Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex
Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.
este sa vratim k tomu vyskumu ohladom EBV virusu, kedze sa mu venovali aj na overcomingms.com. To, ze EBV virus ma vplyv na SM je zname uz roky. Len narychlo som nasiel zmienku o nom a poziadavke europskych neurologov na ockovanie voci EBV virusu v prispevku z roku 2011 https://akoprekonatsm.wordpress.com/2018/07/28/...
Tento novy vyskum v podstate potvrdzuje to, co sa uz vie. Vyskum vsak urobili na vzorke viac ako 10 milionov ludi z armady, co je dost vysoka vzorka. Vysledok je ten, ze ti s virusom mali vyrazne vyssie riziko SM, ako ti bez virusu, ba dokonca v studii autori hovoria, ze u tych s SM, co nemali virus, mozno ide o zlu diagnostiku a vobec netrpia SM. Zaroven urobili testy na infekciu inymi virusmi a tu nenasli ziaden suvis medzi SM a infekciou. Preto tento vyskum dava silny naznak toho, ze EBV virus je hlavnym spustacom SMky a ze u tych, co sa EBV virusom nenakazia, sa SMka nerozvinie. Osobne obmedzenie vyskumu vidim, ze sa zameriaval na prislusnikov armady, co su hlavne muzi, pricom vieme, ze SMkou trpia hlavne zeny. Vo vyskume mali zeny zastupenie 16,9%, v studovanej vzorke mali zeny 32,7%.
Samozrejme, nie vsetci, co sa nakazia EBV virusom maju aj SM. Preto ostavaju v platnosti aj ostatne vyskumy, ohladom genetickej predispozicie, mnozstva nasytenych tukov v strave, vitaminu D a pod. Avsak z tohto vyskumu vychadza, ze hoci tieto predispozicie su, ak sa clovek EBV virusom nenakazi, SM sa nerozvinie.
EBV virus sposobuje hlavne infekcnu mononukleozu. Ale vraj u vela ludi ma nakaza len mierne prejavy. Nakazenych nim je vyse 90% ludi.
V predchadzajucom prispevku som pisal, ze si neviem predstavit, ako by sme zabranili mladym ludom, aby sa virusom nakazili. Po odoslani prispevku som si uvedomil, ze tou cestou by mohlo byt ockovanie. A ockovanie voci EBV virusu sa spomina aj v poziadavke z konferencie neurologov z r.2010, ako aj v najnovsom vyskume. Ak sa mladi zaockuju na EBV virus, vytvoria si protilatky a znizi sa sanca, ze sa virusom nakazia a rozvinie sa u nich SMka. V najnovsom vyskume tiez v zavere teoretizuju, ze liecba zameriavajuca sa priamo na EBV virus by mohla byt este ucinnejsia liecba SM bez vedlajsich ucinkov, pretoze uz dnes jednou z najucinnejsej liecby je liecba monoklonalnymi protilatkami, ktora sa zameriava na pamatove B bunky (znizuje ich mnozstvo, co ma vsak za nasledok nachylnost na infekcie), tzv liek Ocrelizumab.
A ako doplnok spomeniem, ze v clanku https://overcomingms.org/latest/epstein-barr-vi... sa uvadza, ze firma Moderna spustila prvu fazu testovania vakciny voci EBV virusu. Takze nemusi dlho trvat a bude dostupna ockovacia latka. Vhodna mozno bude pre tych, ktori uz SMku maju, nase deti a blizki pribuzni totiz maju zvysene riziko rozvinutia SM, ich zaockovanim by riziko, ze sa u nich SM rozvinie vyrazne klesla. Otazne uz len potom je, ako casto sa budu musiet preockovavat.
Ako to vidite, davali by ste ockovat svoje deti na EBV virus?
@123martin áno
@123martin Presne ako píšete, o tom, že EBV je poslíčkom SM je už dávno známe. Hovorí o tom aj Medicínske medium. Úprimne som trošku v šoku, že zatiaľ to tu nikto nespomenul. Tvrdí, že tento vírus toho spôsobuje omnoho viac ako SM. napr Hashimitova choroba a aj iné prioblémy so štitnou žlazou, dokonca ekzémy, migrény, psoriázu a pod.
Jeho knihy stoja od 14 do 25€, sú tam presné protokoly, ktoré treba dodržiavať ak sa chce človek vyliečiť alebo si rapídne zlepšiť stav..Gro toho celého je ako píšete vy Martin, zmena stravy..a to preto lebo určité potraviny a zložky ako napríklad lepok, laktóza, ocot, tuk pôsobia priaznivo na EBV. EBV sa priživuje na týcho potravinách a tým sa ďalej len replikuje. Tým pádom jediná cesta ako ho oslabiť a vyhubiť je nejesť tieto potraviny. Medicínske médium avízuje, že ak bude človek dodržiavať čo má, je schopny sa zbaviť SM za 24mesiacov. Btw žiadne lézie neexistujú. Sú to uložené ťažké kovy, ktoré sa prirodzene v tele ukladajú na miesto, kde je najviac elektrických impulzov- teda v mozgu. Teraz si poviete, ako sa dostali ťažké kovy do môjho tela. Tak sa skúste zamyslieť nad tým, čo zhora na nás padá keď prsí a koľko krát ste si odhryzli rožok alebo chleba aj s alobalom do ktorého vám to mama zabalila, prípadne nejaký rozbitý teplomer, taktiež genetická predispozícia, ktorú si nesieme.
December 2020 som bola diagnostikovaná s 10 léziami a 5 rokov predtým som bola diagnostikovaná na Menierovu chorobu, ktorá nikdy Menierovou chorobou nebola.
Dala som sa na protokol Mesicínskeho media- stojí to majland, lebo kým nakúpite odštavovač a mixér a kadečo, sú to výdavky, ktoré ale investujete do seba.
November 2021 MRI a 3 lézie sú fuč.
Tá prvá fáza testovania už bola ozaj spustená, písal o tom aj Forbes ale neviem nájsť článok. No čo som čítala sa mi zdalo, že to nebude mať cenu pre tých, čo už SM majú. Mala by to byť prevencia. Ja by som určite očkovať na EBV dala. Na Covida nie POKIAĽ nie je človek stabilný aspoň rok. Nerozumiem činom- mám ataky, dám si vakcínu. Telo má čo robiť samé zo sebou v takých časoch.
Pekný dník všetkým!
@123martin dakujem za vsetky info.
Deti mam uz velke, cize by sa museli rozhodovat same. Ale keby boli male a vakcina bola odskusana, tak skor ano, nez nie
@basa256 SM mi bola diagnostikovana v r. 1998, s ocami som mala problemy od r. 1982. Od tohto leta mam psoriazu (vzdy som mala peknu plet okrem herpesov - oparov na ustach najma v detstve), cize ten virus sposobuje aj to :( Uzivam Aubagio, tam su ako jeden z vedlajsich ucinkov spomenute rozne kozne problemy, tak som si myslela, ze to je z toho. Skusim upravit viac stravu, @123martin
Ma niekto z vas psoriazu? Mne sa momentalne horsi, co pomaha? Dakujem
@basa256 ešte sa chcem spýtať, aký odšťavovač máte? Uvažujem nad kúpou odšťavovača už nejaku dobu len je to investícia a chcem ozaj už kvalitný..
@kvecinka321 ja som nikdy nebol na rozne alternativne pristupy k ochoreniam. Vzdy som veril medicine, liekom, vedeckemu pristupu. Presvedcili ma az stranky prof.Jelinka (po slovensky na http://akoprekonatsm.wordpress.com), ktore sa opierali prave o vedecky vyskum SM. KEdze prof.Jelinek bol profesor mediciny na univerzite v Australii (teraz je uz v dochodku), zacal sa prehrabavat mnozstvom vedeckej literatury ohladom SM a ziskane informacie zovseobecnil do niekolkych odporucani - zmena stravy, dostatok omega3, dostatok vit.D, cvicenie a meditacie. Navyse sa mi pacilo, ze, na rozdiel od inych, netreba za tieto informacie nic platit, nepredava knizky, ktore si musi clovek kupit, aby sa dozvedel nieco. Vsetko podstatne je na webe, vsetko tam vysvetluje a zdovodnuje. Hoci knihu vydal, nie je nutna, aby clovek dokazal pochopit ake zmeny a preco su potrebne.
@kvecinka321 neviem, ci odstatovac je idealny. Zakladom stravy, podla OMS, je celostna rastlinna strava. Odstavovac zbavuje ovocie vlakniny, ktora je tiez dolezitou sucastou stravy. Takato strava uz nie je celostna. Podla mna je vhodnejsie konzumovat cele ovocie, ako ho odstavit.
@123martin keď som pozerala tu stránku, tak som zistila, že sa z veľkej časti tak aj stravujem.. ja sama mám alergiu na BKM, aj dcéra a deti veľmi mäso nemusia, takže ho robievam raz týždenne v nedeľu kvôli manželovi.. tieto “obmedzenia ma viedli k tomu doplniť chýbajúce zložky v strave najmä pre deti keďže ja sama som “slabý” jedák v zmysle že sa zbadám veľakrát až poobede že som ešte nič nejedla.. Čo som pozerala, tak budem musieť ešte úpravy urobiť ohľadom tých tukov a podstatne viac rýb a morských plodov zaradiť do jedálnička.. môže aspoň takáto zmena stravy ovplyvniť stav? Pred časom som si uvedomila, že už nepociťujem takú únavu, ani nemám bolestivé trpnutie končatín jednoducho mám pocit že SM ani nemám.. pred 4,5rokmi som mala posledný atak, a predtým som mavala aj 2x do roka… to pripisujem aj stresu, pretože som žila v násilnom toxickom vzťahu a pred 5timi rokmi som ho ukončila.. môžem sa spýtať, ty si na nejakej liečbe aktuálne? Si sledovaný v SM centre?
@123martin ahoj, čítam všetky tvoje príspevky lebo sa z nich veľa dozviem 😀
Nedá mi teraz ale nenapísať moju poslednú informáciu od známej odborníčky na výživu, ktorá sa zaoberá stravou pri SM a priamo spolupracuje s odborníkmi neurologmi v jednej z bratislavských nemocnic. Podľa nich je pri SM podľa posledných výskumov dôležité prijímať vysoko bielkovinovu stravu s minimom sacharidov a bez lepku. Prof. Jelinek uprednostňuje v stravu bez mäsa pokiaľ viem. No a teraz otázka že z čoho si máme teraz ako pacienti vybrať 🤷♀️.
@simulienka01 ahoj čo ti zistili na mr?
@kvecinka321 zakladom zmeny stravy je obmedzit prijem nasytenych mastnych kyselin. Tie sa nachadzaju hlavne v zivocisnej strave, maslo, syry, mastne maso a tak. TO je vysledok asi 40 rocneho vyskumu prof.Swanka, ktory ako kriticku hranicu pre prijem nasytenych tukov zistil 20gr/den. To sa inak zhoduje aj so vseobecnym odporucanim na prijem tukov od Svetovej zdravotnickej organizacie, ich odporucania su dnes sucastou tabuliek na obaloch vsetkych potravin. Clovek teda moze byt na veganskej, rastlinnej strave ale pritom prekracovat prijem nasytenych tukov. Tie sa totiz nachadzaju aj v kokose, v palmovom oleji. Zoberme taku horalku - ta nie je z masa a predsa jedna obsahuje 5gr NMK! Alebo veganske syry su prirpavovane s kokosu a olejov. Treba si preto dat pozor na prijem NMK a udrzat ich pod 20gr/den.
Aby clovek nemusel denne pocitat kolko tukov skonzumoval, Jelinek upravil odporucania tak, ze vylucil maso, mliecne produkty (tie aj z ineho dovodu) a odporucal celkovo sa sustredit na vychodoazijsky typ stravovania, ktore je vseobecne zdravsie, ako nas zapadny styl stravovania. Zaroven rozsiril poznatky od Swanka o nove poznatky ohladom olejov a tukov, konkretne priemyselne spracovanych olejov (tie rozne Racioly, Helioly a pod) a margariny, ktore vsetky moze obsahovat transmastne kyseliny, dalej vylucil pripravu jedla vyprazanim, kedze pri vyprazani sa oleje rychlo rozpadaju a vznikaju transmastne kyseliny. Takze taka vyprazana brokolica so zemiakmi sice je veganska, ale uplne nezdrava. Alebo inak povedane, sem-tam chude maso pripravene v rure, je mensi problem ako vyprazana brokolica.
Ak mas stravu podobnu, treba sa zamerat este na spominane aspekty stravy.
A potom pridat dalsie
- zvysit prijem lanoveho oleja ako zdroja omega3 - denne cca 4PL lanoveho oleja.
- zvysit prijem vitaminu D, tak aby hodnota v krvi bola medzi 150-220nmol/l
- pridat sport
- pridat meditacie na zvladanie stresu.
Samozrejme, vsetky tieto odporucania pomahaju zmiernit SMku, ba vo vela pripadoch zastavit ju.
Ja nie som na ziadnej liecbe, chcel som najprv vyskusat, ci zaberu tieto odporucania aj bez liecby. Kedze sa citim lepsie ako predtym nemal som dovod lieky brat. Nasledne som do SM centra prestal chodit. V podstate okrem liekov a pravidelnych MRI mi nevedeli nic viac ponuknut.
@lindusa30 🙂 a tych odporucani je este viac: povodna Swankova strava, Wahlsovej protokol, Best Bet strava, ketogenna strava, množstvo rezimov postu. 🙂
Viem, nie je to lahke sa v tom vyznat. Ja vsak veciam musim rozumiet. Aby som urobil take rapidne zmeny v stravovani nestacilo mi len, ze som niekde nieco cital, alebo by mi niekto povedal. Asi pol rok som si studoval rozne pristupy k manazovaniu SMky a najviac informacii, ktore boli konzistentne, mi dal Jelinek. Ale aj tak som si jeho odporucania overoval aj z inych zdrojov, aj priamo v archive vedeckych studii. Nie som totiz dobrodruh, ktory by experimentoval so sebou a skoncil v nemocnici s vaznymi problemami. Napr. ked som pred 5 rokmi cital, ze mam brat 10.000IU vitaminu D denne, pricom vsade boli upozornenia na moznost predavkovania sa vitaminom D a odporucana davka bola 400IU, musel som si poriadne danu problematiku prestudovat, aby som sa presvedcil, ze 400IU je malo a treba zvysene davky, dokonca som zobral odporucanu megadavku jednorazovo 200.000IU (jednu flasticku vigantolu) na rychle zvysenie hladiny vit.D v krvi.
Odporucania Jelinka su v sulade s odporucanim Svetovej zdravotnickej organizacie ohladom stravovania pre vsetkych. Odporucania o vysokobielkovinovej strave idu proti tomu odporucaniu. BOl by som uz preto opatrny (ale opatrny som bol aj pri Jelinkovi 🙂 Neviem z coho vychadza znama odbornicka na vyzivu, z akych zdrojov. Ak mas blizsie informacie, rad sa na to blizsie pozriem. Ja som si akurat blizsie pozeral inu alternativnu, vela diskutovanu paleo stravu tzv. Wahslovej protokol - ide o specificky upravenu paleo stravu. Ona jednak ukazala, ze paleo strava, ako sa odporuca, nie je pre SMkara vhodna. Musela si preto paleo stravu upravit a vytvorila svoj protokol Problem vsak bol v tom, ze jej informacie nie su volne dostupne, treba si kupit jej knihu, aby sa clovek dozvedel viac. K jej knihe som sa nakoniec aj dostal, precital, ale mal som vyhrady k nej - takmer vobec sa neopierala o ziadne uz zrealizovane vedecke vyskumy, vacsinou to boli jej nazory. To je pre mna malo. Ale ani si neviem predstavit, ze by som sa stravoval tak ako ona odporuca. toho si je vedoma aj ona, preto ma 3 stupne stravy - pre zaciatocnikov, pre pokrocilych a pre narocnych. Vyzaduje totiz bio maso, najlepsie chude alebo od volne zijucich zvierat (odporuca dokonca ist si zviera sama zastrelit - clovek tak ma pohyb a aj maso volne zijuceho zvierata), dalej vnutornosti zvierat, ktore maju vela vitaminov a mineralov (vieme vsak, ze taka pecen zaroven moze obsahovat aj vela skodlivych latok, preto je velmi dolezite vyberat zdroj masa). Je pravda, ze maso chovanych zvierat, ktore sa len povaluju, napchavaju ich sojovymi produktami, aby rychlo pribrali a bolo mozne ich predat, to maso je tucne, plne NMK. Kym na druhu stranu maso zvierat zijucich volne v prirode je chude, pretoze prijem vybehaju, a ked sa chovaju na pasi, konzumuju vela travy a maju vela omega3. Aj sam clovek moze vidiet rozdiel napr. vo vajickach od domaceho pestovatela a vajickach z obchodu. Neviem si vsak predstavit stale zhanat taketo maso. Pri Jelinkovi je vhodna aj obycajna fazula z konzervy, vecer ked mam na nu chut, otvorim si ju, kratko povarim s cesnakom, solou a c.korenim, rozpucim a mam skvelu pomazanku na razny chlieb, po ktorej sa vsetci doma oblizuju 🙂
Treba vsak uznat ze paleo strava podla Wahslovej, moze mat tiez nejaky pozitivny vplyv a je mozne ze v buducnosti sa nejakym sposobom poznatky z jednej strany aj druhej zlucia. Zatial mna vsak presvedcil iba Jelinek.
Treba si aj pozriet obcas novinky na slovenskej stranke, su tam aj nove studie, ktore Jelinkove odporucania podporuju. Napr:
https://akoprekonatsm.wordpress.com/2021/12/13/...
https://akoprekonatsm.wordpress.com/2021/10/11/...
https://akoprekonatsm.wordpress.com/2021/10/04/...
https://akoprekonatsm.wordpress.com/2021/09/13/...
https://akoprekonatsm.wordpress.com/2021/08/30/...
K lepku sa napr. Jelinek vyjadruje tu
https://akoprekonatsm.wordpress.com/sm-od-a-do-...
Tvrdi, ze nie je dokazane, ze by lepok mal vplyv na priebeh SMky.
Ale ako pisem, ak mas odkaz na zdroj jej informacii, rad sa pozriem blizsie na jej odporucania, ale hlavne na to odkial ich cerpa a o co sa opiera.
Ahojte. Cele forum som este nerestudovala,ale som velmi rada, zesom vas nasla. Lezim treti den v nemocnici s dvojitym videnim. Je to velmi neprijemne. Do blizka vidim relatibne dobre, ale do dialky to je katastrfofa. Vacsinou chodim tak,ze prizmurim jedno oko, nakolko ten problem mam, len ked pozeram obomi ocami. Mam 42 rokov, dve nadherne deti, zijem aktivne, sportujem....a zrazi pred 3 dnami som zacala mat problem s ocami. Vcera mi robili mmr a mlada lekarka na vecernej vizite mi len povedala, ze ten nalez nie je nieco co musime riesit hned...dva dalsie mmr nalzey hlavy - cievy a ocnica su ok,ale tento ma znepokojuje. Povedala mi,ze mam pockat do pondelka a porozpravat sa s kolagami, ona sa viac menej so mnou odmietla bavit. Citim jemnu paniku,zufalstvo, okrem problemov s ocami mam uz dlhsie problem s kratkodobou pamatou...nic vyrazne,skor som to pripisovala veku,ale predsa...vie sa mi niekto vyjadrit k tomu nalezu? Ked ste trpeli dvonitym videnim,po akej dlhej dobe vam to odznelo? Mma nicim neliecia, ziadne infuzky nic....
@cuculik1 ahoj, predpokladam, že ta ešte poslu za neurologom, možno spravia ak lumbalku na potvrdenie sklerozy multiplex, máš tam už potvrdene lezie. Pri zhoršení zraku-ataku zvyknu dávať infuzie Solumedrolu a prednisonovu liečbu, potom by sa ti mal zrak zlepšiť
@barbara_lux dakujem. Momentalne aj lezim na naurologii. Povedali mi ze pokym mi neurobia lumbalku mi ziadnu liecbu nedaju a ten zrak je velmi obmedzujuci....inak pozeram, ze v tejto skupine uz nie su tak zive diskusie ako na zaciatku...existuje aj nejaka ina,sukromna, resp. Na fcb, kdesadaju cerpat nove postrehy? Nieco co pomoze novo diagnostikovanym sa zorientovat. Dakujem.
@cuculik1 ahoj, mne SM začala podobne ako tebe. Boli sme posledný deň pri mori a v deň odchodu som sa zobudila a videla dvojito. Musela som pobaliť celú rodinu a tváriť sa, že sa nič nedeje, aby nestresovali. Fungovala som so zažmúrenym okom aby som dobre videla. Dvoma naraz to nešlo ako tebe. Celú cestu domov mi nebolo dobre unavená som bola, tak som spala. Potom to prešlo a začala som vidieť normálne. Na očnom mi nič nenašli a tak som si pomyskela, že som len zle spala. No a po týždni sa to zopakovalo ale tak, že stav sa mi postupne počas dňa zhorsoval, bolo mi na vracanie a zasa som bola unavená. 3 hodiny som čakala u obvodnej neurologičky kým prídem na radu a keď som konečne mala ísť dnu, tak som vstala, hodilo ma do práva a zramovala jej celý stôl. Vyšetrila ma a povedala, že mám ísť na urgentny príjem a poslala ma preč. Volala som mužovi, prišiel pre mňa a kým sme prišli domov, bolo mi už fakt zle, začala som vracať tak volal sanitku a skončila som na urgente kde vyše 3 hodín nevedeli čo somnou. Stále ma napínalo na vracanie, bola som neskutočne unavená a chcela som len spať. Konečne ma umiestnili na JIS a od vtedy si nič nepamätám. Neviem co sa somnou dialo 2 dni. Stále som spala. Na 3.den prišla za mnou lekárka a povedala, že nič mi nedávali lebo stále nevedia co mi je a musím sa vzchopit a ísť na MR. Tak na 4.den ma naložili do sanitky a odviezli do inej nemocnice na MR. A keď som sa vrátila, povedali, že MR im neukázalo co potrebujú vidieť, tak musia urobiť lumbalku. Na 5.pokus sa im to podarilo, ale už potom nečakali na všetky výsledky lumbalky lebo to trvá aj 3 týždne a nasadili mi Solumedrol a antivirotika lebo nevedeli, tak pre istotu. Po Solumedrole asi po 2 dňoch sa mi trocha uľavilo a až po týždni mi povedali, že mám SM. Dvojito som videla ešte asi ďalších 5 týždňov a dodnes mám v jednom uhle pri pohľade vpravo dvojité videnie. Toto bolo v 2017. Mala som 40 rokov. Tiež mám 2 deti. 4 mesiace po prepustení mi nasadili liečbu liekmi a beriem ju dodnes. Neboj, všetko bude v poriadku, lumbalka ukáže všetko podrobné. Hlavne si hneď lahni na brucho a veľa pi. Je to dôležité aby ťa nebolela hlava. Držím palce a hlavne kľud lebo stres je nežiadúci a môže zhoršiť stav.
@cuculik1 ano na fcb je veelmi ziva skupina, pridaj sa tam.
asi teda budes musieť počkať na výsledok z lumbalky, tam by to mali potvrdiť. Neboj sa toho, dá sa to v pohode zvládnuť, treba vela piť pred tým a hned ako ti ju spravia by si mala cca 3 hodiny lezať na bruchu, mne ked ju robili trafili až na 4 pokus ale potom som si lahla a poobede už som normálne chodila, nemala som okrem bolaveho chrbta nič ine, výsledky boli na druhý den, držím palce
@barbara_lux ako sa vola skupina na fb, prosím?
Máte niekto skúsenosti s boreliozou pri Smke? ... Nejako sa jej neviem zbaviť.

@gita17 no vidíš a mne príde čudné ak niekto bez bližších info hodnotí čo je zodpovedné a čo nezodpovedné.... ak by si sa rozhodla ísť na 3. dávku, daj vedieť.. V každom prípade držím palce 🙂