce zeny 👍
Ženy vy ste strašné. Prečo sa do autorky musíte hneď navážať? Neviete aký má zdravotný problém, či má muža, ktorý by sa o nich vedel postarať. Neviete žiadne okolnosti a hneď idete urážať. Keď jej neviete odpovedať na otázku tak radšej nepíšte nič. Od kedy som na modrom koníkovi, chápem prečo som nikdy nemala viac ako 2 kamarátky, vždy som bola naklonená k chalanom. Ženy sú strašné stvorenia. Je mi z vás niektorých zle
@lienka.7 my sme mali 235 euro potom 245 euro tusim a zili sme. a nevypisovala som a nekalkulovala ako ojebat stat, pridavok bol 20 euro cca a rodicak 225. a som tu ....len uz sediviem z toho kam speje svet.
@bublinka1426 bubli, oni nemajú šajnu... darmo sa tu "vybijas", vidia len to, ze na cas odr... stat a prídu si tak k peniazom, ktoré by inak v živote nevideli, keďže mnohé ficali na minimalkach, ak vôbec robili a len účelovo si nezalozili DNP a teda áno, chcú si "vycerpat" to, čo do systému pochopitelne vložili. To je všetko. Ale budú sa tu oháňať svojimi právami, ale na povinnosti akosi nemysleli, ze?

@lienka.7 👍