icon

Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?

natalschen
3. apr 2010

mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹

dorottka
29. aug 2016

Inak chcem upozornit, ze rovnako treba brat aj vapnik - magnezium sa nevstrebe, ak nie je v tele dost vapnika. Odporuca sa castokrat brat tak, ze rano vapnik napriklad a vecer magnezko. Naraz sa brat nemozu, nejako sa to vylucuje, cize musi byt rozmedzie par hodin urcite.

mirkaaa80
29. aug 2016

@dorottka vapnik treba, ale s nim opatrne, možno užíva prenatalne doplnky a tam isto je. Mne doktor kázal Ca užívať max.mesiac a potom si dať pauzu, môže sa totiž " usadzat" v obličkách.

lucy1311
26. sep 2016

ahojte baby mozem mat pri tetanii pocit strnulosti jednej koncatiny alebo skor slabosti? ked zacnem nieco robit tak ako keby ma tahal krc na tej pravej ruke ako su klby, ruky mam ladove az fialove pod nechtami, chvilami chytim triasku na celom tele ... mam spazmy, bloky chrbtice, skolioza,, snazim sa hovorit si ze je to bud tym alebo tetaniou ... mam strasny strach, ci to nemoze byt nieco vaznejsie neurologicke ... neoficialne mi neurolog poklepkal v minulosti pri uchu a vykrucalo mi kutiky, hovoril ze tetania, lebo som mavala zasklby ... len teraz som z tej ruky oplasena :( ... dakujem.

dostex
26. sep 2016

Lucy1311,ja som to tiež mal a všetko je to z boreliozy a kadejakych infekcií, skús si dať vyšetriť tieto veci

tajomna21
26. sep 2016

@lucy1311 a dala si si urobit krvny obraz?

lucy1311
27. sep 2016

@tajomna21 nie, nebola som s tym u dr, lebo uz na mna pozera ako na hypochondra,neviem co mam robit .... v pravom oku mam uz dlhsie taky cudny pocit, ked sa pozriem vlavo dole ako keby mi utekalo ale nie som si tym ista, mam to cely den a uz sa bojim, ci nemam nieco neurologicke so svalmi, ked ma aj ta prava ruka pobolieva ... bola som na ocnom len som to nevedela definovat, spravila standardne testy a nic nezistila

tajomna21
27. sep 2016

@lucy1311 kasli na to, ako na teba pozera ... podla krvny obraz - testy je dolezite si dat urobit a az potom sa odpichnut ...

lucy1311
27. sep 2016

@tajomna21 cakam na vysledky z gastra, mala som asi dva tyzdne kyselinu, potom to vyvrcholilo silnymi krcmi, tak ma poslala na vysetrenie, ale mam podozrenie, ci to fakt nesuvisi vsetko s tou tetaniou ... snazim sa si hovorit, ze je to vsetko psychicke, ale potom ma prepukne obava, ze co ked nieco podcenim a zvalujem to na tetaniu ... uz som s nervami v koncoch ... pripadam si ako cisty hypochonder.

tajomna21
27. sep 2016

@lucy1311 kyselina, krce silne, bolesti, nutkanie na davanie moze byt napr. aj helicobakter, reflux atd ... moze to byt naozaj viacej, preto trvaj aj na krvnych testoch klasickych + ziadaj aj na boreliozu ... moja kolegyna ma teraz nieco podobne ... bola na testoch, vysla jej silna anemia, reflux, helico sa nepotvrdil, teraz robia testy na boreliozu, lebo nieco jej nasli v krvi, tak robia doplnujuce testy ...

lucy1311
27. sep 2016

@tajomna21 jj o tyzden dva budu vysledky z gastra tak uvidim podla toho. rozmyslam, ci za nou behnut a pytat sa na neurologiu ... len mam obavu, ze mi nieco najdu vaznejsie, sesternica takto chodila a zistili sklerozu multiplex a hned ma "povzbudila" ze to mas priznaky ako ja ... tiez jej najprv rozpravali o tetanii ... som uz v koncoch, dopujem sa magnezkom a som z toho velmi malatna, asi mi znizilo tlak ..

tajomna21
27. sep 2016

@lucy1311 myslim, ze je lepsie vediet, co ti je, pretoze sa da s tym aspon nejako bojovat ... takto, ked nevies, co ti je, umaras sa viac psychicky a dostavas sa do depresie ...

lucy1311
27. sep 2016

@tajomna21 hej, to mas pravdu ... mam pocit ze pomaly upadam do depresie a nerada by som sa zase dostala na antidepresiva ...

tajomna21
27. sep 2016

@lucy1311 necaj na vysledky gastra, rob si medzitym dalsie vysetrenie, krv, pripadnu tu neurologiu ... sa cudujem, ze ti automaticky neurobili vysetrenie krvi, co je podla mna zaklad

lucy1311
27. sep 2016

@tajomna21 gastroenterolog mi krv zobral ale na ake testy to netusim, viem ze zo zaludka brali odber na helico a na celiakiu ...

lucy1311
28. sep 2016

@tajomna21 tak bola som rano u obvodnej , poslala ma na neurologiu ... brnia mi ruky, lave lytko hocikedy a ako keby az taky jemny krc ... a mam pocit ze mam velmi slabe ruky a nohy, to moze byt pri tej tetanii taka slabost?

rena28
28. sep 2016

@lucy1311 ahoj priznakmi ako tu opisujes prechadzam posledne mesiace. Neurologicka ma odoslala na magneticku rezonanciu mozgu na vylucenie vaznych diagnoz. Dnes som sa dozvedela , ze vsetko je s hlavou v poriadku. Vsetko mi sposobuje poskodena krcna chrbtica so 4 herniami platniciek ☹

kuriatko84
28. sep 2016

ahojte ja vam napisem moj pripad. v lete to boli 3 roky co som mala dost neprijemny zazitok, ked som nasla dedka utopeneho v zumpe, mala som ho veeelmi rada a naozaj toto bol riadny sok. Ked to teraz pisem mam cudne pocity. Asi mesiac po pohrebe som pri hackovani vecer dostala prvy typicky tetanicky zachvat. Nevedela som co sa to deje a bola som total v panike, ale kedze som typ, ktory nedava najavo ziadnu bolest a emocie normalne som to predychala a utajila pred mm. Potom vzdy ked som si sadla na to miesto a zacala hackovat zacinala som pocitovat, ze to prichadza. Rychlo som zmenila polohu a predychala to. Potom som mala zachvaty este asi 3x v noci no to boli horory, som mylela ze je to moja posledna hodina. Stale som nevedela co to je a nevedela, ze nejaka tetania existuje. Samozrejme k lekarke som nesla. Potom som patrala na nete a objavila pojem tetania. Zacala som uzivat magnezium a vapnik a vzdy ked to prichadzalo zacala som z hlboka dychat a mysliet na nieco pekne a ono to prestalo. Potom som sa vedome vystavovala tomu pocitu, ze just som si tam sadla a zacala hackovat. Pocity tam mam doteraz cudene ale zachvat som nemala uz asi 1,5 roka. Takze neviem ci sa mi to este vrati, ale ja to pripisujem, ze to bolo asi z posttraumatickeho soku. Neviem mozno sa mylim. Nastastie som to zvladla bez lekarov a liekov a dufam, ze som nad tym vyhrala 🙂
viem ake hrozne su to pocity a nikomu ich neprajem zazit. Preto vam vsetkym drzim paste, aby ste to aj vy zvladli a zvytazili nad tymto problemom.

bethania29
28. sep 2016

@kuriatko84 to je super ze ste to dokazali zvladnut sami. najdolezitejsie je zistit pricinu(vacsinou psychicku) a snazit sa najst riesenie a nejak sa s tym vysporiadat.

lucy1311
28. sep 2016

@rena28 a tetaniu tiez skusali, nepotvrdila sa? mne tak neoficialne raz poklepkal na spankoch kladivkom a mykalo mi kutiky, tak preto si myslim, ze to mam lebo uz vtedy som mala zasklby ale upokojil ma, ze to je jasna tetania, len vravim, bolo to neoficialne ...

rena28
28. sep 2016

@lucy1311 ano skusala mi klepkat a povedala tiez ze jej to pripada ako tetania. Ja sa avsak liecim aj na panicku poruchu tam to ide ruka v ruke s tetaniou. Ale naozaj ma velmi dosledne vysetrila aj poslala na magnet.rezonanciu. Chrbticu krcnu riesim uz viac rokov a zistilo sa ze prave ona mi sposobuje vyssie spominane stavy.

lucy1311
28. sep 2016

@rena28 boze ja sa asi zblaznim do buduceho tyzdna, aj teraz tu placem, ze mam slabe ruky, nohy, ledva ich dviham, ze ktozvie, ci je to zo stresu alebo z niecoho ineho ...

rena28
28. sep 2016

@lucy1311 viem presne ako sa citis. ☹ Ja si myslim ze nebudes mat nic vazne. V poslednom case mam pocit ze je niako velmi vela ludi v mojom okoli s podobnymi problemami. Hmm asi tato uponahlana doba ☹ drz sa.

tina1979
4. okt 2016

ahojte, bola mi diagnostikovana tetania, tak zistujem ako s tym dalej "bojova" . Ake lieky, pripravky, vam najviac pomahali a v akych davkach ? Mam iba magnezium 2x2. Ako dlho vam trvalo aby ste sa dali do "normalu" ?

gabrielka94
4. okt 2016

Aj ja mam tetaniu.. nemam zachvaty ani nic podobne..ale posledne dni mi tika na lavo od pupka-vo vnutri v bruchu...myslite ze aj toto moze byt priznak tetanie?

tina1979
6. okt 2016

@gabrielka94 zatiaľ som len nováčik v tetanii, ale áno, môže to byť . Vyskúšať môžeš nasadiť čisté magnezium (nie sumaky) a uvidíš, či sa to ukľudni. Ja osobne mám problém okolo pupku, občas take ostré pichanie. Mám za sebou základné vyšetrenie na gastre a uzavreli to, že to môže spôsobovať tetania. Tiež, narušená crevna flóra, odporúčajú probiotika.

tajomna21
6. okt 2016

tu to je pekne zhrnute o tetanii .... http://www.pluska.sk/izdravie/budme-zdravi/liec...

tetania
6. okt 2016

Trpite aj vy denno denne zavraty pocit na odpadnutie a rovnovaha je tiez na prd. Ze tetania to robi vsetko

mirkaaa80
7. okt 2016

Kočky, moja skúsenosť je taká, že odkedy sa zistilo, že mám tetaniu ( na test som sa sama vypýtala!), všetky zdravotné problémy sú zrazu z nej!!!

lucy1311
7. okt 2016

@rena28 no tak uz som bola u neurologa, v aute ma chytal stres, citila som bolest svalov ako keby do krcov mi to islo hlavne prava ruka a lava noha, jazyk ako keby neobratny "rozplesknuty" v ustach, stuhnuty nos ... klepol mi s kladivkom po tvari, ze mi sklbe kutiky, klepol mi po lakti, myklo no a uz ked klepol po zapesti a po kolene tak to som mala pocit, ze mi pustil elektriku do tych koncatin ... ja to aj citim ze v lakti ma bolia tie nervy ked ostanem hlavne v strese ... ze jasna tetania, ze som nabudena jak keby ma mal dinosaurus nahanat 🙂 ... ale poslal ma na MR, dnes o 11 idem (nahoda, mali volne, niekto im vypadol), ze nemysli si, ze by tam mali nieco najst, ale pre moj pokoj ... tak dufam, ze to dobre dopadne ... ten jazyk ma trosku znepokojuje, ze ho mam stale taky stuhnuty neobratny, aj spicka nosa a citim to aj pod krkom, ako keby pod sankou ...

janka30
7. okt 2016

@tetania aj ja to mám denne. Už som absolvovala všetky možné vyšetrenia a nič nezistili, mna ešte k tomu trápi žalúdok, každý deň mi je zle, nič má nebolí, iba nevoľnosť.., idem na všetky vyšetrenia, potravinové alergie + hadica, tak som zvedavá, čo zistia...