icon

Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex

leteku
21. nov 2007

Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.

kattikina
7. jan 2018

Dobrý večer, dievčatá som tú nová zajtra si mám ísť prvý krát po lieky copaxone ak ho niekto máte ako to zvládate

dadka39
7. jan 2018

@kattikina Ahoj,3-krat týždenne pichnem a vybevené.Trošku začervenaná koža v mieste vpichu,inak uplne v pohode.

kattikina
7. jan 2018

@dadka39
Žiadne iné reakcie ako padanie vlasov priberanie na váhe a také není si slabá alebo tak

grossmann
7. jan 2018

@gita17 hej, to sampanske pobavilo asi kazdeho, kto to videl :D a pritom vraveli, ze to tam asi nedaju, bo ze kameraman sa tak smial,. ze ho triaslo aj s kamerou - vylialo sa vyse polovica flase, muz mokre nohavice, zem trebalo utriet, ja som sa nevedela dosmiat, stab tiez...a nakoniec trosku z toho ustrihli....ale kazdeho to pobavi na zaver, tak aj sranda musi byt :D

grossmann
7. jan 2018

@kattikina ja som brala copaxone vyse 5 rokov a v pohode, pichala som vecer pred spanim, ziadne priberanie, slabost, ani blbe pocity ci bolest hlavy a ine....ziadne vedlajsie, fungovala som normalne na VS, 3 roky uplne bez atakov, potom sa zacala SMka ozyvat az nakoniec som presla na iny liek...jedine to, ze pichala som si denne a potom som uz mala vsetko dopichane, po pichnuti zacervenanie preslo za den dva ale ostavali mi zatvrdnute miesta...takze po 4-5rokoch som uz "hladala" kde sa da este pichnut...niekto odporuca pred pichanim miesto zachladit (su take gelove vankusiky do chladnicky, ja som ich dostala s liekmi) najnovsie som pocula, ze skor zohriat a menej to potom boli a aj reakcia koze je miernejsia, treba skusit, co ti bude lepsie...ono kazdy zareaguje inak na liek, ale vseobecne je copaxon myslim ze najlepsie co sa tyka vedlajsich ucinkov, teda ze sa dobre znasa a nema nejake vyrazne vedlajsie povacsine

08babulka07
7. jan 2018

@gita17 aj ja som si to vcera v klude pozrela. A naozaj tolko kludu a pohody z vas islo, pekna rodinka !!!!
@grossmann Majka poteste nas spravickou ze uz je vas o jedneho viac 👏 prajem vam rychli porod a este rychlejsi navrat domkov z porodnice 👶

kattikina
7. jan 2018

@grossmann jej ďakujem no uvidíme čo ma to čaká , ja som dostala zápal očného nervu 2 týždne v nemocnicii a už to šlo ani vo sne ma nenapadlo že mám niečo také ale neriešim to vôbec som tu žijem a to je podstatné

grossmann
7. jan 2018

@kattikina tak tak, su aj horsie veci :D inak odporucam potom esemkari.sk ci szsm.sk su tam zaujimave info, rady a prakticke tipy...a prajem pokojny nabeh na liecbu bez komplikacii 🙂

kattikina
8. jan 2018

@grossmann tak prvú dávku mám úspešne za sebou uvidíme ako si to podám sama v stredu

hobitik01
8. jan 2018

No ahojte dali mi diagnozu v oktobri, mali ste niekto atak ktory by sa prejavoval svetloplachostou? Svetelbymi zmenami obrazu?

dadka39
8. jan 2018

@kattikina nie,nepriberam,vlasy mi nevypádavajú,chripkové stavy nie sú.

@kattikina

grossmann
8. jan 2018

@hobitik01 atak sko taky nie, mavala som strasne migreny so svetloplachostou a stale som citliva na svetlo v zmysle soferovanie v tme a oprotiiduce auta, blikajuce svetla, svetlo svitiace priamo na mna a pod...takze eliminujem co sa da

dadka39
8. jan 2018

Ahojte,chodíte niekto do Nitry k Mudr.Viragovej alebo Mudr.Kováčovej?

kattikina
9. jan 2018

@dadka39 a zvládaš si to pichať bolí to alebo ako

ines70
9. jan 2018

@dadka39
ahoj ja chodim dokt.Kovacovej preco ?

miinka6
9. jan 2018

ahojte... postihla vás niektorú okrem diagnózy SM aj chondróza platničiek? ako to prežívate? máte bolesti? ako postupujú lekári?

kvetinka75
9. jan 2018

@grossmann môžem sa spýtať na akej liečbe si teraz?

grossmann
9. jan 2018

@kvetinka75 odpisala som na spravu

kvetinka75
9. jan 2018

je tu niekto kto chodí na tysabri infúzie? Chcela by som vedieť aké máte vedľajšie účinky. Ďakujem

dadka39
9. jan 2018

@kattikina zvladam,dokonca nepoužívam to aplikačné pero.Pichnem rovno injekciu a hotovo.Nejak to už neprežívam.Alena začiatku som mala kadejaké pocity.Musíš začať,určite to pôjde,uvidíš.🙂

dadka39
9. jan 2018

@ines70 nevieš náhodou či sa pani doktorka nevenuje aj zdravej strave/výžive/ pri SM.Neprednášala náhodou aj na poslednej akcii v Piešťanoch čo organizoval zvaz SM?

dadka39
9. jan 2018

@grossmann Ahoj,nebola si náhodou na seminári v Piešťanoch?Vraj tam prednášala lekárka-neurologička z Nitry o zdravej výžive.Nevieš ako sa volalata lekárka?

grossmann
9. jan 2018

@dadka39 bola,doktorka sa vola Dean

dadka39
9. jan 2018

@grossmann ,ďakujem.

ines70
10. jan 2018

@dadka39
ahoj to vobec neviem

brulinka
15. jan 2018

ahojte, prosim mozte mi poradit ak viete , mam neurologicke problemy asi mesiac zacalo zavratom, slabost svalov,stuhnutost, unavnost,bolesti, brnenie vsetky koncatiny ...mala som aj neurologicky nalez pri vysetreni - s podozrenim na SM ma poslala na mri hlavy a krcnej chrbtice tie boli ok, neurologicka mi v podstate nepovedala nic co dalej co mi je alebo nieje...podla toho mri teda SM zrejme nemam ?je to uz definitivne vylucene a mozem si vydychnut ?mali ste to niekto tak a nakoniec to bolo SM ?dakujem vam za odpoved, a vsetkym prajem hlavne vela zdravia , stastia aby sa ta SM dobre drzala pod konrolou a lasky a opory u vasich rodin a priatelov.

gita17
15. jan 2018

@brulinka mne tiez zvyknu robit len hlavu a krcnu chrbticu, minule nebolo vidno nic nove, aj ked som mala neake problemy...napadlo ma ci to v ramci setrenia moc neorezali, myslim ci nemali zoskenovat aj spodnu cast chrbtice....som zvedava co povedia dievcata

kvetinka75
16. jan 2018

@brulinka pokiaľ je MR v poriadku tak SM to nie je.

nikusqa
16. jan 2018

@kvetinka75 v skorom stadiu nemusia byt viditelne loziska na mozgu, max nejaky naznak ale to nespecificky, ze numesi hned lekarov napadnut, ze moze ist o SM, ked sa to potvrdi krvou a likvorom tak je to jasne.

kvetinka75
16. jan 2018

@nikusqa nám práveže povedali že likvor môže byť OK - čo bolo aj v našom prípade ale na MR už na začiatku vždy niečo je - ak sú už klinické prejavy. Likvor v začiatočnom štádiu nemusí byť pozitívny. V našom prípade sa to potvrdilo magnetickou.