icon

Ťažká displazia CIN2/CIN 3/CIS

petrassvk
14. jún 2018

Ahojte, pred troma týždňami som zašla ku gynekologycke predpísať si antikoncepciu. Samozrejme prešla som všetkým rutinnym vyšetrením spolu so sterom z krčka maternice. O týždeň má zavolali späť, s výsledkom ťažká displazia a hneď som sa mala objednať na konizaciu. Tietoré ste mali podobnú situaciu, viete si predstaviť tú paniku a strach čo bude ďalej. Už som nemala ďaleko od psychickeho zrutenia. Prešla som snáď všetky fóra a články a urobila si kompletný prieskum. V stredu nastupujem do nemocnice a zas mi pribúda strach. Čoho sa obávam je, že výsledky z konizaciu budú horšie. Pokiaľ viem, ster je málo kedy potvrdený histologiou z konizacie, zväčša sú potom výsledky horšie a okraje nedostatočne pri ťažkej displazii. Nič aktuálne som na fórach nenašla, mate niekto podobný problém? Nechcem prísť o maternicu, nebodaj niečo horšie. Hľadám čo najmenej radikálne možnosti liečby. Dopujem sa vitamínmi a zeleninou, všetkým možným. Príznaky nemám žiadne, ale vraj to nie je vždy sprevádzané ťažkosťami. Nadomnou visí veľa otáznikov, keďže naposledy som gynekológa videla pri pôrode 4 roky dozadu aj to sa žiadne stery nekonali, rodila som v zahraničí. Pred tým som tiež nikdy podobne vyšetrenie nepodstúpila. Moja večná odpoveď na prehliadku bola "ani hrdlo nechodím doktorovi otvárať ak má nebolí, prečo mám ukazovať tamto". Teda ani netuším,, ako dlho som v takomto stave. Žiaľ moje zyhanie, teraz na to doplácam. Odfotila som si spravu zo steru, HPV sa tam nespomína. Doktorka vravela, že ho mám negatívny. Ako je to potom možné? Mám 30 rokov, 12 rokov jedného partnera. Akonsom k tomu došla? Idem sa zblázniť od čakania. Počas pobytu (prvý krát v živote) v nemocnici bude asi internet môj jediný zdroj zabitia času, tak vás budem informovať čo ďalej. Dovtedy som zvedavá na vaše skúsenosti. Dakujem

Strana
z2
jumama
14. jún 2018

Radsej sa pytaj lekarov ako internetu. Pred vysetreniami, na vizite, svojej gyndosky.... povedia ti to, co sa tyka teba a nebudes zbytocne vystresovana. Vsetko co chces najst na internete najdi odvahu a spytaj sa ich.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
petrassvk
autor
14. jún 2018

Doktorke som položila už snáď 1000 otázok, ešte neviem akú si mám o nej urobiť predstavu, lebo som tam bola len asi 4 krát, no pocit mám z nej dobrý. Teraz sa mi už zdá, že má viacej utesuje akoby povedala realitu. Kôli stresu mi neprišla menštruácia po dvoch vyvolavackach, veľmi som schudla a museli by sme odložiť zákrok. Potom ma ukludnila a menzes už mám po...psychika robí vela

puskaruka
14. jún 2018

Mne stery u mojej gynekologicky vyšli pozitívne, ale ďalšie vyšetrenia u onkogynekologa, biopsia z krčka maternice vyšla negatívne a všetko je v poriadku. Na kontroly chodím už len k nemu, vždy mi vyjde všetko negatívne

petrassvk
autor
14. jún 2018

@puskaruka a aké bol výsledok z tých pozitívnych sterom? Ktorý cin?

petrassvk
autor
14. jún 2018

@fidka79 ďakujem za príspevok. Stery po liečbe už boli negatívne? A pôrod bol prirodzený alebo kôli tomu sa to riešilo čiastkou?

puskaruka
14. jún 2018

@petrassvk .cin3 vyšiel zo steru a z iných viac vysetreni všetko negatívne. Veľkú radosť som z toho mala že všetko vyšlo negatívne

gaaaa
14. jún 2018

@petrassvk Ja som tiež mala CIN3.Poslal ma dr.na onkogynekologiu kde mi zobral z krčka a dal mi tabletky na vkladanie najskôr a že sa uvidí.Potom som išla na kontrolu k nemu zasa mi zobral z krčka a až potom ked tabletky nezabrali ma poslal na konizáciu,že radšej skôr než by malo byť neskoro.Je tom 3 roky a chodím ku svojej dr.každý polrok na stery .Zatiaľ všetko v poriadku a dufam,že bude nadalej.Jedna baba tam bola so mnou,mala 29r.u svojho dr.mala Cin3 potom išla k inému,tam mala dobré že výsledky a trvalo to nejaké 3 roky a napokon prišla o maternicu,lebo prišla neskoro.A ľutovala že nešla hned ako jej to kázal jej dr.

petrassvk
autor
14. jún 2018

@gaaaa to je deprimujúce, že všade iné výsledky. Mne ani nerobili biopsiu len rovno má poslali na konizaciu a že z toho pošlú na vzorku. Hneď najväčšou sluckou vybrať v celkovej anestéze. Ale na onko ma neposlali. Moja dr ale robí aj onkologycke konzultácie, tak snáď vie čo robí. Niekde riešia hneď chirurgiu a niekde je to až po sérii alternatív. Teším sa s vami, že to už máte ok. Musí to byť na nezaplatenie pocit. A liečil sa aj vás partner? Či to nie je treba?

petrassvk
autor
14. jún 2018

@puskaruka to je krásna správa 🙂 teším sa, že to môže byť aj takto. Nepovedali, ako je to možné? Nejaký zápal bol? A vírus HPV bol tiež negatívny? Vy ste to nejak do operácii liečili? Ak áno sem so všetkými radami 🙂

janajanajana
14. jún 2018

Ale veď zhoršená cytológia ešte nemusí znamenať nič hrozné, ak ťa ukľudním, ja som mala výsledok HSIL, ACG NEO - to je už v podstate vážny nález, čo sa u mňa aj potvrdilo konizáciou. CIN 3 ešte nič neznamená a denne sa robia konizácie, pokiaľ to nie je ešte karcinom, tak je to stále OK.

janajanajana
14. jún 2018

A HPV mi tiež nezistili.

petrassvk
autor
14. jún 2018

@janajanajana ten cin3 by som ešte prežila ale CIS už je karcinóm, keď si prirátam že ster ukazuje zväčša slabšie štádium tak sivejem. Mali ste nejaké príznaky?

petrassvk
autor
14. jún 2018

A ešte mi povedzte ako to zvládnuť s partnerom? Nechcem ho mučiť celibatom aj pred operáciou, ale ja namiesto uvoľnenia sa rozmýšľam, či ma to bolí, či sa tam niečo deje...no paranoja

puskaruka
14. jún 2018

@petrassvk všetko vyšlo negatívne, ja som na operacii nebola, len mi brali biopsiu z krčka maternice a výsledky boli negatívne

puskaruka
14. jún 2018

@petrassvk neliečia som to, možno nastala len chyba v laboratóriu, lebo medzi sterom z gynekologie a biopsiou od onkogynekologa prešiel len mesiac

gaaaa
14. jún 2018

@petrassvk áno z konizácie pošlu na histologiu a výsledok pošlu k Vášmu gynekologovi.Mne ked sestrička zavolala aby som prišla,že už poslali výsledky najskôr som si odsedela na wc a potom som sa so strachom vybrala kedže dr.mám 3 min.od baráku.Ked mi povedal,že všetko ok až mi slzy vyhrkli lebo ja už katastrofálne scenáre,ale to nie je dobré.Psychika robí svoje aj pred konizáciou.Ide to ako na bežiacom páse.Môžte kľudne mať pred konizáciou s partnerom styk pokiaľ nemáte problémy nejaké veľké.Ja som večšinou krvácala pri styku a po konizácii už nie.že to bolo už tým mi dr.povedal,

petrassvk
autor
14. jún 2018

Už pri cin3 aj krvácanie? Mne zasa meškala cca 4 týždne, netuším či stresom alebo je to príznak. Tie pocity úplne zdieľam, kiež by to dopadlo rovnako dobre.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
petrassvk
autor
14. jún 2018

@fidka79 ake dobré správy 🙂 teším sa takým pozitívnym skusenostiam a veľa zdravíčka želám, nech vás to už len obchádza

janajanajana
15. jún 2018

@petrassvk priznaky som nemala vobec ziadne, CIS nie je riaden karcinom ale len na povrchu buniek . Mne sa potvrdil mikrokarcinom preto uz bola potrebna hysterektomia. Drzim palce.

gaaaa
15. jún 2018

@petrassvk Hej mávala som krvácanie.Všetko dobre dopadne ako aj zákrok tak aj výsledky.Držím palce ✊✊✊

petrassvk
autor
15. jún 2018

Dievčatá ďakujem za povzbudivé slová. Chystám sa každej slamky, aby som otrepala čierne myšlienky. V stredu idem na to. Potom týždeň/dva výsledky. Budem referovat 😚😚

eliska13
15. jún 2018

@petrassvk pred operáciou a tým, že mi niečo je by som vôbec nerozmýšľala nad partnerovým celibatom.Bude to dobre ver doktorke, ale nechodiť každý rok na stery je veľký hazard.je to jediná prehliadka, ktorú pravidelne absolvujem.
A snáď chodíš na sono prsnikov

petah82
22. jún 2018

@petrassvk Nie je dokazane, ze HPV sposobuje rakovinu krcka maternice. Preto v stere vobec nemusi byt. A naopak , ak tam je, tak neznamena, ze sposobi rakovinu.99% populacie sa s Hpv stretne a ich imunitny system ho vyriesi. Hlavne sa Prosim Ta nedaj na Hpv zaockovat. Jedna zena nedavno tu na konovi, po konizacii ockovanie a ostala ochrnuta.a ano, ma to z ockovania. Ak chces vediet viac, napisem Ti spravu.... vela zdravia a drz sa!

janajanajana
23. jún 2018

@petah82 U mna tiez HPV nikdy nepotvrdili.

wind123
16. jan 2020

Dievcata, skusim otvorit temu opat, budem rada ked odpisete akoste dopadli...tiez mam cin2/cin 3 najprv z histologie od onkogynekologa a tetaz po pol roku rovnaky vysledok z LBC cyto u gynekologa...posielaju ma na konizaciu, uz som aj objednana ale teraz mi dosli vysledky a tiez mam HPV negativne...vsade v odbornych clankoch sa pise ze je to zakladny agens na vznik rakoviny... a tak som zacala byt na pochybach ci do tej konizacie ist...ja som brala dlhodobo ant, ...nelutujem to...ale uz neberiem...mozno je to prave z toho...oplati sa mi pri tomto vysledku z hysto a cyto este cakat s konizaciou?...ako citam tak mate rozne skusenosti s tymto vysledkom....

lenuska0000
9. júl 2021

Prosim ako ste dopadli? Ja mam rovnaky vysledok z cytologie a este hpv pozitiv.

spalviktoria
18. dec 2021

@lenuska0000 Dobrý deň, poviem vám môj prípad.
Môj problém nastal minulého roka asi v júni keď som asi po 3 rokov navštívila gynekológa, začala som mať zapáchajúce vytoky. Zobral mi ster a výsledky boli zlé. Išla som hneď na konizaciu, výsledok bol CIN 2. Dala som sa zaočkovať 2 dávkami Gardasil 9 , v novembri som bola na kontrolnej cytologii vyšla dobrá. Na ďalšiu kontrolu som mala prísť až o polroka. Čiže to bolo tohto roka v máji. Cytologia vyšla zase zle ( podotýkam že som bola zaočkovana) . V júni som bola na rekonizacii, výsledok bol už CIN 3. Po 4 mesiacov od rekonozacie som bola na cytologiu, vyšla dobrá ale HPV 16- pozitívny. Doktor mi odporučil brat Inodal a na ďalšiu cytologiu mám ísť o 4 mesiace, cize vo februári. Som zvedavá ako to všetko dopadne ,ale poviem Vám pravdu veľmi sa bojím. Tak toto je môj príbeh 😔

spalviktoria
18. dec 2021

@lenuska0000 opravujem Indonal tabletky

Strana
z2